Översikt

Toppbestigning av Kilimanjaro via Lemoshorutten

Lemoshorutten uppför Kilimanjaro är en av de mer okända vägarna till toppen men, enligt många, den absolut vackraste. Det är även den längsta rutten med 8 dagars vandring vilket ger dig som vandrar gott om tid att acklimatisera dig till höjden vilket är en viktig del för att klara toppbestigningen. Vandringen till toppen går genom skog och tät regnskog med stor chans att se vilda djur. När du närmar dig Shira-platån så öppnar landskapet upp sig till ett hedlandskap. Ju högre upp du kommer desto stenigare och kargare blir det. Du vandrar förbi Lava Tower, klättrar upp via the Great Barranco Wall och sista biten mot toppen sker från öst. Nedstigningen följer Mwekerutten söderut.

Pole, Pole, manar vår guide om igen – sakta, sakta! Vi lyder hans råd och går lugnt, för att anpassa oss till den allt tunnare luften. Dessutom kommer vi att assisteras av både kockar och bärare. Allt för att du ska kunna känna dig bekväm och trygg. En viktig del i en lyckad bestigning av Kilimanjaro är att inte hasta upp på hög höjd. Vi klättrar aldrig, men bestiger ett av »The Seven Summits«, det högsta berget på den afrikanska kontinenten.

Soluppgång över Kilimanjaro 5895 m.ö.h
Under en knapp vecka tar vi oss från regnskog till arktisk nattkyla på Uhurutoppen. Kilimanjaro med sina 5895 meter över havet, hör till världens högsta vulkaner och är en av de högst belägna platser som man kan nå utan att behöva klättra. Väl uppe är naturen och utsikten storslagen – bara ögonblicket då vi möter soluppgången på Afrikas högsta topp är värt besöket.

Erfarna bergsguider, övernattning i tält under Afrikas stjärnhimmel
Med oss på turen har vi en skicklig kock, flera bärare och vi leds av en erfaren bergsguide. Vandringen går genom regnskog, förbi jättelika släktingar till ljung och johannesört och vidare upp över karga, steniga hedar.

 Egen avgång på valfri avresedag. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!


Första tanken vid en färd till Tanzania är väl knappast mössa, vantar och dunjacka, men rätt kläder är avgörande när vi tar oss upp den sista biten på glaciären, i kyla och mörker. Alla blir matta här, höjden tar ut sin rätt. Belöningen är desto större när vi står på toppen – och ser solen stiga upp över Tanzania!

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania och Kilimanjaro

  Flyg Stockholm Arlanda till Kilimanjaro Airport via mellanlandning och byte i Doha, Addis Abeba eller Amsterdam beroende på flygbolag. Transfer till Springlands hotell i Moshi vid foten av Kilimanjaro. Här görs en genomgång av bestigningen, antingen på kvällen när vi kommer dit eller på morgonen dagen efter.

 • Dag 2 Moshi – Londorosi Park Gate – Mti Mkubwa Camp

  Efter frukost blir det en bilfärd på ett par timmar till Londorosi Park Gate. Här börjar vandringen upp mot Afrikas tak på riktigt. Vi vandrar längs med den vackra skogsleden upp till Mti Mkubwa camp där vi slår läger och äter middag.

  Höjder: Londorosi Park Gate 2 250 m ö.h., Lemosho Glades 2 000 m ö.h., Mti Mkubwa camp 2 750 m ö.h.
  Höjdmeter Moshi – Mti Mkubwa Camp 1 835 meter
  Sträcka: ca 7 km
  Vandring: ca 5 timmar

 • Dag 3 Mti Mkubwa Camp – Shira Camp 1

  Vi vaknar upp pigga och glada, intar frukost och börjar vandra den relativt korta sträckan upp till Shira Camp 1. Vandringen är på fem kilometer och tar 4–5 timmar att genomföra. Anledningen till att vi tar en kortare vandring är för att kroppen behöver tid för att acklimatisera sig till höjden vi är på. Vi vandrar över Shiraplatån på steniga stigar genom ett skogsparti. Snart öppnar ett låglänt hedlandskap upp sig där ljung, stora buskar och vilda blommor dominerar växtligheten. Längs med hela sträckan har vi vacker utsikt över Kibo och Meruberget. Väl framme på campen har vi en underbar vy från Kilimanjaros västra sida. Här äter vi, vilar upp oss eller tar en kortare dagstur.

