Översikt

Safari i Serengeti - Världens viltrikaste savanner

Klassisk safarivecka till de mest berömda och djurrika nationalparkerna i Afrika - Serengeti, Ngorongoro, Tarangire och Lake Manyara. Här befinner vi oss mitt bland jättelika flockar med gnuer, bufflar, zebror, gaseller och antiloper på Serengetis vida savanner. Dessa är förutsättningen för alla rovdjur som lever här - lejon, leopard och gepard, något som ofta bjuder oss besökare på dramatik och spännande upplevelser. Du kan välja mellan 2-3 fasta avgångar i månaden, eller en egen privat avgång på valfritt datum. Alltid med kunnig guide/förare och fyrhjulsdriven safaribil med taklucka och fri sikt åt alla håll. Alla får naturligtvis egen fönsterplats - så fritt och bekvämt det kan bli.

Vår skicklige guide visar oss var lejonen, geparderna och noshörningarna håller till i Ngorongorokratern. Vid sjön i Lake Manyara omges vi av giraffer, flodhästar och rosa flamingoflockar. Vi besöker också Tarangireparken där vi i lugn och ro kryssar runt bland elefanter och stora tjocka baobabträd. På dagarna färdas vi i vår fyrhjulsdrivna Land Rover. Kvällarna tillbringar vi på vackert belägna lodger eller bekväma camper med stora safaritält, sköna sängar och eget badrum. Till middag serveras goda middagar. Sedan sitter vi tillsammans i brasans sken under stjärnorna och småpratar om dagens alla äventyr. Vad gjorde störst intryck? Giraffen som tittade ned genom takluckan, flodhästarnas högljudda gnägganden, de loja lejonen eller elefanten som försökte skrämmas med sina viftande öron?

Det är lätt att bli tagen av en safari och landskapen vi passerar - de storslagna och mäktiga slätterna, vulkaner som Ngorongoro och Rift Walleys mäktiga stup. Besöket i Olduvaiklyftan, där man fann de första spåren av människans tidiga föregångare som levde för 1,8 miljoner år sedan. Eller då vi ser tiotusentals djur på en och samma dag. Serengetislätten i Tanzania är platsen för det största av världens nu återstående viltskådespel, mer än tre miljoner djur som lever i ett ekosystem stort som Holland.


Du säkrar viltreservatens framtid Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg från Arlanda vid 19 till 20-tiden på kvällen (sommartid 20-21-tiden), flyg över natten till Addis Abeba med Etiophian Airlines. Andra flyglösningar som KLM, Turkish Airlines eller Qatar Airways kan även erbjudas om det önskas, eller ger bättre anslutningsmöjligheter.

 • Dag 2 Arusha - vila ut på lodgen

  Ankomst till Addis Abeba och byte av flyg, därefter till Kilimanjaro Airport och ankomst vid lunchtid. Välkomnande av guide och transfer till sluttningen på kanten till vulkanen Mt Meru och dess nationalpark. Här bor vi på Mt Meru View Lodge, en mindre lodge i gröna omgivningar med skog och kaffeplantager. Vi bor i små bungalows och här finns restaurang, bar och pool. Middag på lodgen. Passa på att sitta i trädgården och se på alla färggranna fåglar, apor eller ta en promenad i de vackra omgivningarna. (se presentation av lodgen nedan). Mt African View Lodge eller liknande.

 • Dag 3 Safari i Lake Manyara National Park

  Frukost i trädgården och sen bär det av via staden Arusha, över torra slätter och massajland på asfalterade vägar mot Lake Manyara NP. Sjön, savannen och skogen ligger vackert under den mäktiga förkastningsbranten i Rift Valley. Vi äter medhavd picnicklunch i parken. Här kan vi se Blue monkey, stora näshornsfåglar och våra första bufflar, elefanter och giraffer. Det är även gott om impalaantiloper och babianer. Nere vid sjöns strand går det ofta flamingoflockar bland flodhästarna. När det börjar skymma är det dags att fortsätta uppför serpentinvägarna upp på höglandet och vidare till Endoro Lodge (eller likvärdigt alternativ). Här bor vi i bekväma stugor med privat bad och toa, lodgen har stor pool, vacker trädgård och gröna omgivningar och ligger på sluttningarna till Ngorongorvulkanen. Middag och vila.

