Översikt

Galapagoskryssning med M/Y Bonita

Upplev Galapagos unika djur och natur liv på en spännande naturkryssning, platsen där Darwin fann nyckeln till sin teori om utvecklingsläran. Ombord ett litet fartyg som tar max 16 gäster, kryssar vi till de mest intressanta öarna, ditt de större fartygen eller kortare kryssningarna aldrig kommer. I en internationell grupp med kunnig naturguide gör vi spännande landstigningar där vi bekantar oss med bland annat nyfikna sjölejon, jättesköldpaddor och taggiga havsleguaner, varje dag finns tid till snorkling för att upptäcka de fantastiska djurliv som finns under ytan. Avresa en gång i veckan året runt.

Med ett litet kryssningsfartyg till Galapagos orörda vikar
Galapagos behagliga klimat gör öarna till ett fantastiskt resmål året om. Ombord Bonita spenderar vi 4 eller 6 nätter och gör rundturen som utöver de centrala öarna även inkluderar de öarna längre bort i arkipelagen för att vi ska få uppleva de bästa som Galapagos har att erbjuda. Hit når inte så många andra båtar, och under våra landstigningar är vi ibland helt ensamma med djuren. Gigantiska jättesköldpaddor vandrar fredligt omkring på öarnas grönskande högland. Havsleguaner solar i klungor på de svarta lavaklipporna ovan vågornas svall och sjölejon ligger och latar sig på de vita sandstränderna.

Galapagosöarna ligger mitt på ekvatorn ca 100 mil från Ecuadors fastland och tack vare ögruppens avlägsna och isolerade läge, finns här ett unikt djurliv som inte går att hitta på någon annan plats på jorden. 


Fotomöten med djur och snorkling med havssköldpaddor
Djuren här ser inte människan som en fiende, utan de är mest nyfikna eller likgiltiga och orädda. Förutom öarnas överväldigande djur- och fågelliv öppnar sig ett rikt marint liv under ytan och varje dag finns gott om tid för snorkling. Att simma sida vid sida med havssköldpaddor, rockor eller ett lekande sjölejon hör ofta till höjdpunkterna på resan. Galapagos har också en säregen natur och spännande historia.

År 1831 kom Charles Darwin hit för att studera djuren på de olika öarna. Hans omfattande forskning ledde senare fram till den utvecklingslära om arterna ursprung som än i dag är en av vår tids viktigaste vetenskapliga upptäckter. På huvudön Santa Cruz besöker vi forskningsstationen som är uppkallad efter Charles Darwin. Här vi lär oss mer om naturvårdsprojekten och den forskning som bedrivs idag. Här får vi se olika slags jättesköldpaddor och andra djur. Här levde bl.a. ett av världens mest sällsynta djur, den berömde jättesköldpaddan Lonesomme George fram till hans död 2012. Han blev uppskattat 100 år gammal och var en internationell symbol för det viktiga arbete som bedrivs på Galapagos för arters överlevnad. Han var den sista av sin art, då alla avlingsförsök tyvärr inte gav resultat och arten dog ut med honom.

Internationell grupp med välutbildad och kunnig guide
En lokal naturguide följer med och visar oss allt under hela kryssningen. Det finns gott om tid för fotografering och frågor varje dag. Ombord, efter dagens spännande exkursioner väntar middagar med mycket färsk fisk och frukt, medan vi lyssnar på föredrag om Galapagos under tropiknattens stjärnhimmel. Eftersom vi färdas med båt blir det aldrig hett, och det finns även luftkonditionering ombord. För att alla ska få en personlig resa med bästa möjliga upplevelser tar fartyget bara med 16 passagerare i 8 bekväma dubbelhytter.

Se beskrivning av M/Y Bonita »

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Quito (måndag), Ecuador

  Avresa från Sverige på morgonen. Efter en mellanlandning fortsätter vi till Ecuadors huvudstad Quito. Vi kommer fram på eftermiddagen, och möts av en respresentat från vår samarbetspartner som tar oss till vårt hotell i hjärtat av Quito. Kvällen fri.

 • Dag 2 Quito - egen tid

  Staden Quito är belägen på 2.800 meters höjd, omgiven av snöklädda vulkaner. Idag har vi en fri dag att promenera och njuta av den latinamerikanska atmosfären. Vi har tid att på egen hand besöka den gamla, koloniala stadskärnan från 1500-talet. Här är den mäktiga Franciscuskatedralen och torget Plaza de Independencia belägna och även många trevliga restauranger och caféer. Hotell Plaza Sucre eller liknande.

