Översikt

Julresa till Borneo med strandliv på ön Lankayan

Upplev det stora familjeäventyret på Borneo - en spännande naturresa som avslutas med sol, bad och snorkling. I regnskogen spanar vi efter våra släktingar, de vilda orangutangerna, lustiga näsapor, exotiska näshornsfåglar och skygga pygméelefanter. På ön Lankayans sandstränder söker vi efter små havssköldpaddor i månskenet. Vi besöker ett rehabiliteringscenter för orangutanger och vandrar på hängbroar över regnskogens tak. Resan avslutas med snorkling och härliga bad på några av Lankayans vackraste stränder.

Borneos regnskog är en av de äldsta och mest artrika regnskogarna på vår jord. Här möter vi en värld av unika och fascinerande djur och växter – som flygande ödlor och grodor, klättrande fiskar och insekter som ser ut som blommor. På nära håll ser vi proboscisaporna med sina stora, röda näsor och den rödhåriga orangutangen.

Under vår färd längs Kinabatanganfloden och dess bifloder spanar vi efter pygméelefanter, apor, jätteekorrar och de stora näshornsfåglarna. Vi har även ett möte bokat med våra släktingar orangutangerna, i Sepiloks rehabiliteringscenter där de återanpassas till ett liv i det fria. Regnskogssafarin avslutas på ön Lankayan. Här drivs ett antal bevarandeprojekt för de två arter havssköldpaddor som finns kring ön. Har vi tur får vi vara med och se när sköldpaddshonorna kommer upp på stranden för att lägga sina ägg. Här njuter vi också av långa fina sandstränder och varma bad.

 Fast avresa på jullovet (se datum) eller egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer.


En hållbar resa

Våra samarbetspartners på Borneo har vunnit många utmärkelser för sitt engagemang i lokala bevarande- och naturvårdsprojekt som drivs i nära samarbete med lokalbefolkningen. De stödjer återplantering av träd och vattenförsörjningsprojekt, och genom en väl genomförd, småskalig och miljövänlig turism bidrar de till att skydda regnskogen från exploatering. Boendet på Sukau Rain Forest Lodge i känsliga Kinabatangan är miljöcertifierat och värms upp med solfångare. Turerna på bifloderna görs med eldrivna båtar för att inte störa djuren.

Boka din resa

2024-12-20 2025-01-03 55 900 kr Turkish Airlines Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Borneo

  Vi flyger från Sverige mot Malaysias huvudstad Kuala Lumpur, en mellanlandning i Istanbul på vägen. Måltider på flyget.

 • Dag 2 Världens tredje största ö

  Längs vägen blir det ett stopp några timmar för byte i Kuala Lumpur. Vi tar ut vårt bagage och checkar in det vidare med inrikesflyg. På kvällen reser vi vidare mot Borneos norra del Sabah och dess huvudstad Kota Kinabalu. Vi landar runt midnatt och har en transfer till vårt hotell där vi checkar in i på våra rum. Efter en lång resa får vi äntligen sova.(måltider på flyget och på egen hand på flygplatsen)

 • Dag 3 Mari Mari village och nattmarknad

  Under förmiddagen kan man vila och pusta ut efter en lång flygresa. Lunch intas på egen hand och under eftermiddagen beger vi oss ca 30 min utanför staden där regnskogen börjar klättra upp mot de omgivande höjderna. Här skall vi få besöka Mari Mari village som är som ett utomhusmuseum inbäddat i regnskogen där man få besöka Sabahs olika ursprungsstammar. Man gör en kortare vandring igenom området och besöker varje stams traditionella hus för att lära sig om hur de levde och på vissa ställen, fortfarande lever. Du kan handla hantverk, delta i några aktiviteter eller bara njuta av naturen. Väl tillbaka i Kota KInabalu besöker vi en nattmarknad där vi kan följa den lokal kommersen. Man få se mycket spännande frukter och grönsaker man knappt hört talas om. Innan vi drar oss tillbaka till hotellet äter vi en gemensam middag med vår guide. (Frukost,Middag)

