Översikt

Tältsafari - Botswana, Okavango, Chobe & Victoriafallen

Vi börjar med att besöka Okavangodeltat i mokoros. Därefter färdas vi med safarifordon genom Moremireservatet och Savuti till Chobeparken. Botswana hyser några av de absolut bästa områdena för storvilt i hela Afrika. Resan avslutas vid de de mäktiga Victoriafallen.

Allt är stilla. Vi sitter i en båt på Chobefloden. I kvällssolens sken kommer hundratals elefanter ned till stranden för att dricka. Honorna vaktar sina lekfulla ungar som busar runt och sprutar vatten när de badar bland flodhästar och krokodiler. Efterhand kommer även antiloper, giraffer och zebror fram, medan skrikhavsörnarna hörs ropa från en palmtopp.

Vår safari i Botswana är helt befriad från massturism. Vi är en liten grupp på mellan fyra till tolv deltagare, som börjar resan med en båttur ut i Okavangodeltat där vi tältar på en liten ö. Därefter färdas vi i öppen Land Cruiser genom Moremireservatet i kanten av Okavangodeltat. Här ser vi flockar av gracila lechweantiloper och luften är full av örnar, storkar och hägrar. Detta är ett av de bästa områdena för storvilt i Afrika och det är gott om krokodiler och flodhästar i labyrinten av kanaler och papyrusvass. Okavango är världens största inlandsdelta med ett vatten så kristallklart att man skulle vilja kunna dricka det.


Vår safari för oss sen vidare till Savuti och Chobeparken
, stor som Uppland. Vi möter buffel, gnu, impala och kuduantilop. Här finns lejon och vår erfarna guide brukar även finna den sällsynta vildhunden och gepard eller leopard. Vi övernattar några nätter i tält på egna små avskilda lägerplatser, mitt ute i naturen. På kvällen serveras middagen vid lägerelden i den stjärnklara natten. Runt om hörs hyenor, lejon och elefanter – närmare naturen och savannen kan du inte komma.

Väl tillbaka i civilisationen, avslutar vi resan vid de mäktiga Victoriafallen i Zambia. Här faller Zambezifloden ned över hundra meter längs en kilometerlång vägg. Det dånar som åska, skummar, och dimman från fallen syns på flera mils avstånd. Fallen är som mest imponerande i maj till september, sen avtar vattenmängden.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Botswana

  Avresa från Scandinavien på em. eller kvällen till Frankfurt, Munchen eller London. Nytt flyg till Johannesburg över natten. (Måltid ingår på planet.)

 • Dag 2 Johannesburg - fri dag för vila eller aktiviter

  Ankomst med flyg till Johannesburg på morgonen eller förmiddagen. Transfer till Rivonia Road Lodge. Dagen fri för egna aktiviteter. Möte med övriga deltagare på kvällen. (inga måltider)

 • Dag 3 Safari i Khama Rhino Sanctuary

  Vi börjar färden till Maun i vårt specialbygda safarifordon, en ombyggd lastbil som tar 12 passagerare i en stor bekväm hytt med utsiktsfönster. Avgång vid halv sju, färd mot gränsen till Botswana, vidare genom det torra, halvökenartade landskapet. Vi passerar Serowe där Botswanas förste president Seretse Khama föddes på vår väg till Khama Rhino Sanctuary. Vi slår upp våra tält och åker ut på game drive över de grässlätterna och runt några saltsjöar. Här hoppas vi få se vit noshörning, zebror och gnu när de kommer till de naturliga vattenhålen. Camping. (L,M)

 • Dag 4 Dag 4. Genom Kalahari till Maun - porten till Okavango

  Tidig start för att åka genom det ökenartade Kalahari upp till Maun vid Okavangodeltat dit vi brukar komma på sena eftermiddagen. Efter att ha satt upp våra tält vid Audi Camp med pool och restaurang, kan vi koppla av med ett dopp i poolen. (F,L)

