Sri Lanka är en önation i Indiska oceanen, strax sydöst om Indiens sydspets. Landet består av en stor huvudö och närliggande småöar. Till ytan är Sri Lanka ungefär jämstort med Irland. Landets klimat är tropiskt och präglas av monsunvindar. Ön har mycket att bjuda på trots sin ringa storlek. Här finns grönskande bergslandskap, kolonial historia, palmkantade sandstränder, ett stort kulturarv och fantastiskt djurliv i de många nationalparkerna.

Majoritetsfolket singaleserna och den tamilska minoriteten kom troligen till ön Sri Lanka mellan 200- och 400-talet f Kr. Buddismen introducerades under 200-talet f Kr. På 1200-talet flyttade singaleserna söderut medan tamilerna dominerade runt Jaffnahalvön i norr. Portugiser lockades under 1500-talet till ön av den lukrativa kryddhandeln. Seklet därpå togs handeln över holländarna, som i slutet av 1700-talet besegrades av britterna. 1802 blev ön den brittiska kronkolonin Ceylon. I slutet av 1800-talet utvecklades den buddistisk-singalesiska nationalismen samt en politisk nationalistisk rörelse. Som första koloni i Asien höll Ceylon 1931 allmänna val till ett nationellt råd.

Den brittiska kolonin Ceylon blev en självständig stat 1948. Under det första årtiondet som fri nation ökade motsättningarna mellan landets två största folkgrupper: majoritetsfolket singaleserna och den tamilska minoriteten. 1972 blev landet en republik under namnet Sri Lanka. Under 1970-talet höjdes tamilernas krav på ökat självstyre och gerillan Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) inledde ett väpnat uppror för en egen tamilsk stat. 1983 hade upproret utvecklats till ett inbördeskrig. Först 2009 tog kriget slut, men inte genom ett fredsavtal utan genom att LTTE besegrades militärt.

Jordbruket är en av hörnstenarna i Sri Lankas ekonomi och sysselsätter ungefär en fjärdedel av arbetskraften. De tre stora exportgrödorna te, gummi och kokos upptar 37 procent av odlingsmarken. På resten odlas matgrödor, framför allt ris. Historiskt sett har även kryddor varit stora exportvaror.

Sri Lankas viktigaste naturtillgång är ädelstenar, varav diamanter har störst betydelse för exporten.
Landet har periodvis varit ett av de största resmålen i Sydostasien. Antika monument, religiösa festivaler, vacker natur och utmärkta badorter utgör grunden för turistindustrin.