Översikt

Safari i Selous och Ruaha

Bekväm flygsafari till de jättelika viltreservaten Ruaha och Selous. Här bor vi med bästa läge mitt i vildmarken vid varsin flod, nära alla djur. Safari i öppna jeepar med mycket djur men få besökare - en safari som förr i tiden. Resan kan enkelt kombineras med sol och bad på liten ö i Indiska Oceanen, Zanzibar eller Mafia Island med valhaj.

Det hoppar och skumpar när vi följer en flock afrikanska vildhundar på jakt genom den väglösa bushen. Vi rundar några giraffer, tappar flocken ur sikte, men vår förare följer spåren och plötsligt står alla framför oss i en glänta. Vi närmar oss sakta och några ur flocken kommer nyfiket fram. Det är få platser där man fortfarande kan studera dessa vackra och intressanta djur.


Vi landar »mitt i vildmarken« när vårt flygplan
tar oss ut till de jättelika viltreservaten Selous och Ruaha Landskapen är sinsemellan helt olika, men gemensamt är att här finns mycket få besökare och vidsträckta vildmarker. Våra guider är skarpögda experter som känner sina omgivningar och visar oss runt bland flockar med buffel, impala, zebra, giraff, flodhäst och elefant. Med litet tur ser vi större kudu, eland- eller sabelantilop, förutom flockar med lejon och vildhund.

Läget på den bekväma tältcampen invid den breda Rufijifloden i Selous är magnifikt. Här somnar vi till flodhästarnas kaskader av flabbande gnägg. Dagarna bjuder på båtturer bland krokodiler och flodhästar samt spännande safari till fots och i Land Rover. På Ruaha River Lodge bor vi i bungalower med utsikt över flodbädden. Elefanter, antiloper och ibland lejon kommer ner till vattnet nedanför våra verandor. Restaurangens terrass bjuder på fantastiska vyer över omgivande berg, flodbäddar och skogar. Vi åker på game drive både morgon och kväll eller väljer kanske en heldag med picknicklunch ute i det fria.

Resan kan enkelt förlängas med sol och bad på ön Lazy Lagoon i Indiska oceanen utanför Bagamoyo, Zanzibar eller Mafia Island strxt utanför Selous. Här bjuds vi på goda måltider, ofta med färsk fisk från havet. På dagarna kopplar vi av med att sola, snorkla och promenera längs stränderna, eller följa med på en båttur.

Du säkrar viltreservatens framtid. Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är den bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg från Arlanda på kvällen och över natten till Addis Abeba.

 • Dag 2 Dar es Salaam

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen, byte av flyg till Dar es Salaam och ankomst vid 13-tiden. Transfer till vårt hotell. 

 • Dag 3 Selous Game Reserve

  Efter frukost transfer till flygplatsen. Flyget avgår vid halv elva-tiden och tar ungefär 45 min till Selous. Här hämtas vi och äter lunch på lodgen innan det är dags att ge sig ut på floden bland flodhästar, fåglar och krokodiler. Åter till Campen och en stilla kväll med utsikt över djuren som kommer ned till floden. Middag till ackompanjemang av flodhästarnas frustanden och gnägganden. Stora bekväma tält, med sängar, egen toa och dusch.

 • Dag 4 Selous vandringssafari

  Tidig frukost, vandringssafari med beväpnad guide. Lär mer om djurens spår, olika växter och hur man smyger sig på storvilt. Det är en mycket annorlunda känsla att uppleva savannen och djuren till fots, däremot kommer man djuren mycket närmare med safarifordon. Åter till campen för vila och lunch. På em. safari med bil för att spåra vildhund och alla andra spännande djur. Middag och lägereld där man kan diskutera dagens upplevelser och se på stjärnhimlen. Bekväm tältcamp.

 • Dag 5 Selous - Ruaha

  Eventuellt ytterligare en gamedrive med bil innan det är dags att flyga vidare till Ruaha med våra bush pilots ca 1,5 tim. Safari på väg till till lodgen när vi kommer till Ruaha. Vi äter lunch på lodgen, flyttar in i vår trevliga bungalow längs stranden till den lilla Ruaha-floden. Gamedrive i parken på kvällen. Middag. Övernattning i stor bungalow.

