Minnerya Nationalpark ligger i norra delen av centrala Sri Lanka och i närheten av Sigiriya och kännetecknas av våtmarker, savanner med högt gräs samt buskskog. Parken domineras av en stor vattenreservoar som under regnperioden även knyts samman med flera andra vattendrag i området. Reservoaren är parkens livskälla, särskilt under torkan.


Nationalparken är en av de bästa platserna om du vill uppleva elefanter på Sri Lanka. Under torkan kommer elefanterna för att dricka vatten. Fenomenet då upp till flera hundra elefanter kommer till reservoaren kallas ”The Elephant Gathering”. Under flera århundranden har elefanterna vandrat till nationalparken där de förutom att dricka vatten, socialiserar och badar. Samlingen av de många elefanterna på ett och samma ställe är en helt unik upplevelse. Flera närliggande parker har gjort att elefanterna kan vandra mellan parkerna beroende på mat och vattentillgång.


Förutom elefanterna finns det även en hel del andra djur i parken även om just de många elefanterna är det som drar. Det finns bl.a. sumpkrokodil, sambarhjort, axishjort, läppbjörn, buffel, vildsvin, mangust och ibland leoparder. Parken har även ett rikt fågelliv.