Översikt

Safari i Serengeti - Fly In safari

Safari med flyg direkt in till Serengetis hjärta - plus en dag med vandringssafari tillsammans med guide i vackra Arusha National Park. För dig som vill få se så mycket djur som möjligt utan långa transporter i bil och samtidigt vill uppleva Serengeti där det är som bäst för årstiden. Mängder av storvilt varje dag med allt från lejon, gepard, leopard, elefant och gaseller av många olika slag.

Du färdas i fyrhjulsdriven Land Rover med taklucka, alla får fönsterplats - så fritt och bekvämt det kan bli. Resan börjar med ett par nätter på Mt Merus sluttningar och safari i den skogklädda nationalparken innan vi flyger till Serengeti. Här befinner vi oss bland flockar med gnuer, bufflar, zebror, gaseller och antiloper. Dessa flockar är förutsättningen för alla rovdjur som lever här - något som ofta bjuder oss besökare på dramatik och spännande upplevelser. 

Vi landar »mitt i vildmarken« när vårt flygplan tar oss ut till de jättelika viltreservaten Selous och Ruaha Landskapen är sinsemellan helt olika, men gemensamt är att här finns mycket få besökare och vidsträckta vildmarker. Våra guider är skarpögda experter som känner sina omgivningar och visar oss runt bland flockar med buffel, impala, zebra, giraff, flodhäst och elefant. Med litet tur ser vi större kudu, eland- eller sabelantilop, förutom flockar med lejon och vildhund.

Läget på den bekväma tältcampen invid den breda Rufijifloden i Selous är magnifikt. Här somnar vi till flodhästarnas kaskader av flabbande gnägg. Dagarna bjuder på båtturer bland krokodiler och flodhästar samt spännande safari till fots och i Land Rover. På Ruaha River Lodge bor vi i bungalower med utsikt över flodbädden. Elefanter, antiloper och ibland lejon kommer ner till vattnet nedanför våra verandor. Restaurangens terrass bjuder på fantastiska vyer över omgivande berg, flodbäddar och skogar. Vi åker på game drive både morgon och kväll eller väljer kanske en heldag med picknicklunch ute i det fria.

Resan kan enkelt förlängas med sol och bad på ön Lazy Lagoon i Indiska oceanen utanför Bagamoyo, Zanzibar eller Mafia Island strax utanför Selous. Här bjuds vi på goda måltider, ofta med färsk fisk från havet. På dagarna kopplar vi av med att sola, snorkla och promenera längs stränderna, eller följa med på en båttur.

Du säkrar viltreservatens framtid. Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är den bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål.

 Privat avresa med egen jeep på valfri avresedag vid minst två personer, vid 4 personer eller fler så sjunker priset per person.


Detta är en bekvämare och kortare variant av vår klassiska safari till det berömda Serengeti - du flyger in och ser på storvilt mitt i de bästa områdena som anpassas till djurens årstidsvandringar. I Serengeti ligger vår vildmarkscamp och väntar på oss. Vi har två att välja mellan beroende på årstid. En i norra och en i södra Serengeti, så att det ska ge bästa möjliga förutsättningar beroende på var de vandrande hjordarna normalt brukar befinna sig. Härifrån utgår vi sen med fyrhjulsdrivna Land Rovers eller Toyota Land Cruisers med taklucka.

Den erfarne guiden visar var lejon, leopard och gepard brukar hålla till på de stora slätterna eller i galleriskogarna. I Serengeti - stort som Holland, möter du stora flockar med gnu, zebra och Thomsongasell, närmare ett par miljoner djur vandrar i en stor årscykel där de föder ungar i sydöstra Serengeti i januari - februari och tar sig över floden till Masai Mara i Kenya under juli - oktober. Men det är bara några av alla de många olika slags gaseller och antiloper som lever här - bushbuck, impala, Grants, Eland, dykarantilop, klipspringer, dik-dik, rörbock, vattenbock, Topi och Hartebeest. På safarin kan du även träffa på många giraffer, hyenor, flodhästar, bufflar och krokodiler. Här finns även stora fåglar som örnar, gamar, stora trappar och strutsar. Dessutom är det fullt av färggranna fåglar som biätare och blåkråkor t.ex.

Safarin börjar med en dag i Arusha National Park med en helt annat sorts natur, med skog och berg, vid den höga vulkanen Mt Merus fot. Här får vi vandra till fots med guide och åka på game drive bland bufflar, zebror och giraffer. Här finns även små dykarantiloper och vackra svartvita colubusapor. I sjöarna ser vi ofta flockar med rosa flamingos.

Efter safarin kan du välja att flyga hem eller förlänga resan och fortsätta med en avkopplande badsemester på Zanzibar.

