Översikt

Klassisk safarivecka i Tanzania med Serengeti – världens viltrikaste savanner

Klassisk safarivecka till de bästa, mest berömda och djurrika nationalparkerna i Afrika - Serengeti, Ngorongoro och Tarangire. På safarin befinner vi oss mitt bland jättelika flockar med gnuer, bufflar, zebror, gaseller och olika antiloper på Serengetis vida savanner. Dessa är förutsättningen för alla rovdjur som lever här - lejon, leopard och gepard, något som bjuder oss besökare på dramatik och spännande upplevelser. Vi färdas med kunnig guide och fyrhjulsdriven safaribil, med taklucka och fri sikt åt alla håll. Alla har naturligtvis fönsterplats...

Vår skicklige guide visar oss var lejonen, geparderna och noshörningarna håller till i Ngorongorokratern. Vid sjöarna i kratern finns flodhästar och rosa flamingoflockar. Vi besöker också Tarangireparken där vi i lugn och ro kryssar runt bland elefanter och stora tjocka baobabträd. På dagarna färdas vi i vår fyrhjulsdrivna Land Cruisers. Kvällarna tillbringar vi på vackert belägna lodger eller bekväma camper med stora safaritält, sköna sängar och eget badrum. Tillsammans i brasans sken under stjärnorna småpratar vi om dagens alla äventyr. Vad gjorde störst intryck? Giraffen som tittade ned genom takluckan, flodhästarnas högljudda gnägganden, de lata lejonen eller elefanten som försökte skrämmas med sina stora viftande öron?

Det är lätt att bli tagen av en safari och landskapen vi passerar - de storslagna och mäktiga slätterna, vulkaner som Ngorongoro och Rift Valleys mäktiga stup. Eller då vi ser tiotusentals djur på en och samma dag. Serengetislätten i Tanzania är platsen för det största av världens nu återstående viltskådespel, med mer än tre miljoner djur som lever i ett ekosystem stort som Holland.

Du säkrar viltreservatens framtid. Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är den bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål.

 Följ med på våra fasta avresor varannan måndag/fredag alternativt boka privat avgång med egen jeep på valfri avresedag vid minst fyra personer 

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg från Sverige, oftast på kvällen. Mellanlandning på vägen.

 • Dag 2 Vila ut på lodgen

  Ankomst till t.ex. Addis Abeba eller Doha och byte av flyg, därefter nytt flyg till Kilimanjaro Airport och ankomst på morgonen eller vid lunchtid. Välkomnande av guide och transfer till sluttningen på vulkanen Mt Meru och dess nationalpark. Här bor vi på African View Lodge, en mindre lodge i gröna omgivningar med skog och kaffeplantager. Vi bor i små bungalows och här finns restaurang, bar och pool. Middag intas på lodgen. Passa på att sitta i trädgården och se på alla färggranna fåglar och apor eller ta en promenad i de vackra omgivningarna (se presentation av lodgen nedan).  På eftermiddagen kopplar vi av i den lummiga trädgården på lodgen. Kanske ett dopp i poolen med Mt Meru som bakgrund. På kvällen kan det komma små bushbabies på besök i trädgården - små storögda, nattaktiva halvapor som gillar frukt. African View Lodge. (M)

 • Dag 3 Kaffetur och colobusapor

  Efter frukost blir det en guidad tur i omgivningarna. Här finns vackra fåglar, och vid klart väder kan vi se Kilimanjaros snöklädda topp i fjärran. I skogen intill kan vi få se vackra svartvita colobusapor och gröna markattor. På dagens guidade tur besöker vi små lokala kaffefarmare, där man kan få se hur kaffet odlas och hanteras. Här i Arusha produceras en del av Afrikas bästa Arabicakaffe. På eftermiddagen färdas vi västerut och fortsätter uppför serpentinvägarna på förkastningsbranten och upp till höglandet och vidare till vår lodge. Här bor vi i bekväma bungalower med eget bad och toa, lodgen har pool, vacker trädgård och gröna omgivningar och ligger på sluttningarna till Ngorongorovulkanen. (F,L,M)

