Viltreservatet bildades officiellt 1969 i samarbete med lokalbefolkningen som blev kompenserade för förlorad odlingsmark. Samtidigt öppnades en djurpark i anslutning till reservatet som till en början omfattade cirka 200 km2. Flera områden som södra och norra Mkwaja och Zaraninge skogsreservat har tillkommit och 2005 fick Saadani nationalparkstatus. Detta är den yngsta nationalparken i Tanzania.

Grön havssköldpadda kommer för att lägga ägg på Saadanis stränder i juli-september och längst Wamifloden finns flodhästar krokodiler. Längs floden finns möjligheter att se hägrar, kungsfiskare, skrikhavsörn och många olika vadare.

I skogen och bushen finns skygga elefanter, leoparder, större kudu, sabelantilop, suniantilop, dykarantilop, svartvit colobus och bushbabies. I bushen och på savannen finns afrikansk buffel, Lichtensteins hartebeest, vattenbock, vårtsvin, giraffer, gnu, zebra och eland. Lejon finns men är inte alltid lätta att upptäcka. Fläckig hyena, genetter, civett och piggsvin är aktiva på natten. I Saadani är det glesare mellan djuren än i de stora öppna parkerna, men här får vi prova allt från bilsafari, vandring, båttur och spana från utsiktstorn i stället.

Hit kommer grön havssköldpadda för att lägga ägg på parkens stränder och längs Wamifloden finns stora flodhästgrupper och nilkrokodiler. Längs floden finns goda möjligheter att se kungsfiskare, skrikhavsörn och många vadare.

 Se alla resor till Tanzania »