Översikt

Safari i Selous och Ruaha - Södra Tanzania

Bekväm flygsafari till de jättelika viltreservaten Ruaha och Selous. Här bor vi med bästa läge mitt i vildmarken vid varsin flod, nära alla djur. Safari i öppna jeepar med mycket djur men få besökare - en safari som förr i tiden. Resan kan enkelt kombineras med sol och bad på liten ö i Indiska Oceanen, Zanzibar eller Mafia Island med valhaj.

Det hoppar och skumpar när vi följer en flock afrikanska vildhundar på jakt genom den väglösa bushen. Vi rundar några giraffer, tappar flocken ur sikte, men vår förare följer spåren och plötsligt står alla framför oss i en glänta. Vi närmar oss sakta och några ur flocken kommer nyfiket fram. Det är få platser där man fortfarande kan studera dessa vackra och intressanta djur.

Vi landar »mitt i vildmarken« när vårt flygplan tar oss ut till de jättelika viltreservaten Selous och Ruaha Landskapen är sinsemellan helt olika, men gemensamt är att här finns mycket få besökare och vidsträckta vildmarker. Våra guider är skarpögda experter som känner sina omgivningar och visar oss runt bland flockar med buffel, impala, zebra, giraff, flodhäst och elefant. Med litet tur ser vi större kudu, eland- eller sabelantilop, förutom flockar med lejon och vildhund.

Läget på den bekväma tältcampen invid den breda Rufijifloden i Selous är magnifikt. Här somnar vi till flodhästarnas kaskader av flabbande gnägg. Dagarna bjuder på båtturer bland krokodiler och flodhästar samt spännande safari till fots och i Land Rover. På Ruaha River Lodge bor vi i bungalower med utsikt över flodbädden. Elefanter, antiloper och ibland lejon kommer ner till vattnet nedanför våra verandor. Restaurangens terrass bjuder på fantastiska vyer över omgivande berg, flodbäddar och skogar. Vi åker på game drive både morgon och kväll eller väljer kanske en heldag med picknicklunch ute i det fria.

Resan kan enkelt förlängas med sol och bad på ön Lazy Lagoon i Indiska oceanen utanför Bagamoyo, Zanzibar eller Mafia Island strax utanför Selous. Här bjuds vi på goda måltider, ofta med färsk fisk från havet. På dagarna kopplar vi av med att sola, snorkla och promenera längs stränderna, eller följa med på en båttur.

Du säkrar viltreservatens framtid. Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är den bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål.

 Valfritt avresedatum från två personer, under själva safarin delar man jeep med andra resenärer. Egen bil från fyra personer

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg från Sverige till Dar Es Salaam med ett byte på vägen. T.ex. med KLM. Qatar Airways eller Ethiopian Airlines.

 • Dag 2 Dar es Salaam

  Ankomst Dar es Salaam. Transfer till vårt hotell. 

 • Dag 3 Selous Game Reserve

  Efter frukost transfer till flygplatsen. Flyget avgår vid halv elva-tiden och tar ungefär 45 min till Selous. Här hämtas vi och äter lunch på lodgen innan det är dags att ge sig ut på floden bland flodhästar, fåglar och krokodiler. Åter till lodgen och en stilla kväll med utsikt över djuren som kommer ned till floden. Middag till ackompanjemang av flodhästarnas frustanden och gnägganden.
  Stora bekväma tält, med sängar, egen toa och dusch.

 • Dag 4 Selous vandringssafari

  Tidig frukost, vandringssafari med beväpnad guide. Lär dig mer om djurens spår, olika växter och hur man smyger sig på storvilt. Det är en mycket annorlunda känsla att uppleva savannen och djuren till fots, däremot kommer man djuren mycket närmare med safarifordon. Åter till campen för vila och lunch. På em. safari med bil för att spåra vildhund och alla andra spännande djur. Middag och lägereld där man kan diskutera dagens upplevelser och se på stjärnhimlen.
  Bekväm tältcamp.

 • Dag 5 Selous - Ruaha

  Eventuellt ytterligare en gamedrive med bil innan det är dags att flyga vidare till Ruaha med våra bush pilots ca 1,5 tim. Safari på väg till till lodgen när vi kommer till Ruaha. Vi äter lunch på lodgen, flyttar in i vår trevliga bungalow längs stranden till den lilla Ruaha-floden. Gamedrive i parken på kvällen. Middag.
  Övernattning i stor bungalow.

