Översikt

Safari i Selous - Vildhund, valhaj och vildmark

Följ med till vildmarkerna och savannerna i Selous - Tanzanias och Afrikas största storviltreservat. Här möter vi lejon, vildhund och de andra stora rovdjuren - förutom massor av vackra antiloper, giraffer, zebror, elefanter och flodhästar. Resan avslutas med sol och bad på Mafia Island, där vi kan få simma med den jättelika, men fredliga valhajen - en upplevelse utöver det vanliga.

Läget på vår lodge invid Rufijifloden är magnifikt - med utsikt över floden och savannen. Här somnar vi in till flodhästarnas gnäggande och elefanternas trumpetande. Dagarna tillbringar vi med safariturer bland alla djur i öppna jeepar, både morgon och kväll, båttur bland krokodiler och flodhästar samt en spännande vandringssafari till fots. På Mafia bor vi på ett bekvämt litet strandhotell nära valhajarna.

 Valfritt avresedatum från två personer, under själva safarin delar man jeep med andra resenärer. Egen bil från fyra personer

 
På vår resa landar vi mitt i vildmarken när vårt safariflygplan tar oss direkt in i Selous. Det är ett av Afrikas största och på många sätt viktigaste storviltreservat. Längs den vida Rufijifloden möter vi massor av storvilt och vidsträckta vildmarker. Våra lokala guider är skarpögda experter som känner djurens vanor väl. De visar oss runt bland flockar med buffel, impala, kudu, zebra, giraff, buffel och elefant. Med lite tur ser vi även eland- eller sabelantilop och många andra spännande djur som leopard, gepard och lejon. På vår båttur på floden kryssar vi fram bland flodhästar och krokodiler, förutom en massa olika slags färggranna fåglar.

Det hoppar och skumpar när vi följer en flock afrikanska vildhundar på jakt genom den väglösa bushen. Vi rundar några giraffer, tappar flocken ur sikte, men vår förare följer spåren och plötsligt står de framför oss i en glänta. Vi närmar oss sakta och några ur flocken kommer nyfiket fram. Ett minne för livet. Det är få platser kvar i Afrika där man idag fortfarande kan få se en flock med dessa vackra och högintressanta rovdjur.

Vi bor med bästa läge på en mycket bekväm tältlodge med strålande utsikt över Rufijifloden. Det blir en safari med massor av storvilt men med få andra besökare. Här får vi även göra en intressant vandringssafari. På kvällen kan vi njuta av en kall öl när vi sitter på terrassen och ser solen gå ned över Uzambarabergen i fjärran.

Resan avslutas på Mafia Island i Indiska Oceanen där vi kan sola, bada och snorkla tillsammans med världens största fisk - den planktonätande valhajen! Mafia ligger söder om Zanzibar och är en lugn ö med palmkantade stränder. Havet och korallreven utanför är hemvist för exotiska korallrevsfiskar, mantor, och havssköldpaddor. Ön kantas av ett stort marint reservat i öster och söder. Från november till mars finns det här goda chanser att få bada och snorkla med den mäktiga vitfläckade valhajen - strax utanför Butiama Lodge där vi bor. Här blir det en utfärd med båt för att leta efter de gigantiska hajarna...

Selous - stort som Danmark
Det senaste årtiondet har tjuvjakt på elfenben och noshörningshorn ökat dramatiskt i Afrika och Selous är ett av de hårt drabbade områdena. Dessutom delade regeringen nyligen ut koncessioner till gruvbolag för att bryta guld och uran mitt i världsarvet Selous. Därför har det satts upp på listan över hotade världsarv av UNESCO. Påtryckningar från WWF samt en kritisk rapport från Internationella naturvårdsunionen (IUCN) har lyckligtvis fått Tanzanias regering att dra tillbaka alla 48 beviljade koncessioner, vilket är ett viktigt framsteg. Dessutom har man lovat att motverka tjuvjakten genom att öka antalet parkvakter till det dubbla. Så än finns det hopp om att kunna rädda Afrikas största viltreservat. Men det är samtidigt viktigt att världen får upp ögonen för de fantastiska naturvärdena i Selous. Idag hyser det Afrikas största kvarvarande bestånd av flodhäst, buffel, lejon och vildhund. Här finns 4500 lejon och 900 vildhundar enligt IUCN - de ojämförligt viktigaste populationerna för två djurarter som nu försvinner i snabb takt.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg från Stockholm på kvällen vid 21-tiden över natten med direktflyg till Addis Abeba. 

