Översikt

Safari i Serengeti med Zanzibar - Världens viltrikaste savanner

Klassisk safarivecka till de bästa, mest berömda och djurrika nationalparkerna i Afrika - Serengeti, Ngorongoro och Tarangire. Resan avslutas med en avkopplande vecka på Zanzibars vita stränder. På safarin befinner vi oss mitt bland jättelika flockar med gnuer, bufflar, zebror, gaseller och olika antiloper på Serengetis vida savanner. Dessa är förutsättningen för alla rovdjur som lever här - lejon, leopard och gepard, något som bjuder oss besökare på dramatik och spännande upplevelser. Vi färdas med kunnig guide och fyrhjulsdriven safaribil, med taklucka och fri sikt åt alla håll. Alla har naturligtvis fönsterplats...

Res i grupp eller välj en privat safari på valfritt datum för ditt eget sällskap. 

Vår skicklige guide visar oss var lejonen, geparderna och noshörningarna håller till i Ngorongorokratern. Vid sjöarna i kratern finns flodhästar och rosa flamingoflockar. Vi besöker också Tarangireparken där vi i lugn och ro kryssar runt bland elefanter och stora tjocka baobabträd. På dagarna färdas vi i vår fyrhjulsdrivna Land Rover. Kvällarna tillbringar vi på vackert belägna lodger eller bekväma camper med stora safaritält, sköna sängar och eget badrum. Till middag serveras goda middagar. Sedan sitter vi tillsammans i brasans sken under stjärnorna och småpratar om dagens alla äventyr. Vad gjorde störst intryck? Giraffen som tittade ned genom takluckan, flodhästarnas högljudda gnägganden, de loja lejonen eller elefanten som försökte skrämmas med sina stora viftande öron?

Det är lätt att bli tagen av en safari och landskapen vi passerar - de storslagna och mäktiga slätterna, vulkaner som Ngorongoro och Rift Valleys mäktiga stup. Eller då vi ser tiotusentals djur på en och samma dag. Serengetislätten i Tanzania är platsen för det största av världens nu återstående viltskådespel, mer än tre miljoner djur som lever i ett ekosystem stort som Holland.


Du säkrar viltreservatens framtid. Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg från Arlanda vid 20-tiden på kvällen (sommartid 21-tiden), flyg över natten till Addis Abeba med Etiophian Airlines. Andra flyglösningar som KLM eller Qatar Airways kan även erbjudas om det önskas eller ger bättre anslutningsmöjligheter.

 • Dag 2 Vila ut på lodgen

  Ankomst till Addis Abeba och byte av flyg, därefter nytt flyg till Kilimanjaro Airport och ankomst vid lunchtid. Välkomnande av guide och transfer till sluttningen på vulkanen Mt Meru och dess nationalpark. Här bor vi på African View Lodge, en mindre lodge i gröna omgivningar med skog och kaffeplantager. Vi bor i små bungalows och här finns restaurang, bar och pool. Middag på lodgen. Passa på att sitta i trädgården och se på alla färggranna fåglar, apor eller ta en promenad i de vackra omgivningarna (se presentation av lodgen nedan). African View Lodge eller likvärdigt.

 • Dag 3 Kaffetur och colobusapor

  Efter frukosten blir det en guidad tur i omgivningarna, här finns vackra fåglar, och vid klart väder kan vi se Kilimanjaros snöklädda topp i fjärran. I skogen intill kan vi få se vackra svartvita colobusapor och gröna markattor. På dagens guidade tur besöker vi små lokala kaffefarmare, där man kan få se hur kaffet odlas och hanteras. Det blir även tillfälle att smaka en kopp nytillverkat kaffe på Mama Sophie´s kaffashamba, där man berättar om hur kaffet tillverkas. Här i Arusha produceras en del av Afrikas bästa Arabicakaffe. Sen kan det vara skönt att njuta av utsikten och solnedgången i den lummiga trädgården. På kvällen kan det komma små bushbabies på besök i trädgården - små storögda, nattaktiva halvapor som gillar frukt. African View Lodge.

