24 april - Mot Sri Lanka
Vi lämnar aprilvädret och "boardar" vårt plan som ska ta oss via Dubai till Sri Lanka. Det är dags för mig som ansvarig reseproducent för destinationen att upptäcka vår rundresa i Sri Lanka och att utefter våra upplevelser skapa en ny familjeresa. Isak 11 snart 12 år är extremt intresserad av flyg i allmänhet och av världen i synnerhet och tycker att bara själva resan med Emirates är en av höjdpunkterna. Jag med min branscherfarenhet har inte en chans att mäta mig med Isaks kunskaper kring världens alla bolag och flygplanstyper...

Vi har en alldeles lagom lång flygresa framför oss, ca 6 timmar till Dubai, i moderna, fräscha plan och sen med en bensträckare på ett par timmar på flygplatsen som aldrig sover innan vi mitt i natten reser vidare mot Colombo, Sri Lankas huvudstad. En resa på dryga 4 timmar. Vi förundras över utbudet på underhållning, med hela säsong 1 av Bron att se så kan man lätt spendera några timmar på flyget... 

25 april - Stadsrundtur och afternoon tea i Colombo
Vi landar i Colombo på morgonen, och blir upphämtade av vår guide Mervin som ska ta oss runt ön de närmaste dagarna. Han kör oss genom Colombo till vårt hotell som ligger vid havet. Ingen badbar strand, men ändå, havsutsikt från rummet... Ozo hotel är ett fräscht hotell med moderna rum, och då vi inte har sovit så mycket på resan kastar vi oss i säng och sover ett par timmar för att bli av med den värsta jet-lagen. Nu är det ju inte så många timmars tidsskillnad mellan Sverige och Sri Lanka utan det är nog mestadels resan som har gjort oss trötta.

När vi vaknar tar Isak ett dopp i takpoolen och vi njuter av fräscha fruktdrinkar och den ljumma brisen innan Mervin hämtar upp oss för att ta oss på en rundtur med bil i huvudstaden. Vi passerar tempel, parker och för landet kända byggnader och monument. Vi väljer att inte stanna på någon marknad den här gången, men den möjligheten finns för den som vill.Efter ett par timmar i bil är det dags för en efterlängtad capuccino på det fantastiskt fina kolonialhotellet Galle Face hotel. Här brukar vi boka in afternoon tea för våra resenärer som gör en rundresa i Sri Lanka, och det är verkligen mäktigt att sitta i deras trädgård och blicka ut över det dramatiska havet medan solen sakta går ner. Lite utav känslan att befinna sig i en film. Vi nöjer oss med dryck den här gången eftersom vi har bokat bord på en restaurang för kvällen. Men om man intar afternoon tea så blir man inte besviken, mängder av små frestande snittar och bakelser erbjuds och det räcker nog för de flesta som middagsmål den här första dagen när man är lite trött och vill stupa i säng tidigt.

När jag bokade resan bad jag vår lokale arrangör att boka in oss på en lite modernare restaurang som serverar typisk lankesisk mat, och vi blev inte besvikna! Vilken mat, goda smaker och fräscha vegetariska rätter står på bordet tillsammans med chapatibrödet och chutneyn att doppa den i. Så mysigt att sitta på innergården med levande ljus och värmen som omsluter oss, men som så här på kvällen känns alldeles lagom för oss frusna nordbor! Mervin hämtar oss efter middagen och kör hem oss till vårt hotell, och eftersom vi vet att vi ska åka i väg tidigt nästa morgon kryper vi till kojs ganska omgående.

