Översikt

Safari i Mikumi och Ruaha - Vilt, vackert och annorlunda

Möt lejon, elefanter, flodhästar, giraffer och antiloper på en exklusiv safari i Mikumi och Ruaha. Resan börjar med Mikumis slätter och fortsätter vidare med flyg till Ruaha, Tanzanias största nationalpark. Resan kan sen förlängas med sol och bad på en privat ö i Indiska Oceanen, Zanzibar eller Mafia Island med valhaj.

Exklusiv safari i södra Tanzanias storslagna vildmarker. Resan går till Ruaha, Tanzanias största nationalpark. Vi börjar med safari i Mikumi nationalpark med ett annorlunda landskap och flera andra sorters djur, för att få en så omväxlande safari som möjligt på en och samma resa. Resan kan förlängas med sol och bad på nån av öarna i Indiska oceanen.


Närkontakt med djur men få andra turister Möt lejon, elefanter, flodhästar, giraffer och antiloper på en exklusiv safari till Ruaha National Park, Tanzanias största nationalpark, stor som Belgien. Här upplever vi en intensiv närkontakt med djur och natur, men möter mycket få andra turister. Vi är långt från de vanliga turiststråken – det känns nästan som en safari för 50 år sedan.

Safari som på Hemingways tid I Ruaha bor vi i bekväma bungalows invid flodstranden dit många djur söker sig för att dricka. I Mikumiparken bor vi som förr i stora bekväma Hemingwaytält. I båda parkerna åker vi på "game drive" i öppna safarifordon med våra skarpögda guider morgon och kväll. Safarin leds av kunniga guider som är experter på djurlivet i de områden de visar oss.

Sol och bad på ö som avslutning Resan kan enkelt förlängas med sol och bad på ön Lazy Lagoon i Indiska oceanen utanför Bagamoyo, Zanzibar eller Mafia Island strax utanför Selous. Här bjuds vi på goda måltider, ofta med färsk fisk från havet. På dagarna kopplar vi av med att sola, snorkla och promenera längs stränderna, eller följa med på en båttur.

Naturnära boende med genomgående hög standard Vi bor på lodger med hög standard. Ruaha River Lodge och Stanleys Kopje Camp. Från Dar es Salaam färdas vi fem timmar i fordon med egen förare om vi är minst 4 deltagare, är vv 1-3 deltagare flyger vi upp även till Nationalparken Mikumi. Därifrån fortsätter vi sen med "safariflyg" och landar "mitt i vildmarken" i Ruaha. Återfärd till Dar es Salaam med flyg.

Du säkrar viltreservatens framtid. Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är den bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål.

Tema: Tanzania, Safari & naturresa, engelsktalande safariguide

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg med Ethiopian Airlines vid 20 eller 21-tiden till Addis Abeba över natten. Alternativt kan man ofta även välja att flyga med Qatar Airways eller KLM. Total flygtid ca 13 timmar.

 • Dag 2 Dar es Salaam

  Ankomst till Addis Abeba med Ethiopian Airways på morgonen för byte till nytt flyg till Dar es Salaam med ankomst vid 14-tiden. Väl framme möts ni av vår lokala arrangör i ankomsthallen. Transfer till vårt hotell för natten.

 • Dag 3 Mot Mikumi National Park

  Efter frukost börjar vår färd mot Mikumi NP. Är vi fyra eller fler kan du välja att åka med bil för att se på den afrikanska landsbygden, via byar och marknadsplatser. Färden tar ca 6 timmar och går på bra vägar. Är ni bara 2-3 deltagare så blir det i stället transfer till flygplatsen i Dar es Salaam och safariflyg upp till Mikumi vid 10-11-tiden i ca 45 min. Väl framme äter vi en sen lunch på campen innan det är dags att ge sig ut  med safarifordon bland antiloper, elefanter, fåglar och krokodiler. Åter till Stanleys Kopje Camp för en stilla kväll med utsikt över den omgivande savannen och de höga bergen i väster, när solen går ned. (Alternativt en camp i skogen på ett omgivande berg, här brukar man kunna se nattaktiva djur som honungsgrävling eller små bushbabies komma för att äta). Middag under ackompanjemang av savannens ljud. Stora bekväma tält, med sängar, egen toa och dusch. Camperna har pool.

