Översikt

Expedition Borneo med SvD accent

Möt vilda orangutanger, lustiga näsapor och charmiga pygméelefanter i Borneos regnskog. Simma med havssköldpaddor och färgsprakande korallrevsfiskar i det turkosa havet runt den lilla paradisön Lankayan. Tillsammans med vår svenska färdledare Magnus Pihl upplever vi en spännande och njutbar resa på Borneo. Vi flyger till Borneos norra spets och delstaten Sabah, där både regnskogen vid Mt Kinabalu och flodäventyr längs Kinabatanganfloden ligger på bekvämt avstånd, så att vi kan utnyttja tiden på bästa sätt.

Borneos regnskog är en av de äldsta och mest artrika regnskogarna på vår jord. Under vår resa upptäcker vi den på Mt Kinabalus sluttningar, från broar uppe bland trädkronorna och i regnskogstaket spanar vi efter vilda orangutanger, näsapor, langurer, makaker och näshornsfåglar. I små båtar färdas vi längs Kinabatanganfloden och dess små bifloder för att se krokodiler, dvärgelefanter och vår närmsta asiatiska släkting, orangutangen. För att få lära oss mer om denna fascinerande släkting så besöker vi även Sepiloks rehabiliteringscenter.

Vår färdledare Magnus Pihl
Magnus Pihl har varit bosatt i Sydostasien i över 25 år med Bali i Indonesien som hem de sista 23 åren. Han har lett resor till Borneo och Indonesien under dessa år, men leder även resor till Alaska, Östafrika, Australien och Nya Zealand. "Det är mitt stora intresse för naturen och glädjen att få leda och visa upp detta för mina medresenärer som driver och motiverar mig" säger Magnus.


Vår händelserika resa avslutas på den lilla paradisön Lankayan
 där vi snorklar bland välbevarade koraller med mängder av färggranna fiskar nära stranden. Här kan vi få vara med när havssköldpaddor kommer upp och lägger ägg direkt på den långa vita sandstranden. Kanske får vi även hjälpa nykläckta ungar ner till havet.

Under hela resan bor vi på noga utvalda lodger och hotell med hög standard.

Våra mysiga bungalows på Sepilok Nature Resort ligger inbäddade i grönska bland tropiska växter och enorma träd. Här gör vi en vandring i vackra skymningen på de små stigarna kring resortet för att se på fåglar och smådjur.

Under vår färd längs Kinabatanganfloden och dess små bifloder spanar vi efter skygga dvärgelefanter, olika slags apor som makaker, gibboner och langurer, jätteekorrar och de stora näshornsfåglarna. Vi spanar efter orangutangen, och förhoppningsvis får vi se dem i sitt rätta element. Vår andra chans har vi i Sepiloks rehabiliteringscenter där orangutanger återanpassas till ett liv i det fria.

På den tropiska paradisön Lankayan får vi, om turen är med oss, uppleva när havssköldpaddorna lägger sina ägg eller vara med när de små nykläckta sköldpaddsungarna tar sig ner i vattnet i skymningen. Korallreven runt ön uppbär en enorm mångfald av arter som hänför både den som dyker och den som snorklar. Vattnet är turkost och kristallklart. Vi bor i stora bungalows belägna direkt på den långa vita sandstranden.

Hållbart resande
Vi reser i liten grupp om max 16 personer och använder lokala leverantörer som har vunnit utmärkelser för hållbart resande, bland annat för stödet med olika projekt, exempelvis trädplantering och vattenförsörjning. Boendet på Sukau Rainforest Lodge i känsliga Kinabatangan är miljöcertifierat med uppvärmning med solfångare. Turerna på bifloderna görs med eldrivna motorer när vi ostört vill smyga riktigt nära djuren.

Boka din resa

2025-03-05 2025-03-18 67 900 kr Emirates Air Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2025-03-05 2025-03-18 67 900 kr Emirates Air Köpenhamn 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Borneo

  Vi flyger från Stockholm eller Köpenhamn till Kuala Lumpur med ett byte på vägen. Därifrån blir det ett nytt flyg för att komma direkt till Kota Kinabalu på västra Borneo.