 • Dag 4 Regnskogen vid Mt Kinabalu

  Resan går genom Dusunfolkets risodlingar över bergen i Crocker Range mot Mount Kinabalus fot. När vi kommit upp en bit i bergen så gör vi ett stopp på en lokal marknad där vi kan sträcka på benen och kika runt lite bland alla spännande frukter och grönsaker. Efter lunch tar vi oss till bergets fot och Kinabalu Park för ett besök på Kinabalu Geopark Gallery och Mountain Garden i Kinabalu Park Headquarters. För de som önskar så tar vi senare en guidad promenad på en av stigarna i området för att utforska bergsregnskogen. Vi befinner oss här på ca 500 möh och skogen längs bergets sidor drar till sig fukt från havet vilket gör att träden här har goda förutsättningar att växa sig höga. Innan vi tar oss till vårt hotell i Kundasang stoppar vi för att få vackra vyer över Borneos högsta berg. Här finns även ett minnesmärke och utställning om invånarnas roll under Andra Världskriget. På kvällen middag på hotellet(F,L,M)

 • Dag 5 Vidare till östkusten och Sandakan

  Idag beger vi oss längs Mt Kinabalus fot vidare ca 40 km till Poring, som ligger öster om Kinabalu national park. Här gör vi en lättare djungelvandring för att sedan ta oss upp på hängbroarna som finns 41 meter upp i trädkronorna (för den som inte vill upp på de höjderna gå det bra att vandra runt på områdets stigar istället). Vi hinner även med ett besök vid ett vattenfall och de som önskar kan ta sig ett dopp i en liten flod. Efter lunch beger vi oss landvägen över ön till Sabahs östra kust. En ganska lång tur på ca 5-6 timmar men landskapet är vackert och det finns alltid något att se längs vägen. Vårt mål är Sandakan som är porten mot Suluhavet på östkusten. Härfrån utgår båtarna till öarna utanför och till Kinabatanganfloden som vi skall få färdas upp för dagen efter.  Vi stannar precis innan Sandakan och checkar in på Sepilok nature lodge och kan här  ta ett efterlängtat dopp i poolen eller strosa runt i de vackra omgivningarna. På kvällen njuter vi av en god middag på vår lodge(F,L,M)

 • Dag 6 Orangutangerna i Sepilok

  Efter frukost vandrar vi ett stenkast till Sepiloks rehabiliteringscenter där föräldralösa och skadade Orangutanger fått en fristad på. Vi får här information om Orangutangernas svåra situation och de rehabiliteringsinsatser som pågår vid centret. Orangutangarna stanna ofta flera år på centret och när de är redo så släpps de ut i det närliggande skogreservatet eller förflyttas till någon av de andra skogsreservaten i Sabah. Nyligen utsläppta orangutanger stödmatas fortfarande genom att man lägger ut frukt på plattformar i skogen och vi får, vid vårt besök, även besöka en av dessa matningar efter en 10 minuters promenad in i skogen. Efter matningen får vi besöka centrets avdelning där man hjälper de allra yngsta små orangutangerna och kan följa personalens jobb genom en glasruta. Därefter går vi en kortare bit till Borneo Sun Bear Conservation Center för att lära oss mer om bevarandet av världens minsta björn. - Malajbjörnen.(F,L,M)

  Vi reser sedan vidare till Sukau Rainforest Lodge. Den lilla bekväma lodgen har fått flera ekoturismutmärkelser för de genomtänkta utflykterna, solcellsuppvärmningen och den fina byggnadskonsten. Under sen eftermiddag gör vi en två timmars exkursion med en båt som drivs av elmotor när det behövs tystnad. Vi spanar efter den märkliga näsapan som sitter i träden längs floden. Under utflykterna hoppas vi få se våra släktingar orangutangerna, vildsvin, sällsynta pygméelefanter, långsvansade makaker, langurer och andra apor. Våra kunniga guider gör en presentation av området efter middagen. Sukau Rainforest Lodge. (F,L,M)

