Av: Anne Stenskog

Reseberättelse från vår familjeresa i orörda i Vietnam

29 - 30 mars - Framme i vackra Hanoi
Jag har alltid velat besöka detta mytomspunna och vänliga land och nu äntligen får jag uppfylla denna önskan med min familj. Barnen var otroligt förväntansfulla när vi åkte till Arlanda på torsdagsmorgonen.

Vi lyfte med Thai Airways från Arlanda 14:30 och ca 10 timmar senare var vi framme i Bangkok, där bytte vi plan och landade i Hanoi, den härliga fuktiga värmen välkomnade oss till Vietnam.Vi var alla väldigt trötta efter den långa flygningen. Vår guide Zu kom och hämtade oss på flygplatsen, därefter åkte vi in till Hanoi och till ”det gamla kvarteret” där vårt hotell Hong Ngong låg.

Efter en utsökt lunch vandrade vi runt i de gamla kvarteren och till den stora marknaden, Hannah hittade en solfjäder som hon ska ge till sin skolfröken och Matilda en porslinsfigur som hon ville ge till sin dagisfröken. När vi alla var nöjda gav vi oss hem till hotellet med taxi.

Det bor åtta miljoner människor i Hanoi, men det finns fler mopeder än invånare. Vår guide berättade att för ca 5 år sen började alla köpa mopeder och byta ut dem mot cyklar. Det är väldigt dyrt med bil och vägarna är trånga, speciellt i gamla stans gränder, dessutom finns det inga parkeringar för bilar om man inte har ett eget hus med parkering, och det har bara de rika råd med.

På kvällen var vi ute med Zu och åt middag på en restaurang med otroligt god mat, vårrullar, ris, kyckling och god vietnamesisk öl. Vi besökte sedan nattmarknaden innan vi promenerande hem till hotellet. Den kvällen somnade vi gott allihop.

31 mars - Gästfrihet och hopprep med nya vänner
Vi blev upphämtade på vårt hotell på morgonen och sen bar det av till Mai Chau, en vacker biltur på ca tre timmar. Det gick bra för barnen sov hela resan och vår guide Zu berättade mycket för oss om livet i Vietnam.

Vi har en helt fantastisk guide. Hon heter Zu och är 22 år. Hon kommer från en bergsby som heter Sapa och hon tillhör ett minoritetsfolk på landsbygden som är lantbrukare. Hon bestämde sig för att inte gifta sig tidigt som de flesta kvinnor gör i byarna, utan bestämma över sitt eget liv. I byarna är äktenskapen oftast arrangerade och föräldrarna bestämmer vem du ska gifta dig med.

Det finns tyvärr även en tradition av att männen i byarna kidnappar unga flickor för att sedan gifta sig med dem. Zu jobbar nu för Äventyrsresors vietnamesiska samarbetspartner. Hon kan otroligt mycket om Vietnams historia, kulturer och natur! Dessutom talar hon flytande engelska. I hennes hemby talar de Muong, inte vietnamesiska så det har hon också lärt sig.

Efter lunch hos en familj i byn Mai Ha fick vi låna cyklar och tog en vacker cykeltur bland risfälten, där kvinnor och män jobbade i sina traditionella rishattar med skäraren i handen, i de små byarna vinkade och hälsade alla barnen glatt ”Sing Chao”!

Efter var det dags för vandring. Eftersom vi var lite trötta idag, ordnade Zu så att mina döttrar fick åka bil tillsammans med min make. Så det blev jag, Zu, min svärfar och Julia- en tysk resekamrat- som vandrade ungefär 2,5 timme tillsammans till den lilla byn Te där minoritets befolkningen White Thai bor.

Här fanns det många barn så mina döttrar hoppade rep och lekte med dem ända till dess det var middag.
 

Jag fastnade verkligen för denna by, det var ett speciellt lugn över den och gästfriheten hade inga gränser. Både barn och äldre kom och hälsade nyfiket på oss och det var väldigt hemtrevligt . Vi åt en god middag med familjen och de bjöd på ”happy water”(risvin) och sen spelade vi kort och lärde Zu de svenska kortspelen”Finns i sjön” och ”Bubblan”.

Söndag 1 april - Templet i grottan
Tuppen började gala vid femtiden i gryningen, och klockan sju var det dags att gå upp. Vi kände oss verkligen som hemma här så det var sorgligt att åka ifrån denna by och familjen. Men vår resa fortsatte mot Ninh Bin. Det var fyra timmars resa och andra halvan av vägen kallades ”massage road” . Vi var ordentligt omskakade efter denna färd när vi kom fram till byn där vi åt lunch. Det är så vacker natur här och otroligt grönt.