 • Dag 2. Världens tredje största ö

  Efter en lång flygtur med 2 byten längs vägen så kommer vi fram till Borneos norra del Sabah och dess huvudstad Kota Kinabalu. De flesta flyg brukar komma fram under sen eftermiddag eller kväll. På flygplatsen väntar en transfer som tar er till ert hotell som är av bekväm mellanklass. Information om kommande dags tur får ni av transferguiden. (måltider på flygen och sen middag på egen hand)

 • Dag 3 Regnskogen vid foten av Mount Kinabalu

  Resan går genom Dusunfolkets risodlingar över bergen i Crocker Range mot Mount Kinabalus fot. När vi kommit upp en bit i bergen så gör vi ett stopp på en lokal marknad där vi kan sträcka på benen och kika runt lite bland alla spännande frukter och grönsaker. Efter lunch tar vi oss till bergets fot och Kinabalu Park för ett besök på Kinabalu Geopark Gallery och Mountain Garden i Kinabalu Park Headquarters. För de som önskar så tar vi senare en guidad promenad på en av stigarna i området för att utforska bergsregnskogen. Vi befinner oss här på ca 500 möh och skogen längs bergets sidor drar till sig fukt från havet vilket gör att träden här har goda förutsättningar att växa sig höga. Innan vi tar oss till vårt hotell i Kundasang stoppar vi för att få vackra vyer över Borneos högsta berg. Här finns även ett minnesmärke och utställning om invånarnas roll under Andra Världskriget. På kvällen middag på hotellet(F,L,M)

 • Dag 4 Vidare till östkusten och Sandakan

  Idag beger vi oss längs Mt Kinabalus fot vidare ca 40 km till Poring, som ligger öster om Kinabalu national park. Här gör vi en lättare djungelvandring för att sedan ta oss upp på hängbroarna som finns 41 meter upp i trädkronorna (för den som inte vill upp på de höjderna gå det bra att vandra runt på områdets stigar istället). Vi hinner även med ett besök vid ett vattenfall och de som önskar kan ta sig ett dopp i en liten flod. Efter lunch beger vi oss landvägen över ön till Sabahs östra kust. En ganska lång tur på ca 5-6 timmar men landskapet är vackert och det finns alltid något att se längs vägen. Vårt mål är Sandakan som är porten mot Suluhavet på östkusten. Härfrån utgår båtarna till öarna utanför och till Kinabatanganfloden som vi skall få färdas upp för dagen efter.  Vi stannar precis innan Sandakan och checkar in på Sepilok nature lodge. Här bor vi i mysiga bungalows bland tropiska växter, omgivna av vatten, gigantiska träd och spektakulära orkidéer. I området lever vilda orangutanger runt knuten - ibland kan de t.o.m. komma på besök. På kvällen kan man få se stora, högljudda näshornsfåglar komma för att äta vilda fikonfrukter i träden. Vattnet i dammarna och de många blommorna drar även de till sig många färggranna och spännande fåglar. (F,L,M)

 • Dag 3 Orangutanger på Sepilok Rehabilitation Center

  Efter frukost tar vi oss till Sepilok Orangutang Rehabilitation Center där vi får en introduktion i hur man arbetar med att återanpassa skadade orangutanger. Vi gör en kortare promenad för att få vara med vid utfodringen av orangutangerna. Hit kommer dessutom långsvansad-, och svinmakaker, samt svarta jätteekorrar för att få sin del av frukterna. Vi besöker sedan Borneo Sun Bear Conservation Centre för att få lära oss mer om världens minsta björn. Efter lunch återvänder vi till vårt hotell där vi på egen tid kan utforska omgivningarna. I skymningen gör vi en vandring med vår guide på de små stigarna kring resortet för att se på fåglar och smådjur bland träden och dammarna. 

 • Dag 6 Mot prisbelönta Sukau Rainforest Lodge

  Efter frukost finns kanske möjlighet att gå runt på stigarna i parken och se och höra på fågellivet. Sen blir det en halvtimmes busstur ned till hamnen för vår färd till floden och regnskogen. Vi åker dit med snabbgående båt på Sabahs längsta flod, Kinabatangan och kommer till Sukau Rainforest Lodge efter ca 2,5 timme. En svalkande båtsafari genom stora välbevarade mangroveskogar som efterhand övergår i regnskog där vi upplever djurlivet längs floden. Här finns vitbukshavsörnar, listkrokodiler och flockar med näsapor förutom allehanda apor och fåglar. Vi når vår lodge som ligger direkt vid floden omgivet av en skyddande skogsridå längs floden. Bakom denna breder jättelika oljepalmsplantager ut sig, därför håller de flesta djuren till längs med skogskanterna till floden. Det är en anledning till att man har lättare att få se djur här än på andra ställen. Den bekväma lodgen har fått flera ekoturismutmärkelser för de genomtänkta utflykterna, solcellsuppvärmningen och de fina byggnaderna av bland annat National Geographic. 