26 april - Via teplantager till mysiga Ella
Tidig uppgång och frukost på hotellet. På andra sidan gatan och granne med havet går en tågräls och medan vi äter frukost förundras vi över hur fullpackat tåget som går förbi är! Det hänger folk ut genom dörrarna, de sitter på taket, det är människor överallt! Plötsligt får det här med rusningstrafik en ny innebörd... Vi packar ihop våra väskor och Mervin står redo att ta oss till Ella! Vi åker tidigt för att komma ut ur stan innan den värsta trafiken är igång, men det tar tid... Säkert en timme innan vi ens har kommit utanför stadens gränser, och då håller vi oss ändå i utkanterna. Jag passar på att fråga Mervin om allt om Sri Lanka, landets historia, barnens skolgång, sjukvård etc. Han kan så otroligt mycket och delar mer än gärna med sig av sina kunskaper. När vi kommit ut ur staden reser vi genom slingriga vägar mot Nuwara Eliya, vi har ca 5 timmar i bil, och det är så grönt utanför fönstret. När vi kommer upp en bit på höjderna breder teplantagerna ut sig, och det är ofantligt vackert! Teplockerskorna i sina vackra, färgglada saris och det böljande gröna landskapet, precis så som jag innan föreställde mig Sri Lanka! Fantastiska omgivingar och väldigt fina fotomöjligheter.

Från Nuwara Eliya tar vi tåget till Ella. Mervin tar hand om våra väskor och kör bil medan vi sakta tuffar fram med tåget och fortsätter att förundras över hur grönt det är. En mysig upplevelse, men det går inte fort.... Men å andra sidan, vi har inte bråttom...I Ella bor vi på Mountain Heaven´s, wow! Vilken utsikt, och verkligen ett mysigt hotell. Rymliga rum och väldigt personligt och familjärt.Här i Ella som ligger ca 2000 m.ö.h. är det lite svalare, väldigt behagligt, som en bättre svensk sommardag helt enkelt. Innan middagen bestämmer vi oss för att prova på en ayurvedabehandling. När vi går in för behandling öppnar sig himlen och regnet verkligen öser ner! Efter att vi är klara med massagen har det slutat regna och lagom inoljade på kroppen och i håret traskar vi ut i den klara luften och beger oss mot restaurangen för middag. Ella är en jättemysig liten by, och med flera möjligheter till kortare utflykter såsom vandringar, Rawana Waterfalls och Nine Arch Bridge. Jag som till vardags inte är vegetarian njuter till fullo av de lankesiska vegetariska smakrika rätterna och de färskpressade juicerna! Efter middagen somnar vi gott!

27 april - Little Adam´s Peak
Vi går återigen upp tidigt och äter vår frukost medan vi blickar ut över omgivningarna, luften är alldeles klar och jag fylls av glädje över att vara här i detta vänliga land.

Klädda i träningskläder gör vi oss redo för en kortare vandring uppför Little Adam´s Peak. Vandringen börjar vid 98 Acres, ett av Ella´s finaste hotell, och den är ganska enkel tycker vi som nog var förberedda på något svårare, men visst det är uppför, och det är nog ett smart drag att ge sig ut på morgonen innan det blir för varmt. Vi tar lite bilder och tänk att utsikten inte slutar att förundra oss!När vi har traskat ner igen svalkar vi oss med en färskpressad juice på 98 Acres. Därefter beger vi oss till en tefabrik och får lära oss om grunderna kring landets stora exportvara - det lankesiska teet. 

Mot Udawalawe National Park
Framåt lunch lämnar vi Ella för att åka mot Udawalawe National Park. Resan tar ca 2,5 timmar och på vägen passerar vi Rawana Waterfalls och Mervin berättar legenden om Rawana för oss. I Udawalawe ska vi stanna en natt. På vår Familjeresa till Sri Lanka ingår det ett stopp här. Det är en mindre park än till exempel Yala, men logistiskt sett lite enklare att nå. Parken är mest känd för sina elefanter. Redan på vägen till hotellet ser vi vår första elefant! Vi tar in på Grand Udawalawe, ett större hotell som vi brukar använda på våra gruppresor. Rummen är som på de flesta hotell i Sri Lanka väldigt rymliga, och jag som gärna tränar när jag är ute och reser har gott om plats att göra ett styrke- och konditionspass (under fläkten....) Hotellet ligger ca 20 minuters bilresa från parkentrén, och de har en stor pool att svalka sig i, men den får vänta tills efter safarin... Vi intar vår lunch på hotellet och gör oss redo för safari! 

