Översikt

Vulkaner, regnskog och vita stränder i Costa Rica

Regnskogen i Tortuguero nationalpark, vackra vyer över vulkanen Arenal, kurbad i varma källor och Playa Sámaras sandstränder med sol, bad och nybörjarsurfing. Allt detta får vi uppleva på denna innehållsrika rundresa i Costa Rica som passar de flesta! Möjlighet till spännande tilläggsresor.

I Tortuguero nationalpark färdas vi på vattenvägarna och spanar efter sköldpaddor, apor och krokodiler. Här finns över 300 fågelarter, bland andra tukanen med sin färggranna näbb. Vi bor på en mysig regnskogslodge belägen på en smal landtunga mellan nationalparkens kanalsystem och det Karibiska havet. På stranden finns ett mycket stort bestånd av havssköldpaddor. Under regnperioden kläcks sköldpaddsungarna på sandstranden direkt utanför lodgen. Även under torrperioden kan vi ofta se sköldpaddor på stranden i närheten av lodgen.

  Egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer


Under vår tid i Tortuguero ger vi oss ut på regnskogsexkursioner  i motorkanot. Våra kunniga naturguider tar oss till nationalparkens mest spännande platser och lär oss om flora och fauna. Vi besöker också Tortuguero by med ett litet museum och skola. Mitt på dagen finns tid för en siesta i hängmattan eller bad i poolen.

Vulkanen Arenals sluttningar
Vi fortsätter österut över grönskande vacker landsbygd, och plötsligt ser vi den ståtliga vulkanen Arenal i fjärran. Landskapet som omger Arenal är bördigt och vulkanens sluttningar täcks av molnregnskog. Utanför den lilla staden La Fortuna nedanför Arenal badar vi i kurbad med vatten från varma källor. Här njuter vi av bad i bassänger med naturligt tempererat vatten från vulkanen, och har möjlighet att äta middag i kurbadets lummiga trädgård.

Sol, bad och snorkling
Därefter fortsätter vi till stranden vid den lilla byn Samara där vi kan njuta av bad i Stilla havet och flera kilometer vit sand. Rid eller cykla längs stranden, eller testa att vågsurfa. Stranden är skyddad av ett korallrev så vågorna här är nybörjarvänliga. Följ med på ett riktigt familjeäventyr!

Hållbart resande
Våra naturguider lär oss mer om regnskogens känsliga ekosystem och varför det är så viktigt att det bevaras. Genom vårt besök i Tortuguero stödjer vi ett naturvårdsprojekt där man studerar och hjälper nationalparkens olika arter av sköldpaddor.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Costa Rica

  Ankomst sen kväll till Costa Ricas huvudstad San José (beroende på flygbolag) och transferbuss till hotellet. Staden är livlig och pulserande, ett handelscentrum för nästan en miljon costaricaner, eller ”ticos” som de kallas. Här finns flera intressanta marknader och flera imponerande byggnader, bland andra nationalteatern från 1897, byggd i samma stil som operan i Paris. Stadens universitet med över 35 000 studenter är det största i landet. 

 • Det är lätt att orientera sig i staden eftersom alla gator är uppbyggda kring ett nätsystem med ”Avenidas” i nord-sydlig riktning och ”Calles” i öst-västlig riktning. Den stora marknaden ”Mercado Central” mitt i stan sevärd. Det är också ett sant nöje att betrakta folklivet i många av de parker och torg som finns i staden. Väckelsemöten, försäljning av diverse produkter och ömma kärlekspar finns överallt. Inkvartering på hotell Barcelos Palacio. 

 • Dag 2-3 Regnskogsäventyr i Tortuguero

  Vidare resa från San José tidig morgon med frukoststopp längs vägen. Vi färdas genom landets centrala vulkaniska bergskedja och molnregnskogen Braulio Carrillo nationalpark, för att så småningom gå ombord på båten vid Cano Blanco som skall ta oss till nationalparken Tortuguero.

 • I denna tropiska trädgård ryms mängder av tropiska växter och mer än 400 fågelarter har observerats. Under båtfärden spanar vi efter sköldpaddor, sengångare, krokodiler och olika sorters apor. På eftermiddagen bekantar vi oss med den lilla byn Tortuguero innan beger oss till Turtle Beach Lodge, belägen på en landtunga mellan Karibiska havet och regnskogens kanalsystem.