 • Dag 6-7 Ruaha National Park

  Gamedrives i olika områden, allt efter var djuren befinner sig, men främst längs med floden. Många olika slags miljöer gör att det aldrig blir enahanda. Du kan välja mellan att göra utflykter morgon och kväll eller en längre tur med picknicklunch. På kvällarna blir det middag och pratstund vid brasan där vi kan lyssna på den afrikanska nattens alla ljud. Kanske hör vi lejonen ryta i fjärran.

 • Dag 8 Ruaha - Dar es Salaam

  Safari i Ruaha på morgonen ut till flygplatsen. Kanske ser vi våra sista lejon och elefanter här. Runt flygplatsen håller ofta många djur till. Därefter flyg till Dar es Salaam ca 2 tim på em. Transfer över till Internationella flygplatsen. Flyg hem från Dar es Salaam på kvällen. Längre uppehåll för byte av flyg i Addis Abeba. Nattflyg till Arlanda.

 • Dag 9 Hemkomst

  Åter på Arlanda på morgonen.

 • Observera!

  Safarin genomförs ibland i omvänd ordning och börjar då med Ruaha och avslutas med Selous. Det ger en lika bra safari, med samma innehåll och upplevelser, det påverkas främst av tillgången på tält och rum på campen och lodgen. De som vill förlänga resan med Mafia utanför Selous har fördel av att avsluta safarin med Selous.

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav.
 • Game drive för oss själva, i öppen Land Rover med soltak.
 • Mängder av storvilt på alla safarins dagar och många andra djur som är svårfunna i de mer kända parkerna.
 • Det imponerande fågellivet med mer än 500 arter.
 • Möjligheten att förlänga med sol och bad vid Indiska oceanen.

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor Kontakta oss för information kring avresedatum
Pris Från 46 800 kr, barnrabatt finns
Enkelrumstillägg 5000 kr
Detaljerade priser

Del i dubbelrum 46 800kr. Tillägg för flyg högsäsong 15.6-15.8 och 20.12-5.1.

Barnpris

Barn 7-11 år: 34 800 kr, gäller för högst två barn per dubbelrum, som delar rum med två vuxna. Tillägg för flyg högsäsong 15.6-15.8 och 20.12-5.1.

I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Dar es-Salaam, inklusive skatter
 • Inrikesflyg till Selous, vidare till Ruaha och åter till Dar es Salaam
 • Klimatkompensation för alla flyg
 • Safari i Ruaha Nationalpark och i Selous
 • Alla lokala tranporter i safarifordon
 • Engelsktalande guide/chaufför
 • Helpension i Ruaha och Selous
 • En natt på hotell i Dar es Salaam med frukost
 • Samtliga transporter
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker, dricks

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania
Dag 2. Dar es Salaam
Dag 3. Selous Game Reserve
Dag 4. Selous vandringssafari
Dag 5. Selous - Ruaha
Dag 6-7. Ruaha National Park
Dag 8 Ruaha - Dar es Salaam
Dag 9.Hemkomst

Klimat

Det är normalt torrperiod i södra Tanzania mellan juni-feb, vilket ger goda förutsättningar för safaris. En del regn i okt-nov samt igen i feb. men normalt inget problem. Det brukar vara då de flesta besöker Tanzania.

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bra läge längs floden. Ruaha är inte besvärande varmt på dagarna och nätterna är svala då vi rör oss på 800-1000 meters höjd. Vid Indiska oceanen är det varmt och fuktigt hela året, men oftast en behaglig sjöbris. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider.

Deltagarantal

Minimum 2 personer

Att resa i pandemin
Vi följer svenska UDs reserekommendationer och du får full återbetalning om din resa skulle bli inställd. Läs mer här »

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att resorna ska vara inspirerande, engagerande och aktivt bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Flygresan är klimatkompenserad. Läs mer här »

Rådgivning via Zoom
Vi erbjuder individuell rådgivning via Zoom, hör av dig till oss så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Bra att veta

Mycket bekväma bungalows i Ruaha, bekväma stora tält i Selous. En natt vid ankomsten på hotell i Dar es Salaam. Del i dubbelrum med egen toa och dusch. Obs, rummen/tälten är så stora att det går att ha med 1-2 barn på 7-14 år, extra per rum på denna resa. (dock finns det ett begränsat antal tält i Selous som klarar 2 extrasängar.)

