Översikt

Safari i Ruaha - Stort, vilt och vackert

Safari som på Hemingways tid i Ruaha National Park i södra Tanzania. Gamedrives i öppna bilar i ett savannlandskap där vi möter ett rikt djurliv men få andra besökare. Resan avslutas med strandliv på den "privata" ön Lazy Lagoon i Zanzibarsundet.

Det är morgon och vi kör sakta fram längs floden i en öppen Land Rover. Fri sikt åt alla håll och en intensiv närkontakt med djur och natur. Vi känner doften av elefant, giraff och kryddiga örter. Upplevelsen blir extra stark när vi i bilen ensamma kan studera en lejonflock vid sitt nyslagna byte.

Ruaha Nationalpark - Storviltssafari för dig med höga krav Ruaha, Tanzanias största nationalpark, är stor som Belgien. Här känns det som att vara på safari för femtio år sedan. Ingen trängsel och mycket storslaget.Våra förare är skarpögda experter som guidar oss bland flockar med impala, zebra, giraff och tusentals elefanter. Med litet tur ser vi även skönheter som större kudu, roan- och sabelantilop. Parken är känd för sina lejonflockar, mer svåra att få syn på är leopard och gepard.

Boende med hög standard mitt på savannen Hit kommer vi snabbt och bekvämt med flyg från Dar es Salaam. Vi bor på Ruaha River Lodge, med fantastiskt läge och hög standard. En av höjdpunkterna, i dubbel bemärkelse, är när vi sitter på den högt belägna utsiktsterrassen och njuter av hur savann, berg och flod skiftar i en mängd färger när solen går ned. Här bor vi fem dagar i en rymlig bungalow med veranda ut mot floden där flodhästar och elefanter passerar revy. Från lodgen åker vi ut på game drive både morgon och kväll.

Avslutning med sol och bad på "privat" ö Vi avslutar resan med sol och bad på paradisön Lazy Lagoon i Indiska oceanen, utanför Bagamoyo. På ön finns tolv bekväma bungalower samt restaurang, bar och reception. Här bjuds vi på goda måltider, ofta med färsk fisk direkt från havet. På dagarna kopplar vi av med att sola, snorkla och promenera längs stränderna, eller följa med på en segeltur.

 Valfritt avresedatum från två personer, under själva safarin delar man jeep med andra resenärer. Egen bil från fyra personer

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzanias savanner

  Flyg från Sverige med ett byte på vägen. Tex med KLM, Qatar Airways eller Ehiopian Airlines.

 • Dag 2 Dar Es Salaam

  Ankomst till Dar es Salaam. Transfer till vårt hotell.

 • Dag 3 Safari i Ruaha Nationalpark

  Efter frukost transfer till flygplatsen. Flyget avgår 10:30 och tar ungefär 2 tim till Ruaha. Vi äter lunch på lodgen och flyttar in i våra trevliga bungalower längs med stranden. Gamedrive i parken på kvällen. Middag. Ruaha River Lodge.

 • Dag 4-6 Safari i Ruaha Nationalpark

  Gamedrives i olika områden, allt efter var djuren befinner sig, men främst längs med floderna. Många olika slags miljöer gör att det aldrig blir enahanda. Du kan välja mellan att göra utflykter morgon och kväll eller en längre tur med picknicklunch. På kvällarna blir det middag och pratstund vid brasan där vi kan lyssna på den afrikanska nattens alla ljud. Kanske hör vi lejonen ryta i fjärran eller ser elefanterna komma ned för att dricka vatten.

 • Dag 7 Ruaha till Lazy Lagoon Island

  Safari i Ruaha på morgonen. Därefter flyg till Dar es Salaam. Vi hämtas på flygplatsen och efter 2-3 timmar samt en kortare båttur når vi ut till ön. Kanske hinner ta ett dopp i det klara vattnet innan det mörknar. Bungalow med havsutsikt.

