Landinformation om Tanzania

  • Huvudstad: Dodoma
  • Folkmängd: Ca 57 miljoner (2017)
  • Yta: 947 300 km²
  • Angränsande länder: Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, D.R Kongo, Zambia, Malawi, Mocambique
  • Språk: Swahili och i viss mån engelska
  • Religion: Kristna ca 61%, muslimer ca 35%. Resterande utövare av inhemska religioner eller ingen religion alls.
  • Valuta: Tanzanisk shilling

Bästa tiden att besöka Tanzania?

Beroende på vad du vill få ut av din resa och vad du vill besöka så kan högsäsongerna se lite annorlunda ut, det vill säga vilken tid på året som är bäst att resa är beroende på vilken typ av upplevelse du söker.

Här finns en vädertabell för Tanzania och mer information om landets olika årstider.

Klimat

Det är torrtid på höglandet från juni–november in i december, i mars till maj regnar det mer intensivt. Vid kusten och på Zanzibar brukar det regna även i oktober–november. När det regnar brukar det mestadels komma som skurar, för att sedan klarna upp. Vägarna i parkerna är välskötta så de är normalt alltid framkomliga. I juni–augusti är dagstemperaturen omkring 30 grader och nätterna kan bli kyliga. I september-december blir det efterhand varmare, på dagen omkring 30-35 grader, men med svala nätter.

För dig som vill ha aktuella prognoser och väderstatistik rekommenderar vi www.weather.com och http://www.worldweatheronline.com

Tidsskillnad 

Tanzania ligger +1 timme jämfört med Sverige när vi har sommartid, och +2 timmar vintertid.

Valuta & reskassa

Tanzaniska Shilling (TZS) är icke konvertibla och får inte föras ut ur eller in i landet. Som reskassa rekommenderar vi USD. Möjligen är det bra att ha TZS om man vill göra utflykter eller handla på marknader efter vägen och på Zanzibar. Medför några hundra dollar i 1050 dollarsedlar per person. Ta även med USD i lägre valörer. Småsedlar är praktiska att ha för mindre inköp. Ta också med ca 20 en- eller två dollarsedlar, som fungerar utmärkt som dricks.
I städerna finns uttagsautomater där man kan ta ut pengar på Visakort och Mastercard.

På Zanzibar finns flera växlingskontor och uttagsautomater. Du kan även betala för det mesta med Mastercard och Visakort på resan, mot ett tillägg av 5% , förutsatt att telenätet fungerar.

Obs! Be växlingskontoret i Sverige om ”färska” USD-sedlar, inte äldre än 5 år. Det händer att växlingskursen är sämre på sedlar som ser slitna ut, eller att man inte alls tar emot äldre sedlar!
För dagsaktuella växelkurser hänvisar vi till www.forex.se

Dricks

Dricks är allmänt förekommande. Om chaufförer och övrig personal gör ett bra jobb brukar de få dricks. Som ”norm” kan man utgå från ca 5 USD per dag/deltagare till förarna, och ca 5 USD per dag/deltagare för personal på camper och hotell. Det brukar finnas en ”tip box” att betala i den sista dagen. Inget hindrar att du lämnar mer om du är extra nöjd med guiden, föraren eller servicen på lodgerna

Visum & pass 

Visum behövs för Tanzania. Det söker du genom att gå in på ambassadens hemsida www.immigration.go.tz   Kontrollera att passet är giltigt minst sex månader efter beräknad hemkomst. Tanzania godtar inte tillfälliga pass för inresa i landet. Du kan även ordna med visum på flygplatsen vid ankomst till Tanzania, men detta rekommenderas inte längre då proceduren för detta har försvårats och tar väldigt lång tid.

Vaccinationer

Inför resan behöver du vaccinera dig. Förutom grundskydd krävs ofta vaccination mot gulsot och malariaprofylax och till Tanzania krävs vaccination mot Gula febern om man varit i ett land som har Gula febern. Kontakta din läkare eller vaccinationscentral i god tid före avresan för att ta reda på vad som krävs för ditt resmål Läs mer på www.vaccinationsguiden.se
Insekter är ett betydligt värre plågoris i Sverige än i Afrika, men ta med ett mygg¬stift eftersom undvikandet av myggbett är ett sätt att minska risken för malaria.
Var mycket noga med att ta med gula kortet för att kunna intyga att du har gulafebervaccination.

Transport

Beroende på resmål så färdas man med Bushflyg och Jeep.

Telefon & internet

Man har normalt täckning under stora delar av Tanzania men i vissa delar av vildmarken kan det vara svårt. WIFI finns normalt inte på lodgerna/camperna i vildmarken.

Elektricitet 

Elektriciteten är 220-240 volt. Uttagen är av brittisk modell med 3 pinnar, där man ibland till nöds kan använda våra stickkontakter direkt. Ibland kan adapter lånas på hotellen, men vill du vara säker på att ha tillgång till ström är det säkrast att ha med en egen. På camperna/lodgerna finns normalt 230 V ström från solcellsbatterier upp till 24 timmar om dagen och man kan därför få batterier laddade. Numera har dock många hotell även våra uttag. 

Se alla resor till Tanzania »