 • Dag 4 Tarangire National Park

  Frukost och därefter färd genom den livliga staden Arusha över savannerna till Tarangire National Park. Här i parken möter vi ett kuperat landskap i flodravinen. Vi omges av stora märkliga baobabträd och här finns en hel del elefanter vilket syns på träden som de brutit ned för att äta blad och grenar. Även här finns en gnumigration, många olika antiloper och gott om giraff. Lejonen håller sig en bit bort, men med lite tur kanske vi hittar en leopard i något träd. Vi äter vår medhavda lunch i parken och senare på eftermiddagen inkvarterar vi oss på Tarangire View Camp. 

 • Dag 5 Mot Serengeti

  Färd via Ngorongoro med utsikt över kratern, vidare genom de stora vida slätternas Serengeti mot dess viltrika kärnområde runt Seroneradalen. Vi äter medhavd lunch efter vägen. Campen flyttas till olika delar av Serengeti under året för att ligga så bra till som möjligt för att få se säsongens djur och vandrande hjordar. I juni - juli ligger campen i västra delen, kallat Western Corridor. I aug-nov sätts den upp i den norra delen söder om Lobo. I dec - mars håller man till i södra delen nära Moru Kopjes, då gnumigrationen normalt brukar komma hit. Under regnperioden april - maj är det stängt. Efter vägen ser vi djur och stannar där guiden upptäcker något extra spännande. Det blir allt större grupper och flockar ju längre in vi kommer. Här bor vi två nätter på Serengeti View Camp. 

 • Serengetis storviltrika savanner

  Serengeti är ett paradis för gräsätande djur och ingen annastans kan man möta lika stora hjordar av gnu, zebra och Thomsongasell - totalt utgör de ett par miljoner djur. De följer regnen och gräset i en stor årscykel - och följs i sin tur av lejon och hyenor på sin vandring. Men vi bör även träffa på elefanter, bufflar, giraffer, strutsar och många slags gaseller, både stora och små. Hittar vi en gepard eller flock med lejon så försöker vi komma så nära det går. Väl framme på eftermiddagen passar vi på att vila ut vid vår bekväma tältcamp som väntar på oss mitt ute på savannen. Här kan vi ta en öl och bara sitta och spana efter storvilt som passerar, eller efter gamar och gycklarörnar som patrullerar i skyn. Efter middagen på campen kan vi sitta vid brasan och bara njuta av alla ljud, är det lejon som ryter, gnuer som säger gnuhh eller hyenor som skrattar och ylar. Allt hörs genom tältduken på våra stora Hemingwaytält, vilka har egen dusch och toalett i bakre delen.

 • Dag 6 Serengetis hjärta

  Efter tidig frukost bär det av ut på safari i olika områden lite beroende på årstid. Vår tältcamp flyttas under året för att ligga så bra till som möjligt för att se den stora migrationen och beroende på var djuren väntas att uppehålla sig väljer vi att komma tillbaka på lunchen eller att ta med lunchpaket för att kunna åka lite längre bort. Vi hoppas få se stora flockar på ibland flera tusen betande gnuer, små thomsongaseller och zebraflockar. Här finns även allt från små dik-dikantiloper, inte mycket större än en hare, medelstora rörbockar, Grants gaseller och topiantiloper till jättestora elandantiloper. Giraffer betar av träden och bufflar blänger surt på sin omgivning. Längs floden brukar guiderna kunna hitta en sovande leopard i nån trädkrona och lejon finns det ibland gott om. Gepard och ibland även servalkatt brukar man kunna hitta. Gamarna brukar visa var rovdjuren har slagit sitt byte. På kvällen blir det skönt att få vila ut i campen och njuta av stjärnhimlen, och lyssna till savannens alla djur.