  Höjder: Mti Mkubwa camp 2 750 m ö.h., Shira Camp 1: 3 500 m ö.h.
  Höjdmeter Mti Mkubwa Camp – Shira Camp 1: 1 750 meter
  Sträcka: 5 km
  Vandring: 4–5 timmar

 • Dag 4 Shira Camp 1-Shira Camp 2

  Vi avnjuter en god frukost innan vi beger oss i väg mot Shira Camp 2. Dagens vandring blir endast fem kilometer vilket gör dagen till en bra och välbehövlig acklimatiseringsdag. Under dagens vandring njuter vi av en storslagen utsikt över Kiboberget och chansen till moln i ögonhöjd är stor.

  Höjder: Shira Camp 1: 3 500 m ö.h., Shira Camp 2: 3 840 m ö.h.
  Höjdmeter Shira Camp 1 – Shira Camp 2: 340 meter
  Sträcka: 5 km
  Vandring: 5–6 timmar

 • Dag 5 Shira Camp 2 – Lava Tower – Barranco Camp

  Idag styr vi kosan mot öster. Terrängen och landskapet blir allt torrare och stenigare ju högre upp vi kommer. Denna sträcka kommer att bli den tuffaste hittills och det är oftast denna dag som många känner de första tecknen på höjdsjuka, exempelvis huvudvärk, illamående, orkeslöshet eller liknande, så var extra uppmärksam på minsta symptom och informera guiden. Vi vandrar mot Lava Tower (4 630 m ö.h.) som bildats av Kilimanjaros tidigare vulkaniska aktiviteter och är ett av bergets mest välkända landmärken. Här på ett avgränsat område serveras dagens lunch som vi avnjuter med det spektakulära klipplandskapet i förgrunden. Efter lunch rör vi oss neråt ungefär 680 höjdmeter till Barranco Camp som ligger i en liten dalgång. Denna nedgång tar ungefär två timmar och var redo med kameran för du kommer mötas av magnifik utsikt över toppen på Kilimanjaro, mot dalen nedanför och av the Great Barranco wall. I Barranco Camp slår vi läger för dagen och här finns stora chanser att få se en fantastisk solnedgång i väntan på middagen.

  Höjder: Shira Camp 2: 3 840 m ö.h., Lava Tower: 4 630 m ö.h., Barranco Camp 3 950 m ö.h.
  Höjdmeter Shira Camp 2 – Barranco Camp: 110 meter
  Sträcka: 11 km
  Vandring: 7–8 timmar
  Barrancolägret
  Höjdmeter: ~655 m

  Distans: 3 km
  Vandringstid: 2-3 timmar
  Miljö: Alpint

 • Dag 6 Barranco camp – Karanga camp

  Efter en natt i skuggan av det imponerande berget lämnar vi camp Barranco efter frukost. Vi börjar dagen med att gå ner i en ravin till foten av Barranco Wall ”The wall of the mountain” som den också kallas. Detta är ett brantare parti med en stigning, där man klättrar med hjälp av händerna på klippor och stenar. Ingen förkunskap av klättring behövs. Väggen tar ca 1,5 h och efter det väntar en vandring upp och ner bland lavastenar tills vi kommer fram till Karanga Camp.

  Höjder: Barranco Camp 3 950 m ö.h, Karanga camp 3 960 m ö.h
  Vandring: ca 4 timmar

 • Dag 7 Karanga Camp – Barafu Camp

  Vi lämnar campet efter frukost och vandrar upp till Barafu Camp genom ett dramatiskt landskap som består av små och stora vulkanstenar utspridda över hela terrängen. Den dramatiska vandringen följer Mwekerutten och du har en spektakulär utsikt över Kibo och Mawenzi. Barafu Camp ligger på en ås vilket gör att det blåser mycket. Marken runt campet är stenig och ojämn och det är viktigt att du bekantar dig med området innan mörkret faller för att undvika olyckor och för att vara redo för den 1 345 höjdmeter långa vandringen mot toppen som börjar kort efter midnatt.