 • Dag 2 Dar es Salaam - Selous

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen. Byte till nytt flyg mot Dar es Salaam i ca 3 timmar med ankomst vid 13:30-tiden. Här möts vi av vår lokala agent som tar oss till inrikesflygplatsen inte långt därifrån. Safariflyg till Selous ca 45 min. I Selous möts vi av våra lokala guider vid den lilla landningsbanan inne i parken. Vi åker safarijeep i ca tio minuter direkt till Rufiji River Lodge med parkens bästa läge. Här välkomnas vi av personalen och flyttar in i våra mycket bekväma, stora Hemmingwaytält som står på trädäck med utsikt över floden. Vi får tid för vila och kanske ett dopp i den stora poolen innan vi äter gemensam middag. När solen gått ner över Uzambarabergen i fjärran somnar vi till flodhästarnas frustanden och gnägganden när de gör upp om revirgränserna i floden. 

 • Dag 3 Selous Game Reserve

  Efter frukost bär det ut på vår första game drive. Vi börjar med de vanligaste djuren som håller till i bushen och längs lagunstränderna. Flockar med elefanter, bufflar, giraffer, zebror, impala-antiloper, vattenbockar och ståtliga större kuduantiloper ses lite överallt. Har vi tur stöter vi på en flock vildhundar (som Selous främst är berömt för) på jakt. Eller några lejon som vilar ut efter nattens jakt, med ungar som klättrat upp i ett träd som på bilden. Det finns hela tiden något nytt att se vart än vi åker. Vårtsvin som bökar, eller några mindre antiloper som dik-dik och buskbock, vilka rör sig parvis. Efter morgonens utfärd känns det skönt att komma tillbaka och ta en dusch före lunchen när det hunnit bli varmt. Vi kan vila en stund eller så njuter vi av utsikten över floden från serveringen.

 • Båttur på Rufijifloden

  På em är det dags att ge sig ut på floden med båt - bland alla flodhästar, fåglar och krokodiler - beroende på vilket som blir lämpligast. Längs stränderna växer höga, ståtliga Borassuspalmer som pelare. Det är gott om olika arter av färggranna biätare och kungsfiskare - ofta finns här flockar med den vackra scharlakansröda biätaren. Olika hägrar och storkar jagar fisk. Då och då hörs de gälla ropen från de vackra havsörnarna - The voice of Africa. Båten kryssar runt bland flodhästar och krokodiler på sandbankarna efter den breda flodfåran och vi gör avstickare in i stora laguner för att leta efter djur som kommer för att dricka mot kvällen. Vinden svalkar i värmen. Efteråt kan vi sitta i baren och njuta av en kall öl när solen sakta går ned över floden. - att få sitta vid floden i skymningen och få höra när lejonen börjar ryta eller elefanterna trumpetar är en nästan religiös upplevelse. Middag och genomgång av dagens upplevelser.

 • Dag 4 Vandringssafari

  Efter en tidig frukost ger vi oss av på vandringssafari med beväpnad guide. Vi lär oss mer om djurens spår, olika växter och hur man smyger sig på storvilt. Det är en mycket annorlunda känsla att uppleva savannen och djuren till fots, däremot kommer vi närmare djuren med safarifordon. Efter några timmar på campen för vila och lunch gör vi en ny safari med bil på eftermiddagen. Vi spårar vildhund och andra spännande djur, allt efter vad som setts innan. Middag vid lägerelden där vi kan diskutera safarins alla upplevelser under södra halvklotets stjärnhimmel.