På dagarna färdas du med fyrhjulsdrivet safarifordon med taklucka och fönsterplats, i en Land Rover eller Toyota Landcruiser. Kvällarna tillbringar vi på en bra belägen camp med stora safaritält, sköna sängar och egen dush och Wc. Middag serveras i ett stort öppet tält där vi sitter vid bord med stolar. På dagarna blir det picknickluncher i det fria på savannen, eller i campen beroende på årstiden och hur långt bort vi vill åka. På kvällen kan du sen sitta under stjärnorna och diskutera dagens alla äventyr vid brasan. Vad gjorde störst intryck? Giraffen som tittade ned genom takluckan, flodhästarnas högljudda gnägganden, de loja lejonen eller elefanten som försökte skrämmas med sina viftande öron?

Det är lätt att bli tagen av en safari och landskapen vi passerar: de storslagna och mäktiga slätterna, vulkaner som Mt meru eller då vi ser tusentals djur på en och samma dag. Serengetislätten i Tanzania är platsen för det största av världens nu återstående viltskådespel, mer än tre miljoner djur som lever i ett ekosystem stort som Holland.

Du säkrar viltreservatens framtid Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg från Sverige (eller Köpenhamn) med tex Etiophian Airlines, KLM ellerr Qatar Airways. Byte en gång på vägen.(mat ombord)

 • Dag 2 Arusha - släck törsten på lodgen

  Ankomst till Kilimanjaro Airport  på morgonen eller runt lunchtid beronde på flygbolag. Välkomnande av guiden och transfer till sluttningen på kanten till vulkanen Mt Meru och dess nationalpark. Här bor vi på African View Lodge, en trevlig lodge i gröna omgivningar med skog och kaffeplantager. Vi bor i små bungalows och här finns restaurang, bar och pool. Middag på lodgen. Passa på att sitta i trädgården med en kall öl eller dricka och se på alla färggranna fåglar, apor eller ta en promenad i de vackra omgivningarna. (se presentation av lodgen nedan). African View Lodge eller likvärdigt.

 • Dag 3 Arusha National Park - vandringssafari

  Vakna upp vid foten av den höga spetsiga vulkanen Mt Meru i bakgrunden (4.566 möh). Efter frukost bär det av in i Arusha National Park invid vulkanen. Härifrån kan vi få se snön gnistra på Kilimanjaros topp om det är klart. Merus sluttningar är klädda med en frodig skog som är rik på vackra fåglar som turakoer, biätare och blåkråkor. Landskapet bjuder på en intressant kontrast mot Serengetis öppna savanner. Här lever primater som Blue monkey, grön markatta och vackra svartvita guerezor (colobusapor) förutom babianer. I eller invid nationalparken börjar vi med vandringssafari med parkvakt som visar djur, spår och växter.

 • Arusha National park - gamedrive

  Vi fortsätter med en gamedrive bland parkens skogklädda savanner. Här finns afrikanska bufflar, zebror och giraffer, förutom antiloper som ellipsvattenbock, buskbock, röd dykarantilop och små, små dik-dikantiloper. I parken lever leopard och hyena men de gömmer sig normalt på dagen, däremot kan man få se elefanter komma ut ur skogen. Turen går runt ett par sodahaltiga kratersjöar där det brukar finnas flockar med flamingo. Senare på em. kan vi vila ut, ta ett dopp i polen eller se på små små färggnistrande solfåglar som dras till blommorna i trädgården. Övernattning på African View Lodge.

 • Dag 4 Flyg till Serengeti View Camp

  Tidig frukost. Avfärd till inrikesflygplatsen utanför Arusha för flyg till Serengeti på morgonen / förmiddagen. (obs mindre plan, max 15 kg bagage). Om det är klart får man en fin vy över det dramatiska och spännande landskapet, med Rift Valleys branter, sodasjöar och vulkaner. Väl framme i Serengeti landar vi i nationalparken bland alla djur. Här möts ni av er guide med sitt fyrhjulsdrivna safarifordon. Han tar er på en gamedrive till Serengeti View Camp, färden tar olika lång tid beroende på årstiden och hur mycket djur ni möter. Vår samarbetspartner erbjuder oss två camper, en i norra och en i södra Serengeti. Vilken ni hamnar på beror på när under året ni reser. Vi väljer alltid den som ligger bäst till för att få se säsongens djur och vandrande hjordar. I dec - mars håller man ofta till i södra delen nära Moru Kopjes, då gnumigrationen normalt håller till denna del då. Under regnperioden april-maj är det stängt för underhåll. Alla årstider har sina höjdpunkter.

