Okavango Deltat

Okavangodeltat (ibland Okawango) i Botswana, ungefär 16 000 kvadratkilometer stort, är världens största inlandsdelta. Deltat utgörs av ett vildmarksområde som är ett av de mest artrika områdena i södra Afrika, vad gäller både växter och djur. Deltat består av omväxlande grässlätter, sandbankar, laguner kanaler med papyrus och skogar. Här kan man få se många olika fågelarter, kudu, impala- och lechweantiloper och kanske lejon, gepard och leopard.

Deltat ledde en gång till den sedan länge uttorkade Makgadikgadisjön. Numera rinner Okavangofloden ut i Kalahariöknen, där den bevattnar ett flera tusen kvadratkilometer stort område. Deltat får sitt vattentillflöde under Angolas regntid.

I flodens vatten finns krokodiler och flodhästar, liksom fåglar som hägrar, storkar, örnar, kungsfiskare och biätare. På öarna kan man ibland möta buffel och antiloper.

Moremi Game reserve

Moremi täcker med sina 4 871 km2 den nordöstra tredjedelen av Okavangodeltat. Det största landområdet i parken är ön Chief's Island, som omfattar ungefär 1 000 km2 av mopanewoodland och akaciebush. Runtomkring finns gräsmarker, flodslätter, palmprydda småöar, skogar, laguner och mängder av vattenvägar. Här finns stora buffelhjordar, ett infört bestånd av noshörning, elefanter, röd lechwevattenbock, giraff, lejon, leopard, gepard och afrikansk vildhund. Området är också känt för sitt goda fågelliv.

Chobe National Park

Chobe nationalpark ligger i norra Botswana och täcker ungefär 11 000 kvadratkilometer. Parken är den näst största i landet och är också den första nationalparken i Botswana, bildad 1967.

Parken är känd för sin stora elefantpopulation, i dag är de upp emot 150 000, vilket är den största samlingen elefanter i Afrika. Antalet elefanter har ökat stabilt sedan 1900 från några få tusen. De har inte påverkats av den illegala jakten på 1970- och 1980-talen. Elefanterna som lever här är Kalaharielefanter, den till storleken största av alla kända elefantarter. I parken lever också rovdjur som lejon, leopard, fläckig hyena och gepard.

Genom parken rinner Chobefloden, som gränsar till Botswana och Namibia, och senare flyter ihop med Zambezifloden. Längs floden kan man se krokodiler, flodhästar och stora elefantflockar, och fågellivet är mycket rikt. Ca 5-600 arter.

Parken kan delas upp i fyra områden, där vart och ett representerar var sitt ekosystem. Dessa är Serondela, Savuti, Linyantikärret och Inlandet (Nogatsaa och Tchinga).

Khama Rhino Sanctuary

Khama ligger i sydöstra Botswana och är en liten park om 43 km2, belägen kring Serwe Pan, en gräsklädd sänka med ett antal naturliga vattenhål. De södra delarna av parken har tätare vegetation. Parken har upprättats som ett inhägnat noshörningsreservat med elstängsel. Ett 30-tal vita noshörningar samt 4 spetsnoshörningar har införts i området (feb 2018). Där finns också naturliga eller införda bestånd av andra djurarter, exempelvis zebra, strimmig gnu, giraff, elandantilop, springbock, impala, sydafrikansk gemsbock, kudu, steenbok, röd koantilop, leopard, afrikansk vildkatt, karakal, svartryggad schakal, öronhund och brun hyena. Fler än 230 fågelarter har observerats.

Victoriafallen

Victoriafallen utgör en del av Zambezifloden på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. På det lokala bantuspråket, lozi, heter fallen Mosi-oa-Tunya (”Den dundrande röken”). Den brittiske upptäcktsresanden David Livingstone besökte platsen 1855 och uppkallade fallen efter Storbritanniens dåvarande drottning Victoria. År 1989 upptogs Victoriafallen på UNESCOs världsarvslista.

Victoriafallen är ett av de största vattenfallen i världen. Det är ungefär 1,6 kilometer brett och på den högsta punkten 105 meter högt. Under regnsäsongen strömmar ungefär 9 100 m³/s vatten genom fallen, jämfört med 350 m³/s under torrtiden. Vid fallen bildas ett vattenmoln som ofta är runt 1,5 kilometer högt och är synligt på fyra mils avstånd. 

Se alla resor till Botswana »