 • Dag 5 Selous - sista dagen i vildmarken

  Denna sista dag på fastlandet kanske guiden väljer att hålla oss ute på savannen hela dagen. Vi packar picknicklunch och ger oss av för att kunna komma lite längre bort. Vi försöker inrikta oss på att göra ett sista försök att hitta något speciellt djur som råkat gäcka oss på de föregående turerna t.ex. leopard, vildhund eller lejon. Ingen safari är den andra lik - det är det som gör alla safariresor så spännande. Här finns många olika slags miljöer som gör att det aldrig blir enahanda. På kvällen blir det middag och pratstund vid brasan igen. Kanske hör vi lejonen mullra i fjärran.

 • Dag 6 Selous - Mafia med sol och bad

  Efter frukost tar vi farväl av guider och personal. Transfer till flygplatsen för flyg vidare till Mafia Island, vilket tar ungefär en timme. Vid ankomsten möts vi av strandhotellets personal som tar oss med till Butiama Beach Resort. Lodgen består av sju bungalower, reception och restaurang. Här kan vi koppla av och njuta av lugnet i hängmattan. Butiama ligger lite avskilt och stranden finns direkt utanför. Frukost och middag ingår. På dagen räcker det ofta med lite frukt eller så beställer man med lite mat på utflykterna. Sola och bada, snorkla och njut av den vackra solnedgången över havet i väster. Middag på lodgen i den svarta ljumma natten. Butiama är byggt i naturliga byggnadsmaterial och inredningen är ombonad och mysig i lokal swahilistil. Rummen har myggnät, fläkt och naturligtvis eget badrum med dusch.

 • Dag 7 Valhajstur

  Efter frukosten kan man utforska stränderna, sola och bada eller ta det lugnt och läsa en bok i hängmattan på den egna terrassen. Från bungalowen kan du blicka ut över havet och sandstranden. Denna dag (eller någon av de kommande dagarna) ingår en båttur på samma sida av ön som lodgen för att leta efter valhaj - en av resans höjdpunkter. Har man tur får man se dem när de kommer in nära den långgrunda kusten för att vila och söka mat. De stora jättarna är helt ofarliga planktonätare och man kan hoppa i och simma i närheten dem som på bilderna, bara man håller lite avstånd och uppträder respektfullt. Vattnen häromkring är en av de bästa platserna för den som vill uppleva detta "havets storvilt - världens största fisk". På kvällen äter vi en god middag med frukt och fisk direkt från havet innan vi somnar in till vågornas brus mot stranden. Butiama Beach Resort.

 • Dag 8-9 Sol, bad och snorkling

  Vi tar det lugnt, vilar och badar eller så kan man utforska stränderna och njuta av det ljumma havet. Den som vill kan boka en snorklingstur till det marina reservatet på södra delen av ön. Har man dykcertifikat kan det även ordnas dykning. Mafia är en ö med många vackra stränder. Havet och korallreven som omger ön i öster och söder är naturlig hemvist för massor av exotiska korallrevsfiskar, men även mantor, muränor, sjökor och havssköldpaddor. Även strändernas mangroveskogar bildar ett viktigt och unikt ekosystem. Med anledning av alla stora naturvärden är stora delar av ön och dess omgivande korallrev skyddade som marint reservat. Frukost och middag på Butiama.

 • Dag 10 Avslutning och hemresa

  Vi passar på att ta ett sista dopp och att njuta av lugnet på morgonen. Sen är det dags för oss att åka till flygplatsen för flyg tillbaka till Dar es Salaam. Där möts vi och får transfer till den internationella flygplatsen inte långt därifrån. Flyget till Addis Abeba avgår vid 16:30-17 tiden. I Addis gör vi ett längre uppehåll för byte till nytt flyg kring midnatt mot Arlanda.

