Charles Darwins forskning på Galapagos

Galapagos uppmärksammades för första gången på 1800-talet då Charles Darwin anlände till Galapagos med fartyget Beagle på sin långa odyssé som naturforskare. Det var genom att studera hur finkarna på Galapagos anpassat sig till de lokala naturmiljöerna på de olika öarrna och genom nautrligt urval format olika undervarianter av arten, som han här fann de sista nycklarna till evolutionsläran.

Utöver att Galapagos är ett drömresmål för alla med ett allmänt intresse för djur och natur har det alltså också varit ett paradis för biologer och forskare och är det än idag. Förunderliga naturfenomen och mängder med spännande djur varav många endemer som jättesköldpaddor och havsleguaner, korallröda jättekrabbor, rovfåglar, sjölejon, kan alla studeras på mindre än en meters avstånd. Varje art varierade i utseende och beteende från a till ö trots att de högst sannolikt härstammade från en och samma art. Darwin tillbringade många år med att fundera på sina iakttagelser och inte minst konsekvenserna av dem innan han gav ut sitt stora verk ”Om arternas uppkomst”.

Hur uppstod öarna?

Vulkanisk aktivitet som har pågått under miljontals år har skapat Galapagosöarna. Det är topparna av en vulkankedja som ö-gruppen består av. I geologisk bemärkelse bildades de yngsta galapagosöarna för under 1 miljon år sedan och de äldsta för omkring 3–5 miljoner år sedan. Den vulkaniska hotspot som har skapat Galapagos är fortfarande aktiv och antas ha existerat i mer än 20 miljoner år. Den utgör dock ingen fara för resande hit.

Lästips inför en resa till Galapagos

  • Darwins idé : den bästa idé någon någonsin haft och hur den fungerar idag, av Staffan Ulfstrand.

Staffan Ulfstrand är professor emeritus i zooekologi och en välkänd djurexpert i magasin och TV. Vid sidan av sin forskning inom zooekologi, har han även fördjupat sig i människans evolution. Staffans folkliga sätt att förmedla kunskap uppskattas av många och han har tidigare varit omtyckt färdledare på Äventyrsresors naturresor. 

Läs mer och inspireras av Staffan Ulfstrands berättelse - Darwins förtrollade öar här

Mer litteratur om Galapagos

  • Voyage of the Beagle av Charles Darwin

Berättelsen om en ung man och den fem år långa resa som förändrade hans liv och vårt sätt att se på livet. Boken pub¬licerades första gången år 1839, men är fortfarande aktuell läsning för en Galapagos-resenär.

  • On the Origin of Species av Charles Darwin

Ett av vetenskapens stora verk och publicerades första gången år 1859. Boken tog Darwin många år och sömnlösa nätter att skriva. Även för den moderna människan är denna bok en utomordentlig introduktion i ämnet evolution.  

  • The Enchanted Isles av Herman Melville

Melville, författaren till klassikern Moby Dick, besökte även han Galapagosöarna. Berättelserna i boken inspirerades av Melvilles resa ombord på valfångstfartyget Acushnet på 1840-talet. 

 Se alla resor till Galapagos »