 • Serengetis vida savanner med massor av storvilt

  Väl framme passar vi på att vila ut vid vår bekväma tältcamp som väntar på oss mitt ute på savannen. Här blir det lunch och normalt kan man sen ta nåt att dricka och bara sitta och spana efter storvilt som passerar, eller efter de gamar och gycklarörnar som patrullerar skyn. Därefter bär det ut på storviltsafari med vår fyrhjulsdrivna förlängda Land Rover (eller Toyota Landcruiser) med taklucka. Min 2 och max 7 deltagare, alla har självklar fönsterplats och kan ställa sig upp för att fotografera djur runt om via det öppna taket. Ingen annastans kan man möta lika stora hjordar av gnu, zebra och Thomsongasell- totalt utgör de ett par miljoner djur. De följer regnen och gräset i en stor årscykel - och följs i sin tur av lejon och hyenor på sin vandring. Men vi brukar även träffa på elefanter, bufflar, giraffer, strutsar och många andra slags gaseller, både stora och små. När det börjar skymma kommer vi tillbaka till campen. Efter middagen kan vi sitta och njuta av savannens alla ljud, är det lejon som ryter, gnuer som säger gnuhh eller hyenor som skrattar och ylar. Allt hörs genom tältduken på våra stora Hemingwaytält, med privat dusch och wc.

 • Dag 5 Serengetis olika årstider

  Efter tidig frukost bär det av ut på safari i olika områden. Vår tältcamp flyttas under året för att ligga så bra till som möjligt (se ovan) för att se den stora migrationen och de andra djuren. Så beroende på var djuren väntas att ses bäst, väljer vi att komma tillbaka för lunch eller om vi ska ha lunchpaket med oss för att kunna stanna ute längre och kunna nå längre bort. Vi hoppas få se stora flockar på ibland flera tusen betande gnuer, små thomsongaseller och zebraflockar. Men här finns allt från små dik-dikantiloper inte mycket större än en hare, medelstora rörbockar, Grants gaseller och topiantiloper till jättelika elandantiloper. Giraffer betar av träden och bufflar blänger surt på sin omgivning. Längs floden brukar guiderna kunna hitta en sovande leopard i nån trädkrona och lejon finns det ofta gott om lite här och var. Gepard och ibland servalkatt brukar vi även kunna hitta. Gamarna brukar visa var rovdjuren har slagit ett byte. På kvällen blir det skönt att få vila ut i campen och njuta av stjärnhimlen ovanför och lyssna till savannens alla röster.

 • Dag 6 Det bästa av Serengeti

  Ännu en dag med gamedrives till de områden som är bäst. Kanske något område där guiden fått reda på att det ska vara gott om djur, eller där man sett nåt extra intressant tidigare. Safari in mot Seronera i hjärtat av Serengeti, längre bort i olika riktningar i västra korridoren eller om det är kalvningstid ned till slätterna kring Ndutu. Tar ni med picknicklunch kan ni komma längre bort och vara ute hela dagen. Gamarna som kretsar i skyn visar kanske på var lejonen nyligen har slagit ett byte. Närmar vi oss Mara- eller Grumeti floden så brukar det finnas flodhästar, elefanter och krokodiler. Passa till slut på att spana runt campen i skymningen då kvällsaktiva djur som servaler och nattskärror kommer fram. Serengeti är berömt för sina kattdjur, här finns den tätaste populationen av lejon, här ser man även leopard vila i träden eller gepard på de öppna slätterna och små servaler kommer ut ur gräset. Vildmarksmiddag och sista kväll på Serengeti View Camp.

 • Dag 7 Sista safari i Serengeti

  Frukost och sen game drive i parken på morgonen bort till flygplatsen, sista chansen att se något spännande. Flyg till Arusha på förmiddagen eller dagen. Därefter transfer med bil till  African View Lodge för vila eller om det är senare på dagen transfer direkt till Kilimanjaro Airport. Om ni ska hem till Sverige efter safarin går flyget ofta på eftermiddag/kväll.

  Alternativt så fortsätter ni direkt från inrikesflygplatsen i Arusha med ett nytt flyg till Zanzibar (alternativt till Mafia Island eller Lazy Lagoon via Dar es Salaam), om ni vill förlänga vistelsen med sol och bad i Indiska oceanen.

 • Dag 8 Hemkomst

  Åter hemma igen (tid beroende på flygbolag)

 • Observera Programändringar

  De som ska vidare till Indiska Oceanen för sol och bad flyger direkt på em. dag 7 med inrikesflyg till Zanzibar eller Dar es Salaam. De som ska fortsätta med att bestiga Kilimanjaro fortsätter till Moshi dag 7, ungefär en timmes körning bort från Arusha.

  Vid alla naturupplevelser är det just naturen som styr. Väder, djurens rörelser eller andra naturfenomen kan tvinga oss att lägga om programmet med kort varsel. Vid alla sådana förändringar gör vi vårt yttersta för att din reseupplevelse ska bli så bra som möjligt ändå och i vissa fall kan den komma att bli ännu bättre än förväntat. Men som alltid vid naturupplevelser kan man aldrig garantera något.