 • Dag 11 Hemkomst

  Förhoppningsvis är vi fulla av härliga minnen och upplevelser när vi landar på Arlanda på morgonen vid 7-tiden. Vi kommer hem med många storslagna upplevelser med storvilt och dramatisk natur. 

 • Valhaj

  Valhajen är världens största fisk och kan bli upp till 12 meter lång och väga över 35 ton. Trots sin storlek är den ofarlig. Den har simfenor som mäter upp mot 2 m, en mun som är över en meter bred och ett skinn som når en tjocklek på 20 cm. De blir könsmogna först vid 30 år och man tror att en del kan bli 60-70 år gamla. Under perioden slutet av oktober till början av mars samlas valhajarna i sundet mellan Mafia och fastlandet, utanför Rufijiflodens utlopp. Här finns det god chans att få se bjässarna om man åker med på en båttur.

 • Observera Programändringar

  Vid alla naturupplevelser är det just naturen som styr. Väder, djurens rörelser eller andra naturfenomen kan tvinga oss att lägga om programmet med kort varsel. Vid alla sådana förändringar gör vi vårt yttersta för att din reseupplevelse ska bli så bra som möjligt ändå och i vissa fall kan den komma att bli ännu bättre än förväntat. Men som alltid vid naturupplevelser kan man aldrig garantera något.

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav. Selous Game Reserve är Tanzanias och Afrikas största storviltreservat och ett av de viktigaste naturområdena i världen enligt WWF:s Allan Carlson.
 • Game drive för oss själva, i öppen Land Rover med soltak. Ingen trängsel, få besökare. Här finns världens i dag största kvarvarande lejonbestånd, så viktigt när lejonens antal minskar i rask takt.. Dessutom det största kvarvarande beståndet av vildhund, vilket parken varit berömt för de sista 20 åren. Mängder av storvilt på alla safarins dagar och många andra djur som är svårfunna i de mer kända parkerna. Här finns Afrikas största kvarvarande bestånd av lejon, Afrikansk vildhund och buffel.
 • Det imponerande fågellivet med mer än 500 arter, med massor av vackra och färgstarka fåglar som olika biätare, kungsfiskare, hägrar och solfåglar.
 • Avslutningen med sol och bad med valhajar vid Indiska oceanen. De vackra vita korallsandstränderna och den lugna atmosfären. Det trevliga boendet, med god mat och lugnt läge. Möjligheten att åka och snorkla i korallreven i det marina reservatet. Ett av världens bättre "hot spots" för att se valhaj på nära håll.

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Flyg bokas separat. Kontakta oss för pris
Avresor jun - mar
Pris Från 58 900
Enkelrumstillägg på förfrågan
Detaljerade priser

Del i dubbelrum 58 900 kr per person. Internationell flyg bokas separat och tillkommer på priset. Bokas på egen hand eller hos Äventyrsresor. Kontakta oss för pris

Barnpris

Barn 5-11 år som delar med två vuxna, Kontakta oss för pris

I priset ingår
 • Safariflyg till Selous, vidare till ön Mafia och åter till Dar es Salaam
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Safaris i Selous game reserve - Sol och bad på Butiama Beach på ön Mafia, lugnt och avspänt, bara 7 bungalows
 • Alla lokala transporter i safarifordon, alla nödvändiga transfers
 • Lokala engelsktalande, kunniga guider i Selous
 • Engelsktalande guide/chaufför
 • Helpension i Selous och halvpension på Butiama Beach
 • Samtliga transporter
 • En valhajstur med båt på Mafia - Båttur på Rufijifloden, vandringssafari
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker, dricks, fyra luncher på Mafia

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

 

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania
Dag 2. Dar es Salaam - Selous
Dag 3. Selous Game Reserve Båttur på Rufijifloden
Dag 4.Vandringssafari
Dag 5. Selous - sista dagen i vildmarken
Dag 6. Selous - Mafia med sol och bad
Dag 7. Valhajstur
Dag 8-9. Sol, bad och snorkling
Dag 10. Avslutning och hemresa
Dag 11. Hemkomst

Klimat

Det är normalt torrperiod i södra Tanzania mellan juni-feb, vilket ger goda förutsättningar för safaris. Lite mer regn, oftast som skurar i okt-nov samt att det ibland kan komma lite lättare regn i feb, men det brukar ändå vara en bra tid för safaris. Valhajarna brukar komma i november och försvinna i mars.