 • Dag 4 Mikumi National Park

  En dag med game drives i Mikumi både morgon och kväll. Däremellan kan vi vila eller spana efter djur på de omgivande savannerna. Vi åker till olika vattenhål där det är bäst chanser att se djur som kommer ned för att dricka. Det finns även många färggranna fåglar att spana efter. I Mikumi brukar man kunna se eland - den största av alla antiloper - bland alla sebror, impalaantiloper och enstaka gnuer. Dessutom finns Afrikansk buffel, Bushbuck och Reedbuck samt lejon och serval. På kvällen blir det middag med utsikt från den höga kullen, njut av solnedgången när den går ner över de omgivande Udzungwabergen. Övernattning på Stanleys Kopje Camp.

 • Dag 5 Vidare till Ruaha

  Tidig morgon med frukost och därefter en kortare gamedrive på väg till flygplatsen. Flyg till Ruaha ca 1,5 timme. Vi landar på en liten flygplats mitt i vildmarken. Picknicklunch i samband med flygningen. Gamedrive på väg till till lodgen när vi kommer till Ruaha, ankomst på eftermiddagen då vi flyttar in i våra trevliga bungalows längs stranden till Ruahafloden. Middag. Övernattning på Ruaha River Lodge i rymlig bungalow.

 • Dag 6-7 Ruaha National Park

  Gamedrives i olika områden, allt efter var djuren befinner sig, men främst längs med Ruahafloden och dess biflöden. Många olika slags miljöer gör att det aldrig blir enahanda. Vi kan välja mellan att göra utflykter morgon och kväll eller en heldagstur med picknicklunch. På kvällarna blir det middag och pratstund vid brasan medan vi lyssnar på den afrikanska nattens alla ljud. Kanske hör vi lejonen ryta i fjärran. I floden nedanför håller en grupp frustande flodhästar till, och på den höga klippan med restaurangen finns fullt av små orädda klippgrävlingar. Här kan man sitta och njuta av en strålande utsikt medan vi serveras en kopp afternoon tea, eller en kall öl. Ruaha River Lodge.

 • Dag 8 Ruaha - Dar es Salam

  Safari i Ruaha på morgonen ut till flygplatsen. Kanske ser vi våra sista lejon och elefanter här. Runt flygplatsen håller ofta många djur till. Därefter flyg till Dar es Salaam, ca 2 tim, på eftermmiddagen. Transfer över till den internationella flygplatsen. Flyg hem på kvällen. Längre uppehåll för byte av flyg i Addis Abeba. Nattflyg till Arlanda. 

  Du kan även välja att förlänga resan med sol och bad på ön Lazy Lagoon, Zanzibar eller Mafia. Då ankommer man till ön på eftermiddagen/kvällen denna dag.

 • Dag 9 Hemkomst

  Åter på Arlanda på morgonen. Flygtiderna kan komma att ändras av flygbolagen fram till avresan.

Resans höjdpunkter

 • Omväxlande och exklusiv safari till stora, orörda vildmarker.
 • Safari i områden med mycket få besökare, för dig med höga krav.
 • Mängder av storvilt på alla safaridagar och mycket vackra landskap.
 • Den kunnige lokala guiderna som visar oss djuren och naturen.
 • Möjligheten att förlänga med sol och bad i Indiska oceanen.
 • Game drive med kunniga guider i öppna Land Rovers i parkerna, som förr i tiden.
 • Den bekväma lodgen i Ruaha och bekväma tältcampen i Mikumi, med fantastiska lägen.

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor jun - feb
Pris Från 44 800 kr, barnrabatt finns
Enkelrumstillägg 5 000 kr
Detaljerade priser

Del i dubbelrum, 41 900 kr. Tillägg för flyg under högsäsong 15.6-15.8, samt 20.12-5.1, 2 000 kr.

Barnpris

Barnpris 7-11 år: 33 800 kr
Max två barn per dubbelrum. Priset gäller då barn delar rum med två vuxna.
Tillägg för flyg under högsäsong 15.6-15.8, samt 20.12-5.1,  2 000 kr.