Vi har en safariguide med oss och åker i en öppen jeep mot parken. Mervin är med oss under safarin och det är skönt att ha honom som fixar med parktillstånden vid entrén. Det bästa är att göra safarin tidig morgon eller på eftermiddagen. Jag kan tycka att det räcker med en tur, för man ser så ofantligt mycket elefanter, och man kommer väldigt nära. Det är så gott som garanti att man ser många elefanter här! Turen är lagom lång för att göra även med lite mindre barn än Isak, och borsett från elefanter så ser vi krokodiler, vattenbufflar, apor och en hel del fåglar.

När det börjar skymma ger vi oss av hemåt, vi har då varit i parken ett par timmar. Vi bjuder med oss Mervin på middagen på hotellet, men innan dess så vill Isak testa poolen! 

28 april - Udawalawe Elephant Orphanage och stopp i Tangalle
Vi äter en god frukost, exotiska frukter, bröd, omelett som de tillgagar efter önskemål, här finns det mesta!

Vårt första mål för dagen är att besöka ett rehabiliteringscenter för elefanter. Vi får vara med när dessa elefanter som har kommit från alla parker i landet och på något sätt har kommit ifrån sin mamma, eller är skadade, ska matas. En underbar syn när dessa "små" elefanter på led kommer för att få mjölk i flaska, och de minsta busigaste efter första flaskan försöker tränga sig in i ledet för påfyllning.... Dessa elefanter tas om hand och när de är tillräckligt stora eller friska för att klara sig på egen hand får de komma tillbaka ut i det fria.


 
Framför oss har vi sedan en bilresa på ett par timmar ner till Mirissa där vi ska stanna i 2 nätter. Jag ber Mervin att stanna i Tangalle som jag har läst om. Det är lågsäsong när vi är här, och väldigt få turister överlag, och framförallt här i Tangalle. Vilket ställe! Fantastiska stränder kantade med höga kokospalmer och vågor som slår. Det bästa av allt, vi är så gott som själva på stranden!

 

Lunchen intar vi på ett enklare bungalowställe som står tomt nu men som jag kan tänka mig är fulllbokat under högsäsong. Det är höga vågor här på sydkusten, det ska man vara medveten om, men så häftigt! Isak poserar numera rätt vant om än kanske inte så nöjd... men det syns inte på bilderna... :-) 

Surfartillhållet Mirissa
Efter vårt stopp i Tangalle forsätter vi västerut längs kusten till Mirissa. En mysig badort som är ett populärt tillhåll för surfare, kanske allra mest för nybörjare då Mirissa omsluts av en bukt där vågorna inte blir lika höga som på många av de andra orterna längs kusten. Vi säger hej då till Mervin som lämnar oss för ett par dagar och åker hem till familjen. Vi bor på populära Paradise Beach Club som vi i princip alltid använder på våra gruppresor till Sri Lanka, men det är inte helt lätt att få plats, här vill alla bo.... Främst p.g.a. sitt perfekta läge, direkt på stranden mot den lugnaste delen, och med en fin pool.

Vi är helnöjda med att ha 2 nätter här. Återigen kastar sig Isak i poolen och vi tar en promenad längs stranden och solnedgången är magisk! Det blir även ett dopp i havet innan vi gör oss i ordning för middagen.