 • Dag 5 San Cristobal

  Ankomst till ön San Cristobal med antingen inrikesflyg från Quito eller med speedboat från hamnen Puerto Ayora på Santa Cruz om man tillbringat några extra nätter på fastlandet. Med gummibåtar kör vi ut till vårt hem för de kommande 5 nätterna, Cachalote Explorer och ansluter till de andra deltagarna ombord. Ön San Cristobal (eller Chatham som den också kallas), är en av de äldsta öarna i arkipelagen. Efter vår första lunch ombord är det dags för vår första landstigning på ön till El junco-lagunen. Lagunen är belägen 700 meter över havet och är en av få färskvattensjöar på Galapagos och lockar till sig många olika fågelarter. Här kan man se fregattfåglar tvätta bort salt från vingarna, plus Bahamaand och Amerikansk Rörhöna för at nämna några. Namnet junco kommer från en planta med samma namn som växer här. Måltider: Helpension.

 • Dag 6 Española Island

  Den sydligaste ön på Galapagos är Espanola och på grund av dess avlägsna läge har det utvecklats flera endemiska arter här. Vi besöker Gardner Bay på den norra sidan av ön där den långa vita stranden hyser en koloni med sjölejon som ligger och dåsar i sanden, en härlig syn. Här finns även havsleguaner som är rödfärgade i stället för gråsvarta. Vi passar också på att snorkla vid Islote Gardner och Islote Osborn där man kan se mängder av tropiska fiskar, revhajar och sköldpaddor. Vi besöker också Punta Suarez fantastiska djurliv. Längs klipporna finns det blåshål som sprutar upp vatten 20 meter i luften. Här får vi även se Galápagosalbatross vilken i princip bara häckar här, och går att se på hösten under deras häckningssäsong. Albatrossen är den största fågeln på Galapagos och har ett vingspann upp till 2,5 meter. Just denna art räknas som akut hotad sen 2007 på grund av att de endast häckar på Espanola. På dessa öar är det djur som står högst i näringskedjan Galapagosvråken, vilken vi kan se här. Den har inga naturliga fiender men är fåtalig och därför klassad som en hotad art. En annan endemisk art man kan se här är Españolas lavaödla som är en av sju olika arter av lavaödlor på Galapagos - ett perfekt exempel på Darwins evolutionsteori då man tror att alla dessa arter har utvecklats från en och samma art från början, där varje art varierar i form, färg och beteende anpassat efter den miljö de lever i. Helpension.

 • Dag 7 Floreana

  Floreana har en lång historia av kolonister och valfångare. Här sägs den första bosatta ha levt och ön är känd för postkontoret som upprättades här år 1793 av valfångare. De spenderade år ute på havet och hade ingen annan möjlighet att kommunicera med sina familjer än att skriva brev som lämnades på denna plats. När andra fartyg passerade förbi ön på väg hem till England, USA eller andra länder tog de med den post som skulle dit. Det kunde ta år innan breven kom fram. Brevlådan finns fortfarande kvar och används fortfarande på samma sätt där den som tar med sig posten hem ska leverera den personligen till adressen och berätta var brevet kom ifrån. I närheten finns ruiner från en gamla norsk fiskeby från år 1926.  

  Snorklingen kring ön är en av de bästa på Galapagos och vi stannar vid Devils Crown, en nedsänkt vulkan där de norra och södra sidorna av kratern sticker upp ur vattnet som en krona. Här är det marina livet rikt med tropiska fiskar, hajar och rockor.

  Måltider: Helpension

 • Dag 8 Ön Santa cruz och James

  Få platser får en att tro att tiden stannat långt före vår tideräkning som Dragon Hill utanför Santa Cruz. Här hittar man en stor mängd landleguaner som ser ut som miniatyrdrakar vilka vandrar runt på de soldränkta klipporna. Det är lite oväntat att legunarena fortfarande finns kvar på ön Santa Cruz, som har det största antalet invånare på Galapagos vilka introducerat husdjur som hundar, katter och getter, vilka gjort stor skada på djurlivet. Utöver leguanerna kan man här också se en saltvattenlagun med intressant fågelliv.

  Ön James eller Santiago som den också kallas ligger mellan Isabela och Santa Cruz och erbjuder flera slags sjöfåglar, havsleguaner och även den ovanligare pälssälen. Vi stannar vid Sullivans Bay där en vacker korallstrand leder en till ett 100 år gammalt lavafält som sträcker sig så långt ögat kan nå. Här kan man se två olika typer av lava, pahoehoe lava som man huvudsakligen hittar på Hawai och Galapagos 'a'a lava. En fördel att ha bra vandringskor på sig då lavasten är vass och hård att gå på.

