Landinformation om Sri Lanka

  • Huvudstad: Colombo
  • Folkmängd: 22 miljoner (2019)
  • Yta:  65 610 km²
  • Angränsande länder: Indien
  • Språk: Singalesiska, tamil och engelska
  • Religion: Buddhister ca 70%, Hinduer ca 13 %, Muslimer ca 10 % och kristna ca 7 %
  • Valuta: Lankesisk rupie (LKR)

Bästa tiden att besöka Sri Lanka?

 

Klimat

 

Tidsskillnad 

Under vår vintertid ligger Sri Lanka 4,5 timmar före Sverige, och 3,5 timmar före under vår sommartid.

Valuta & reskassa

Valutan i Sri Lanka heter Lankesiska Rupies (LKR). Valutan går att få tag på hemifrån men kan behöva beställas i förväg från växlingskontoren. I de flesta städer och större samhällen finns uttagsautomater. På de flesta hotell och restauranger kan Visakort och Mastercard användas. Du kan även ha med USD i mindre valörer och betala med under resan. Prisnivån i Sri lanka är lägre än i Sverige.
För dagsaktuella växelkurser hänvisar vi till www.forex.se

Dricks

I Sri Lanka är det kutym att man lämnar dricks. För vissa yrkesgrupper utgör dricksen en stor del av lönen. För våra chaufförer och guider är det en bonus utöver lön om kunden är nöjd med servicen. Räkna in dricksen i dina övriga utgifter under resan.
Till guiden/chauffören ges normalt 2-3 USD per deltagare och dag. Guider i parkerna och valsafari 5 USD per dag. På hotellen USD 23 per natt.

Visum & pass 

För svenska medborgare behövs Visum till Sri lanka. Man söker och får visumet beviljat hemifrån. Du ansöker och betalar för visumet i god tid innan utresan. Se http://www.stockholm.embassy.gov.lk/sv/visas.html för mer information. Visum kostar i dagsläget 35 USD per person.  Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter ni lämnar landet. Passet behöver ha 2 tomma sidor för stämplar. 

Vaccinationer

Inför resan behöver du vaccinera dig. Förutom grundskydd rekommenderas ofta vaccination mot gulsot. Gula febern vaccin behövs om man varit i ett land som har Gula febern.  Kontakta din läkare eller vaccinationscentral i god tid före avresan för att ta reda på vad som krävs för ditt resmål. Läs även mer på www.vaccinationsguiden.se 

Transport

 

Telefon & internet

 

Elektricitet 

Strömstyrkan är 230 volts 50 hz växelström med en äldre brittisk elkontakt med tre runda hål i en triangel. Du kommer därför att vara i behov av en adapter. En del hotell har uttag där våra kontakter fungerar.

För dig som vill ha mer information rekommenderar vi http://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/