 • Dag 4 Serengetis storviltrika savanner

  Färd via Ngorongoro med utsikt över kratern, vidare genom det stora vida slätternas Serengeti mot dess viltrika kärnområde runt Seroneradalen. Vi äter medhavd lunch efter vägen. Campen flyttas till olika hörn av Serengeti under året för att ligga så bra till som möjligt för att få se säsongens djur och vandrande hjordar. I juni -juli ligger campen i västra delen, kallat Western Corridor. I aug-nov sätts den upp i norra delen söder om Lobo. I dec -mars håller man till i södra delen nära Moru Kopjes, då gnumigrationen normalt kommer hit. Under regnperioden april-maj är det stängt. Efter vägen ser vi djur och stannar där guiden uptäcker nåt extra spännande. Det blir allt större grupper och flockar ju längre in vi kommer. Serengeti är ett paradis för gräsätande djur och ingen annastans kan man möta lika stora hjordar av gnu, zebra och Thomsongasell- totalt utgör de ett par miljoner djur. De följer regnen och gräset i en stor årscykel - och följs i sin tur av lejon och hyenor på sin vandring. Men vi bör även träffa på elefanter, bufflar, giraffer, strutsar och många andra slags gaseller, både stora och små. Hittar vi en gepard eller flock med lejon så försöker vi komma så nära det går. Väl framme på eftermiddagen passar vi på att vila ut vid vår bekväma tältcamp som väntar på oss mitt ute på savannen. Här kan vi ta en öl och bara sitta och spana efter storvilt som passerar, eller efter de gamar och gycklarörnar som patrullerar skyn. Efter middagen på campen kan vi sitta vid brasa och bara njuta av alla ljud, är det lejon som ryter, gnuer som säger gnuhh eller hyenor som skrattar och ylar. Allt hörs genom tältduken på våra stora Hemingwaytält, som har privat dusch och toa.

 • Dag 5 Serengetis hjärta

  Efter tidig frukost bär det av ut på safari i olika områden lite beroende på årstid. Vår tältcamp flyttas under året för att ligga så bra till som möjligt (se ovan) för att se den stora migrationen. Så beroende på var djuren väntas att ses bäst, väljer vi att komma tillbaka för lunch eller om vi ska ha lunchpaket med oss för att kunna stanna ute längre och kunna nå längre bort. Vi hoppas få se stora flockar på ibland flera tusen betande gnu, små thomsongaseller och zebraflockar. Men här finns allt från små dik-dikantiloper inte mycket större än en hare, medelstora rörbockar, Grants gaseller och topiantiloper till jättestora elandantiloper. Giraffer betar av träden och bufflar blänger surt på sin omgivning. Längs floden brukar guiderna kunna hitta en sovande leopard i nån trädkrona och lejon finns det ofta gott om. Gepard och ibland servalkatt brukar vi även kunna hitta. Gamarna brukar visa var rovdjuren har slagit ett byte. På kvällen blir det skönt att få vila ut i campen och njuta av stjärnhimlen ovanför och lyssna till savannens alla djur.

 • Dag 6 Serengeti till Ngorongoro

  Tidig frukost på savannen. Sen blir det en gamedrive i Serengeti och vidare tillbaka efter vägen till Ngorongoro. Återigen ser vi flockar med djur, kanske en gnuhjord som skenar och drar upp stora moln. Strutsar som ser ned på oss eller geparder på jakt. Ingen safaridag är den andra lik. Medhavd lunch efter vägen.

 • Safari i Ngorongorokratern

  På eftermiddagen når vi kanten av Ngorongorokratern och tar oss ned längs en serpentinväg med magnifik utsikt. Hela kalderan (eg. en ihopsjunken vulkankägla) är ca 15-20 km vid. Den brukar kallas ett av världens underverk och är upptagen som världsarv. Här nere på ca 260 kvadratkilometer trängs ca 15-20 000 stora djur, allt från elefanter, noshörningar, bufflar, flodhästar till gnu och antiloper i mängder. Har vi tur får vi se någon av de ca tjugo svarta (spets) noshörningar som lever här, den enda platsen dessa kan ses i Tanzania. Här är gott om hägrar och storkar i sötvattensträsket och i sodasjön brukar det stå flamingoflockar. När vi börjar gå mot kväll är det dags att ta oss ut ur kratern och nedför vulkanens skogbeklädda sydöstra sida. Här brukar man kunna se olika apor och fåglar, innan vi kommer ned till Endoro Lodge (alt Kudu Lodge eller likvärdigt) för att äta middag och vila ut. En dag som lämnar många minnen.

