Översikt

Vandring på Inkaleden till Machu Picchu

Vandra den legendariska inkaleden till en av världens mest mytomspunna platser, den storslagna ruinstaden Machu Picchu i peruanska Anderna.

Få platser i världen har en utstrålning som kan mäta sig med Machu Picchus, Inkafolkets heliga tempelstad, belägen högt uppe i Anderna. Denna plats är ett drömresmål för många! Den smalspåriga järnvägen tar oss genom vackra Urubamba, den bördiga dalen som även kallas Perus kornbod. Här stiger vi av för att följa Inkafolkets stenlagda gamla stigar, Inkaleden till Machu Picchu. Längs sluttningar omgivna av snöklädda bergstoppar och genom indianbyar vandrar vi fram till Intipunku, solporten, där vi har hela tempelstaden framför våra fötter. Inkaruinernas imponerande arkitektur och majestätiska placering har gjort detta till en av världens mest mytomspunna sevärdheter och det är en speciell känsla att få uppleva denna magiska plats.

Få vandringsleder är så omtalade och mytomspunna som Inkaleden. Den sträcker sig över berg och genom dalar i ett av Perus vackraste och bördigaste områden. Målet är förstås Machu Picchu, den gömda Inkastaden som hittades av Hiram Bingham 1911. Kaktusar kantar den första delen av leden som så småningom tar oss in i fantastisk molnskog. Våra hjältar i fält, bärarna, fixar i ordning tälten medan vi njuter av den goda maten ute i det fria. Vi befinner oss på en historisk och magisk mark.

 Egen avgång på valfri avresedag


Vi lämnar bara våra fotsteg efter oss
Vi har arrangerat resor till Peru ända sedan 80-talet med samma uppskattade samarbetspartner som är ledande i världen inom ekoturism. Under vandringen har vår arrangör tillstånd att tälta på unika platser på inkaleden intill ruiner och utsiktspunkter där andra arrangörer inte har tillstånd på grund av deras miljö engagemang och "plastic-free policy". Detta innebär att vi sällan ser några andra vandrare på leden förutom de som tillhör din egen grupp. Med erfarna guider uppvuxna i de områden vi besöker sprider dem kunskap och berättar med entusiasm och värme om sina hemtrakter. Alla guider är certifierade i "Wilderness First Aid response" och har alltid satellit telefon med sig på alla vandringar.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Lima

  Avresa från Sverige. Ankomst Lima på kvällen och transfer till centralt beläget hotell i stadsdelen Miraflores.  

 • Dag 2 Inkarikets navel Cusco

  Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för morgonflyg till Cusco, belägen på 3400 meters höjd uppe i Anderna. Det finns gott om tid att strosa runt i de kullerstensbelagda gränderna och insupa atmosfären av denna livliga och charmiga stad. För bättre acklimatisering till höjden kan man med födel lägga till en extra dag i Cusco. Inkvartering på hotell Garcilaso eller liknande, i en trevlig del av Cusco.

  Måltider: Frukost

 • Dag 3 Stadsrundtur och inkaruiner

  Efter frukost utforskar vi staden på egen hand. I lugn och ro har vi tid att strosa omkring och insupa alla färger, dofter och den gamla inkakulturen -  innan vi gör en stadsrundtur på eftermiddagen som innefattar både stadkärnan och de närliggande ruinerna Sacsayhuaman, Q´enqo och Puka-Pukara. Hotell Garcilaso, Cusco.

 • Dag 4 Inkaleden börjar

  Tidig morgon lämnar vi Cusco med minibuss. Långsamt slingrar sig vägen uppför bergssluttningarna genom byarna för att därefter följa Urubambafloden fram till den lilla byn Piscaycucho, belägen vid tågstationen km82. Här börjar vår vandring som tar oss längst med den bördiga dalen. Inte långt nedanför oss kan vi skymta den turkosa Urubambafloden på vår vänstra sida. Vi korsar Urubambafloden över en hängbro och stannar för lunch vid inkalämningen Q’oriwayrakina. Vi fortsätter sedan tillbaka uppåt på flodens högra sida via inkafolkets gamla terrassodlingar Wayna Q’ente och Llaqtapata och slår sedan läger på ca 2700 möh. Vandring ca 5-6 timmar, 11 km.

  Måltider: Helpension

 • Dag 5 Vackra vyer vid Llulluchapampa

  Genom levande kulturlandskap och inkalämningar vandrar vi sakta upp genom Cusichanadalen och indianbyn Huayllabamba fram till Llullucapampa (3400möh) där vi slår läger. Under vandringen bär vi endast dagryggsäckar med vatten och lite frukt. Våra fantastiska bärare hjälper oss både att sätta upp och ta ned våra tält samt bär hela packningen under vandringen . De lämnar vårt tältläger efter oss på morgonen men är redan framme och färdiga med lunchen när vi anländer. Värt att veta är att våra bärare får bra betalt och förses med bra utrustning och försäkringar, vilket tyvärr hör till undantagen på inkaleden. Att vi också alltid har små grupper gör dels att den totala mängden packning minskar och dels att vi en får fin kontakt med bärarna.  Vandring ca 6 timmar, 9 km.