 • Dag 6-7 Ruaha National Park

  Gamedrives i olika områden, allt efter var djuren befinner sig, men främst längs med floden. Många olika slags miljöer gör att det aldrig blir enahanda. Du kan välja mellan att göra utflykter morgon och kväll eller en längre tur med picknicklunch. På kvällarna blir det middag och pratstund vid brasan där vi kan lyssna på den afrikanska nattens alla ljud. Kanske hör vi lejonen ryta i fjärran. Lodgeområdet är populärt för elefanter som ofta tar vägen ner till floden mellan våra stenhus. var därför extra uppmärksam när du rör dig på området.

 • Dag 8 Ruaha - Dar es Salaam

  Safari i Ruaha på morgonen ut till flygplatsen. Kanske ser vi våra sista lejon och elefanter här. Runt flygplatsen håller ofta många djur till. Därefter flyg till Dar es Salaam ca 2 tim på em. Transfer över till Internationella flygplatsen. Flyg hem från Dar es Salaam på kvällen. Längre uppehåll för byte av flyg i Addis Abeba. Nattflyg till Arlanda.

 • Dag 9 Hemkomst

  Åter på Arlanda på morgonen.

 • Observera! Programändringar

  Safarin genomförs ibland i omvänd ordning och börjar då med Ruaha och avslutas med Selous. Det ger en lika bra safari, med samma innehåll och upplevelser, det påverkas främst av tillgången på tält och rum på campen och lodgen. De som vill förlänga resan med Mafia utanför Selous har fördel av att avsluta safarin med Selous.

  Vid alla naturupplevelser är det just naturen som styr. Väder, djurens rörelser eller andra naturfenomen kan tvinga oss att lägga om programmet med kort varsel. Vid alla sådana förändringar gör vi vårt yttersta för att din reseupplevelse ska bli så bra som möjligt ändå och i vissa fall kan den komma att bli ännu bättre än förväntat. Men som alltid vid naturupplevelser kan man aldrig garantera något.

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav.
 • Game drive för oss själva, i öppen Land Rover med soltak.
 • Mängder av storvilt på alla safarins dagar och många andra djur som är svårfunna i de mer kända parkerna.
 • Det imponerande fågellivet med mer än 500 arter.
 • Möjligheten att förlänga med sol och bad vid Indiska oceanen.

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avresor Valfri avresedag
Pris Från 50 900 kr
Enkelrumstillägg 6000 kr
Detaljerade priser

Del i dubbelrum 50 900 kr. Internationellt flyg tillkommer. Hör med oss för pris.

Barnpris

Barn 7-11 år: 36 800 kr, gäller för högst två barn per dubbelrum, som delar rum med två vuxna. 

I priset ingår
 • Inrikesflyg till Selous, vidare till Ruaha och åter till Dar es Salaam
 • Klimatkompensation för alla flyg
 • Safari i Ruaha Nationalpark och i Selous
 • Alla lokala tranporter i safarifordon
 • Engelsktalande guide/chaufför
 • Helpension i Ruaha och Selous
 • En natt på hotell i Dar es Salaam med frukost
 • Samtliga transporter
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Internationellt flyg, visum, drycker, dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania
Dag 2. Dar es Salaam
Dag 3. Selous Game Reserve
Dag 4. Selous vandringssafari
Dag 5. Selous - Ruaha
Dag 6-7. Ruaha National Park
Dag 8 Ruaha - Dar es Salaam
Dag 9.Hemkomst

Klimat

Det är normalt torrperiod i södra Tanzania mellan juni-feb, vilket ger goda förutsättningar för safaris. En del regn i nov-dec samt igen i feb. men normalt inget problem. Det brukar vara då de flesta besöker Tanzania.

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till Tanzanias ambassad eller besöka deras hemsida. Visum söks enklast innan avresa, kostnad 50 usd. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Visum till Tanzania är elektroniskt. Vi rekommenderar att man ansöker om visum via Alla Visum https://www.allavisum.se/refer/wetravelgroup. Man kan betala på Alla Visums hemsida, fylla i ansökan, och sedan skicka alla handlingar via epost, vanlig post, eller lämna in dem på Alla Visums kontor i Stockholm. Vid frågor kan ni ta kontakt med Alla Visum.

Om ni vill ordna visum på egen hand, kan ni ta kontakt med Tanzanias ambassad: https://www.tanemb.se/

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bra läge längs floden. Ruaha är inte besvärande varmt på dagarna och nätterna är svala då vi rör oss på 800 - 1000 meters höjd. Vid Indiska oceanen är det varmt och fuktigt hela året, men oftast en behaglig sjöbris. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider.