 • Lunchen serveras på lodgen och senare på eftermiddagen gör vi ett par timmars exkursion med en båt som drivs av fyrtaktsmotor, men sen byter vi till elmotor när det behövs tystnad. Det är en fantastisk känsla att kunna glida fram alldeles tyst och försiktigt när vi närmar oss djuren. Vi spanar efter den märkliga näsapan som sitter i träden längs med floden. Under utflykterna hoppas vi få se orangutanger, sällsynta pygméelefanter, långsvansade makaker, langurer och makaker. Vi är ute tills det skymmer och när natten nalkas finns det chanser att se näsaporna som slår sig till ro i sitt natträd längs floden. När vi kommer tillbaka bekantar vi oss med området och intar sedan middagen på en stor terrass över floden i skenet av tända lyktor. 

 • Dag 7 Båtfärd genom djungeln på Kinabatangan

  Tidig exkursion med båt på längs Kinabatanganfloden upp till en lagun eller in på små täta bifloder. Fågellivet är rikt och det är inte ovanligt att se flera slags stora näshornsfåglar flaxa fram ljudligt och skränande över floden eller sitta i träden och äta fikon. Vi hoppas få träffa på orangutanger som sitter och äter i träden eller familjer med näsapor som tittar nyfiket tillbaka på oss besökare. När vi kommer tillbaka och har ätit frukost gör vi en promenad kring lodgens upphöjda vandringsbryggor. 

 • Här kan vi få syn på langurer och andra apor förutom små färggranna fåglar, förhoppningsvis får vi se en färggrann juveltrast eller en trogon. Vila vid poolen eller på terrassen vid floden . Lunch och på eftermiddagen gör vi en ny flodtur för att spana efter Borneos unika djurliv och kanske få en glimt av en stor över meterlång varanödla eller träffar på de söta dvärgelefanterna som snart bara kan ses här. Middag på terrassen i skymningen när det börjar bli svalare. Mot tillägg på plats kan du även följa med på en spännande nattsafari med båt, där man letar efter apor och kungsfiskare med strålkastare.

 • Dag 8 Gomantong Caves

  Tidig morgontur med båt på Menanggolfloden. Vila på lodgen, bada i poolen eller ta en kopp te i biblioteket. Efter lunch åker vi så mot Gomantong Caves, Sabahs största grottsystem. Så fort vi kommer ut en bit färdas vi genom stora palmoljeplantager. Det finns en bit bevarad urskog kring grottorna när vi kommer fram. Grottorna är gigantiska, stora som domkyrksalar med fönster i taket som sänder ned ljusstrålar, som om det var strålkastare, och längst in är det en stor öppning i taket. I grottan finns fladdermöss i en imponerande mängd av tiotusentals och här häckar och flyger salanger. Salanger är en slags seglarfåglar som är släkt med våra tornsvalor, dessa fåglar kan navigera med ekoljud lite som fladdermöss i mörkret. Här finns också krabbor och unika insekter som bara finns här.  Vi återvänder därefter till Sukau Rainforest Lodge för en sista övernattning. 

 • Dag 9 Korallrev och sköldpaddor

  När vi har packat ihop våra saker och intagit frukosten åker vi tillbaka mot Sandakan med båt i ett par timmar. Kanske ser vi krokodiler, fåglar eller näsapsflockar. Väl framme går vi ombord båten som ska ta oss till Lankayan. Framför oss har vi en resa på ungefär 1,5-2 timmar med snabbgående båt över Suluhavet innan vi kommer fram till de turkosa vattnen kring paradisön. Tänk på att det kan stänka och gunga på färden. 

