Av: John Hellervik, Äventyrsresor

Den stora skillnaden på en tältsafari och en safari där man bor på lodge är, förutom att man just bor i tält, att man kommer den afrikanska vildmarken ännu närmre. När lodgegästerna drar sig tillbaka i solnedgången fortsätter vi vår safari till campen och umgås där sedan runt brasan och serveras en god middag medan vi tillsammans med guiden går igenom dagens upplevelser.

Efter en lång dag drar man sig sedan in i tälten och kanske läser en stund i ficklampans sken. Under natten lyssnar vi på alla savannens ljud och vaknar sedan i soluppgången och går igenom våra upplevelser under natten. Hörde ni lejonen ryta i fjärran eller tittade ni ut ur tältet och såg hyenorna leta mat? Kanske kan vi hitta spår efter djur som nosat runt lägret under natten. Man kan nästan säga att vi i stort sett är på safari dygnet runt.

Man bor i kupoltält och får möjligheten att slå upp dessa mitt ute i den afrikanska vildmarken. Efter en stärkande middag runt brasan kryper man in i sina tält och hör natten vakna till liv. Djur vi inte sett under dagen brukar då komma fram och undersöka vårt tältområde.

Hyenor och honungsgrävlingar är ofta återkommande besök på natten då de luktar sig till vårt sällskap och hoppas kunna hitta något att dricka eller äta. Här gäller det att inte lämna skor eller vattenflaskor utanför tältduken om man vill ha dom kvar när man vaknar. Det är heller inte ovanligt att man vaknar av att ett djur ljudligt går igenom kvällens disk i hopp om en munsbit.

Har man tur kan man även få besök av elefanter som letar efter mat i de omgivande trädens löv eller under marken då även rötter kan vara ett välkommet tillskott för hungriga djur. Elefanterna rör sig ofta graciöst i utkanten av tälten och man kan på nära håll höra deras lågfrekventa kommunikation med varandra. Själv hade jag lite otur och fick borsta av utsidan av mitt tält morgonen efter då en elefant tyckt att det var lämpligt att dumpa massa jord där efter att grävt efter rötter vid ett närliggande träd. Största problemet var kanske ändå att behöva avvakta med ett nattligt toalettbesök tills elefanterna hade makat sig iväg på jakt efter mat någon annanstans.

När du reser med oss på tältsafari i södra Afrika ansluter du till en internationell grupp. Vi har resor på fasta datum genom Botswana, Sydafrika och Namibia. Man möter deltagare från hela världen och det brukar bli väldigt trevliga grupper. 

Läs mer om resan till Botswana »