  Måltider: Helpension.

 • Dag 9 Tower (Genovesa)

  Genovesa eller ”fågelön” som den också kallas har fått namnet för de många olika fågelarter som häckar här. På grund av dess avlägsna läge har få andra djur nåt ända hit, vilket tillåtit fåglarna att ta över ön. Här kan du se stora grupper av stormsvalor och stora bon av fregattfåglar. Ön har en lite speciell form som en halvmåne då det är de högsta delarna på en utslocknad vulkan som sticker upp ur havet. En av väggarna kring vulkanen kollapsade för många år sen, vilket möjliggjorde att havsvatten kunde ta sig in och har skapat riktigt bra förutsättningar för snorkling. På grund av öns form skyddar den från att vind och vågor tar sig in, vilket gör detta till en utmärkt plats för nybörjare.

  Vi besöker Darwin Bay där vi vandrar längs den vita korallstranden, som fortsätter förbi mangroveskog. Nazscasula och rödfotad sula är tillsammans med svalstjärtad mås vanliga här men man kan också se brun noddytärna och darwinfinkar. Längre ner längs stigen ser vi tidvattenpooler där sjölejon lekfullt simmar. På slutet når man en klippa med en storlagen utsikt över omgivningen. Vi stannar också till vid El Barranco där det finns möjlighet att se jorduggla och pälssäl. Helpension.

 • Dag 10 Farväl till Galapagos eller stanna kvar

  Vi avslutar med en landstigning på ön Daphne Mayor. Här finner vi bland annat blåfotad sula, Nascasula och Rödnäbbad tropikfågel. Ön är känd för den forskning på Darwins finkar som genomfördes av paret Peter and Rosemary Grant under 20 år.
  Vi beger oss tillbaka till Baltras flygplats där vi tar farväl av vår guide och besättningen, med oss har vi oförglömliga möten med denna rika skärgård. Vi mellanlandar i staden Guayaquil på Ecuadors fastland och fortsätter hemåt under kvällen.

  Måltider: Frukost

 • Dag 11 Tillbaka till Sverige igen

  Vi mellanlandar i Amsterdam och anländer i Sverige på eftermiddagen.

  Observera! Resrutten på Galapagos skiljer sig åt beroende på vilken vecka du reser och med vilket båt du kryssar med. Ovan program är Tower/Genovesa rutten se separat program för  Isabela/Fernadina rutten. 

  Utresa från Sverige sker normalt onsdagar, kryssningen på Galapagos startar fredagar.

Resans höjdpunkter

 • Upplevelsen att kryssa med en liten båt (max 16 gäster ombord)
 • Max antal gäster att gå iland med en guide är 16 deltagare, du behöver aldrig vänta på din tur
 • Fartyget kan ta sig in vid orörda vikar och stränder ditt större fartyg inte kan lägga till
 • Två spännande exkursionerna på öarna varje dag med mycket kunnig naturguide
 • Möjlighet till snorkling varje dag under kryssningen
 • Nära kontakt med bland annat leguaner, sjölejon och jättesköldpaddor
 • Den trevliga besättningen och helpension ombord med egen kock
 • Våtdräkt och snorkling utrustning ingår

Karta

Resfakta

Reslängd 9 - 11 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor Onsdagar, året om
Pris Från 51 900 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum på förfrågan!
Detaljerade priser

6 dagars kryssning - 51 900 kr per person
6 dagars kryssning och 2 dagar på en lodge på Galapagos - 56 600 kr per person
8 dagars kryssning - 64 200 kr per person

Barnpris

Barnrabatt 7-11 år:  På förfrågan!

I priset ingår
 • 5 - 7 nätters naturkryssning ombord på motorkryssaren M/Y Cachalote Explorer 
 • Smidiga transporter in till öarna med bekväm zodiak
 • Guidade exkursioner på Galapagosöarna i egen grupp
 • Möjlighet till snorkling varje dag, från strand eller båten
 • Snorklingsutrustning och våtdräkt
 • Helpension under kryssningen
 • Kaffe, te, mineralvatten och fruktjuice ombord
 • Egen kock samt hjälpsam besättning
 • Engelsktalande, mycket kunnig naturguide på Galapagos
 • Inrikesflyg till Quito - Galapagosöarna t/r inkl skatter
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • 2 övernattning i Quito på mellanklasshotell med frukostpension
 • Samtliga transporter
 • Ingala transit card
 • Miljöskatt
I priset ingår ej
 • Flyg Sverige - Ecuador t/r - kontakta gärna oss för hjälp med bokning
 • Nationalparksavgift Galapagos 100 USD
 • Dricks till guide och besättning
 • Övriga måltider i Quito 
Extra dagar

Lägg med fördel till några extranätter i Quito eller på Galapagos. Kontaka oss för prisuppgifter! 