På eftermiddagen åkte vi bambubåt på floden i Trang An Valley. Vi åkte genom sex stycken grottor och vid vissa var man tvungen att ducka för att inte slå i huvudet. I vanliga fall är det mellan 5-10 båtar per dag, men vi lyckades pricka in den enda dag på året då alla båtar är ute hela dagen.

Idag är det nämligen en speciell helgdag då många vietnameser vill besöka templet i grottorna. Det var verkligen en riktigt upplevelse att som enda utländska turister befinna sig i detta "inferno" av ljud och glada människor, i detta vackra landskap! När vi paddlat klart stannade vi och köpte sockerrör och vatten för att få mer energi för vår cykeltur längs risfält och genom byar. På kvällen bodde vi lite utanför staden Ninh Bihn, i en liten by som heter Yen Mo, som bebos av Kinhfolket.

Detta ”Homestay” (familjeboende) skulle jag nog kalla ett "5-star homestay". Stora sköna sängar och varm dusch vilket var riktigt skönt efter alla dagens aktiviteter. Vi lagade mat med familjen och lärde oss bl.a. att göra traditionella vårrullar. Även denna familj hade två barn så mina döttrar har lekt med dem hela kvällen. De var så upptagna att vi fick påminna dem om att äta, för att de också skulle få njuta av den fantastiska maten vi hade lagat tillsammans. Efter middagen var det dags för oss alla att sova efter ännu en innehållsrik och fantastisk dag i norra Vietnam.

2 april - Fridfull båttur i Bai Tu Long Bay
Efter frukost bar det av till Bai Tu Long Bay med bil i ca 3 timmar. Här är det mindre turister och mer orört än i Halong Bay. På vägen passerar vi Halong bay City och väl framme så går vi ombord på en fin och rustik träbåt och ger oss av ut i arkipelagen. Vi får uppleva otroliga kalkstensklippsöar, små fiskebåtar som puttrar förbi oss och fantastiska vyer. Detta område är skyddat av Unesco och 2011 valdes detta till ett av "Världens Sjunde Underverk". Jag kan verkligen förstå det. Det känns så fridfullt att glida fram sakta med båten i det turkosa vattnet och bara njuta av stillheten!

Vi anländer till ön Quang Lan Island och cyklar ca 8 km till vårt "Homestay" (familjeboende) för natten. Vi cyklar på den enda vägen på ön och det känns lite som på Gotland med mycket sand och havet precis bredvid.

Vi bor nu hos Mr Sau´s familj, de lagar som vanligt en fantastiskt god middag till oss och vi sitter och skrattar och pratar länge. I vår lilla familjegrupp har det nu tillkommit ett kanadensiskt par som är jättetrevliga. Här har de endast elektricitet mellan 18-22 på kvällen, så det blir en tidig kväll vilket vi alla behöver.

3 april - Mopeder och mangos
Vi gick upp tidigt idag och åkte tuk-tuk till båten, efter en timmes båtfärd så kom vi fram till en liten "floating village" där vi paddlade kajak bland kalkstensklipporna. Efter en timme då vi alla var trötta gick vi ombord på båten igen och så bar det av mot Bai Tu Long Bay. Vi satt alla ute på däck och åt mango och njöt av lugnet innan vi skulle åka tillbaka till Hanoi och alla mopeder och människor.

Vi sa adjö till det kanadensiska paret som skulle ut till Halong Bay och begav oss med bilen tillbaka till Hanoi, ca 4 timmar med några stopp på vägen. Vi checkade in på samma hotell som vi bodde på då vi anlände till Hanoi. Vid halv åtta kom Mr Khan och mötte oss i foajen. Mr Khan är VD för Äventyrsresors vietnamesiska samarbetspartner och är en mycket sympatisk man. Han tog med oss till en restaurang med fantastisk utsikt över hela Hanoi, restaurangen låg på taket på en byggnad i gamla staden. Här fick vi också säga hej då till vår underbara guide och vän Zu. Zu har blivit en riktigt god vän till oss och det känns sorgligt att behöva ta farväl. Tjejerna vill att hon följer med oss på resten av vår resa, men hon ska stanna i Hanoi. Vi lovade varandra att hålla kontakten! Nu ska vi sova för i morgon ska vi flyga tidigt till Whale Island.