 • Dag 7-9 Sol & Bad Lazy Lagoon

  Njut av öns alla möjligheter att bada, snorkla och vandra längs stränderna. Eller gör en utflykt till Kaole Ruins och det gamla Bagamoyo. God och riklig mat med frukt och fisk direkt från havet. Sol och avkoppling.

 • Dag 11 Avslutning och hemresa

  Passa på att ta ett sista dopp och njut av lugnet. Vid lunch är det dags för återfärd med båt och taxi till storstadens brus för flyg hem från Dar es Salaam på em. Längre uppehåll för byte av flyg i Addis Abeba. Nattflyg till Arlanda.

 • Dag 12 Hemkomst

  Åter tillbaka i Sverige

 • Observera Programändringar

  Vid alla naturupplevelser är det just naturen som styr. Väder, djurens rörelser eller andra naturfenomen kan tvinga oss att lägga om programmet med kort varsel. Vid alla sådana förändringar gör vi vårt yttersta för att din reseupplevelse ska bli så bra som möjligt ändå och i vissa fall kan den komma att bli ännu bättre än förväntat. Men som alltid vid naturupplevelser kan man aldrig garantera något.

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav.
 • Game drive för oss själva, i öppen safarijeep med soltak.
 • Mängder av storvilt på alla safarins dagar och många andra djur som är svårfunna i de mer kända parkerna.
 • Allt boende nära eller vid besöksmålen så du slipper långa transporter.
 • Det imponerande fågellivet med mer än 500 arter.
 • Avslutningen med sol och bad vid Indiska oceanen.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avresor Dagligen, jun-feb
Pris Från 48 900 kr.
Enkelrumstillägg 8 000 kr
Detaljerade priser

Del i dubbelrum 48 900 kr. Internationellt flyg tillkommer. Kan bokas på egen hand eller med hjälp av Äventyrsresor.

Barnpris

Barnpris 7-11 år: 38 900 kr
Högst två barn per dubbelrum. Priset gäller då barn delar rum med två vuxna. 

I priset ingår
 •  Inrikesflyg t/r Ruaha nationalpark
 •  Klimatkompensation för alla flygresor
 •  Safari i Ruaha nationalpark
 •  Sol och bad på Lazy Lagoon Island
 •  Alla lokala transporter i safarifordon
 •  Engelsktalande guide/chaufför
 •  Helpension i Ruaha och på Lazy Lagoon
 •  En natt på hotell i Dar es Salaam med frukost
 •  Samtliga transporter
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Internationellt flyg, visum, drycker (mineralvatten ingår dock på safarin och ön), dricks

Extra dagar

Förlängning på Lazy Lagoon Island med helpension, pris per dygn: Del i dubbelrum  1900 kr, enkelrum 3000 kr och barn 7-12 år 1400 kr.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Tanzanias savanner
Dag 2. Dar Es Salaam
Dag 3. Safari i Ruaha Nationalpark
Dag 4-6. Safari i Ruaha Nationalpark
Dag 7. Ruaha till Lazy Lagoon Island
Dag 8-10. Sol & Bad Lazy Lagoon
Dag 11. Avslutning och hemresa
Dag 12. Hemkomst

Klimat

Bästa säsong: Det är torrtid i södra Tanzania från juni-november in i december, i mars till maj regnar det mer intensivt vilket gör att djuren då är mer utspridda.

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till Tanzanias ambassad eller besöka deras hemsida. Visum söks enklast innan avresa, kostnad 50 usd. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Visum till Tanzania är elektroniskt. Vi rekommenderar att man ansöker om visum via Alla Visum https://www.allavisum.se/refer/wetravelgroup. Man kan betala på Alla Visums hemsida, fylla i ansökan, och sedan skicka alla handlingar via epost, vanlig post, eller lämna in dem på Alla Visums kontor i Stockholm. Vid frågor kan ni ta kontakt med Alla Visum.

