Översikt

Borneos regnskog med bestigning av Mount Kinabalu

Morgonen är alldeles stilla och disig, solens första strålar tränger ned mellan de höga bergen. Det hela påminner om en gammal vacker kinesisk målning. Vi värmer oss med en kopp te medan några rödnäbbade blåskator nyfiket tittar på. På denna rundresa ingår en vandring upp till toppen av Mt Kinabalu.

Borneos regnskog är en av de äldsta och mest artrika regnskogarna på vår jord. Här möter vi en värld av unika och fascinerande livsformer – som flygande ödlor och grodor, klättrande fiskar och insekter som ser ut som blommor. På nära håll ser vi proboscisaporna med sina stora, röda näsor och människans närmaste släkting i Asien, den rödhåriga orangutangen.


Våra guider är experter på de olika delarna av Borneo
. I den botaniska trädgården vid foten av Mount Kinabalu strövar vi bland medicinalväxter och insektsätande kannväxter. På korallön Selingan får många av oss uppleva när havssköldpaddorna lägger sina ägg. Några lyckliga får även vara med när de små nykläckta sköldpaddorna tar sig ner i vattnet i månens sken. Under vår färd längs Kinabatanganfloden och dess bifloder spanar vi efter våra släktingar orangutangerna, de skygga dvärgelefanterna, apor, jätteekorrar och de stora näshornsfåglarna. Vi har även ett möte bokat med de halvtama orangutangerna, i Sepiloks rehabiliteringscenter där de återanpassas från fångenskap till ett liv i det fria.

Bestigning av Mount Kinabalu
För många är den bokstavliga höjdpunkten på resan färden till fots uppför ett av Sydostasiens högsta berg Mount Kinabalu på 4.095 meter över havet. Berget är ofta överhöljt av moln och erbjuder en fascinerande flora förutom känslan att stå på dess topp! Vi vandrar från 1.890 meter över havet till toppen och har en natt extra på resan i en enkel bergshytta på 3 200 meters höjd. Den sista biten upp påbörjas i mörker innan soluppgången och upplevelsen av ljusets ankomst från bergets topp är mäktig.

Kombinera med strandliv 
Denna mångfaldens expedition på Borneo med bestigning av Mount Kinabalu kan du också kombinera med lata dagar på paradisöar. Vi har flera alternativ att välja mellan, till exempel - Lugna dyk- och snorklingsparadiset Lankayan med långa vita sandstränder och fina korallrev. Eller något av de lyxiga och lugna resorterna på Gaya Island utanför Kota Kinabalu.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Borneo

  Under dagen reser du mot världens tredje största ö.

 • Dag 2 Ankomst till Borneos västkust

  Ankomst till Borneo´s stat Sabah och dess huvudstad Kota Kinabalu. Vi anländer oftast på eftermiddag/kväll och har en transfer till vårt hotell. Transferguider informerar er om kommande dagars program. (Måltider på flyg och middag på egen hand)

 • Dag 3 Snorkling och bad i den marina nationalparken

  Efter en halvtimmes färjetur når vi den marina nationalparken Tunku Abdul Rahman. Här väntar några timmar med sol, bad och snorkling på en av de fem skyddade öarna. Vi äter sedan picknicklunch på en annan av de tropiska paradisöarna. Här finns gott om tid för snorkling och avkoppling på en av Sabah´s bästa stränder. Retur till hotellet under eftermiddagen.(F, picknic lunch)

 • Dag 4 Mt Kinabalu och botaniska trädgården

  Vi reser (ca 2,5 tim) till Mount Kinabalu nationalpark förbi risfält och Dusunfolkbyar vid bergskedjan Crocker´s sluttningar till Mt Kinabalu . Vi stannar till vid Nabalu marknaden för att köpa färsk frukt. Vi besöker i den botaniska trädgården med all dess unika variation av växter och blommor. Övernattning i dubbelrum på turistklasshotell i parken Kundasang. (F,L,M)

 • Dag 5 Vandring mot toppen

  Med bil/buss tar vi oss till Timpohon Gate (1.800 m.ö.h). Tillsammans med en bergsguide vandrar vi upp till Laban Rata Resthouse (3.353 m.ö.h.). Här är temperaturen mellan 5 - 10 grader normalt. Vandringen tar normalt 4-6 timmar under vilken du njuter av blomster och kannväxter längs stigarna. Övernattning under enkla förhållanden i flerbäddsförläggning. (F,L,M)