4 april - Vidare söderut mot Vietnams stränder
I morse gick vi upp tidigt, tidigt och efter lite bilfärd kom vi fram till flygplatsen. Flygningen söderut till staden Nha Trang tog bara ca en timme. Vi fortsatte sedan med bil ungefär två och en halv timme till den lilla charmiga hamnen. Där hoppade vi på en jättefin träbåt och åkte ut till Whale Island, som ligger bara 10 minuter utanför kusten.

Väl framme sprang barnen till vattnet och hoppade i med kläderna på! Detta hade de längtat efter, en riktigt härlig strand med mysiga bungalows och så havet!

Ön känns som ett gömt litet paradis. Vi har åkt runt ganska mycket nu så det känns skönt att vi ska stanna på detta fantastiska ställe i tre dagar. Vi bor i charmiga träbungalows på stranden. Vi har fått två bungalows med connecting doors, så att vi alla fyra kan bo tillsammans. Under dagen har vi badat och spelat beachvolleyboll. Nu ska vi gå till restaurangen som ligger på en terrass över vattnet. Här ingår helpension och det serveras färsk fisk och seafood varje dag. Imorgon ska vi paddla lite kajak med en familj vi har träffat här. De har också två barn i våra barns åldrar.
 

5-6 april - Whale Island med Snorkling, koraller, färsk frukt och seafood

Vi sov riktigt gott i natt med havets brus utanför, väldigt fridfullt!  Frukosten idag bestod av frukttallrik, färskt bröd, ägg och färskpressad juice, mums!

I dag har vi paddlat kajak och badat. Det finns fina koraller precis utanför restaurangen så att man kan snorkla och njuta av fina fiskar och spännande koraller från stranden. Imorgon har jag bokat en snorkeltur till en korallö som ligger en halvtimme bort med båt. Snorkelturen är på förmiddagen och det ser vi alla framemot! Nu ska vi njuta av ännu en middag. Vi stortrivs verkligen här på Whale Island - Ile de balaine.

7- 8 april - Sol och bad på Phu Quocs stränder
I dag blev det en tidig uppstigning! Redan innan soluppgången gick vår båt från Whale Island och vi fick säga farväl till ”vår” fina lilla paradisö.

Sedan var det resa över landsbygden med minibuss ca 2,5 timme till flygplatsen i Nha Trang, för flygresa ytterligare söderut. Vi var framme på Phu Qouc vid lunchtid. Lite trötta och hungriga checkade vi in på hotellet Phu Qouc Island resort. Otroligt fint och ganska lyxigt men ändå med en väldigt personlig stämning kände vi på en gång. Den kombinationen kan annars vara svår.

Vi kom från vårt lilla mysiga boende på Whale Island och dessförinnan från våra ”homestays” i norra Vietnam och ändå kändes denna övergång till mer lyxigt boende helt okej. Personalen här är så trevliga och vi pratar mycket med dem. Det verkar vara en vänskaplig stämning mellan personalen och gästerna i allmänhet här på vårt hotell. Barnen har längtat efter pool så vi spenderar den mesta tiden i poolen just nu. I morgon ska vi åka in till byn lite och titta. Det är en otroligt fin, vit, lång sandstrand längs med alla hotellen. Jag satt där nere och tittade på solnedgången och njöt medans barnen och Mathias badade i poolen. Ikväll har vi varit på BBQ-kväll på vårt hotells restaurang på stranden, jättemysigt. Till och med lilla Matilda har provat musslor och bläckfisk!

Vi har träffat ett par som har två killar som är adopterade från Vietnam i samma ungefär samma ålder som Hannah och Matilda. De är här på återbesök för första gången sedan de hämtade killarna från ett barnhem i Hanoi.

9 -10 april - Värmebölja vid havet
 

Vi befinner oss fortfarande på Phu Qouc och här är det varmt vill jag lova. Det är 35 grader varmt! 

Dagen börjar här på Saigon Phu Qouc Resort med en härlig bufféfrukost, massor av färska tropiska frukter, färskt bröd, ägg av alla dess slag, yoghurt - det finns allt man kan tänka sig. Det enda jag saknar (och det är lite tabu att säga) är gott starkt kaffe...
Sen tar vi oss ett dopp i poolen. När det blir som varmast runt lunch går vi till stranden där vi får otroligt skön vietnamesisk massage på träbritsar under parasoll. Hannah är så förtjust i massagen att hon vill gå två gånger om dagen. I dag var även massörens lilla 3-åriga dotter med och masserade Hannah på armen. Efter massagen köpte vi vattenmelon och mango från en försäljare på stranden och satte oss i skuggan och mumsade.

