Landinformation om Botswana

  • Huvudstad: Gaborone
  • Folkmängd: Ca 2,2 miljoner
  • Yta: 581 730 km²
  • Angränsande länder: Sydafrika, Namibia, Zambia, Zimbabwe
  • Språk: Engelska, Setswana
  • Religion: Cirka 50 % av befolkningen bekänner sig till inhemska religioner, och den andra hälften är kristna protestanter
  • Valuta: Pula(BWP)

Bästa tiden att besöka Botswana?

Den bästa tiden för en safariresa i Botswana är mellan maj och oktober. Om du är intresserad av fåglar är den bästa perioden mellan november till april. 

Botswana är 1 timme före Sverige under vintertid, och har samma tid som oss under sommartid. 

Valuta & reskassa

Lämplig valuta i Botswana (och Zambia) är USD, Botswanska Pulas, BWP, eller Sydafrikanska Rand, ZAR, (eller ev. Euro). Tänk på att även ta med sedlar i mindre valörer och inte äldre sedlar än 5 år om det är USD. Ta helst med dig blandade mindre valörer eftersom många misstänker att större sedlar är förfalskade. Kreditkort går att använda, Mastercard och Visa fungerar även på camperna i Maun, Kasane och Livingstone men ha också med kontanter. Under själva Botswanavistelsen växlar man bäst från USD till BWP. En ”normal” reskassa för dagarna i Botswana kan hamna på ca motsvarande ca 150 USD beroende lite på vad man köper på plats. Man provianterar för personliga inköp 3 ggr på vägen och har några måltider man betalar själv på restaurang.
Vill man, kan man köpa till helikoptertur över Okavango på plats. Kostnad ca 150 USD. Ett flertal olika utflykter mm finns även att göra i Livingstone mot extra kostnad.
Vid inträde i Botswana betalar turister från och med 1/6 2017 en turistskatt om 30 USD. Denna avgift betalas direkt vid gränsen eller flygplatsen. Det går bra att betala med kort.
För dagsaktuella växelkurser hänvisar vi till www.forex.se

Dricks

Om guider och övrig personal gör ett bra jobb förväntar de sig att få dricks. Räkna med ca 5 USD till guiden och föraren (1-2 st) och ca 5 USD till mokoropaddlarna per deltagare och dag. 

Visum & pass

Till Botswana krävs inget visum utan man fyller i ett inresetillstånd på plats mot 30 USD.
Zambia kräver visum, vilket ordnas antingen på plats eller hemifrån. Kostnad 50 USD. För besök på Zimbabwesidan av fallen krävs visum med ”double entry” till Zambia plus visum till Zimbabwe.
Det är förhållandevis enkelt att ordna visumet på plats. Färdledaren hjälper till med Visumhanteringen när man kommer till gränsen mellan Botswana och Zambia. Vill man även besöka Zimbabwe så säger man till Färdledaren i god tid. 

Vaccinationer

Inför resan behöver du vaccinera dig. Förutom grundskydd krävs ofta vaccination mot gulsot och malariaprofylax och i många länder även vaccination mot gula febern. Kontakta din läkare eller vaccinationscentral i god tid före avresan för att ta reda på vad som krävs för ditt resmål. Läs mer på www.vaccinationsguiden.se


Insekter är ett betydligt värre plågoris i Sverige än i Afrika, men ta med ett mygg¬stift eftersom undvikandet av myggbett är ett sätt att minska risken för malaria.
Var mycket noga med att ta med gula kortet för att kunna intyga att du har gulafebervaccination

Transport

Från Johannesburg upp till Maun färdas man i minivan/buss och i Maun är det omlastning till safarijeep för resten av resan. 

Telefon & internet

Botswanas internationella landskod är + 267. Det är generellt väldigt dyrt att ringa hem från Botswana.  Kontrollera med din mobiloperatör om vad de har för täckning och priser i Botswana. Under en del av resan så kommer man ha väldigt dålig eller ingen täckning alls.

Det finns tillgång till internet på vissa camper (Maun, Kasane och Livingstone). Förbindelsen kan dock vara lite opålitlig och förhållandevis dyr.

Elektricitet 

Strömstyrka 230 volt, uttag i Botswana är sydafrikanska med tre hål, dock med större avstånd mellan hålen. (och i Zambia är det brittiska uttag med tre hål). På lodgerna finns möjlighet att ladda upp batterier på kvällarna. Man kan även ladda i safarifordonet.
För dig som vill ha mer information rekommenderar vi http://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/

Se alla resor till Botswana »