Malaysia består av två delar: den västra delen ligger på Sydostasiens fastland medan den östra utgör en del av ön Borneo. Majoriteten av invånarna är etniska malajer och muslimer, men landet rymmer många folkgrupper och religioner. Landet har en betydande kinesisk minoritet som utgör cirka 25% av befolkningen, och en indisk minoritet som utgör cirka 7% av befolkningen. Efter självständigheten från den brittiska kolonialmakten 1957 har politisk stabilitet och industrialisering lagt grunden till en relativt hög levnadsstandard bland malaysierna.

Borneo är den största av Stora Sundaöarna i Sydkinesiska havet och världens tredje största ö (efter Grönland och Nya Guinea); 755 000 km², 21 miljoner invånare (2014).

Sabah består av den nordligaste delen av ön och är berömd bland annat för sitt rika djurliv, med till exempel orangutanger och näsapor. Provinsen har en yta på 73 631 km² och har ca 4 miljoner invånare 2020. Sabahs huvudstad är Kota Kinabalu. Andra stora städer är Sandakan och Tawau. Sydostasiens högsta punkt, Mount Kinabalu på 4095 meter över havet, ligger i Sabah.

Se alla våra resor till Borneo