  Måltider: Helpension

 • Dag 6 Llulluchapampa och Phuyupatamarca

  Inkaledens tuffaste dag, Vi lämnar den suptropiska molnskogens täta grönska bakom oss för att sedan övergå i mer karg alpin terräng. Strax efter lunch passerar vi Inkaledens högsta punkt, Warmiwanuscapasset (4200 möh). Där vi pustar ut en liten stund och fascineras över molnens livfulla lek längs bergsluttningarna. Vädret och utsikten är ett ständigt pågående skådespel på den här höjden. Inkaleden slingrar sig sedan ned till Pacaymayofloden . Vi utforskar den intilliggande Sayacmarca-ruinerna innan vi slår läger för natten vid Phuyupatamarca.
  Vandring ca 7-8 timmar, 14 km.

  Måltider: Helpension

 • Dag 7 Phuyupatamarca och Machu Picchu

  På vägen ned genom bergen passerar vi de välrenoverade inkaruinerna Winay Wayna. Lite otåliga och mycket förväntansfulla når vi slutligen solporten Intipunku. Trots otaliga bilder på Machu Picchu förstår man inte dess enorma storlek och skönhet förrän man faktiskt står mitt framför den. Vi sitter här en lång stund, fyllda av beundran och vördnad inför detta mästerverk. Vad tänkte han, amerikanske historieforskaren och äventyraren Hiram Bingham, när ruinstaden Machu Picchu trädde fram bland molnen framför honom? Året var 1911, med hjälp av traktens indianer hade Bingham hittat inkastaden som de spanska erövrarna aldrig fann. Nära hundra år senare har tempelstaden i Anderna knappast förlorat sin dragningskraft. Sakta, sakta vandrar vi ned till Machu Picchu. Vi tar bussen ned till den livliga lilla bergsbyn Agua Calientes där vi inkvarterar oss på hotell. Middag på egen hand på någon av de mysiga restaurangerna i byn. Vandring ca 2-3 timmar, 4 km.

 • Dag 8 Machu Picchu och Cusco

  Tillsammans med vår kunniga lokala engelsktalande guide utforskar vi den mäktiga tempelstaden Machu Picchu under förmiddagen. Ruinerna, som är belägna 400 meter ovanför Urubambafloden, omges på tre sidor av höga bergsryggar. Amazonas klättrar här på insidan av Anderna upp till en nivå ungefär i höjd med Machu Picchu. Området är rikt på orkidéer och epifyter. Även om Hiram Bingham gjorde tempelstaden känt för omvärlden genom sin upptäckt, var Machu Picchu varit känd av lokalbefolkningen sedan länge. Hela området byggdes vid mitten av 1400-talet, då inkariket var som störst och mäktigast under Inkan Pachacuti. Området anses ha utgjort både ett religiöst centrum och fungerat som ett sommarpalats för Inkan och hovet. De mest utmärkande byggnaderna är Soltemplet. På eftermiddagen tar det charmiga  tåget oss långsamt tillbaka till Cusco, vi njuter av otroliga bergsvyer från fönstren. Tågresa ca 4 tim och minibuss ca 1 tim) .Inkvartering på hotell  i Cusco.

 • Dag 9 Cusco och Lima

  Efter frukost beger vi oss till inrikesflygplatsen för flyg tillbaka till Lima eller vidare mot Amazonas eller Titicacasjön om man bokat på tilläggsresa. Avresa från Lima på eftermiddag/kvällen mot Sverige.

 • Dag 10 Hemkomst Sverige

  Vi mellanlandar en gång på vägen. Hemkomst till Sverige under dagen.

Resans höjdpunkter

 • Den spektakulära naturen i Peru och den levande kulturen
 • Att få se en av världens mest mytomspunna platser, Machu Picchu
 • Cuscos härliga atmosfär och dess marknader med färgglada hantverk
 • Att få uppleva soluppgången över Machu Picchu på 4200 möh
 • Vandra genom molnregnskogen fram till Intipunku, solporten
 • De mycket kunniga lokala vandringsguiderna som gör denna vandring till en fantastisk upplevelse

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Flygresa bokas separat, kontakta gärna oss!
Avresor mar - okt
Pris Från 37 700 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan!
Detaljerade priser

Pris per person vid 2 pers. 37 700 kr, 4 pers. 36 700 kr.

Om du reser ensam så krävs det att andra resenärer är inbokade på resan då minimum antalet är två personer. Vi hjälper gärna dig att hitta ett datum där andra resenärer är inbokade och du betalar totalt ca 7 300 kr extra i enkelrumstillägg.