Om ni vill ordna visum på egen hand, kan ni ta kontakt med Tanzanias ambassad: https://www.tanemb.se/

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bra läge längs floden. Ruaha är inte besvärande varmt på dagarna och nätterna är svala då vi rör oss på 800-1000 meters höjd. Vid Indiska oceanen är det varmt och fuktigt hela året, men oftast en behaglig sjöbris. På Lazy Lagoon går det utmärkt att bada även vid lågvatten. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider.

Deltagarantal

Min 2, max 16. Normalt reser du i en jeep med max 6 personer under safarin.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Mycket bekväma bungalows i Ruaha och på ön Lazy Lagoon. En natt på hotell i Dar es Salaam, vid ankomsten. Del i dubbelrum med egen toa och dusch. Obs, rummen är så stora att det går att ha med 1-2 barn på 7-12 år, extra per rum på denna resa.

 Valfritt avresedatum från två personer, under själva safarin delar man jeep med andra resenärer. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Boende

 • Ruaha River Lodge

  Exklusiva Ruaha River Lodge ligger vackert med fantastiskt läge invid en liten flod som nästan torkar ut under torrperioderna. Men här finns alltid vatten i små pooler och vattensamlingar dit elefanter, antiloper, lejon och fåglar kommer för att dricka bland de badande flodhästarna. Här kan vi fortfarande få uppleva hur det var att åka på safari på Hemingways tid, då man ofta bara möter några få safaribilar under en hel dag. Det som gör Ruaha nationalpark så speciell och artrik är dess många olika slag av miljöer, här finner man de flesta biotoper som finns i de östafrikanska parkerna. Från lodgens terrass ser vi ut över floden, där elefanter, flodhästar och krokodiler släcker törsten, ofta på bekvämt fotoavstånd. Vi bor i bekväma bungalows med veranda ut mot floden. Stort rum med två sängar, soffgrupp samt badrum med toa, dusch och två handfat. Här finns två restauranger, en vid stranden och den andra högt upp, inbyggd i en klippa. På utsiktsterrassen kan du sitta och njuta av solnedgången med en kall öl i handen samtidigt som djuren kommer ned till vattnet för att dricka bland flodhästarna.

 • Lazy Lagoon Lodge

  Lazy Lagoon Island Lodge ligger på ön Lazy Lagoon strax utanför Tanzanias fastland. Här kan vi se solen gå upp över havet mot Zanzibar i öster och ned över Bagamoyos palmklädda stränder i väster. Ön heter Ras Luale på swahili, vilket betyder just lazy lagoon. Lodgen vi bor på är den enda på ön. Här har vi alltså möjlighet att njuta av utmärkt mat, och strandliv på öns sandstränder. På hotellet finns rymliga bungalows som svalkas av brisen, därav att vi klarar oss utan a/c. El finns en stund på kvällen. Rum med en tvådelad säng nedtill. Myggnät finns. På övervåningen finns två extrabäddar. Rymligt badrum. Bar och restaurang som serverar mycket maträtter med fisk direkt ur havet. Helpension. Trevlig bar med veranda i kvällssol, där man kan ta en kopp te eller få en drink serverad. Det går att bada även vid lågvatten och det finns även en mindre saltvattenspool.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Lazy Lagoon

  Kombinera din safari med stilla strandliv på en "privat" ö i Zanzibarsundet. Ön heter Ras Luale på swahili, vilket betyder »Lazy Lagoon«. Stämningen är avslappnad och ostörd. Lodgen har mindre pool och en stor veranda är vi kan njuta av en drink i solnedgången.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Mafia

  Ön Mafia kantas av fantastiska stränder där vi solar, badar och utforskar livet under ytan. Snorka bland korallrev med färggranna clown- och papegojfiskar i Indiska Oceanen. November till mars kan du få se valhajar eller havsköldpaddor på en båttur längs ön.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. 

  LÄS MER  om tilläggsresan »