Landinformation om Peru 

  • Huvudstad: Lima
  • Folkmängd: Ca 32 500 000 (2017)
  • Yta: 1 285 216 km²
  • Angränsande länder: Ecuador, Colombia, Brasilien, Bolivia, Chile
  • Språk: Spanska och Quechua
  • Religion: Klar majoritet av kristna (flest katoliker)
  • Valuta: Sol (PEN)

Bästa tiden att besöka Peru?

Du kan åka till Peru när som helst under året, men vissa perioder passar bättre än andra beroende på vad du helst vill uppleva.

Huvudstaden Lima och landets kust består huvudsakligen av öken där klimatet är varmt året runt, och regn förekommer mycket sällan.

Peru delas in i tre huvudsakliga zoner: öken, berg och djungel. På grund av dessa geografiska skillnader har Peru ett varierande klimat därefterAnderna, södra Stillahavskusten och Amazonas erbjuder alla olika geografiska skillnader

Landet delas in i tre huvudsakliga zoner: öken, berg och djungel. 

Klimat

Dessa geografiska skillnaderna bidrar till Perus varierande klimat och gör indelningen i regn- och torrperioder kanske lite onyanserad. Generellt beskrivs dessa tre områden följande:

  • Västra Peru (Lima och kusterna) har ett övervägande torrt klimat
  • På höglandet (Cusco, Machu Picchu och inkaleden) är temperaturen kallare
  • Amazonas regnskog har ett varmt och fuktigt klimat.

Läs mer om Perus klimat och väder här!

Tidsskillnad 

Peru ligger 7 timmar efter Sverige.

Valuta & reskassa

Valutan heter Peruvian Nuevo Sol (PEN). Tyvärr är det ofta både svårt och dyrt att växla till sig PEN i Sverige, US dollar är den mest gångbara utländska valutan. Du bör ha en del kontanter, gärna i små valörer, eftersom det ibland är svårt att lösa in stora sedlar. Visakort, Mastercard, Diners och American Express går att använda i de flesta större städer som Lima och Cusco, samt på flygplatsen i Lima. Ta ut kontanter för de mindre städerna.

Dricks

Restaurangnotor avrundas uppåt, 5–10 procent om det inte är specificerat att serviceavgift ingår. Lokala guider och övrig personal förväntar sig att få dricks.
I Cusco kan du ge ca 5 USD till de lokala guider du möter endast under en dag (om ni nu har några utfärder bokade)
Nedan angivna riktlinjer gäller per grupp med vandrare med allt ifrån en till fem deltagare eller fler. Under vandringen kan du räkna med ca 60 USD till huvudguiden, 40 USD till kocken, och 20 USD per bärare och ev. assisterande guide, (bärarna kan vara fler än en per person). Observera att kostnaden ovan gäller per grupp och inte per person. Dricksen utgör en inte obetydlig del av bärarnas lön.

Visum & pass 

Visum behövs inte för Peru om man är svensk medborgare och stannar i landet mindre än 90 dagar. Tänk på att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Vaccinationer

Inga obligatoriska vaccinationer krävs för inresa till Peru men kontakta ändå din läkare eller vaccinationscentral i god tid före avresan för att ta reda på vad som krävs för ditt resmål. Förutom grundskydd kan det vara bra med vaccination mot gulsot.

Transport

Bil, buss, flyg och tåg

Telefon & internet

Man har normalt täckning i stora delar av Peru men just under själva vandringen kan det dock vara dålig täckning. WIFI finns på de flesta hotell i gemensamhetsutrymmena och ibland på rummen. Hastigheten kan det vara lite si och så med. 

Elektricitet 

Strömstyrkan är 220 volts växelström, kontrollera att det går att ändra inställningen för volttalet. Kontakterna är av olika typer, varför vi rekommenderar adapter. Rakhyvel är mest praktiskt på resan eftersom det inte finns tillgång till elektricitet under inkaleden.