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Tillägg

Lägg till en sightseeingtur i Quito som avslutas med en trevlig chokladprovning eller varför inte ta en heldagstur till Antisana nationalpark och spana efter luftens jätte, kondoren. Kontakta oss så skräddarsyr vi er resa utifrån era önskemål! 

Information om avresor

Cachalote Explorer seglar ut på fredagar så avresa från Sverige blir senast onsdag.

Resplan

Dag 1. Mot Quito, Ecuador
Dag 2. Fri dag för vila och promenader i Quito
Dag 3. Mot Galapagos, Charles Darwin stationen
Dag 4 - 7 eller 9. Kryssning med M/Y Cachalote Explorer
Dag 8 eller 10. Farväl till Galapagos eller stanna kvar
Dag 9 eller 11. Tillbaka till Sverige igen

Boende

I vårt ordinarie program ingår två nätter på mellanklasshotell i Quito och 5 eller 7 nätter ombord motoryachten Cachalote Explorer. Motoryachten tar endast 16 deltagare fördelat på 8 hytter som samtliga har privat dusch och toalett samt aircondition. Cachalote Explorer tillhör kategorin “First Class” enligt Galapagos egna klassificering.

Resesätt

Äventyrsresor reser alltid med båtar som endast tar 16 passagerare samt som åker ut till de mest intressanta öarna långt ut i Galapagos arkipelag. Med små båtar kommer vi in i små vikar och hamnar dit de stora båtarna inte har tillstånd att lägga till.

Klimat

Galapagos ligger rakt under ekvatorn och har stabilt klimat året om med dagstemperaturer runt 26 - 30 grader året om. På Galapagos pratar man oftast om två säsonger, den torra något kallare, jun - nov och den varma och blöta, dec - maj. 

På Galapagos är det havsströmmarna som bestämmer årstiderna. Den torrare perioden, "Garúaperioden", varar från juni till och med oktober/november. Då dominerar Humboldtströmmens kallare vatten runt Galapagosöarna och vattentemperaturen ligger runt 18-22 grader. Lufttemperaturen är 18-26 grader, och sydostliga vindar gör sjön mer krabb än under andra tider på året. Detta kallas också torrtiden då väldigt lite regn normalt faller. 

Den varma perioden varar från nyår till och med april. Då dominerar Ekvatorialströmmens varmare vatten från norr, vilket gör att vattentemperaturen stiger till 24-28 grader. Lufttemperaturen är då 22-32 grader och enstaka regn förekommer.
Läs mera om Galapagos väder här 

Valuta

Ecuador har ingen egen valuta utan det är istället amerikanska dollar som används som officiell valuta (USD).

Visum

Visum behövs inte för svenska medborgare. Tänk på att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans slut.

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs. 

Resans karaktär

Under resan förekommer promenader på ojämt underlag och landgång sker med zodiakbåtar som gungar vid ombord- och urstigning, vilket du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. Men besättningen sträcker alltid ut en hjälpande hand innan man får gå av. Landstigningarna sker ibland vid klippor eller på sandstränder där man får stiga av och gå i vattnet ett par meter. Hytterna ombord på M/Y Cachalote Explorer är rymliga, alla med privat dusch och wc. Salong och soldäck. Luftkonditionering. För mera information om båten, se separat beskrivning.

Deltagarantal

Min 1, max 16.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Nationalparksavgift på Galapagos tillkommer, 100 USD per person. 

Observera! Resrutten på Galapagos skiljer sig åt beroende på vilken vecka du reser och med vilket båt du kryssar med. Detaljerat program om rutten ges vid offert eller bokning. Utresa från Sverige sker normalt onsdagar, kryssningen på Galapagos startar fredagar.