 • Dag 4 Karatu till Ngorongoro och Serengeti

  Tidig frukost på lodgen och sedan vidare vidare upp till Ngorongoro. Här börjar vår riktiga safari och förhoppningsvis kommer vi se flockar med djur, kanske en gnuhjord som skenar och drar upp stora moln. Giraffer betar av akaciorna, strutsar som ser ned på oss eller geparder på jakt. Ingen safaridag är den andra lik. Medhavd lunch efter vägen. (F,L,M)

 • Ngorongorokalderan

  På morgonen når vi kanten av Ngorongorokratern och tar oss ned längs en serpentinväg med magnifik utsikt. Hela kalderan (en ihopsjunken vulkankägla) är ca 15-20 km vid. Den brukar kallas ett av världens naturliga underverk och är upptagen på listan över världsarv. Här nere på ca 260 kvadratkilometer trängs ca 15-20 000 stora djur, allt från elefanter, noshörningar, bufflar och flodhästar till gnuer och antiloper i mängder. Har vi tur får vi se någon av de ca tjugo svarta (spets-) noshörningar som lever här, den enda platsen där de kan ses i Tanzania. Här är gott om hägrar och storkar i sötvattenträsket och i sodasjön brukar det stå flamingoflockar. När det börjar lida mot eftermiddag är det dags att ta oss upp ur kratern och forsätta in i Serengeti natopnalpark och det viltrika slätter. Vi färdas längs kanten med utsikt över kratern, vidare genom de stora vida slätternas Serengeti och mot dess viltrika kärnområde runt Seroneradalen. Efter vägen ser vi djur och stannar där guiden upptäcker något extra spännande. Här bor vi två nätter på Serengeti View Camp. (F,L,M)

 • Dag 5 Serengetis hjärta

  Efter tidig frukost bär det av ut på safari i olika områden lite beroende på årstid. Beroende på var djuren väntas att uppehålla sig väljer vi att komma tillbaka på lunchen eller att ta med lunchpaket för att kunna åka lite längre bort. Vi hoppas få se stora flockar på ibland flera tusen betande gnuer, små thomsongaseller och zebraflockar. Här finns även allt från små dik-dikantiloper, inte mycket större än en hare, medelstora rörbockar, Grants gaseller och topiantiloper till jättestora elandantiloper. Giraffer betar av träden och bufflar blänger surt på sin omgivning. Längs floden brukar guiderna kunna hitta en sovande leopard i nån trädkrona och lejon finns det ibland gott om. Gepard och ibland även servalkatt brukar man kunna hitta. Gamarna brukar visa var rovdjuren har slagit sitt byte. På kvällen blir det skönt att få vila ut på campen och njuta av stjärnhimlen, och lyssna till savannens alla djur. 

 • Serengetis storviltrika savanner

  Serengeti är ett paradis för gräsätande djur och ingen annastans kan man möta lika stora hjordar av gnu, zebra och Thomsongasell - totalt utgör de ett par miljoner djur. De följer regnen och gräset i en stor årscykel - och följs i sin tur av lejon och hyenor på sin vandring. Men vi bör även träffa på elefanter, bufflar, giraffer, strutsar och många slags gaseller, både stora och små. Hittar vi en gepard eller flock med lejon så försöker vi komma så nära det går. Väl tillbaka på kvällen passar vi på att vila ut vid vår bekväma tältcamp som väntar på oss mitt ute på savannen. Här kan vi ta en öl och bara sitta och spana efter storvilt som passerar, eller efter gamar och gycklarörnar som patrullerar i skyn. Efter middagen på campen kan vi sitta vid brasan och bara njuta av alla ljud, är det lejon som ryter, gnuer som säger gnuhh eller hyenor som skrattar och ylar. Allt hörs genom tältduken på våra stora Hemingwaytält, vilka har egen dusch och toalett. (F,L,M)

 • Dag 6 Tarangire National Park

  Frukost och därefter safari tillbaka genom Serengeti och NgoroNgoro viltreservat till Tarangire National Park. Väl inne i parken möter vi ett kuperat landskap där vi omges av stora märkliga baobabträd. Det finns en hel del elefanter vilket syns på träden som de har brutit ned för att äta blad och grenar.  Elefanterna här är kända för sina stora betar. Även här finns en gnumigration, många olika antiloper och gott om giraff. Lejonen håller sig en bit bort, men med lite tur kanske vi får syn på ett. Vi äter vår medhavda lunch längs vägen och senare på eftermiddagen inkvarterar vi oss på Tarangire View Camp. (F,L,M)

