Hur tycker du att vandringarna skiljer sig åt?

- I Nepal är man ute och vandrar under betydligt längre tid, drygt två veckor, jämfört med Kilimanjaro som man kan göra på en vecka ungefär. Så om man har ont om tid är Kilimanjaro ett fantastiskt alternativ. Där blir också toppkänslan större eftersom man har möjlighet att göra en verklig »toppattack«. Och så har man ingen jetlag att ta hänsyn till; det är ju inte någon tidsskillnad till Tanzania. I Nepal lever man med de fantastiska bergen och topparna omkring sig hela tiden.

Naturen på Kilimanjaro är mer omväxlande, där går man genom flera klimatzoner på några få dagar, men det finns ingen bebyggelse. De man träffar är guider, bärare och andra turister. I Nepal vandrar man från ett frodigt och grönt landskap till ett alpint, och man passerar hela tiden ställen där folk bor, vilket är spännande.

Måste man vara väldigt vältränad?

- Vi är normalt tränade och man bör definitivt ha bra grundkondition. Jag tycker att man ska förbereda sig några månader i förväg. Det viktiga är att träna uthållighet – att vara ute och gå långa promenader och träna i backar. Och naturligtvis att gå in kängorna. Det är förstås individuellt vad man tycker är jobbigast, men för mig var det själva toppbestigningen på Kilimanjaro. Jag ser båda vandringarna som en utmaning som de flesta kan klara av eftersom man inte klättrar.

Hade du någon mental målbild för att nå toppen av Kilimanjaro?

- Ja, det hade jag faktiskt och det hjälpte mig! Jag hade bilden av mig själva i min blå tjocka jacka framför skylten på Kilimanjaro som jag sett på bild så många gånger. Sista biten var jobbig och målbilden triggade mig, men det var värt besväret!

Vad gjorde ni i lägren på eftermiddagar och kvällar?

- Det är viktigt att vila och man tänker inte på tiden på samma sätt som hemma. Man dricker te, pratar, pysslar med sina grejer, tar hand om sina fötter, tittar på kartor och delar sina erfarenheter med andra. Man behöver återhämtningen. Det är värdefullt att ta in hur dagen har varit och inte jaga omkring.

Hur var maten?

- Maten är i regel enkel och det är ju inga gourmetresor man åker på. På hög höjd tappar många aptiten, men man bör försöka äta det man kan och inte oroa sig. Jag brukar lyssna på guiderna som vet vad man ska äta och inte för att må bra. Om man vill kan man ta med lite egna kryddor.

- Vi brukar ha med kanel att ha på morgongröten och c-vitamin för att göra vattnet roligare att dricka eftersom man behöver dricka mycket. Kokat vatten får man av guiderna. När det behövs snabb energi är det också bra att ha med russin och Dextrosol.

Ser du skillnader i mötet med den lokala kulturen och människorna?

- På båda vandringarna har vi kommit guiderna nära. Det blir många härliga pratstunder när man rör sig så många timmar tillsammans. Skillnaden är att det inte bor några människor på Kilimanjaro som i Nepal, så där blir det inga möten med lokalbefolkningen. Vi kombinerade vår vandring i Tanzania med några dagar på Zanzibar. Då mötte vi mer lokal kultur, och det var underbart att gå barforta. Att kombinera vandringen med safari är ju ett annat alternativ.

Hur ser du på valet av researrangör?

- Det är viktigt att känna sig trygg och att välja en researrangör som tar hand om de problem som kan uppstå. Att välja en vandring i mindre grupp där man väntar in och tar hand om den eller de som eventuellt kommer på efterkälken. Även den mest vätränade kan ju drabbas av höghöjdsproblem.

Ser du några problem med vandringarna?

- Enda problemet är att man vill åka igen! Det är härligt att kliva ur sin komfortzon lite och våga utmana sig själv. Jag tror att många fler skulle kunna göra en sån här vandring.

Helenas bästa tips:

  • Gå in dina kängor hemma
  • Träna i backar
  • Byt strumpor vid varje paus
  • Ha russin i fickan
  • Gå i lugn takt och drick mycket
  • Följ Äventyrsresors packlista

Äventyrsresor vill tacka Helena och Lennart Berg för intervju och bilder. 

Jämförelse Kilimanjaro och Everest Base Camp

Äventyrsresors jämförelse:

Att vandra med Äventyrsresor

Vi har lång erfarenhet av vandringsresor och med oss reser du tryggt. Vi har ett flertal destinationer och oavsett vart du väljer att resa så leds din expeditionsgrupp av en erfaren guide och åtföljs av bärare och en kock. Det finns möjlighet att lägga till en eller ett par extra acklimatiseringsdagar.

Se alla vandringresor