Översikt

Tilläggsresa: Sol, bad och valhaj - Mafia Island

Avsluta din safari i Ruaha, Selous, Mikumi, Serengeti eller Kilimanjarobestigning på Mafia Island. Fantastiska stränder där vi solar, badar och utforskar livet under ytan. Här snorklar vi bland korallrev med färggranna clown- och papegojfiskar i Indiska Oceanen. Har vi tur kan du få se valhajar eller havsköldpaddor på en båttur längs ön under perioden november - mars.

På Mafia Island som ligger söder om Zanzibar är det lugnt, ostört och mycket få turister. Vi bor på Butiama Beach i bekväma strandnära bungalows med egen terrass. Från hängmattan kan vi blicka ut över havet och sandstranden. Har man tur kan man få se valhajar som kommer in längs kusten för att vila eller födosöka efter plankton. Lodgen är uppbyggd i naturliga byggnadsmaterial och inredningen är ombonad och mysig. Våra rum har myggnät, fläkt och naturligtvis eget badrum med dusch.

Korallön Mafia Island – Vackra ständer och ett rikt marint djurliv
Mafia Island strax söder om Zanzibar är en liten ö med sagolikt vackra stränder. Havet och korallrevet som omger ön är naturlig hemvist för allsköns exotiska korallrevsfiskar, mantor, rockor, sjökor och havssköldpaddor. Under perioden november till mars har vi här stor chans att bada eller snorkla med världens största fisk - den mäktiga men fredliga valhajen utanför Butiamasidan. Det är ett av världens bästa ställe att se dessa, ibland är de flera på en gång. Öns korallrev och mangrove-skogar bildar ett unikt ekosystem. Med anledning av dess stora naturvärden är delar av ön och dess omgivande korallrev skyddat som marin nationalpark.

Fakta Valhajen
Valhajen är världens största fisk och kan bli upp till 12 meter lång och väga över 35 ton. Trots sin storlek är den helt fredlig då den lever av små plankton. En valhaj som mäter 10 m från huvud till stjärtfena har en spännvidd mellan övre och undre stjärtfenan på 4 m. Den har simfenor som mäter upp mot 2 m, en mun som är över en meter bred och ett skinn som når en tjocklek på 20 cm. De blir könsmogna först när de når 30 år och man tror att de kan bli upp mot 60-70 år gamla. Under perioden oktober (säkrast november) till mars samlas valhajarna i sundet mellan Mafia och fastlandet och i nationalparken i havet söder om ön - Här är det störst chans att få se dessa bjässar på nära håll om man åker med ut på en båttur.

Reseprogram

 • DAG 1 Flyg till Mafia Island

  Inrikesflyg efter safarin i Ruaha, Selous eller Serengeti alt. Kilimanjarobestigningen till Mafia. (från Serengeti eller Kilimanjaro krävs en extra flygsträcka från Arusha till Dar es Salaam, hemresa sker sen från Dar es Salaam). Beroende på hur många som är inbokade på flyget, mellanandar vi eventuellt på Zanzibars eller Dars flygplatser på väg ut till Mafia. Flygresan tar ca 30-60 min. Här blir vi upphämtade på flygplatsen för transfer till vår lodge Butiama Beach. Middag på hotellet.

 • DAG 2-4 Avkoppling, sol och bad på Mafia

  Njut av öns alla möjligheter att bada, snorkla och vandra längs stränderna. Vi bor i bekväma strandnära bungalows med egen terrass. Från hängmattan kan vi blicka ut över havet och sandstranden. Lodgen är uppbyggd i naturliga byggnadsmaterial och inredningen är ombonad och mysig. Våra rum har myggnät, fläkt och eget badrum med dusch. Här ingår två måltider om dagen som serveras på den öppna restaurangen med utsikt över havet. Till frukost bjuds vi på färsk frukt, pannkakor, yoghurt och hemgjord müsli. Lunch ordnar man på egen hand eller så ingår de i utflykterna. Middagarna består av tre rätter, då lokalbefolkningen här livnär sig på fiske står ofta nyfiskade läckerheter från havet på menyn.

