Översikt

Tilläggsresa: Titicacasjön och Isla Taquile

Vid gränsen mellan Peru och Bolivia ligger en av världens högst belägna sjöar, 3.856 möh. Med kristallklart vatten, omgivet av kala bergskullar, utstrålar Titicacasjön en alldeles speciell atmosfär.

Enligt legenden sägs det att Inkaindianerna har sitt ursprung från sjön. Än i dag finns det indianer som bor på de flytande öarna Uros i Titicacasjön. De livnär sig på fiske, hantverk och turism. De tillverkar även de mycket speciella vasskanoterna.

Lite längre ut på sjön ligger Taquileön som stoltserar med sitt vackra hantverk och sin speciella samhällsstruktur. Vi äter lunch på en familjeägd restaurang och vandrar runt på ön för att se hur människorna lever.

Reseprogram

 • Dag 1 Från Cusco till folkloriska Puno

  Efter frukost lämnar vi Cusco och reser med buss till den lilla staden Puno invid Titicacasjöns strand. Vi gör flera stopp längs vägen som slingrar sig ner genom Cuscodalen och vidare via små byar och grässlätter med alpackas och lamadjur för att slutligen ta oss ner genom Vilcanotadalen till Titicacasjön. Inkvartering på centralt beläget hotell i Puno. Puno är känt för sina folkliga traditioner och härifrån härstammar många färggranna danser och musikstilar. Tid finns att på kvällen besöka marknaden och köpa traditionellt hantverk av alpackaull och njuta av atmosfären. Det torra klimatet och höjden över havet gör att luften är ovanligt klar vilket brukar ge en vacker stjärnhimmel när natten faller.

 • Dag 2 Heldagsexkursion på Titicacasjön

  Efter frukost beger vi oss ut på en heldagsutflykt på Titicacasjön tillsammans med vår kunniga lokala guide. Vi besöker först de flytande vassöarna Uros och därefter Taquileön. På Taquile finns åsnor men inga bilar och här har befolkningen på grund av öns isolerade läge bevarat sina gamla kulturtraditioner. Här är det männen som stickar och skicklighet i detta hantverk ger status i familjen. Färggranna kläder och hattar tar form och bärs sedan till vardags som till fest. Beroende på hur dräkter och hattar kombineras framgår det om man söker en partner eller om man är gift. Vi gör en kort vandring på den vackra ön och äter lunch på en familjeägd restaurang. På eftermiddagen återvänder vi till Puno.

 • Dag 3 Tillbaka till Lima via Sillustaniruinerna

  På förmiddagen besöker vi de berömda Sillustaniruinerna innan vi fortsätter till flygplatsen för resa tillbaka till Lima. Sillustani är en begravningsplats och gravmonumenten består av ståtliga stenstoder, över tio meter höga. Platsen är som så många platser här förknippad med många myter. Vi får en kort guidad vandring och fortsätter sedan med buss till flygplatsen för resan tillbaka till Lima.

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avresor Dagligen, mar - okt
Pris Från 5 300 kr
Enkelrumstillägg 800 kr
I priset ingår
 • Buss från Cusco till Puno
 • Del i dubbelrum på hotell i Puno inkl. frukost
 • Guidad heldagstur på Titicacasjön
 • Flyg från Titicacasjön tillbaka till Lima.
 • Klimatkompenserat flyg
Resplan

Dag 1. Från Cusco till folkloriska Puno
Dag 2. Heldagsexkursion på Titicacasjön
Dag 3. Tillbaka till Lima via Sillustaniruinerna

Bra att veta

Del i dubbelrum på turistklasshotell i Puno.