 • Vi reser sedan vidare till Sukau Rainforest Lodge. Den lilla bekväma lodgen har fått flera ekoturismutmärkelser för de genomtänkta utflykterna, solcellsuppvärmningen och den fina byggnadskonsten. Under sen eftermiddag gör vi en två timmars exkursion med en båt som drivs av elmotor när det behövs tystnad. Vi spanar efter den märkliga näsapan som sitter i träden längs floden. Under utflykterna hoppas vi få se våra släktingar orangutangerna, vildsvin, sällsynta pygméelefanter, långsvansade makaker, langurer och andra apor. Våra kunniga guider gör en presentation av området efter middagen. Sukau Rainforest Lodge. (F,L,M)

 • Dag 7 Djungelflodfärd längs Kinabatangfloden

  Tidig exkursion med båt på Kinabatangfloden. Fågellivet är extremt rikt och det är inte ovanligt att se flera av Borneos åtta arter näshornsfågel. Vi hoppas få se de vilda orangutangerna leka bland träden. På eftermiddagen en ny flodtur för att åter spana efter Borneos unika djurliv och kanske få en glimt av de skygga små kattdjuren som finns i den omgivande regnskogen. Mot tillägg på plats kan du även följa med på en spännande och givande nattsafari med båt. Boende på Sukau Rainforest Lodge. (F,L,M)

 • Dag 8 Fler turer på floden och dess biflöden

  Tidig morgontur med båt på Menanggolfloden medan dimmorna fortfarande lättnar. Vila på lodgen eller bada i poolen. På eftermiddagen blir det ytterligare en tur med båt längs floden och en chans att få se ytterligare djur och fåglar längs vattnet. Har vi inte redan fått se de hotade Pygméelefanterna så hoppas vi att vi skall få syn på dom idag. Elefanterna rör sig normalt längs floden och hörs ofta röra sig en bit in från strandkanten även om de ibland kommer fram för att bada, simma över floden eller bara äta det saftiga gräset som växer precis vid vattenbrynet. Elefanterna har även en stig precis bakom lodgen så har man tur kan man stöta på dom även där. Vi återvänder därefter till Sukau Rainforest Lodge för en sista övernattning i regnskogen. (F,L,M)

 • Kinabatanganfloden är Borneos näst längsta flod och har sin källa i de centrala bergsmassiven ca 50 mil i i landet. Floden är känd för sin biologiska mångfald och för sina goda möjligheter att få se många av Borneos djur i sin naturliga miljö. Tidigare var floden viktig för avverkningen av regnskogen och timmer flottades ned för floden och marken ersattes mer och mer av plantager. Sedan 1997 är stora delar av floden skyddad i olika naturreservat och ses som en viktig plats för Borneos djur och natur. Där plantager nådde ända fram till floden har man nu planerat ny skog så att djuren skall få sammanhängande skogsområden att röra sig i. För t.ex. orangutangens förflyttning är det nödvändigt med sammahängande skog då den sällan klättrar ner från träden eller försöker sig på att simma.

 • Dag 9 Ön Lankayan - kritvita stränder och turkost hav

  Efter frukost lämnar vi vår lodge och regnskogens alla ljud. Har du kanske lärt dig känna igen ljudet av en Noshörningsnäshornsfågel? Vi beger oss landvägen tillbaka till Sandakan där vårt nästa äventyr tar vid. Här tar vi båt ut ca 1 1/2 timmes till Lankayan Island. Mitt i Suluhavet ligger denna underbara lilla ö med sin orörda, tropiska vegetation, välbevarade korallrev och vita sandstränder. Här njuter vi i ett lugnt och skönt paradis och smälter alla intryck från regnskogen. Lankayan Island Resort. (F,L,M)

 • Dag 10-11 Lata dagar på ön Lankayan

  Lankayan har under de senaste åren fått ett rykte som toppdestination för dykupplevelser. Här har du endast ett par steg till snorkling i världsklass med ett fantastiskt djurliv under ytan. Det är inte omöjligt att du stöter på sköldpaddor och om du inte träffar dem i havet finns det ett sköldpaddscenter på ön. Här drivs ett antal bevarandeprojekt för de två arter havssköldpaddor som finns kring ön. Har vi tur får vi vara med och se när sköldpaddshonorna kommer upp på stranden för att lägga sina ägg. När de kläcks får vi hjälpa personalen med att se till att de nykläckta sköldpaddsungarna får en säker promenad till havet. På nyårsafton äter vi gemensam nyårsmiddag. (F,L,M)