 • Dag 6 Bestigning av Mount Kinabalu

  Redan vid 3-tiden på morgonen påbörjar vi den sista delen i mörker upp till toppen 4.095,2 m.ö.h. Efter ca 3 timmar kan vi pusta ut och se soluppgången från toppen med en hänförande utsikt framför oss! Efter lite vila startar vi vandringen tillbaka till 1.800 metersnivån för att efter en lunch resa vidare med bil till Sandakan på östkusten. Boende i Sandakan. (F,L)

 • Dag 7 Sköldpaddornas ö Selingan

  Efter frukost blir vi upphämtade och körda till hamnen där vi lastar om till en båt som tar oss vidare ut tillSelingan - "sköldpaddsön" (ca 45 min). Vi installerar oss i de mycket enkla hus som finns på ön och kan därefter koppla av med bad och snorkling i klart vatten på en utmärkt strand. Efter middag blir vi hämtade av öns naturguider som tar oss, i små grupper, till olika delar av den lilla ön. Vi får följa hur havssköldpaddorna kommer iland, lägger sina många ägg, och därefter återvänder till havet. Kanske får vi hjälpa till att omplantera äggen till en inhägnad, i skyddad miljö. Här får vi också följa hur tidigare ditlagda ägg kläcks i hundratal och hur de små sköldpaddsungarna söker sig till stranden och havet.  (F,L,M)

 • Dag 8 Orangutanger och djungelflodfärd

  Vi återvänder till Sandakan i tid för att vara med när orangutangerna i Sepiloks rehabiliteringscenter får mat. Med båt reser vi vidare på Sabahs längsta flod till Sukau Rainforest Lodge. Den lilla bekväma lodgen har fått flera ekoturismutmärkelser för de genomtänkta utflykterna, solcellsuppvärmningen och den fina byggnadskonsten. Under sen eftermiddag gör vi en två timmars exkursion med en båt som drivs av elmotor när det behövs tystnad. Vi spanar efter den märkliga näsapan som sitter i träden längs floden. Under utflykterna spanar vi även efter bland annat våran släkting orangutangen, vildsvin, sällsynta pygméelefanter, långsvansade makaker, langurer och andra apor. Våra kunniga guider gör en presentation av området efter middagen. Boende på Sukau Rainforest Lodge. (F,L,M)

 • Dag 9 Näsapor längs Kinabatanganfloden

  Tidig exkursion med båt. Fågellivet är extremt rikt och det är inte ovanligt att se flera av Borneos åtta arter näshornsfågel. Förmiddagen på egen hand. På eftermiddagen en ny flodtur för att åter spana efter Borneos unika djurliv och kanske få en glimt av de skygga små kattdjuren som finns i den omgivande regnskogen. Mot tillägg på plats kan du även följa med på en spännande och givande nattsafari med båt. Boende på Sukau Rainforest Lodge. (F,L,M)

 • Dag 10 Mot Sandakan och Rainforest Discovery Center

  Vi färdas åter med båt på Kinabatanganfloden och stannar längs vägen om vi upptäcker några spännande djur. Under förmiddagen kommer vi till åter till hamnen i Sandakan och tar oss vidare med bil till Sepolok där vi skall ha får sista natt på Borneo. Under sen eftermiddag besöker vi Rainforest Discovery Center och dess broar i regnskogstaket. För den som inte vågade gå på hängbroarna i Poring får man här en ny chans på stora och breda metallbroar ca 20 meter över marken. Området har även fina stigar och intressant information om livet i Borneos regnskogar. Har vi tur ser vi även någon av de orangutanger som finns i skogen kring Sepilok. Boende i Sepilok (F,L)

 • Dag 11 Från den gröna ön

  Efter frukost har man lite ledig tid innan det runt kl 11 blir dags för transfer till flygplatsen. Flyg hem via Kuala Lumpur. (F)

 • Dag 12 Hemkomst till Sverige

Resans höjdpunkter

 • Bestigning av berget Mt Kinabalu med fin utsikt över Borneo
 • Spännande exkursioner med båt där vi spanar efter Kinabatanganflodens näsapor och fåglar i regnskogen
 • Besöket vid orangutangernas rehabiliteringscenter i Sepilok

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Flyg bokas separat. Kontakta oss gärna för pris
Avresor Kontakta oss för information kring avresedatum
Pris Från 34 900 kr
Enkelrumstillägg 5500 kr
Detaljerade priser

Högsäsongstillägg 2000 kr/person 1 juli - 31 aug, 30 sep - 10 okt samt 20 dec - 1 jan och hela februari

Barnpris

Barn 2-11 år: 28 900 kr. Max ett barn per dubbelrum. Gäller endast ett barn som delar rum med två vuxna.