 • Tidig morgon glider vi tyst fram i våra öppna motoriserade kanoter för att se fågellivet vakna och solen gå upp medan dimman lättar över vattendragen inne i Tortuguero. Efter frukosten på uteterrassen ger vi oss ut på en exkursion till fots i regnskogen. Här har vi goda chanser att se apor, sengångare och många tropiska fåglar. Turtle Beach Lodge (F, L, M)

 • Dag 4-5 Vulkanen Arenal och bad i varma källor

  Tidig morgon åker tillbaka genom regnskogens vattenkanaler till Cano Blanco där vår buss väntar som ska ta oss till nästa äventyr, den mäktiga vulkanen Arenal. Dess i det närmaste perfekta kon är 1633 meter hög och har en 140 meter djup krater. Efter över 400 års stillhet hade Arenal ett kraftigt utbrott i juli 1968. Vegetationen börjar komma tillbaka på delar av sluttningarna och i närheten ligger sjön Arenal, landets största sötvattensjö och en populär plats för fiske och vindsurfing. Hela trakten präglas av berg och lummig subtropisk regnskog. 

 • Inkvartering på hotell. Dagen efter på eftermiddagen finns möjlighet att bege sig ut till Arenal Volcano nationalpark och göra en kortare vandring längst vulkanens sluttning (ingår inte). På kvällen kurbad i de varma källorna, där de naturligt uppvärmda bassängerna erbjuder badtemperaturer mellan 27° och 39° C. Middag kan ätas på kurbadets restaurang(ingår ej). Ni har sedan transfer till hotell Montereal eller liknande. (F)

 • Dag 6-9 Lata dagar i Sámara vid Stilla havet

  Genom ett kuperat landskap förflyttar vi oss med buss till den lilla fiskebyn Samara på Stilla havskusten, där vi kan njuta av salta bad och flera kilometer vit sand i tre dagar.

 • Vi inkvarterar oss på hotellet som ligger nära stranden. I Samara kan man rida längs stranden, snorkla vid korallrevet, paddla kajak eller bara lata sig! Montelaguna eller liknande, nära stranden och med pool. (F)

 • Dag 10 Tillbaka till San José

  Vi har tid för ett sista morgondopp. Vi beger oss sedan tillbaka mot San José och flygplatsen för att påbörja hemresan. Ca fem timmars bilresa. (F)

 • Dag 11 Hemresa till Sverige

  Hemma i Sverige igen. 

Resans höjdpunkter

 • Regnskogsexkursionerna i Tortuguero
 • Vulkanen Arenal med omgivningar
 • Sol och bad i Sámara

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Flygresa bokas separat, vi hjälper gärna till med det, kontakta oss för alternativ
Avresor Valfri avresedag under perioden 15 jan-15 dec ( 16 dec-14 jan se våra julresor)
Pris Från 19 900 kr
Enkelrumstillägg Från ca 7 000 kr
Detaljerade priser

17 900 kr för del i trippelrum, 16 900 kr för del i fyrbäddsrum

Barnpris

9900 kr. Barn 2-11 år. Max 2 barn per dubbelrum. Gäller endast barn som delar rum med två vuxna.

I priset ingår
 • Klimatkompensation för alla flygresor, även internationellt flyg
 • 1 natt på hotell i San José 
 • 2 nätter på hotell i Tortuguero
 • Guidade exkursioner med båt och längs stigar i regnskogen i Tortuguero
 • 2 nätter på hotell i Arenal
 • Kurbad i vatten från vulkaniska källor i La Fortuna vid Arenal
 • 4 nätter Sámara - strandliv, sol och bad vid Stilla havet
 • Helpension under vistelsen i Tortuguero, i övrigt frukost
 • Samtliga transporter och logi
 • Engelsktalande naturguider i nationalparkerna
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Flyg t/r till San José, Dricks, måltider ej omnämnda ovan (beräkna ca 100 kr/lunch och middag 150-200 kr/middag inkl dryck för egna måltider de dagar det ej ingår), nationalparksavgift i Tortuguero, 17 usd/person, 6 usd/barn - betalas kontant på plats, avreseskatt 29 usd (för de flesta flygbolag ingår det).