Du bidrar till att bevara Galapagos 
Genom ditt besök på Galapagos bidrar du till att bevara djurlivet på dessa unika öar som annars hotas av industrifiske och markexploatering. Nationalparksavgifterna finansierar många naturvårdprojekt samt driver Charles Darwin Research Centre. Här bedrivs forskning och utbildning av lokalbefolkningen samt arbete med att skydda de mest sällsynta djuren, bla jättesköldpaddorna. Läs mer här »

Boende

 • Ikala Quito Hotel

  Ikala Quito Hotel är ett Boutique Hotell beläget i den mysiga och exklusiva stadsdelen La Floresta i hjärtat av Quito. Själva hotellet är fördelat i tre historiska byggnader och har Quitos historiska centrum endast 3 km bort.  Rummen är alla modernt inredda men man har bevarat den ursprungliga charm som byggnaderna hade vilket ger en hemtrevlig känsla. Flertalet av Quitos sevärdheter ligger inom gångavstånd och på kvällen kopplar du med fördel av i den mysiga trädgården eller äter en god middag på hotellets restaurang. I området finns gott om restauranger och caféer för den som vill uppleva stadens puls. Hotellet har 44 rum fördelat på tre byggnader med 17 standardrum, 17 suiter alla med sitt eget tema och 10 rymliga junior suiter.

 • M/Y Bonita

  M/Y Bonita är en nyrenoverad, fullt utrustad och rymlig yacht. Från början en fiskebåt som år 2000 omvandlades till ett bekvämt kryssningsfartyg. De åtta hytterna har luftkonditionering, dubbelsängar eller våningssängar och alla har privat toalett och dusch.
  Hytterna är fördelade på övre och nedre däck och finns i tre kategorier, 1 st C-hytt, 5 B-hytter och 2 A-hytter. 
  Detta fartyg var ursprungligen byggt för turer på Kanadas västkust. Nu är hon anpassad för kryssningar kring ekvatorn i Galapagos övärld. Det finns luftkonditionering i alla utrymmen på båten, stora gemensamma ytor i salongen och flera trevliga utomhusdäck. Därför passar hon för en behaglig kryssning i den vackra miljön runt Galapagos och tar som högst med 16 passagerare.

  Stabil transport till land

  Med hjälp av två stabila zodiakbåtar tar vi oss i land säkert och bekvämt. Sexton personer är högsta antal personer som tillåts vid varje enskild landstigning på Galapagos. Vi kan därför alltid gå iland tillsammas i sällskap med båtens naturguide. Vi får med andra ord maximalt med tid till att njuta av de spännande djuren och den vackra naturen.

  Snorklingsutrustning finns ombord

  Det finns möjlighet till snorkling nästan varje dag. Ombord finns utrustning att låna. Vid behov kan du även hyra våtdräkt till en kostnad av f.n, 30 usd/vecka.

  Vår egen kock tillagar maten

  Ombord serveras en riklig frukost samt lunch och middag i salongen. Maten tillagas alltid av båtens egen kock. Mellan måltiderna finns kaffe och te till självservering i salongen. Mineralvatten och fruktjuice ingår till måltiderna. Önskar man ett glas vin, öl eller en drink, finns det att köpa i baren. Det går bra att använda betalkort ombord.

  Tekniska specifikationer

  Byggår: 1988
  Renoverad: 2000 samt 2018
  Mått: 26m x 7m
  Maxfart: 8 knop
  Passagerarantal: 16

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Regnskogsäventyr i Amazonas

  Kombinera din resa till Galapagos med ett äventyr i Amazonas och få det bästa av två världar. Vi bor på Napo Wildlife Center med sin fantastiska läge vid floden. Härifrån gör vi dagliga exkursioner. 

  LÄS MER om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Fågelskådning i Bellavista

  Förläng resa med fågelskådning i Bellavista Cloud Forest Reserve. Här söker vi efter smaragdglänsande quetzaler, regnbågsfärgade tangaror, tukaner och mängder av glimrande små kolibrier. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

   

 • Tilläggsresa Kultur och vandring i Anderna

  Kombinera din Galapagoskryssning med promenader och kulturupplevelser i Anderna ovanför Quito. Besök hantverksmarknaden i Otavalo, bada i varma källor och vandra vid foten av en slumrande vulkan. LÄS MER om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Machu Picchu och Peru

  Kombinera din Galapagosresa med Peru. Höjdpunkten på resan är naturligtvis Inkafolkets heliga tempelstad Machu Picchu. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Galapagos

  Stanna kvar på Galapagos för avkoppling, sol och bad. Upptäck huvudön Santa Cruz på egen hand. Välj mellan att bo i den lilla hamnstaden Puerto Ayora med gångavstånd till affärer och restauranger eller uppe på höglandet omgiven av grönska där jättesköldpaddan strövar fritt, för att njuta av lugnet efter en händelserik kryssning. LÄS MER om tilläggsresan »