 • Dag 7 Tarangire National Park

  Frukost och därefter färd utför Rift Valleys förkastningsbrant förbi Lake Manyara till Tarangire National Park på slätten nedanför. Här i parken möter vi ett mer kuperat landskap i flodravinen. Vi omges av stora märkliga baobabträd och här finns en hel del elefanter vilket syns på träden som de brutit ned för att äta blad och grenar. Även här finns en gnumigration, många olika antiloper och gott om giraff. Lejonen håller sig en bit bort, men med lite tur vi kanske hittar en leopard i nåt träd. Vi äter vår medhavda lunch i parken och senare på eftermiddagen är det därefter dags att fortsätta färden tillbaka via Arusha till vår lodge vid Meruvulkanens fot. Sista natten på African View Lodge eller liknande.

 • Dag 8 Mt Meru och kaffeplantager

  Efter frukosten blir det en guidad tur i omgivningarna, här finns vackra fåglar, är det klart väder kan man se Kilimanjaros snöklädda topp i fjärran. I skogen intill finns det vackra svartvita colobusapor och gröna markattor. På dagens tur besöker vi små lokala kaffefarmare, där man kan få se hur kaffet odlas och hanteras. Det blir även tillfälle att smaka en kopp nytillverkat kaffa på Mama Sophie´s kaffashamba, där man berättar om hur kaffet tillverkas. Här i Arusha produceras en del av Afrikas bästa Arabicakaffe. Vi bjuds på traditionell lunch, ugali eller kokta bananer med tilltugg, på bakgården hos en familj i byn. Sen kan det vara skönt att njuta av utsikten och solnedgången i den lummiga trädgården. På kvällen kan det komma små buschbabys - små storögda, nattaktiva halvapor som gillar frukt. African View Lodge.

 • Dag 9 African View Lodge - hemresa

  Frukost på lodgen, tid att vila ut en stund vid poolen innan det är dags för transfer till Kilimanjaro Airport. Flyg till Addis Abeba vid 17:30-tiden. Uppehåll för byte av flyg i Addis Abeba. Nattflyg mot Sverige.

  Om du förlänger med Zanzibarvistelse så blir det istället transfer till inrikesflygplatsen i Arusha eller Kilimanjaro Airport, för flyg till Zanzibar denna dag. Normalt sker flyg mitt på dagen och sen möts man vid ankomsten och körs direkt till strandhotellet.

 • Dag 10 Hemkomst

  Åter hemma på Arlanda på förmiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Safari i liten grupp med egen guide, 2-7 deltagare, inga dammande karavaner med fordon. Ensamresenär kan följa med på fasta avgångar.
 • Safarin i Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara och Tarangire – alla de berömda safariparkerna.
 • Vistelsen och boendet på bekväma lodger och camper, flera med pool.
 • Möt storvilt på nära håll, i stora mängder. Vi besöker världens viltrikaste savanner.
 • De kunniga guiderna/förarna.

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg och Köpenhamn
Avresor Varannan vecka, alt. privat avgång
Pris Från 33 900 kr, barnrabatt finns
Enkelrumstillägg 4 200 kr
Detaljerade priser

Från 33 900 kr vid del i dubbelrum. 

Privat tur: 4-7 vuxna deltagare 36 900 kr, vid 2-3 deltagare tillägg 5 000 kr per deltagare.

Barnpris

Avdrag - 5 600 kr för barn 7-11 år resp, - 4 500 kr för barn 12 - 15 år. Max ett barn per dubbelrum. Gäller barn som delar rum med två vuxna.

I priset ingår
 • Flygresa från Stockholm till Kilimanjaro Airport t/r inkl.skatt
 • En heldags Kaffetur och vandring i nationalparken i Arusha med guide
 • Safari i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara i specialbyggd fyrhjulsdriven Land Rover/Land Cruiser(höjbart tak) med engelsktalande guide/chaufför
 • Helpension på hela resan , mineralvatten ingår under hela safarin
 • All logi ingår; hotell och wildcamps mitt i Serengeti, Seronera , (se boendena på vår hemsida)
 • Nationalparks- och besöksavgifter
 • Mycket kunnig engelsktalande kunnig chaufför/guide
 • Samtliga transporter och alla utflykter enligt programmet
 • Alla hotell har pool förutom Campen i Serengeti
 • Alla har fönsterplats i Landrovern/jeepen, max 7 personer
I priset ingår ej

Visum, alkoholhaltiga drycker och dricks

Tillägg för högsäsong flyg 2 000 kr 20 juni- 20 aug och 15 dec- 15 jan samt tillägg högsäsong boende jul-nyår 1 000 kr.