I priset ingår
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • De flesta måltider under resa. Se program
 • Bestigning av Mt Kinabalu inkl en övernattning i bergshytta på 3.353 m.ö.h
 • Spännande exkursioner med båt på Kinabatanganfloden
 • Besök på Orangutangernas rehabiliteringscenter i Sepilok
 • Guidad tur till sköldpaddscentret på ön Selingan inkl övernattning på ön
 • Besök i regnskogen i Kinabalus nationalpark
 • Snorkling och bad i Tunku Abdul Rahmans marina nationalpark
 • Lokala transporter inkl inrikesflyg
 • Inträden och nationalparksavgifter
 • Engelsktalande naturguider samt bergsguide Mt Kinabalu
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Internationellt flyg till Borneo t/r. Dryck, dricks

Extra dagar

Extranätter i Kota Kinabalu vid ankomst eller avresa, 900 kr per pers/dubbelrum, 1200 kr enkelrum.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Borneo
Dag 2. Ankomst Kota Kinabalu
Dag 3. Regnskogsvandring och snorkling
Dag 4-6. Mt Kinabalu National Park 
Dag 7. Sköldpaddornas ö Selingan
Dag 8-9. Sukau inkl. orangutanger och exkursioner på Kinabatanganfloden
Dag 10. Kota Kinabalu
Dag 11. Hemresa
Dag 12. Hemkomst till Sverige

Klimat

Borneo ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn och här kan det regna rikligt året runt. De stora regnmängderna faller dock oftast under monsunmånaderna november-april. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga/fina morgnar och förmiddagar.

Resans karaktär

Vi bor på bekväma lodger och hotell. Eftersom expeditionen genomförs dagligen bildar vi oftast en egen liten grupp, men i nationalparkerna möter vi andra internationella gäster och gör exkursionerna tillsammans med dem.

Deltagarantal

Minst 2

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Privat grupp möjlig - Om ni är en familj eller grupp på minst fyra deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.

Boende

 • Sukau Rainforest Lodge

  Boendet i träbungalows vid Sukau Rainforest Lodge är byggt vid Kinabatanganflodens strand. Här finns en stor restaurang byggd på ett trädäck över floden, gemensamma utrymmen där man kan ta te och kakor, en liten butik och pool. De bekväma rummen har takfläkt, myggnät, dusch och toalett. Utflykterna med båt på floden sker med moderna snabba fyrtaktsmotorer, men när vi kommer nära djuren smyger man fram med tysta eldrivna motorer för att komma nära och inte förstöra stämningen. Sukau Rainforest Lodge har nyligen utsetts till en av National Geographics "Unique Lodges of the World" - en mycket prestigefylld utnämning.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Bunga Raya

  Före, under eller efter avslutad rundresa på Borneo kan du lägga till några härliga dagars strandliv på exklusiva Bunga Raya Resort, vid det vackra och välbevarade korallrevet strax utanför Borneo kust. 

  LÄS MER om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Sol och bad på Lankayan

  Avsluta med ett par dagar på den lilla ön Lankayan med välbevarade korallrev och långa vita sandstränder. Ett lugnt och skönt paradis där du kan snorkla med havssköldpaddor direkt utanför lodgen. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Gayana

  Gayana Marine Resort är en prisbelönt ekolodge på ön Gaya, den största av öarna i den marina nationalparken Tunku Abdul Rahman utanför Borneos nordkust. Här kan du snorkla, dyka eller paddla kajak. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Orörda Danum Valley

  Förläng din resa med ytterligare upplevelserika regnskogsdagar i Danum Valley. Här finns stora områden av skyddad primär låglandsregnskog och i skogen lever mer än 275 arter fågel och 110 arter däggdjur.

  LÄS MER om tilläggsresan »