 • Dag 7 Hemresa eller mot Zanzibars stränder

  Efter en tidig frukost har vi en sista safari i Tarangire NP. Kanske får vi syn på de gäckande afrikanska vildhunderna som man nu återigen börjat se i parken eller så kanske vi letar efter något annat djur som vi tidigare missat. Vi tar oss tillbaka till campen för lunch innan det på eftermiddagen blir dags att åka tillbaka till Kilimanjaro flygplats för hemresa. För de som önskar några dagars sol och bad finns det också möjlighet att istället flyga inrikes ut till Zanzibar. Flyg till Zanzibar går oftast från Arusha airport som ligger lite närmare Tarangire. (F,L)

 • Dag 8 Hemkomst till Sverige

  Flyg över natten, ankomst till Sverige på morgonen/förmiddagen. 

 • Observera Programändringar

  Vid alla naturupplevelser är det just naturen som styr. Väder, djurens rörelser eller andra naturfenomen kan tvinga oss att lägga om programmet med kort varsel. Vid alla sådana förändringar gör vi vårt yttersta för att din reseupplevelse ska bli så bra som möjligt ändå och i vissa fall kan den komma att bli ännu bättre än förväntat. Men som alltid vid naturupplevelser kan man aldrig garantera något.

Resans höjdpunkter

 • Serengeti, Ngorongoro och Tarangire – de mest berömda safariparkerna.
 • Våra kunniga guider och förare.
 • Inga dammande karavaner med fordon.
 • Liten grupp med egen guide, 2-7 deltagare.
 • Vi bor på bekväma lodger och camper, några med pool.
 • Allt boende nära eller vid besöksmålen så du slipper långa transporter.
 • Möt storviltet på riktigt nära håll, i stora mängder på världens viltrikaste savanner.
 • Ensamresenär kan följa med på de fasta avgångarna.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Flygresa bokas separat, kontakta gärna oss
Avresor Ungefär 1 avresa i veckan
Pris Från 29 900 kr, barnrabatt finns
Enkelrumstillägg 3800 kr. jun-aug samt dec-jan 4900 kr
Detaljerade priser

29 900 kr för del i dubbelrum.
Internationellt flyg bokas separat genom oss eller på egen hand. Kontakta oss gärna för pris.

Är ni en familj eller grupp på minst fyra personer går det att ordna en privat safari, utan extra kostnad, på valfritt datum. Ett äventyr som alla generationer kan glädjas åt gemensamt.

Är man bara två personer och önskar en privat safari på valfritt datum med egen bil och guide så kan man göra det mot ett tillägg på 7000 kr/person. 

Vissa avreser under regnsäsongen april-maj kan ha lägre pris. Kontakta oss om ni önskar resa under regnperioden.

Barnpris

19 900 kr/barn 7-11 år som delar rum med två vuxna. Max 2 barn per rum.
22 900 kr/barn 12-15 år som delar rum med 2 vuxna. Max 1 barn per rum.
23 900 kr/barn 12-15 år som reser med två vuxna, men bor i eget rum..

I priset ingår
 • 4 dagars med safari i Serengeti, Ngorongoro och Tarangire i specialbyggd fyrhjulsdriven Land Rover/Land Cruiser (höjbart tak) med engelsktalande guide/chaufför
 • En halvdags utfärd i närområdet med besök på kaffeplantage
 • 4 nätter på lodge och wildcamp under safaridelen varav 2 nätter i Serengeti
 • 1 natt i på naturnära vildmarkslodge utanför Arusha
 • Helpension på hela safaridelen, mineralvatten ingår på safarin
 • Nationalparks- och besöksavgifter
 • Mycket kunnig engelsktalande chaufför/guide
 • Samtliga transporter och alla utflykter enligt program
 • Alla boenden har pool förutom camperna i Tarangire och i Serengeti
 • Alla har fönsterplats i Landrovern/jeepen, max 7 personer
 • Miljöskatt
I priset ingår ej
 • Flyg från och till Sverige samt ev anslutning till Zanzibar
 • Visum
 • Alkoholhaltiga drycker och dricks.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Information om avresor