Information om avresor

Små grupper max 7 personer. Fasta avgångar avresa fredagar 2017 : 14 - 23 jul, 28 jul - 6 aug, 11 - 20 aug, 25 aug - 3 sep, 8 - 17 sep, 22 sep- 1 okt, 6 - 15 okt, 20 - 29 okt, 3 nov - 12 nov, 17 - 26 nov, 1 - 10 dec, 15 - 24 dec, 20 - 29 dec, 29 dec- 7 jan.

Är ni en familj eller grupp på minst två personer, ordnar vi en privat safari på valfritt datum. Ett äventyr som alla generationer kan glädjas åt gemensamt. Samma låga pris som vid fast avgång vid min 4 vuxna deltagare.

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania
Dag 2. Arusha - vila ut på lodgen
Dag 3. Safari i Lake Manyara National Park
Dag 4. Serengetis storviltrika savanner
Dag 5. Serengetis hjärta
Dag 6. Serengeti till Ngorongoro Safari i Ngorongorokratern
Dag 7. Tarangire National Park
Dag 8. Mt Meru och kaffeplantager
Dag 9. African View Lodge - hemresa
Dag 10. Hemkomst  

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Resans karaktär

Det är alltid gott om djur och safarin anpassas efter årstiderna. Det är regnperiod i april-maj, samt en kortare period i november som man normalt kan bortse från. Boendet är bekvämt och vi färdas i rymliga fordon med tacklucka och alla har fönsterplats. Två av dagarna förekommer längre transporter eftersom Serengeti är stort. Dagarna är normalt inte besvärande varma och nätterna är svala då vi befinner oss i höglandet på 1500-2000 meters höjd. Det finns normalt pool på flera av ställena vi bor på.

Deltagarantal

Små grupper max 7 personer.

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här->

Bra att veta

Logi i dubbelrum på mycket bekväma lodger och tältcamper med säng, lakan, handduk och privat toa/dusch.

Boende

 • African View Lodge

  African View Lodge har pool och en fantastisk utsikt över Mt Meru. Alla rum har dusch och WC. Inte långt härifrån ligger även Kilimanjaro. Lodgen ligger endast ett stenkast från Arusha nationalpark, så det besöks av skogens små apor och många olika slags fåglar. Det ligger i ett av Tanzanias bästa kaffeodlingsområden och här kan man beöka byn intill för att se på vardagslivet. Här serveras frukost, samt lunch- och middag.

 • Serengeti View Camp

  Bekväma tältcamps mitt i Serengeti, med säng, lakan, handduk och egen toa/dusch. Stora tält med egen liten veranda med stolar och bord. Restaurangtält som serverar frukost, lunch och middagsbuffe. Campen flyttas under året till de delar av Serengeti som normalt är bäst för årstiden, och är stängd i april-maj. I augusti-november sätts den upp i norra Serengeti, söder om Lobo. December- mars är det södra Serengeti som gäller, då gnuerna normalt kalvar här i slutet av jan-feb. Slutligen ställs tälten upp i västra delarna kallat för västra korridoren i juni-juli.

 • Endoro Lodge

  Endoro Lodge ligger på sluttningen av "Ngorongoro" nära Karatu och är en idealisk mittpunkt mellan Ngorongorokratern, Lake Manyara- och Tarangire National Park. Dessa stugor är bekvämt inredda med härlig utsikt över den vackra trädgården. Stugorna har öppen spis och egen veranda och naturligtvis stort badrum med bad och WC. Endoros naturstigar erbjuder många möjligheter till vandring och fågelskådning. Apor och andra djur är regelbundna besökare på Endoro Lodge.

 • Kudu Lodge

  Kudu Lodge ligger 25 km från Lake Manyara Nationalpark. Denna mysiga lodge har bekväma, välutrustade bungalows, alla fristående i den grönskande tropiska trädgården. Utsikt över de omgivande kullarna. Rummen är enkla men smakfullt inredda och var och en har en privat veranda.


  Finns på hotellet

  - Restaurang och bar
  - Presentbutik och Internet Cafe
  - Myggnät
  - El dygnet runt

  Finns på rummet

  - Privat veranda
  - Varmt vatten

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. Mer om tilläggsresan »