 • Dag 12 Vi lämnar Lankayan

  I dag lämnar vi Lankayan Island och tar oss tillbaka till fastlandet. På Sabah hotell tillbringar vi ytterligare en natt för att slippa stressa vidare till flyget direkt efter vår övistelse. Vid ankomst till Sandakan möts vi återigen av vår guide och besöker sedan Labuk Bay Proboscis Sanctuary. Här gör vi en kort promenad och får se när de roliga näsaporna och silverlangurerna matas. Även dessa djur har ett rehabiliteringcenter i närheten av Sandakan då deras naturliga levnadmiljöer hela tiden krymper när palmoljeplantagerna i in tur växer. Under sen eftermiddag besöker vi  sedan Rainforest Discovery Center och dess broar i regnskogstaket. För den som inte vågade gå på hängbroarna i Poring får man här en ny chans på stora och breda metallbroar ca 20 meter över marken. Området har även fina stigar och intressant information om livet i Borneos regnskogar. Har vi tur ser vi även någon av de orangutanger som finns i skogen kring Sepilok. Resten av kvällen fri och middag på egen hand. Boende på Sabah Hotel i Sandakan (F, L)

 • Dag 13 Farväl till den gröna ön

  Efter frukost har man tid för ett sista dopp i poolen och en tidig lunch innan det är transfer till flygplatsen för flyg till Kuala Lumpur där vi har en sista natt på resan. Kvällen på hotellet spenderas på egen hand. Vi bor nära flygplatsen men man kan även ta sig in till stan dagen därpå. (F)

 • Dag 14-15 Kuala Lumpur och hemresa

  Utcheckning på hotellet mitt på dagen och sedan fri dag fram till att flyget går hem strax innan midnatt. Hotellet har regelbundna transporter till flygplatsen. För de som vill in till staden under dagen kan man lämna bagaget på hotellet och sedan hämta upp det igen innan man åker ut till flygplatsen igen. Kuala Lumpur är en stor stad så vill man hinna se lite så gör man bäst i att åka in redan på morgonen. Man bör vara ute på flygplatsen minst 3 timmar innan flyger går hem. Byte i istanbul på vägen och hemkomst mitt på dagen dag 15 (Frukost på hotellet, måltider under flygningarna)

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är preliminära. Det är bra att resa med ett öppet sinne för  synen på tid inte är som vi är vana vid här hemma i Skandinavien.

 • Ingår för barn Medlemskap i WWF

  En FamiljeExpedition ska vara ett lärorikt äventyr. Därför har vi alltid erfarna naturguider på resan. Små äventyrare blir dessutom medlemmar i WWFs barnklubb Panda Planet och alla tonåringar får tidningen WWF Eko som ger nyheter om djur, natur och miljövård.

Resans höjdpunkter

 • Spännande exkursioner med båt på Kinabatanganfloden för att spana efter näsapor och regnskogens fåglar
 • Besöket hos orangutangerna på Sepilok Rehabilitation Center
 • Vandringar i regnskogen i Mt Kinabalu Nationalpark
 • Snorkling, bad och sköldpaddor på ön Lankayan med fina korallrev

Karta

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 20/12
Pris Från 55 900 kr
Enkelrumstillägg 8200 kr
Detaljerade priser

56 900 kr/person för del i dubbelrum, 55 900 kr för del i trippelrum

Barnpris

Barn 7-11 år: 45 900 kr. Max 1 barn per dubbelrum. Gäller endast barn som delar rum med två vuxna. Är ni 4 personer behöver man dela upp sig på två rum på vissa av boendena. Kontakta oss för möjlighet och pris.