Små grupper på min 2 och max 7 deltagare. Fasta avgångar ungefär en gång i veckan, året runt. Färre avresor under jul/nyår. Avresor 2024: 28/3, 4/4, 25/4, 9/5, 16/5, 23/5, 30/5, 6/6, 13/6, 20/6, 27/6, 4/7, 11/7, 18/7, 25/7, 1/8, 8/8, 15/8, 22/8, 29/8, 5/9, 12/9, 19/9, 26/9, 3/10, 10/10, 17/10, 24/10, 31/10, 7/11, 14/11, 21/11, 28/11, 5/12, 12/12

Är ni en familj eller grupp på minst fyra personer går det att ordna en privat safari, utan extra kostnad, på valfritt datum. Ett äventyr som alla generationer kan glädjas åt gemensamt.
Är man bara två personer och önskar en privat safari på valfritt datum med egen bil och guide så kan man göra det mot ett tillägg på 6500 kr/person. 

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania
Dag 2. Ankomst Arusha - vila ut på lodgen
Dag 3. Besök kaffeplantager och vidare till Karatu
Dag 4. Serengeti och Ngorongorokratern
Dag 5. Serengeti, storviltsafaris
Dag 6. Tarangire med elefanter
Dag 7. Hemresa eller mot Zanzibars stränder
Dag 8. Hemkomst till Sverige

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till Tanzanias ambassad eller besöka deras hemsida. Visum söks enklast innan avresa, kostnad 50 usd. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Visum till Tanzania är elektroniskt. Vi rekommenderar att man ansöker om visum via Alla Visum https://www.allavisum.se/refer/wetravelgroup. Man kan betala på Alla Visums hemsida, fylla i ansökan, och sedan skicka alla handlingar via epost, vanlig post, eller lämna in dem på Alla Visums kontor i Stockholm. Vid frågor kan ni ta kontakt med Alla Visum.

Om ni vill ordna visum på egen hand, kan ni ta kontakt med Tanzanias ambassad: https://www.tanemb.se/

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Resans karaktär

Det är alltid gott om djur och safarin anpassas efter årstiderna. Det är regnperiod i april-maj, samt en kortare period i november som man normalt kan bortse från. Boendet är bekvämt och vi färdas i rymliga fordon med taklucka och alla har fönsterplats. Två av dagarna förekommer längre transporter eftersom Serengeti är stort. Dagarna är normalt inte besvärande varma och nätterna är svala då vi befinner oss i höglandet på 1500-1700 meters höjd. Det finns normalt pool på flera av ställena vi bor på.

Deltagarantal

Små grupper min 2, max 7 personer

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Logi i dubbelrum på mycket bekväma lodger och tältcamper med säng, lakan, handduk och privat toa/dusch.

 Följ med på våra fasta avresor varannan måndag/fredag alternativt boka privat avgång med egen jeep på valfri avresedag vid minst fyra personer. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Boende

 • African View Lodge

  African View Lodge ligger i ett av Tanzanias bästa kaffeodlingsområden i utkanten av Arusha National Park. Utsikt över Mt Meru. Här kan man besöka byn intill för att bekanta sig med vardagslivet. Här serveras frukost, samt lunch- och middag. Vi bor i rymliga små stugor som alla omringar den tropiska trädgården. Lodgen har en pool och i restaruangen äter vi frukost och middag. Det finns även en bar.

 • Serengeti View Camp

  Bekväma tältcamps mitt i Serengeti, med säng, lakan, handduk och egen toa/dusch. Stora tält med egen liten veranda med stolar och bord. Det finns tält anpassade för familjer. Restaurangtält som serverar frukost, lunch och middagsbuffe. Det finns 2 camper, en i norra och en i södra Serengeti.

 • Kudu Lodge

  Kudu Lodge ligger 25 km från Lake Manyara Nationalpark. Denna mysiga lodge har bekväma, välutrustade bungalows, alla fristående i den grönskande tropiska trädgården. Utsikt över de omgivande kullarna. Rummen är enkla men smakfullt inredda och var och en har en privat veranda.

  Finns på hotellet
  - Restaurang och bar
  - Presentbutik och Internet Cafe
  - Myggnät
  - El dygnet runt

  Finns på rummet
  - Privat veranda
  - Varmt vatten

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. 

  LÄS MER  om tilläggsresan »