Resans höjdpunkter

 • Safari i liten grupp med egen guide och fyrhjulsdriven Toyota Landcruiser med taklucka, 2-7 deltagare, inga dammande karavaner med fordon.
 • Safarin i Serengeti- och Arusha National Park– några av de bästa och mest berömda safariparkerna.
 • Vistelsen och boendet på bekväm lodge och camp.
 • Bekvämt med flyg in och ut. Du slipper åka hela vägen fram och tillbaka till Serengeti samma väg, för dig med höga krav.
 • De kunniga guiderna/förarna.

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avresor Valfri avresedag
Pris Från 37 900 kr
Enkelrumstillägg 4 500 kr
Detaljerade priser

45 900 kr/person vid 2 deltagare och del i dubbelrum,
43 900 kr/person vid 3 deltagare och del i trippelrum
37 900 kr/person vid 4-7 deltagare och del i dubbel/trippelrum. 

Internationellt flyg tillkommer. Kan bokas på egen hand eller med hjälp av Äventyrsresor. 

 

Barnpris

35 900 kr, barn 7-15 år, som delar rum med två vuxna. Normalt ett barn, eventuellt 2 på förfrågan. 

I priset ingår
 • Flyg Arusha - Serengeti t/r
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Safari i Serengeti och Arusha N P i fyrhjulsdriven Land Rover/Land Cruiser med takluckor, alltid fönsterplats, 1,5 liter mineralvatten på safari per dag.
 • Helpension på safarin
 • Nationalparks-, och besöksavgifter
 • Samtliga nödvändiga transporter
 • Mycket kunnig engelsktalande chaufför/guide
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker och dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

 

Information om avresor

valfritt avresedatum

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania
Dag 2. Arusha
Dag 3. Safari och vandringssafari i Arusha National Park
Dag 4. Flyg till Serengeti View Camp, Serengeti 
Dag 5. Serengeti
Dag 6. Serengeti
Dag 7. Serengeti, hemresa
Dag 8. Hemkomst

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till Tanzanias ambassad eller besöka deras hemsida. Visum söks enklast innan avresa, kostnad 50 usd. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Visum till Tanzania är elektroniskt. Vi rekommenderar att man ansöker om visum via Alla Visum https://www.allavisum.se/refer/wetravelgroup. Man kan betala på Alla Visums hemsida, fylla i ansökan, och sedan skicka alla handlingar via epost, vanlig post, eller lämna in dem på Alla Visums kontor i Stockholm. Vid frågor kan ni ta kontakt med Alla Visum.

Om ni vill ordna visum på egen hand, kan ni ta kontakt med Tanzanias ambassad: https://www.tanemb.se/

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Resans karaktär

Det är alltid gott om djur och safarin anpassas efter årstiderna. Det är regnperiod i april-maj och då är det inga avgångar. Dessutom en kortare period i november som man normalt kan bortse från. Boendet är bekvämt på lodge och liten bekväm tältcamp med ca 10 tält i Serengeti. 

Deltagarantal

Resan går varje dag juni - mars, d.v.s.på det datum du önskar, min 2 och max 7 deltagare per bil. Lämplig som familjeresa, ett äventyr som alla generationer kan glädjas åt gemensamt.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Logi i dubbelrum på bekväm lodge och tältcamp med säng, lakan, handduk och egen toa/dusch. Det går bra att boka resan ensam då det sker med internationell grupp. Vi färdas i rymlig fyrhjulsdriven Land Rover eller Toyota Landcruiser med tacklucka där alla har fönsterplats. Denna resa är mer bekväm än övriga Serengetisafaris då du inte bebehöver färdas i bil in och ut till Serengeti. Dessutom får man även tillfälle att bo i den lämpligaste delen beroene på årstid. Dagarna är normalt inte besvärande varma och nätterna är svala då vi befinner oss i höglandet på 1500 meters höjd. Privat avresa med egen jeep på valfri avresedag vid  minst två personer.  Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Boende

 • African View Lodge

  African View Lodge ligger i ett av Tanzanias bästa kaffeodlingsområden i utkanten av Arusha National Park. Utsikt över Mt Meru. Här kan man besöka byn intill för att bekanta sig med vardagslivet. Här serveras frukost, samt lunch- och middag. Vi bor i rymliga små stugor som alla omringar den tropiska trädgården. Lodgen har en pool och i restaruangen äter vi frukost och middag. Det finns även en bar.

 • Serengeti View Camp

  Bekväma tältcamps mitt i Serengeti, med säng, lakan, handduk och egen toa/dusch. Stora tält med egen liten veranda med stolar och bord. Det finns tält anpassade för familjer. Restaurangtält som serverar frukost, lunch och middagsbuffe. Det finns 2 camper, en i norra och en i södra Serengeti.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. 

  LÄS MER  om tilläggsresan »