I priset ingår
 • Flyg från Stockholm inkl. inrikesflyg t/r samt alla lokala transporter med minibuss och båt
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Besök på mari mari cultural village
 • Besök i Mt Kinabalu nationalpark
 • Spännande exkursioner med båt på Kinabatanganfloden
 • Besök på Rainforest Discovery Center
 • Besök på Orangutangernas rehabiliteringscenter i Sepilok
 • Besök på Labuk Bay Proboscis Sanctuary där vi får se näsapor och silverlangurer matas
 • Promenad på hängbroar genom regnskogens tak
 • Snorkling, bad och sköldpaddor på ön Lankayan
 • Inträden och nationalparksavgifter
 • Helpension Sukau Rainforest Lodge och Lankayan. Övriga dagar ingår frukost. De flesta luncher och middagar serveras i bufféform
 • Guidade exkursioner med engelsktalande naturguide
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dryck, dricks, måltider utanför programmet

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Tillägg

Göteborg eller Köpenhamn. Pris beroende på platstillgång

Resplan

Dag 1. Mot Borneo
Dag 2. Ankomst till världens tredje största ö på sen kväll
Dag 3. Mari Mari village och besök på nattmarknad
Dag 4. Mt Kinabalu National park
Dag 5. På hängbroar i regnskogstaket och vidare till Sandakan
Dag 6. Orangutangerna i Sepilok
Dag 7. Djungelflodfärd längs Kinabatangfloden
Dag 8. Fler turer på floden och dess biflöden
Dag 9-11. Ön Lankayan- Kritvita stränder och turkost hav
Dag 12. Vi lämnar Lankayan. Labuk Bay Proboscis Sanctuary.
Dag 13. Farväl till den gröna ön
Dag 14. Kuala Lumpur
Dag 15. Hemkomst

Resesätt Turkish Airlines
Visum

Visum behövs för närvarande inte för svenska medborgare. Passet måste dock vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Resans karaktär

Vi bor på bekväma lodger och hotell. Vi bildar en egen grupp, men på lodgerna möter vi även andra internationella gäster och ev extra exkursioner utanför programmet som ex nattsafari görs tillsammans med dem.

Deltagarantal

Min 10, max 20

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

 Fast avresa på jullovet (se datum) eller egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer. Klicka på Boka direkt för att göra en förfrågan!

Boende

 • Sepilok Nature Resort

  Sepilok Nature Resort är gömt bland tropiska växter, gigantiska träd, vattendammar och spektakulära orkidéer. Det omges av bebyggelse på ena sidan och reservatet på andra sidan. Man bor i mysiga bungalows och har gångavstånd till det världsberömda Kabili- Sepilokreservatet med orangutanger och andra apor. Har man tur kommer en orangutang på rymmen på besök. På hotellet finns en restaurang. Alla rum har privat badrum, balkong och  A/C. Wifi finns i allmänna utrymmen.

 • Sukau Rainforest Lodge

  Boendet i träbungalows vid Sukau Rainforest Lodge är byggt vid Kinabatanganflodens strand. Här finns en stor restaurang byggd på ett trädäck över floden, gemensamma utrymmen där man kan ta te och kakor, en liten butik och pool. De bekväma rummen har takfläkt, myggnät, dusch och toalett. Utflykterna med båt på floden sker med moderna snabba fyrtaktsmotorer, men när vi kommer nära djuren smyger man fram med tysta eldrivna motorer för att komma nära och inte förstöra stämningen. Sukau Rainforest Lodge har nyligen utsetts till en av National Geographics "Unique Lodges of the World" - en mycket prestigefylld utnämning.

 • Lankayan Island Resort

  På ön Lankayan bor vi i bekväma rum/stugor i natursköna omgivningar. Lankayan är en liten ö med bara ett hotell. Att promenera på stranden runt ön tar bara 20 minuter. Kring Lankayan finns möjligheter att dyka för de med dykcertifikat eller följa med på snorklingsturer till revet utanför, mot betalning på plats. Wi-Fi finns i reception och restaurang. Direkt på stranden utanför våra bungalower finns härliga snorkelvatten med fina lätttillgängliga korallrev med färgglada fiskar och sandbottnar med havssköldpaddor. 

 • Grandis Hotel, Kota Kinabalu

  Grandis Hotel är döpt efter en endemisk orkidé funnen på Mt Kinabalu. Hotellet ligger mitt i centrum, ca 15 minuters bilresa från flygplatsen och precis brevid den mest populära shopping mallen i stan. Rummen är rymliga och stilfullt inredda. Det finns fri wifi, safety box och TV. Alla rum har panoramautsikt över staden, eller över den magnifika Sydkinesiska sjön. det finns flera restauranger och en populär sky bar. Pool finns. 

Inspiration