Precis som Sri Lankas första nationalpark, Yala National Park, ligger Udawalawe på den södra delen av ön mellan kusten och det centrala bergsmassivet. På grund av de torra förhållandena i regionen har Udawalawe en klart annorlunda miljö jämfört med de mer frodigare förhållandena än det västra och centrala delarna av ön. Parken kan enkelt nås från turistorterna längs sydkusten.


Likt Minneriya national park har parken bildats runt en vattenreservoar. Huvudsyftet med att ha en nationalpark var att tillhandahålla en fristad för de vilda djur som förlorade sin livsmiljö på grund av konstruktionen av Udawalawedammen på Walawefloden. Bäst period att besöka parken är när det är som torrast och elefanterna samlas kring reservoaren.
Parken har ett stort bestånd av elefanter men även gott om andra djur Det finns bl.a. sumpkrokodil, axishjort, läppbjörn, buffel, vildsvin, utter och myrkott. Leopard syns dock sällan även om det finns. För större chans att se Leopard får man istället bege sig till Yala national park. Fågellivet är rikt med ca 190 arter.