 • Det är en vacker ö med delvis orörd, tropisk vegetation, palmer och hibiscusbuskar. Men det allra bästa är öns skyddade och välbevarade korallrev och långa vita sandstränder och sandbottnar med glest sjögräs där havssköldpaddorna betar. Här njuter vi ett lugnt och skönt paradis, med behaglig bris och kan smälta alla intryck av djuren i regnskogen. Alla måltider intas på en restaurang på pålar långt ut i det klara vattnet, där man kan sitta och titta på stora fiskar och havsköldpaddor när man äter.

 • Dag 10-11 Lugna dagar på Lankayan

  Lankayan är en populär destination för dykupplevelser. Här har vi endast ett par steg till snorkling med ett ovanligt välbevarat djurliv under ytan. Det är bara att gå ner från trappan på piren och sen kan man ofta gå på sanden längs korallrevskanten för att se på fiskar, koraller och andra djur. Här finns även stora fiskar som havsaborrar, muränor, drakfiskar och enstaka bläckfiskar, förutom myriader av små färgranna korallrevsfiskar. 

 • Det brukar simma omkring gröna havssköldpaddor längs stränderna och beta sjögräs. Om du inte träffar dem i havet finns det ett sköldpaddscenter på ön. Här drivs ett antal bevarandeprojekt för de två arter havssköldpaddor som håller till kring ön. Har vi tur får vi vara med en natt när sköldpaddshonorna kommer upp på den långa vita sandstranden för att lägga sina ägg. Och om det kläcks några kullar i sköldpaddscentret de dagar vi är där, får vi vara med när de nykläckta sköldpaddsungarna släpps ut på kvällen. Det är en gripande upplevelse att se när de rusar nedför stranden för att komma ned i havet. Se filmen med sköldpaddsungar som finns som länk här. 

 • På dagarna kan man vila i hängmattan, gå runt ön vilket tar kanske 20-30 minuter i lugn takt, eller se på fåglar, när man inte "skådar" fiskar under ytan... Det går även att åka med på en tur ut till korallreven en halv till en km utanför ön för att ligga i och snorkla. Det är mycket färggranna och spännande korallrev med mycket fisk och andra djur, som har klarat sig bra p.g.a. skyddet här. Turen betalar man på plats. Eller så sitter man bara under soltaket kring restaurangen och kikar på sköldpaddorna som kikar upp för att få en nypa luft. Eftersom vattnet är så kristallklart kan man följa dem under ytan på flöera meters djup. Här kommer det ibland även in en stor napoleonfisk på kanske 20 kg för att beta så ryggen sticker upp över ytan... Annars är det gott om andra fiskar. 

 • Dag 12 Rainforest Discovery Center

  Efter frukost åker vi båt tillbaka mot Sandakan i några timmar. Vi passerar några öar och sandrevlar. Längre in ligger stora mängder båtar och fångar fisk. Vi kommer tillbaka till civilisationen och beger oss direkt till det intressanta Rainforest Discovery Center. 

 • Här vandrar vi fram på stadiga broar av metall högt uppe bland jätteträdens kronor. Man går på flera våningars höjd och kan uppleva regnskogen i fågelperspektiv. De omgivande träden är verkligen imponerande med sina höga raka grova stammar. Kanske upptäcker vi nån orangutang i omgivande träd, färggranna fåglar eller en jätteekorre. Vi kanske även hinner med en tur genom den botaniska trädgården. Efter besöket åker vi den korta vägen till vår lodge Sepilok Nature Lodge som vi bodde på tidigare under resa. Här kan vi ta ett dopp i poolen och utforska de grönskande omgivningarna runt hotellet. (F,L,M)

 • Dag 13 Hemresa

  Vi äter frukost och tar det lite lugnt innan det är dags att åka till flygplatsen för att påbörja vår hemresa. Vi flyger hem från Sandakan till Kuala Lumpur. Här byter vi flyg och forsätter till Dubai med Emirates. Här blir det ett nytt flyg hem mot Skandinavien. Måltider ombord. 