 • Det är inte konstigt att det kristallklara vattnet som omger Mafia är världskänt bland dykare. Havsviken Chole Bay på sydöstra delen av mafia, med en yta av över 50 km2 och med ett djup på mellan 1-25 meter är en unik plats. På många platser i världen, och även i Indiska Oceanen, är  sk.blekning av korallrev till följd av stigande havstemperatur ett stort problem. Väderfenomenet El Nino orsakade år 1998 och 2015 ovanligt hög höjning av havstemperaturen i Indiska Oceanen, vilket resulterade i att många koraller dog. Men Chole Bays gynnsamma läge vid havspassagen Kinasi pass mellan Mafia och Zanzibar, gör att vattnet i viken dagligen byts ut. Färskt havsvatten pressas in med hjälp av variationer i tidvattnet, vilket gör att temperaturen håller sig på en gynnsam niyå. Chole Bay utgör därmed en naturligt skyddad plats för olika arter av koraller och korallfiskar och en helt fantastisk plats för snorkling

 • Precis som Zanzibar, har även ön Mafia en spännande historia som handelsknytpunkt mellan Afrika och det dåvarande Persiska riket. Redan på 700-talet seglade handelsmän från Afrika till Sydostasien med kryddor, trähantverk och silverarbeten. Mafia var då en central plats för handel. Historien gör sig fortfarande påmind på ön genom en tradition av skickligt hantverk, arkitektur och matkultur. Det finns två teorier om denna vackra ös namn. Antingen tror man att namnet kommer från det Arbiska ordet Morfieyeh som betyder ö-grupp, eller så härstammar det från det lokala språket Ki-Swahili, och ordet ”Mahali pa afya”, som betyder hälsobringande boningsplats.

 • DAG 5. Tillbaka till fastlandet

  Transfer till flygplatsen för flyg till Dar es Salaam hem på eftermiddagen. Där tar man sig med taxi till den internationella flygplatsen intill. Sen blir det normalt flyg hem till Sverige på kvällen med tidgare valt bolag.

Resans höjdpunkter

 • De vackra vita korallsandsstränderna och lugna atmosfären
 • Det trevliga boendet, med god mat och lugnt läge
 • Möjligheten att åka och snorkla i korallreven i det marina reservatet på andra sidan ön
 • Chansen att göra utflykter och simma med valhajar under nov-mars på den sida vi bor på Butiama
 • Möjligheten att ordna turer för dig med certifikat för att dyka bland korallrev

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avresor Kontakta oss för information kring avresedatum
Pris Från 9 300 kr
Enkelrumstillägg 2 000 kr
Barnpris

6 900 kr för 7-11 år som delar rum med 2 vuxna.

I priset ingår
 • Boende med halvpension i 5 dagar och 4 nätter.
 • Del i dubbelrum.
 • Transfers till flygplatsen.
 • Flyg från Dar es Salaam/Selous/Ruaha till Mafia t/r.
 • Returflyg Mafia- Dar es Salam
I priset ingår ej

Dryck, dricks, lunch och för dig som ansluter från Serengeti eller Kilimanjaro tillkommer flyg Arusha-Dar es Salaam med ca 2900 kr. Tillägg högsäsong jul 1000 kr 15 dec - 5 jan

Extra dagar

Extranatt med halvpension:
Del i dubbelrum 1 500 kr natt. Enkelrum 1 900 kr. Barn 7-11 år som delar med två vuxna 800 kr natt.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Flyg till Mafia Island
Dag 2-4. Avkoppling, sol och bad på Mafia
Dag 5. Tillbaka till fastlandet

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Del i rymligt dubbelrum med fläkt, samt privat dusch/WC. Terrass med hängmatta.

Boende

 • Mafia Island - Butiama Beach

  Vi bor på Butiama Beach i bekväma strandnära bungalows med egen terrass. Från hängmattan kan vi blicka ut över havet och sandstranden. Lodgen är uppbyggd i naturliga byggnadsmaterial och inredningen är ombonad och mysig. Rummen har myggnät, fläkt och naturligtvis eget badrum med dusch.