 • Dag 7 Serengeti till Ngorongoro

  Tidig frukost på savannen. Sen blir det en gamedrive genom Serengeti och vidare tillbaka mot Ngorongoro. Återigen ser vi flockar med djur, kanske en gnuhjord som skenar och drar upp stora moln. Giraffer betar av akaciorna, strutsar som ser ned på oss eller geparder på jakt. Ingen safaridag är den andra lik. Medhavd lunch efter vägen.

 • Ngorongorokalderan

  På eftermiddagen når vi kanten av Ngorongorokratern och tar oss ned längs en serpentinväg med magnifik utsikt. Hela kalderan (en ihopsjunken vulkankägla) är ca 15-20 km vid. Den brukar kallas ett av världens underverk och är upptagen på listan över världsarv. Här nere på ca 260 kvadratkilometer trängs ca 15-20 000 stora djur, allt från elefanter, noshörningar, bufflar och flodhästar till gnuer och antiloper i mängder. Har vi tur får vi se någon av de ca tjugo svarta (spets-) noshörningar som lever här, den enda platsen där de kan ses i Tanzania. Här är gott om hägrar och storkar i sötvattensträsket och i sodasjön brukar det stå flamingoflockar. När det börjar lida mot kväll är det dags att ta oss upp ur kratern och nedför vulkanens skogbeklädda sydöstra yttersida. Här kan man få se olika apor och fåglar, innan vi kommer ned till Endoro Lodge (alt Kudu Lodge eller likvärdigt) för att äta middag och vila ut. En dag som lämnar många minnen.

 • Dag 8 Mot Zanzibars stränder

  Frukost och tillfälle att vandra runt lodgens trädgård med vackra fåglar, växter och utsikt. Det finns pool på lodgen. Transfer i drygt 2 -2,5 timmar till inrikesflygplatsen vid Arusha alternativt Kilimanjaro Airport. Flyg till Zanzibar under dagen, det tar normalt 1,5-2 timmar. Väl framme blir ni mötta av en guide på flygplatsen utanför Zanzibar Town, som kör er till det charmiga Bahari View Lodge. Turen genom Zanzibars landsbygd tar omkring 1 timme. Här bor vi i små trevliga bungalows inredda i typisk Swahilistil, med egen dusch och toalett, samt sängar med myggnät och fläkt. Allt är enkelt, lugnt och avkopplande, här går livet i stilla mak. Frukost ingår på lodgen, och det finns både pool och lång sandstrand, förutom en liten bar. Bahari View Lodge eller likvärdigt.

 • Dag 9-14 Stilla dagar på stranden

  Stilla dagar vid poolen och stranden, frukosten ingår ingår i priset i den trevliga och informella restaurangen. Bada, snorkla, fiska eller följ med och segla på en traditionell Dhow. Du kan åka på en kryddtur för att se hur t.ex. kanel och nejlika växer, några av alla de kryddor Zanzibar är känt för, eller göra en guidad tur i den gamla världsarvsstaden Stone Town med sina trånga gränder och dörrar med vackra portar. I Jozani Forest kan man se på röda colobusapor. Ibland kan man få se dem även när man passerar på vägen till och från flygplatsen. 

 • Det går även bra att bara ta det lugnt på stranden, vila i hängmattan eller se på vardagslivet i byarna runtom. Lunch eller middag kan man äta i baren eller på restaurangen på den egna lodgen alternativt på något av de andra hotellen i närheten, allt för att få lite omväxling. Ibland räcker det även med bara frukt till lunch i värmen, papaya och mango brukar vara solmogna och extra goda här på Zanzibar. Det serveras annars allt från dagens fångst ur havet, till mer traditionella rätter. Passa på, varva ned, njut och vila upp efter en spännande safari. På kvällarna somnar vi in till havets brus när tidvattnet kommer och går, samt den svalkande brisen som susar i palmernas stora blad.