 • Dag 5-7 Mokoroturer i Okavangodeltat

  Under tre dagar besöker vi Okavangodeltat och färdas i mokoros. Dessa är kanoter gjorda av urholkade trädstamar som sakta stakas fram av sina förare genom labyrinten av vass, öar och kanaler. Vi färdas fram utan motorljud genom kanaler med kristallklart vatten, så klart att man skulle vilja dricka det. I vattnet finns krokodiler och flodhästar och luften är full av fåglar som hägrar, storkar, örnar och färggranna fåglar som kungsfiskare och biätare. På öarna kan man ibland möta buffel och antiloper när vi går på vandringssafari med våra lokala vandringsguider. På kvällarna sitter vi vid brasan och söker efter södra korset i den svarta afrikanska natten, och lyssnar till alla ljuden i omgivningarna. Två nätter i tält på en liten ö. Sista eftermiddagen kommer vi tillbaka till Maun och Audi Camp igen. Camping. Den som vill kan boka en flygtur över deltat. Bokas och betalas på plats. (Frukost x 3, Lunch x 3, Middag x 2)

 • Dag 8-9 Moremireservatet vid Okavangodeltat

  Färd till Moremireservatet. Gamedrives morgon och kväll. Detta omväxlande vildmarksområde är mycket opåverkat och ett av de vackraste och mest artrika områdena i Södra Afrika. Det består av omväxlande, grässlätter, sandbankar, laguner kanaler med papyrus och skogar. Ett fantastiskt reservat där vi får se massor av fågel, Kudu, impala- och lechweantiloper och kanske gepard eller leopard. Camping. (Frukost x 2, Lunch x 2, Middag x 2)

 • Dag 10-11 Safari i Savuti

  Vi fortsätter till det torra Savuti med den uttorkade Savutikanalen där vi tältar nära ett vattenhål. Det brukar dra till sig många elefanter, antiloper och massor av fåglar. På vissa turer kommer vi att tälta vid Zeei-Zwei ett saltpanneområde som ligger 2 mil öster om Savuti. Även här finns mycket vilt att se. Vid solnedgången sitter vi i bilen och kan på nära håll se när djuren kämpar om att få dricka sig otörstiga. Här finns mycket att fotografera i det torra men vackra sandlandskapet. Här finns även några stora grässlätter med zebra och gnuflockar, vilka i sin tur brukar locka till sig lejon. Vi åker runt och spanar efter vilt. Camping. (Frukost x 2, Lunch x 2, Middag x 2)

 • Dag 12-13 Safari i Chobe

  Vi fortsätter till Chobe National Park med sitt rika djurliv längs med Chobefloden. Den vackra parken som är stor som Uppland är känd för sitt landskap och sin ostördhet. Stora hjordar med elefant kommer ned till floden för att dricka på kvällen. Det finns upp emot 120.000 elefanter i Botswana, den största populationen i Afrika. En kväll gör vi en båttur på floden för att se på krokodiler och flodhästar samt stora elefantflockar som kommer ned på kvällen för att dricka, busa och bada. Floden är dessutom ett eldorado för den fågelintresserade. En natt i tält i parken samt en natt vid Thebe river safaris camp i Kasane. (Frukost x 2, Lunch x 2, Middag x 1)

 • Dag 14-15 Victoriafallen

  Efter att vi njutit av det rika fågellivet vid Chobefloden på morgonen så lämnar vi Botswana och tar färjan över Zambesifloden till Zambia. Tullprocedurerna kan ta en stund. Vi fortsätter från Kasane till Livingstone och vilar ut på en lodge utanför staden vid Zambezifloden. Nästa dag bär det av till det dånande, en km breda och 110 meter höga vattenfallet. Vi börjar med en halv dags guidad tur längs floden genom "dimskog" till kanten av de imponerande fallen. På em kan de som vill handla, åka forsränning eller prova att rida elefant, på egen hand. För att besöka andra sidan den långa bron över fallen samt Zimbabwesidan och orten Victoria Falls krävs dock extra visum. Obs, fallen är som mest imponerande i maj-augusti, därefter minskar vattenmängden efterhand starkt i september-november. (Frukost x 2)

 • Dag 16 Hemresa

  Avslutning. Transfer till flyplatsen. Flyg från Livingstone på dagen till Johannesburg. Längre uppehåll i Johannesburg innan det är dags att flyga vidare på kvällen till Europa. (Måltid ingår på flyget till Europa)

 • Dag 17 Hemkomst

  Byte av flyg i Frankfurt, Munchen eller London på morgonen. Hemkomst till Skandinavien under dagen.

