I Sri Lanka spelar buddhismen en central roll och det finns många helgedomar att besöka. En av de mer intressanta är tempelgrottorna i Dambulla. I granitberget som reser sig utanför Dambulla gömmer sig ett imponerande buddhistiskt grottkomplex som daterar sig till 100-talet f.Kr. Det är det största och bäst bevarade grottempelkomplexet i hela landet. Grottorna är smyckade med statyer, Buddhabilder och väggmålningar och är uppsatta på UNESCO:s världsarvslista.


I närheten finns även de s.k. Lejonklippan i Sigiriya som är resterna av en magmaplugg från en sedan länge slocknad och eroderad vulkan. Berget ligger högt ovanför det omgivande låglandet, synligt flera kilometer bort i alla riktningar. Berget reser sig 380 meter och är tvärbrant på alla sidor. På många platser hänger det utanför foten. Från basen av klippan finns en vindlande trappa till toppen och väl uppe får man fascineras av palatsruinerna från 400-talet med en helt fantastisk panoramautsikt.
Sigiriyaområdet består av lämningar av ett övre palats uppe på toppen, en mellannivå med Lejonporten (porten för trappan upp till palatset) och spegelmuren (en polerad mur utanför en gångväg hängande längs klippan under palatset) med sina fresker, det lägre palatset som klamrar sig fast vid sluttningarna nedanför berget, och vallgravar, murar samt trädgårdar som sträcker sig några hundra meter bort från bergets fot.


Platsen är både ett palats och en fästning. Åtskilliga lämningar ger besökaren en god insyn i genialiteten och kreativiteten hos dess byggare.
Det övre palatset på bergets topp har vattencisterner uthuggna i berget som än idag innehåller vatten. Vallgravarna och murarna som omger det lägre palatset är fortfarande välbevarade. Även Sigiriya står på UNESCO:s världsarvslista.