 • Dag 15 Dags att åka hem

  Efter frukost är det dags att ta ett sista dopp. Kring lunchtid, men lite beroende på valt flygbolag bär det av tillbaka till flygplatsen. Färden tar omkring en timme. Flygplatsen är inte så stor, men man måste vara där minst två timmar före avfärd. Ethiopian brukar avgå på eftermiddagen vid 15-16 tiden. Flyg till Addis Abeba, där det blir ett längre uppehåll för byte av flyg. Nytt flyg mot Sverige kring midnatt.

 • Dag 16 Hemkomst till Sverige

  Flyg över natten, ankomst till Arlanda med Ethiopian Airlines kring 7 tiden. För övriga flygbolag andra tider.

Resans höjdpunkter

 • Serengeti, Ngorongoro och Tarangire – de mest berömda safariparkerna.
 • Våra kunniga guider och förare.
 • Inga dammande karavaner med fordon.
 • Liten grupp med egen guide, 2-7 deltagare.
 • Vi bor på bekväma lodger och camper, flera med pool.
 • Möt storviltet på riktigt nära håll, i stora mängder på världens viltrikaste savanner.
 • Avkopplande vecka på Zanzibars stränder.
 • Ensamresenär kan följa med på de fasta avgångarna.

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg och Köpenhamn
Avresor Varannan vecka, alt. privat avgång
Pris Från 38 800 kr, barnrabatt finns
Enkelrumstillägg 5 500 kr
Detaljerade priser

Från 38 800 kr vid del i dubbelrum. 
Privat tur : 5-7 deltagare 35 800 kr, 3-4 delt 36 800 kr, 2 delt 42 800 kr, per deltagare.
Enbart safari utan Zanzibarvecka, 30 900 kr per deltagare.  (enkelrumstillägg då 2 900 kr)

Barnpris

Avdrag - 6 000 kr för barn 7-15 år. Ett barn som delar rum med två vuxna.
Avdrag - 4 000 kr för barn 7-15 år. Per barn för två barn som reser med två vuxna, men bor i eget rum.

I priset ingår
 • Flygresa från Stockholm till Kilimanjaro Airport och hem från Zanzibar inkl.skatt
 • Inrikesflyg en väg från Arusha till Zanzibar
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • En heldags kaffetur och vandring i nationalparken i Arusha med guide
 • Safari i Serengeti, Ngorongoro och Tarangire i specialbyggd fyrhjulsdriven Land Rover/Land Cruiser (höjbart tak) med engelsktalande guide/chaufför
 • Helpension på hela Safaridelen, frukostpension på Zanzibar, mineralvatten ingår på safarin
 • All logi ingår; hotell och wildcamp mitt i Serengeti, Seronera, (se boendena på vår hemsida). På Bahari View Lodge på Zanzibar
 • Nationalparks- och besöksavgifter
 • Mycket kunnig engelsktalande chaufför/guide
 • Samtliga transporter och alla utflykter enligt program
 • Alla boenden har pool förutom camperna i Tarangire och i Serengeti
 • Alla har fönsterplats i Landrovern/jeepen, max 7 personer
 • Klimatkompensation för alla flyg
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, alkoholhaltiga drycker och dricks. Lunch och middag ingår ej på Zanzibar

Tillägg för högsäsong flyg 2 000 kr 20 juni- 20 aug och 15 dec- 15 jan samt tillägg högsäsong boende under jul-nyår 2 000 kr, för avg 14.12 samt 28.12

Information om avresor

Små grupper på min 2 och max 7 deltagare. Fasta avgångar jan - nov med avresa måndagar, dec på fredagar.
2020: 6 jan, 20 jan, 3 feb, 17 feb, 2 mar, 16 mar, 4 apr, 25 maj, 8 juni, 22 juni, 6 jul, 20 jul, 3 aug, 17 aug, 31 aug, 14 sep, 28 sep, 12 okt, 26 okt, 9 nov, 23 nov, 4 dec, 21 dec

Är ni en familj eller grupp på minst fyra personer, ordnar vi en privat safari på valfritt datum. Ett äventyr som alla generationer kan glädjas åt gemensamt. 