 • Dag 14 Hemma i Sverige igen

  Ankomst till Arlanda eller Kastrup

Resans höjdpunkter

 • Spännande exkursioner med båt på Kinabatanganfloden för att spana efter orangutanger, näsapor, pygméelefanter och regnskogens fåglar
 • Boendet på prisbelönta ekolodger i Sepilok, Sukau och på Lankayan
 • Sköldpaddscentret på ön Lankayan
 • Vandringar i regnskogen i Mt Kinabalu Nationalpark

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 5/3
Pris Från 67 900 kr
Enkelrumstillägg 12900 kr
Detaljerade priser

Del i Dubbelrum/Twinrum: 69 900 kr/person
Del i Trippelrum: 67 900 kr/person
Enkelrum: 82 800 kr

Barnpris

Kontakta oss för pris

I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Borneo t/r inkl skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Boende enligt program
 • Exkursioner med båt på Kinabatanganfloden
 • Besök vid Orangutangernas rehabiliteringscenter
 • Promenad på hängbroar i regnskogen
 • Snorkling, sol och bad på Lankayan
 • Lokala transporter
 • Inträden och nationalparksavgifter
 • Helpension utom dag 1 och 2 då endast frukost ingår
 • Svensk färdledare, Magnus Pihl
 • Engelsktalande naturguider
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Drycker, dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Borneo
Dag 2. Ankomst Kota Kinabalu
Dag 3. Regnskogen vid Mt Kinabalu
Dag 4-5. Sepilok
Dag 6-7. Sukau Rainforest Lodge och Kinabatanganfloden
Dag 8. Gomantonggrottan
Dag 9-11. Lankayan
Dag 12. Rainforest Discovery Center
Dag 13. Hemresa
Dag 14. Hemma i Sverige igen

Resesätt Emirates Air
Klimat

Borneo ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn och här kan det regna rikligt året runt. De stora regnmängderna faller dock oftast under monsunmånaderna november-jan. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga/fina morgnar och förmiddagar.

Resans karaktär

Under denna resa, som är skräddarsydd för SvD accent, har vi plockat ut "det bästa" av natur- och djurupplevelserna i Sabahs regnskogar. Vi har valt ut boenden med hög standard. Vi bor på bekväma och rustika lodger mitt i regnskogen. Resan sker i privat svensk grupp. Magnus Pihl är vår svenske färdledare under resan. Dessutom är lokala engelsktalande natur guider med på expeditionerna i regnskogen.

Deltagarantal

Min 10, max 16

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Från och med den 7 september 2017 tas det ut en turistskatt på alla hotell i Malaysia. Den betalas lokalt i MYR på plats på respektive hotell och motsvarar ca 20-25 kr/natt.

Boende

 • Sepilok Nature Resort

  Sepilok Nature Resort är gömt bland tropiska växter, gigantiska träd, vattendammar och spektakulära orkidéer. Det omges av bebyggelse på ena sidan och reservatet på andra sidan. Man bor i mysiga bungalows och har gångavstånd till det världsberömda Kabili- Sepilokreservatet med orangutanger och andra apor. Har man tur kommer en orangutang på rymmen på besök. På hotellet finns en restaurang. Alla rum har privat badrum, balkong och  A/C. Wifi finns i allmänna utrymmen.

 • Sukau Rainforest Lodge

  Boendet i träbungalows vid Sukau Rainforest Lodge är byggt vid Kinabatanganflodens strand. Här finns en stor restaurang byggd på ett trädäck över floden, gemensamma utrymmen där man kan ta te och kakor, en liten butik och pool. De bekväma rummen har takfläkt, myggnät, dusch och toalett. Utflykterna med båt på floden sker med moderna snabba fyrtaktsmotorer, men när vi kommer nära djuren smyger man fram med tysta eldrivna motorer för att komma nära och inte förstöra stämningen. Sukau Rainforest Lodge har nyligen utsetts till en av National Geographics "Unique Lodges of the World" - en mycket prestigefylld utnämning.

 • Lankayan Island Resort

  På ön Lankayan bor vi i bekväma rum/stugor i natursköna omgivningar. Lankayan är en liten ö med bara ett hotell. Att promenera på stranden runt ön tar bara 20 minuter. Kring Lankayan finns möjligheter att dyka för de med dykcertifikat eller följa med på snorklingsturer till revet utanför, mot betalning på plats. Wi-Fi finns i reception och restaurang. Direkt på stranden utanför våra bungalower finns härliga snorkelvatten med fina lätttillgängliga korallrev med färgglada fiskar och sandbottnar med havssköldpaddor. 

Inspiration