Det ingår alltid helpension men vi väljer att endast äta frukost här då vi inte är så sugna på buffet när det finns möjlighet att gå ner till någon av alla strandrestauranger och sitta barfota vid de enkla plastborden i sanden och njuta av nyfångade skaldjur till en billig peng! Både jag och Isak rekommenderar verkligen att man tar sig till någon av restaurangerna på stranden. Här råder en avslappnad stämning, det spelas skön musik och det är lätt att trivas.29 april Strandliv deluxe och vällagad Roti
I dag kan vi nästan unna oss lite sovmorgon eftersom vi inte ska ta oss någonstans. Det blir en dag på stranden helt enkelt, och vid poolen... Isak hittar en skuggplats där han kan göra lite läxor.

Att resa med barn är berikande på alla sätt, den här gången reser jag med min äldsta kille och vilket härligt sällskap han är! Att få uppleva det här med honom är speciellt och ett fint minne för oss båda (vågar jag lova....) Jag har googlat fram den bästa restaurangen i Mirissa för att äta roti, en sorts platt kokosbröd som steks i panna och serveras på olika sätt. Vi går upp från stranden och över huvudgatan och in på några smågator. Långt in i ett hörn hittar vi detta lilla kryp-in. Lite av ett hål-i-väggen-ställe med de klassiska enkla plastmöblerna, extremt billig mat, men så vällagad och god! Väl värt ett besök även om det är väldigt varmt här där det inte fläktar som nere vid stranden.... 

När vi ska tillbaks vinkar vi till oss en liten tuk-tuk. Mer bad väntar och en skön eftermiddag i solen! Vi väljer att äta middag nere på stranden i dag också. Prisnivån är vänlig för plånboken, och för ca 150 kr får man en god middag för 2 med dryck till. Därefter går vi hemåt och packar ihop väskorna, för Isak blir det ett kvällsdopp i poolen och vi sover sedan gott. 

30 april - Alternativ Valborgsmässoafton 
Vi vaknar upp och inser att vi får ett riktigt schysst valborgsväder i år :-)
Favoriten på frukostbordet för oss båda är frukten, den perfekt mogna mangon, den söta ananasen och sist men inte minst, passionsfrukten! Så smakrik...Mervin kommer tillbaka och vi är glada att se honom igen, han är en fantastisk person, ödmjuk, inkännande och med väldiga kunskaper om sitt land, sen gillar vi hans humor också! Han har kommit att bli en god vän till oss. Det här är en stor fördel när man bokar en resa till Sri Lanka med Äventyrsresor, att man har en guide tillika chaufför som är med under hela rundresan. Det ger också en stor möjlighet att påverka sin rutt, om man vill stanna till någonstans, eller göra ett längre stopp på vägen etc. Mervin tycker jättemycket om Isak, och det är ömsesidigt! 

Galle
Jag har bett om ett stopp i Galle, och på vägen dit stannar vi i Unawatuna och Hikkaduwa som är två kända badorter. De faller inte mig i smaken alls, och det var vad Mervin anade efter att ha lyssnat på mig då jag har berättat om vad Äventyrsresor står för och vad vi vill att våra resenärer ska få uppleva. De här orterna känns alltför exploaterade och stränderna är inte alls lika fina som i Tangalle och Mirissa.

I Galle tar vi en kaffe och går runt lite i det gamla holländska sjukhuset som är ombyggt till en liten galleria. Vi besöker sedan de färgstarka frukt- och grönsaksmarknaderna innan vi beger oss norrut längs kusten.Här är det motorväg som gäller, väldigt fina vägar och det går ganska fort att ta sig till flygplatsen (ca 2 timmar). Vi gör oss redo att lämna detta fantastiska land som har fått en alldeles speciell plats i våra hjärtan. Vi säger hej då till Sri Lanka och Mervin, men vi lovar att hålla kontakt! Nya minnen i bagaget, och Isak och jag är överens om att hit till den vänliga, gröna ön vill vi återvända! Innan vi åker hemåt väntar två dagar på Maldiverna, när vi ändå är i krokarna... :-)

Läs om våra resor till Sri Lanka här »