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till Tanzanias ambassad eller besöka deras hemsida. Visum söks enklast innan avresa, kostnad 50 usd. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Visum till Tanzania är elektroniskt. Vi rekommenderar att man ansöker om visum via Alla Visum https://www.allavisum.se/refer/wetravelgroup. Man kan betala på Alla Visums hemsida, fylla i ansökan, och sedan skicka alla handlingar via epost, vanlig post, eller lämna in dem på Alla Visums kontor i Stockholm. Vid frågor kan ni ta kontakt med Alla Visum.

Om ni vill ordna visum på egen hand, kan ni ta kontakt med Tanzanias ambassad: https://www.tanemb.se/

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bra läge vid floden inne i Selous Game Reserve. I Selous och Indiska oceanen är det varmt och fuktigt hela året, men i Selous finns pool och på Mafia oftast en behaglig sjöbris. På Mafia går det att bada även vid lågvatten. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Bekväma bungalower på ön Mafia, mycket bekvämt stort Hemingwaytält i Selous. Del i dubbelrum med egen toa och dusch. Obs, rummen/tälten är så stora att det går att ha med 1-2 barn per rum på denna resa. Rufiji River Camp i Selous 4 nätter, Butiama Beach Lodge 4 nätter, här finns 7 bungalower, restaurang och trevlig strand. Nära till valhajarna.

Valfritt avresedatum från två personer, under själva safarin delar man jeep med andra resenärer. Egen bil från fyra personer. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Boende

 • Rufiji River Camp

  En mycket exklusiv vildmarkscamp med bästa läge på en hög brant vid Rufijifloden. Här kan du sitta med en kall öl och spana över den stora floden, höra frustande flodhästar eller se elefanter komma vadande. Vi bor nära alla djur och åker på game drive med campens öppna jeepar bland giraffer, antiloper och Afrikanska vildhundar. Campen består av stora, höga tält omgivna av skuggade verandor med soffor och fåtöljer. Eller vila ut i baren, biblioteket eller den stora poolen.
  Här ordnas båtutflykt på den vida floden som omgärdas av höga ståtliga borassuspalmer och sandbankar. Fullt av färgranna fåglar. Båten tar 10-15 passagerare och har soltak. Du kryssar fram bland bullrande flodhästar och solbadande krokodiler. Den som vill kan följa med på vandrigssafari i gryningen med beväpnad guide, (ej för barn). Ta med stadiga skor mot törnen och kläder i dova färger.

   


  Finns på hotellet

  Stora bekväma tält med två breda sängar, stort badrum med dubbla handfat. Fåtöljer, sekretär och klädskåp. Hela tältet står på en stor träveranda, med skuggad, möblerad uteplats. På Rufiji River Camp finns restaurang, pool och bar. Vandringssafari och båttur ingår. Bästa läge i Selous för djurskådning inne i parken och vid floden. Större delen av det övriga Selous, stort som Schweiz, är jaktreservat. Flera andra camper ligger utanför parken och kräver långa transporter för att nå in till djuren.

  Finns på rummet

  El fyra timmar på kvällen.

 • Mafia Island - Butiama Beach

  Vi bor på Butiama Beach i bekväma strandnära bungalows med egen terrass. Från hängmattan kan vi blicka ut över havet och sandstranden. Lodgen är uppbyggd i naturliga byggnadsmaterial och inredningen är ombonad och mysig. Rummen har myggnät, fläkt och naturligtvis eget badrum med dusch.