  (Observera att programmet kan komma att ändras något p.g.a. valt flyg, eller under resan gång av olika i förväg ej kända skäl. Måltider som ingår de olika dagarna och anges här med F=Frukost, L=Lunch, M=Middag, om antalet mål skiljer sig anges det med t.ex. F2, L2 men M1)

Resans höjdpunkter

 • Kanottur genom Okavangodeltat med campingen på liten ö.
 • Okavango, Moremireservatet, Savuti och Chobeparkerna.
 • Mängder av storvilt, flera antiloper och djur som inte kan ses i östafrikanska parker.

Karta

Resfakta

Reslängd 17 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn och Göteborg.
Avresor Två gånger i månaden, kontakta oss
Pris Från 32900 2022, 34900 2023
Enkelrumstillägg Enkeltält 2 800 kr. Ange detta vid bokning.
Detaljerade priser


ca 3 000 kr dyrare under högsäsong flyg (juni - augusti samt under skolloven

I priset ingår
 • Flyg från Stockholm inkl. skatter till Johannesburg, hem från Livingstone i Zambia
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • En natt på hotell i Johannesburg, transfer till hotell
 • Transfer Johannesburg-Maun i bekväm specialbyggd lastbil/buss, safari med transporter i förlängd Land Cruiser med vagn eller följebil
 • Safari i Okavango, Moremireservatet, Savuti och Chobeparkerna
 • Båttur på Chobefloden
 • Mokorotur till ö i Okavangodeltat
 • Besök vid Victoriafallen
 • Nationalparks-, inträdes- och campingavgifter
 • Helpension på safarin, frukost och halvpension i Maun, Vic Falls etc. Mat som lagas över eld på campingen
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Det tillkommer 300 USD i lokal betalning som erläggs på plats.
Inresetillstånd vid gränsen Botswana USD 30, Visum Zambia USD 50, ordnas vid gränsen eller hemifrån. Dricks och dryck.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Resplan

Dag 1. Mot Botswana
Dag 2. Johannesburg - fri dag för vila eller aktiviter
Dag 3. Safari i Khama Rhino Sanctuary
Dag 4. Genom Kalahari till Crocodile Camp i Maun
Dag 5-7. Mokoroturer i Okavangodeltat
Dag 8-9. Moremireservatet vid Okavangodeltat
Dag 10-11. Safari i Savuti
Dag 12-13. Safari i Chobe
Dag 14-15. Victoriafallen
Dag 16. Hemresa
Dag 17. Hemkomst

Boende

Boende i kupoltält större delen av resan, vid Victoriafallen i chalets/stugor och Johannesburg på hotell.

Klimat

Bästa säsong för bra väderförutsättningar är vår och höst. Under nov-feb infaller oftast regnperioden och mellan juni - augusti kan det bli mycket kallt nattetid. Det är mindre vattenföring i Victoriafallen från mitten av september och framför allt i oktober-november.

Resans karaktär

Vi genomför safarin under torrperioden maj-november. Ute i vildmarken sover vi på madrasser i tält och maten lagas av kocken över öppen eld. På denna resa som lever vi enkelt och hjälps åt att sätta upp tält, packa fordon samt turas om med att ta hand om disken, när vi är ute i bushen. Det är en del av safarin. Totalt färdas vi cirka 150 mil, huvudsakligen på småvägar, och tre dagar ingår lite längre transporter.

Deltagarantal

Min 4, max 12

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Resa med barn under 18 år
Till Sydafrika gäller speciella inresebestämmelser för passagerare från hela världen som reser med minderåriga. Enligt lagen kommer alla minderåriga (barn under 18 år) att krävas på, förutom passet, ett Unabridged Birth Certificate, ett personbevis (med uppgifter om båda föräldrarna) att uppvisas vid inresa och utresa ur Sydafrika. Personbeviset, måste vara skrivet på engelska och innefatta båda föräldrarnas namn och personnummer.
När ett barn reser med endast en förälder, skall kompletterande handlingar finnas som innehåller ett intyg där den frånvarande föräldern ger sitt samtycke för barnet att resa.