Nya priser på Inkaleden
Peru har stiftat nya lagar till skydd för leder som Inkaleden och de bärare som arbetar där. Genom den så kallade ”Bärarlagen” som trädde i kraft i november 2022 har man försökt skapa tryggare arbetsförhållanden med säkrad anställning och sjukförsäkring för samtliga bärare som arbetar längs Inkaleden och andra leder i Peru. Naturligtvis kostar denna trygghet och slutändan syns det på prislappen för dig som resenär, men till skillnad från ökade priser på grund av valuta och liknade kommer denna ökning från en positiv förändring för de som arbetar för oss på plats. Deras insats är en stor del av den fantastiska upplevelsen som vandring i Peru innebär!

I priset ingår
 • Fyra dagars vandring på Inkaleden tillsammans med naturguide
 • 3 nätter i tvåmannatält på Inkaleden
 • Kockar och Bärare på inkaleden 
 • Tält och liggunderlag ingår i utrustningen som tillhandahålls på plats
 • Duffelbag och vandringsstavar finns att låna
 • 1 natt på hotell i Lima inkl. frukost
 • 3 nätter på hotell i Cusco inkl. frukost
 • 1 natt på hotell i Aquas Caliente inkl. frukost
 • Hel dag i Machu Picchu med guide inkl. lunch
 • Helpension under vandringen
 • Lokala Engelsktalande vandrings- och kulturguider
 • Alla transporter i luftkonditionerad minibuss
 • Inrikesflyg Cusco t/r
 • Vacker tågresa Machu Picchu - Cusco
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • Miljöskatt
I priset ingår ej
 • Flyg från Sverige - Peru/Lima t/r
 • Dryck
 • Dricks
Extra dagar

Extranätter i Lima eller Cusco vid ankomst eller avresa, ca 600 kr per pers/dubbelrum. Stadsrundtur i Cusco ca. 600 kr per person.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Information om avresor

Vandringen på Inkaleden startar onsdagar och söndagar vilket innebär avresa från Sverige senast måndag respektive fredag.

Lägg gärna till en extra dag i Lima eller Cusco före eller efter vandringen eller kombinera med Titicacasjön eller Amazonas.

Resplan

Dag 1. Mot Lima
Dag 2. Inkarikets navel Cusco
Dag 3. Stadsrundtur och Inkaruiner
Dag 4. Inkaleden börjar, ca 5-6 h, 11 km
Dag 5. Vackra vyer vid Llulluchapampa, ca 6 h, 9 km
Dag 6. Llulluchapampa och Phuyupatamarca, ca 8 h, 14 km
Dag 7. Phuyupatamarca och Machu Picchu, ca 2,5 h, 4 km
Dag 8. Machu Picchu. Tåg till Cusco på e.m.
Dag 9. Cusco och Lima
Dag 10. Hemkomst Sverige

Kombinera gärna vandringen med någon av våra tilläggsresor till Titicacasjön eller Amazonas. 

Klimat

Det är torrperiod och stora chanser för klart väder i Anderna april - oktober. Mars samt november något ostadigare väder.

Visum

Visum behövs inte för Peru om man är svensk medborgare och stannar i landet mindre än 90 dagar. 
Tänk på att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs. 

Resans karaktär

Inkaleden kräver relativt god kondition då vi rör oss på hög höjd, det högsta passet vi passerar är 4 200 meter över havet, men vi går långsamt och anpassat efter gruppen. För vandringen behöver du rejäla vandringskängor och gärna vandringsstavar.

Deltagarantal

Min 2

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Boka gärna din resa med god framförhållning då det finns begränsat med startplatser för att få vandra inkaleden per dag och de snabbt tar slut. Lägg med fördel till en extra natt i Cusco för att bättre acklimatisera dig på den höga höjden inför kommande vandring.

Om ni är en familj eller grupp på minst fyra deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.

 Egen avgång på valfri avresedag. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Máncora - sol och bad

  Förläng din vistelse i Peru med sol-  och baddagar vid Stilla havskusten i nordvästra Peru. Vi bor i surfarstaden Máncora. Här, i den soligaste delen av landet, finns kilometerlånga stränder och ett stort urval av restauranger för alla smaker.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Amazonas regnskog

  Kombinera med ett par dagar i Amazonas regnskog. Vi bor vid kanten till Tambopatareservatet som rymmer mycket stor artrikedom. Den skygga jaguaren, över 800 olika fågelarter, 200 olika däggdjur och världens största bestånd av fjärilar.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Lima - en kulinarisk upplevelse

  Avsluta din resa i Peru med ett besök i huvudstaden Lima där vi upplever traditionella maträtter och drycker. En tilläggsresa för alla sinnen där vi aktivt får delta i tillagning av ceviche till att prova spännande frukter på den lokala marknaden.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Titicacasjön

  Förläng din resa med mytomspunna Titicacasjön. Enligt legenden sägs det att Inkaindianerna har sitt ursprung härifrån. En magiskt vacker plats. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Forsränning i Urubambadalen

  Upplev färgstarka Cusco med Inkabefästningen Sacsayhuamán och en äventyrlig forsränning i Urubambadalen. Vi besöker också hantverksmarknaden i Pisaq och Ollantaytambo.

  LÄS MER om tilläggsresan »