Sen blir det oftast lunch runt ett - halv två tiden. I dag åt vi "fried noodles with chicken". Sedan badar vi och paddlar eventuellt lite i några kajaker som står på stranden och som man kan låna när man vill. 

Eftersom det är så stark sol tar vi oftast och drar oss tillbaka till rummet eller skuggan vid fyra-tiden på eftermiddagen. Idag tog Mathias med barnen och deras kompisar till vårt rum och spelade kort medan jag tog en promenad till "Seastar Hotel" som vi också har som ett alternativ att bo på här på Phu Qouc. Det var ett jättemysigt hotell, med bungalows på stranden. Det är enklare standard än på Saigon Phu Qouc Resort men fint och mysigt. Det var otroligt varmt att gå längs vägen så jag tackade ja när en "taximoped" stannade och frågade om jag ville ha skjuts.

För ca 3 kr (10 000 Dong) åkte jag in till den lilla byn/stan och nattmarknaden. På marknaden såldes allt från grodor till skor, väldigt kul att gå runt och titta! Jag köpte varsin solfjäder till tjejerna, några saronger och sedan tog jag en promenad tillbaka till hotellet.

Min familj var nere vid stranden när jag kom tillbaka, barnen lekte i sanden och min make och svärfar tog en Cuba Libre i solnedgången. I dag hittade vi en thai-fransk restaurang där vi åt riktigt god mat! Barnen fick ta ett kvällsdopp i poolen innan vi gick tillbaka till rummet. Nu har äntligen barnen somnat och klockan är halv elva.

11-12 april - Bad i poolen och båtutflykt till korallreven
Nu har vi ätit frukost och tagit ett dopp i havet. Det finns flera olika utflykter som man kan boka från hotellet, till exempel dessa: Heldagstur till öarna Mong Tay Islet eller Dam Islet för snorkling bland korallreven med lunch på båten. Sightseeingturer till östra, södra eller norra delen av Phu Qouc, till fiskebyar, fisksåsfabrik, pärlodlingar, kryddodlingar, frukt- och fiskmarknader. Besöka vattenfall och vandra genom små fiskebyar och över stränder på norra delen av ön. Det finns också vietnamesiska matlagningskurser (såklart!)

De olika turerna är anpassade efter väderförhållandena här på Phu Qouc, turerna i norr går från november-maj och turerna till de södra delarna går maj-oktober. Torrperioden här på Phu Qouc är oktober-maj, sedan är det normalt regnperiod juni-september. I dag tänkte vi ta en snorkeltur till Trong Ngay, vi tror att det ska passa alla i familjen.

Detta är vår sista dag här och det känns sorgligt men också skönt att få komma hem tycker vi alla.
Imorgon har vi sex timmars väntan i Saigon på flygplatsen så Mr Khanh från vår vietnameiska samarbetspartner har ordnat så att vi får en liten sightseeing runt i Ho Chi Minh City, som staden heter nu. Det känns kul att se lite av den staden också då den skiljer sig mycket från Hanoi.
I morgon onsdag 12 april flyger vi från Phu Qouc vid lunchtid, så det blir nog bara frukost och ett dopp i poolen innan vi behöver lämna hotellet. Vi flyger från Phu Quoc till Saigon och sen vidare på kvällen till Bangkok där vi byter plan och vidare hem till Sverige.

14 april - Hemma igen - Med fina minnen från resan
Jag och familjen känner oss helt upprymda av vår resa till Vietnam. Särskilt många intryck fick vi när vi cyklade, vandrade och bodde i byarna i norra Vietnam. Jag kommer aldrig glömma när Matilda och Hannah lekte med barnen i byn Te, de sprudlade skratten bland barnen och alla leenden från de vuxna.

Middagarna hos familjerna i deras vardagsrum, de långa och intressanta samtalen på kvällarna med vår underbara guide Zu. Då hon berättade om livet på landsbygden och kulturen i Vietnam. Alla glada barn som som vinkade och ropade "Hello" när vi cyklade genom byarna.

Senast i morse innan vi gick till dagis sa Matilda till mig - mamma ska vi åka till Vietnam igen? Jag vill träffa mina kompisar i byarna igen. Vietnam och dess folk har satt sina spår i oss och vi har fått vänner för livet.

Jag avslutar med en bild på Zu och barnen, från båtturen i Bai Tu Long Bay. Jag hoppas nu att fler familjer får chansen att uppleva detta vackra och vänliga land så ring gärna mig om ni har frågor om resan!

Hälsningar Anne

Klicka här för att se våra resor till Vietnam!