Selous 2 nätter, Ruaha 3 nätter, Dar-es-Salaam 1 natt

Safarin genomförs ibland i omvänd ordning och börjar då med Ruaha och avslutas med Selous. Det ger en lika bra safari, med samma innehåll och upplevelser, det påverkas främst av tillgången på tält och rum på campen och lodgen eller om man vill förlänga med Mafia Island.

Boende

 • Hotel White Sands

  White Sands Hotel är beläget ca 25 kilometer norr om Dar es Salaam. Hotell vid stranden av Indiska Oceanen med strålande utsikt över havet. Turistklasshotel, med badrum och alla moderna faciliteter. Här vilar vi ut efter flygresan och njuter av stranden, poolen och trädgården.

  Finns på hotellet

  Bekväma rum. Privat dusch och w.c. Fint pool-område och nära avstånd till stranden.

 • Rufiji River Camp

  En mycket exklusiv vildmarkscamp med bästa läge på en hög brant vid Rufijifloden. Här kan du sitta med en kall öl och spana över den stora floden, höra frustande flodhästar eller se elefanter komma vadande. Vi bor nära alla djur och åker på game drive med campens öppna jeepar bland giraffer, antiloper och Afrikanska vildhundar. Campen består av stora, höga tält omgivna av skuggade verandor med soffor och fåtöljer. Eller vila ut i baren, biblioteket eller den stora poolen.
  Här ordnas båtutflykt på den vida floden som omgärdas av höga ståtliga borassuspalmer och sandbankar. Fullt av färgranna fåglar. Båten tar 10-15 passagerare och har soltak. Du kryssar fram bland bullrande flodhästar och solbadande krokodiler. Den som vill kan följa med på vandrigssafari i gryningen med beväpnad guide, (ej för barn). Ta med stadiga skor mot törnen och kläder i dova färger.

   


  Finns på hotellet

  Stora bekväma tält med två breda sängar, stort badrum med dubbla handfat. Fåtöljer, sekretär och klädskåp. Hela tältet står på en stor träveranda, med skuggad, möblerad uteplats. På Rufiji River Camp finns restaurang, pool och bar. Vandringssafari och båttur ingår. Bästa läge i Selous för djurskådning inne i parken och vid floden. Större delen av det övriga Selous, stort som Schweiz, är jaktreservat. Flera andra camper ligger utanför parken och kräver långa transporter för att nå in till djuren.

  Finns på rummet

  El fyra timmar på kvällen.

 • Ruaha River Lodge

  Exklusiva Ruaha River Lodge ligger vackert med fantastiskt läge invid en liten flod som ibland torkar ut. Men här finns alltid vatten i små pooler och vattensamlingar dit elefanter, antiloper, lejon och fåglar kommer för att dricka bland de badande flodhästarna. Här kan vi fortfarande få uppleva hur det var att åka på safari på Hemingways tid, då man ofta bara möter några få safaribilar på en hel dags turer. Det som gör Ruaha nationalpark så speciell och artrik är dess många olika slag av miljöer, här finner man de flesta biotoper som finns i de östafrikanska parkerna. Från lodgens terrass ser vi ut över floden, där elefanter, flodhästar och krokodiler släcker törsten, ofta på bekvämt fotoavstånd. Vi bor i bekväma bungalows med veranda ut mot floden. Stort rum med två sängar, soffgrupp samt badrum med toa, dusch och två handfat. Här finns två restauranger, en vid stranden och den andra högt upp, inbyggd i en klippa.Från utsiktsterrassen kan du sitta och njuta av solnedgången med en kall öl i handen samtidigt som djuren kommer ned till vattnet för att dricka bland flodhästarna.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Lazy Lagoon

  Kombinera din safari med stilla strandliv på en "privat" ö i Zanzibarsundet. Ön heter Ras Luale på swahili, vilket betyder »Lazy Lagoon«. Stämningen är avslappnad och ostörd. Lodgen har mindre pool och en stor veranda är vi kan njuta av en drink i solnedgången.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. 

  LÄS MER  om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Mafia

  Ön Mafia kantas av fantastiska stränder där vi solar, badar och utforskar livet under ytan. Snorka bland korallrev med färggranna clown- och papegojfiskar i Indiska Oceanen. November till mars kan du få se valhajar eller havsköldpaddor på en båttur längs ön.

  LÄS MER om tilläggsresan »