Deltagarantal

Minimum 2 personer

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Mycket bekväma bungalows i Ruaha, bekväma stora tält i Selous. En natt vid ankomsten på hotell i Dar es Salaam. Del i dubbelrum med egen toa och dusch. Obs, rummen/tälten är så stora att det går att ha med 1-2 barn på 7-14 år, extra per rum på denna resa. (dock finns det ett begränsat antal tält i Selous som klarar 2 extrasängar.)

Selous 2 nätter, Ruaha 3 nätter, Dar-es-Salaam 1 natt.

 Valfritt avresedatum från två personer, under själva safarin delar man jeep med andra resenärer. Egen bil från fyra personer. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

 

Boende

 • Hotel White Sands

  White Sands Hotel är beläget ca 25 kilometer norr om Dar es Salaam. Hotell vid stranden av Indiska Oceanen med strålande utsikt över havet. Turistklasshotel, med badrum och alla moderna faciliteter. Här vilar vi ut efter flygresan och njuter av stranden, poolen och trädgården.

  Finns på hotellet

  Bekväma rum. Privat dusch och w.c. Fint pool-område och nära avstånd till stranden.

 • Rufiji River Camp

  En mycket exklusiv vildmarkscamp med bästa läge på en hög brant vid Rufijifloden. Här kan du sitta med en kall öl och spana över den stora floden, höra frustande flodhästar eller se elefanter komma vadande. Vi bor nära alla djur och åker på game drive med campens öppna jeepar bland giraffer, antiloper och Afrikanska vildhundar. Campen består av stora, höga tält omgivna av skuggade verandor med soffor och fåtöljer. Eller vila ut i baren, biblioteket eller den stora poolen.
  Här ordnas båtutflykt på den vida floden som omgärdas av höga ståtliga borassuspalmer och sandbankar. Fullt av färgranna fåglar. Båten tar 10-15 passagerare och har soltak. Du kryssar fram bland bullrande flodhästar och solbadande krokodiler. Den som vill kan följa med på vandrigssafari i gryningen med beväpnad guide, (ej för barn). Ta med stadiga skor mot törnen och kläder i dova färger.

   


  Finns på hotellet

  Stora bekväma tält med två breda sängar, stort badrum med dubbla handfat. Fåtöljer, sekretär och klädskåp. Hela tältet står på en stor träveranda, med skuggad, möblerad uteplats. På Rufiji River Camp finns restaurang, pool och bar. Vandringssafari och båttur ingår. Bästa läge i Selous för djurskådning inne i parken och vid floden. Större delen av det övriga Selous, stort som Schweiz, är jaktreservat. Flera andra camper ligger utanför parken och kräver långa transporter för att nå in till djuren.

  Finns på rummet

  El fyra timmar på kvällen.

 • Ruaha River Lodge

  Exklusiva Ruaha River Lodge ligger vackert med fantastiskt läge invid en liten flod som nästan torkar ut under torrperioderna. Men här finns alltid vatten i små pooler och vattensamlingar dit elefanter, antiloper, lejon och fåglar kommer för att dricka bland de badande flodhästarna. Här kan vi fortfarande få uppleva hur det var att åka på safari på Hemingways tid, då man ofta bara möter några få safaribilar under en hel dag. Det som gör Ruaha nationalpark så speciell och artrik är dess många olika slag av miljöer, här finner man de flesta biotoper som finns i de östafrikanska parkerna. Från lodgens terrass ser vi ut över floden, där elefanter, flodhästar och krokodiler släcker törsten, ofta på bekvämt fotoavstånd. Vi bor i bekväma bungalows med veranda ut mot floden. Stort rum med två sängar, soffgrupp samt badrum med toa, dusch och två handfat. Här finns två restauranger, en vid stranden och den andra högt upp, inbyggd i en klippa. På utsiktsterrassen kan du sitta och njuta av solnedgången med en kall öl i handen samtidigt som djuren kommer ned till vattnet för att dricka bland flodhästarna.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Lazy Lagoon

  Kombinera din safari med stilla strandliv på en "privat" ö i Zanzibarsundet. Ön heter Ras Luale på swahili, vilket betyder »Lazy Lagoon«. Stämningen är avslappnad och ostörd. Lodgen har mindre pool och en stor veranda är vi kan njuta av en drink i solnedgången.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. 

  LÄS MER  om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Mafia

  Ön Mafia kantas av fantastiska stränder där vi solar, badar och utforskar livet under ytan. Snorka bland korallrev med färggranna clown- och papegojfiskar i Indiska Oceanen. November till mars kan du få se valhajar eller havsköldpaddor på en båttur längs ön.

  LÄS MER om tilläggsresan »