Extra dagar

Extradagar för mera sol och bad i Sámara eller i San José vid ankomst eller avresa, från 1200 kr per pers/dubbelrum/natt. Från 1500 kr per pers/enkelrum/natt.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Costa Rica
Dag 2-3. Regnskogsäventyr i Tortuguero
Dag 4-5. Vulkanen Arenal och bad i varma källor
Dag 6-9. Lata dagar i Samara vid Stilla havet
Dag 10. Tillbaka till San José för hemresa
Dag 11. Hemma i Sverige

Klimat

Torrperioden sträcker sig från nov - april.  Regnperiod maj - okt varav september och oktober brukar ha mest nederbörd. Generellt kommer regnet under eftermiddagen medan förmiddagarna är klara. Då Costa Rica har ett tropiskt klimat förekommer regn även under torrperioden. 

Resans karaktär

Resan passar hela familjen. Vi guidas av kunniga naturguider ute i nationalparkerna. Under resan möter vi andra resenärer från olika länder som också deltar i exkursionerna, men det är alltid små grupper. I Sámara vid Stilla havet har ni tid på egen hand för att bara njuta av stranden, bada, eller göra utflykter som ridning, eller snorklingsturer till revet utanför. Sandstranden vid Playa Sámara är barnvänlig eftersom stranden skyddas av ett korallrev och det finns en liten pool på hotellet.

Deltagarantal

Minimum 2

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

 Egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer. Klicka på Boka Direkt för att göra en förfrågan!

Observera att resans boenden kan komma att ändras beroende på vad som finns ledigt på önskade datum. Skulle något boende vara fullbokat så ersätter vi det med något annat likvärdigt

 

Boende

 • Hotel Montereal, Arenal

  Hotel Montereal har ett bra läge med utsikt över Arenalvulkanen. Här finns en pool och hotellet ligger vid en liten skog där du kan se ödlor, sengångare och färgglada fåglar. Det finns pool och rummen har WiFi. Nära till caféer och restauranger och möjlighet att boka utflykter i receptionen. 

 • Turtle Beach Lodge, Tortuguero

  Turtle Beach Lodge Tortuguero nationalpark är den enda lodgen som ligger i själva nationalparken. Lodgen har ett spännande läge precis där regnskogen möter Karibiska havet. Här finns också en liten pool. På morgonen vaknar vi av vrålapornas läten och på kvällen somnar vi in till havets brus. Under Costa Ricas regnperiod lägger flera arter av sköldpaddor ägg på stranden precis utanför vår lodge. Vi färdas till lodgen på regnskogens flodsystem. Från våra båtar spanar vi efter spindelapor, capuchinapor och trädklättrande näsbjörnar. Måtiderna intas i lodgens stora uteservering med skuggande bambutak. På hotellet finns en restaurang och en pool. Varje rum har takfläkt.

 • Monte Laguna, Sámara

  Charmigt Boutiquehotell mitt emellan stranden i Samara och stranden i Carillo. Grönskande trädgård med pool. Kort gångavstånd till båda sandstränderna. Till Samara centrum har du 30 minuters promenad på stranden eller ca 2 km med taxi. Hotellet har en italiensk restaurang som har öppet hela dagen. Här serveras även frukosten och kan avnjutas i restaurangen eller utomhus i morgonsolen alldeles vid det mysiga poolområdet. Personalen hjälper er gärna att boka restauranger, utflykter eller transporter. På rummen finns fri Wi-Fi, A/C och TV och i anslutning till rummen finns antingen en balkong eller terrass. 

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Molnregnskogen i Monteverde

  Följ med på ytterligare upplevelserika regnskogsdagar i Monteverde. Tillsammans med en erfarnen naturguide beger vi oss ut på exkursion i Santa Elenareservatet för att spana efter praktquetzal, kolibrier, sengångare och näsbjörnar.

  LÄS MER om tilläggresan »

 • Tilläggsresa Flera dagar för sol och bad i Sámara

  Förläng med valfritt antal extradagar i Sámara. Rid längs stranden, snorkla, paddla kajak eller koppla av på stranden. LÄS MER om tilläggsresan »