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania
Dag 2. Ankomst Arusha - vila ut på lodgen
Dag 3. Besök kaffeplantager
Dag 4. Tarangire med elefanter 
Dag 5. Mot Serengetis hjordar 
Dag 6. Serengeti, storviltsafaris
Dag 7. Serengeti och Ngorongorokratern
Dag 8. Högländerna och förd till Zanzibar
Dag 9 -12. Zanzibars stränder 
Dag 13. Sista dopp och hemfärd
Dag 14. Hemkomst 

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till Tanzanias eller besöka deras hemsida. Visum går även att söka vid ankomsten f.n. USD 50. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Resans karaktär

Det är alltid gott om djur och safarin anpassas efter årstiderna. Det är regnperiod i april-maj, samt en kortare period i november som man normalt kan bortse från. Boendet är bekvämt och vi färdas i rymliga fordon med tacklucka och alla har fönsterplats. Två av dagarna förekommer längre transporter eftersom Serengeti är stort. Dagarna är normalt inte besvärande varma och nätterna är svala då vi befinner oss i höglandet på 1500-1700 meters höjd. Det finns normalt pool på flera av ställena vi bor på.

Deltagarantal

Små grupper min 2, max 7 personer.

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Logi i dubbelrum på mycket bekväma lodger och tältcamper med säng, lakan, handduk och privat toa/dusch.

Boende

 • African View Lodge

  African View Lodge har pool och en fantastisk utsikt över Mt Meru. Alla rum har dusch och WC. Inte långt härifrån ligger även Kilimanjaro. Lodgen ligger endast ett stenkast från Arusha nationalpark, så det besöks av skogens små apor och många olika slags fåglar. Det ligger i ett av Tanzanias bästa kaffeodlingsområden och här kan man beöka byn intill för att se på vardagslivet. Här serveras frukost, samt lunch- och middag.

 • Serengeti View Camp

  Bekväma tältcamps mitt i Serengeti, med säng, lakan, handduk och egen toa/dusch. Stora tält med egen liten veranda med stolar och bord. Restaurangtält som serverar frukost, lunch och middagsbuffe. Campen flyttas under året till de delar av Serengeti som normalt är bäst för årstiden, och är stängd i april-maj. I augusti-november sätts den upp i norra Serengeti, söder om Lobo. December- mars är det södra Serengeti som gäller, då gnuerna normalt kalvar här i slutet av jan-feb. Slutligen ställs tälten upp i västra delarna kallat för västra korridoren i juni-juli.

 • Endoro Lodge

  Endoro Lodge ligger på sluttningen av "Ngorongoro" nära Karatu och är en idealisk mittpunkt mellan Ngorongorokratern, Lake Manyara- och Tarangire National Park. Dessa stugor är bekvämt inredda med härlig utsikt över den vackra trädgården. Stugorna har öppen spis och egen veranda och naturligtvis stort badrum med bad och WC. Endoros naturstigar erbjuder många möjligheter till vandring och fågelskådning. Apor och andra djur är regelbundna besökare på Endoro Lodge.

 • Bahari View Lodge ***

  Utanför den lilla byn Jambiani hittar du det charmiga men lite enklare hotellet Bahari View Lodge. "Bahari" betyder "hav" på swahili. Vi bor i rymliga bungalows med restaurangen och strandbaren i den tropiska trädgården - en perfekt plats för en sundowner med utsikt över det turkosa vattnet. På hotellet finns en pool. WiFi finns i en mysig "ute-lounge" uppe vid receptionen. Hotellet har tvättservice och personalen är behjälplig med att boka diverse utflykter.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Mafia

  Ön Mafia kantas av fantastiska stränder där vi solar, badar och utforskar livet under ytan. Snorka bland korallrev med färggranna clown- och papegojfiskar i Indiska Oceanen. November till mars kan du få se valhajar eller havsköldpaddor på en båttur längs ön. Mer om tilläggsresan »