I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Dar es Salaam, inkl. skatter
 • Inrikesflyg Mikumi NP till Ruaha NP och åter till Dar es Salaam
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Två nätter i Mikumi och tre nätter i Ruaha NP
 • En natt på hotell i Dar es Salaam inkl. frukost
 • Dar es Salaam - Mikumi NP, bilresa vid min 4 deltagare, annars flyg
 • Alla lokala transporter och game drives i öppna safarifordon
 • Transfers t/r till ön och till hotellet i Dar es Salaam
 • Helpension
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker (mineralvatten ingår på safarin), dricks

Information om avresor

Varje dag, juni - februari

Resplan

Dag.1 Mot Tanzania
Dag.2 Dar es Salaam
Dag. 3 Mot Mikumi National Park
Dag.4 Mikumi National Park
Dag.5 Vidare till Ruaha
Dag.6-7 Ruaha National Park
Dag.8 Ruaha - Dar es Salam
Dag.9 Hemkomst

Klimat

Bästa säsong: Det är torrtid i södra Tanzania från juni-november in i december, i mars till maj regnar det mer intensivt vilket gör att djuren då är mer utspridda. 

Vaccination

Kontakta din husläkare eller en vaccinationscentral för rådgivning om rekommendationer för resevaccin. 

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bra läge mitt i Mikumi och vid floden i Ruaha. Det är inte besvärande varmt på dagarna och nätterna är svala då vi rör oss på 800-1000 meters höjd. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider.

Deltagarantal

Min 2, vid en deltagare enkelrumstillägg

Att resa i pandemin
Vi följer svenska UDs reserekommendationer och du får full återbetalning om din resa skulle bli inställd. Läs mer här »

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att resorna ska vara inspirerande, engagerande och aktivt bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Flygresan är klimatkompenserad. Läs mer här »

Rådgivning via Zoom
Vi erbjuder individuell rådgivning via Zoom, hör av dig till oss så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Bra att veta

Mycket bekväma bungalows i Ruaha, (se bilder boende), bekvämt stort tält i Hemingwaystil i Mikumi. En natt vid ankomsten på hotell i Dar es Salaam. Del i dubbelrum/tält, alla nätter med egen toa och dusch..

Boende

 • Stanleys Kopje Camp

  Stanleys Kopje Camp. Bekvämt boende mitt ute på savannen i Mikumi Nationalpark med utsikt åt olika håll. Servering med fantastisk utsikt över den omgivande savannen och bergen i väster, när solen går ned. Här äter vi middag under ackompanjemang av savannens olika ljud.


  Finns på hotellet

  Stora bekväma tält, med sängar, fåtöljer, bord, egen toa och dusch. Tälten står på en omgivande terass av trä och har ett halmtak för skugga över tälten. Från terssen kan du ofta se storvilt ute på den omgivande savannen.

  Finns på rummet

  El via generator 3-4 timmar per kväll.

 • Ruaha River Lodge

  Exklusiva Ruaha River Lodge ligger vackert med fantastiskt läge invid en liten flod som ibland torkar ut. Men här finns alltid vatten i små pooler och vattensamlingar dit elefanter, antiloper, lejon och fåglar kommer för att dricka bland de badande flodhästarna. Här kan vi fortfarande få uppleva hur det var att åka på safari på Hemingways tid, då man ofta bara möter några få safaribilar på en hel dags turer. Det som gör Ruaha nationalpark så speciell och artrik är dess många olika slag av miljöer, här finner man de flesta biotoper som finns i de östafrikanska parkerna. Från lodgens terrass ser vi ut över floden, där elefanter, flodhästar och krokodiler släcker törsten, ofta på bekvämt fotoavstånd. Vi bor i bekväma bungalows med veranda ut mot floden. Stort rum med två sängar, soffgrupp samt badrum med toa, dusch och två handfat. Här finns två restauranger, en vid stranden och den andra högt upp, inbyggd i en klippa.Från utsiktsterrassen kan du sitta och njuta av solnedgången med en kall öl i handen samtidigt som djuren kommer ned till vattnet för att dricka bland flodhästarna.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Lazy Lagoon

  Kombinera din safari med stilla strandliv på en "privat" ö i Zanzibarsundet. Ön heter Ras Luale på swahili, vilket betyder »Lazy Lagoon«. Stämningen är avslappnad och ostörd. Lodgen har mindre pool och en stor veranda är vi kan njuta av en drink i solnedgången.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Mafia

  Ön Mafia kantas av fantastiska stränder där vi solar, badar och utforskar livet under ytan. Snorka bland korallrev med färggranna clown- och papegojfiskar i Indiska Oceanen. November till mars kan du få se valhajar eller havsköldpaddor på en båttur längs ön.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. 

  LÄS MER  om tilläggsresan »