Olika men ändå så lika. Vid första anblicken kan resmålen verka vara varandras motsatser. Båda bjuder på hav, sol, snorkling och storslagna naturupplevelser samt nära möten med jättesköldpaddor, ödlor och fåglar. Den som en gång blivit förtjust i Galapagos unika djurliv blir nog inte besviken på Seychellerna - djur och naturkryssning.

Klicka här för att läsa mer om våra kryssningar runt Seychellerna och Galapagos »

På vår kryssning med med svenska naturguider, besöker vi de höga öarna i norr, med uråldriga vackert formade granithällar och block. Galapagos å sin sida består istället av unga vulkanöar med skarpkantad lava, som kommit upp ur havet i relativt sen tid geologiskt sett. Båda ligger visserligen vid ekvatorn, men strömmarna runt Galapagos är kyliga,ofta kring 17–18 grader, så här kan det vara skönt att låna våtdräkt när man snorklar. 

På Seychellerna brukar det vara 27–28 grader i havet, vilket gör att man kan ligga i och snorkla långa stunder. Galapagos ligger 7 timmar efter oss och Seychellerna 3 timmar före oss, så de befinner sig nästan på motsatta sidan av jorden från varandra.

Seychellernas öar är dessutom frodiga och gröna, ofta täckta av skog. Här finns sex endemiska arter av palm bara på ön Praslin, varav den märkliga Coco de Mer-palmen med sina dubbla jättenötter är den mest berömda. De flesta av Galapagosöarna är karga och torra med kaktusar längs kusterna, utom uppe i de västra öarnas högländer där det finns gott om grönska och träd.

I Vallée de Mai finns sex arter endemiska palmer. Skogen domineras av den sällsynta dubbla jättekokosnöten Coco de Mer och dess jättelika blad. Den märkliga nöten med det lustiga utseendet tar 6 år på sig att mogna och kan väga 30 kg – världens största frö!

Sjölejonet vistas vanligen nära vattenytan och dyker ner 40 till 150 meter. Dessa dykningar tar oftast tre till fem minuter. Ibland stannar en individ nästan 10 minuter under vattenytan och når maximalt 338 meters djup. De brukar vara lekfulla och vill gärna visa upp sina akrobatiska konster som vi kan se när vi snorklar.

Fetärnan lägger sitt ägg direkt på en kal gren utan bo. Oftast lyckas den hålla kvar ägget tills ungen kläcks.

Så vad är det som förenar upplevelserna, mer än att det är öar som vi besöker? – Jo, både Seychellerna och Galapagos bjuder på bekväma kryssningar med ovanligt välbevarad natur, flera endemiska och orädda djur och fåglar som man kan komma mycket nära. På båda resmålen besöker vi flera olika öar på varje tur, ofta en ny ö varje dag. Vi får se jättesköldpaddor på land eller simma med havssköldpaddor, och ser också olika slags ödlor, havs- och landfåglar samt märkliga växter. På grund av sina isolerade lägen har både Seychellerna och Galapagos många spännande och unika öformer.

En annan likhet mellan dessa ögrupper är att båda upptäcktes och befolkades i sen tid, bara för några hundra år sedan. I båda fallen är det en av anledningarna till att många av djuren inte hunnit bli skygga eller att de överhuvudtaget klarat sig fram till vår tid så att vi fortfarande kan få uppleva dem. Annars har det just varit på isolerade öar som människan snabbast kommit att utrota fåglar och djur, t.ex. den oflygga dronten på Mauritius.

Det är bara kring Indiska Oceanen och Galapagos det funnits jättelandsköldpaddor, varav många blivit utrotade. På Galapagos finns det dock några olika former kvar som man brukar få se. På Seychellerna får vi möta den variant som ersatt den utrotade lokala öformen. Dessa härstammar från atollen Aldabra i södra delen av Seychellerna och klarar sig idag mycket bra. Man blir lika förundrad varje gång, när jättar som kan väga flera hundra kilo kommer stegande, antingen det är på Galapagos eller Seychellerna.

»Man blir lika förundrad varje gång, när jättar som kan bli ett par hundra år och väga flera hundra kilo kommer stegande«

Havssköldpaddor lägger ägg, och gräver ned dem vid stränder. Honorna återvänder ofta till den strand där de en gång själva kläcktes för att lägga sina ägg. 

Låter det lockande? Vi har över 30 års erfarenhet av naturresor. Våra naturkryssningar runt Galapagos och Seychellerna är några av våra mest uppskattade resor. Kontakta gärna oss för ett förslag på en resa i grupp med svensk naturguide. Vi skräddarsyr också resor till Galapagos på valfri avresedag!   

Läs mer om våra resor tilll Galapagos, klicka här »

Mer om våra resor till Seychellerna klicka här »