  Använd nu tiden innan dess till att vila upp dig, förbereda din utrustning, ta fram varma kläder inför vandringen till toppen och fyll vatten i en termos så vattnet inte fryser under vandringen mot toppen. Se till så pannlampan, kamerabatterier och liknande är fulladdade och att du har extra med dig. Lägg dig sedan tidigt för att ladda batterierna inför utmaningen att ta dig upp på Afrikas tak.

  Höjder: Karanga camp 3 960 m ö.h., Barafu Camp: 4 550 m ö.h.
  Höjdmeter Karanga camp 3 960 m ö.h – Barafu Camp: 600 meter
  Vandring: 4–5 timmar

 • Dag 8 Barafu Camp – Uhuru Peak – Mweka Camp

  Vi vaknar och går upp runt strax innan midnatt och tar en lättare frukost med te och kakor. Sedan börjar vandringen uppåt mot toppen – Uhuru peak (5 895 m). De första mörka timmarna genom den svåra terrängen räknas av de flesta som den svåraste och tuffaste utmaningen på hela äventyret. Målet är att nå Stella Point (5 685 m) när solen går upp för att där göra ett stopp och njuta av den fantastiska soluppgången om vädret tillåter. Stanna inte för länge där bara för då riskerar du att få svårt att komma i gång igen på grund av kyla och utmattning.

  Från Stella Point fortsätter vi längs med kraterkanten upp den sista biten till Uhuru Peak. Stigningen är jämn hela tiden och beroende på årstid kan det vara snö sista biten innan toppen. Väl uppe på toppen kan du klappa dig själv på axeln, njuta av den otroliga utsikten och ta ett antal selfies och fotografier vid Uhuru Peakskylten för att föreviga minnet av att stå på Afrikas tak.

  Men ingenting varar för evigt. Nedstigningen måste göras innan det blir för svårt att komma i gång igen på grund av kylan och tröttheten. Vandringen ner till Barafu Camp tar cirka tre timmar och väl där får vi en välförtjänt vilostund innan vi fortsätter nedstigningen till Mweka Camp för middag och övernattning.

  Höjder: Barafu Camp: 4 550 m ö.h., Uhuru Peak: 5 895 m ö.h., Mweka Camp: 3 100 m ö.h.
  Höjdmeter Barafu Camp – Mweka Camp: 1 450 meter
  Sträcka: 5 km upp och 12 km ned
  Vandring: 6–7 timmar upp och 7 timmar ner

 • Dag 9. Avsluta bestigningen Mweka Camp – Mweka Park Gate – Moshi

  Efter en god natts sömn och en välförtjänt frukost fortsätter vi ner mot Mwekabyn. Här blir vi upphämtade och körda till Springlands Hotell där en varm lunch och en lång skön dusch väntar. Här stannar vi över natten och det är även här som klättrarna som klarat uppstigningen får sina toppcertifikat.

  Höjder: Mweka Camp: 3 100 m ö.h., Mweka Gate: 1 850 m ö.h., Moshi: 915 m ö.h.
  Höjdmeter Mweka Camp – Moshi: 2 185 meter
  Sträcka: 10 km
  Vandring: 4–5 timmar

 • Dag 10 Hemfärd eller stanna kvar

  Efter frukost är det dags att välja ut en liten trädplanta bland olika inhemska trädarter och bege sig till den närliggande trädplanteringen för att sätta plantan i jorden. Det är något alldeles extra att själv få vara med och göra gott på plats som avslutning på resan. Utöver den positiva miljöpåverkan som träd bidrar med genom att t.ex. reducera koldioxid i atmosfären, rensa luften och binda vatten, är detta också en viktigt del i att utbilda de barn som bor här i vikten av att värna om vår miljö och den grönska som är så livsavgörande för vår planet. För er som fortsätter på safari eller med sol och bad vid Indiska oceanen väntar avfärd till Arusha eller flygplatsen

  För den som återvänder till Sverige ingår transfer till flygplatsen. Flyg via Addis Abeba vid 16-17-tiden. Där blir det uppehåll för flyg till Sverige efter midnatt. Alternativt kan man flyga med KLM, då startar resan tidigt på morgonen dag 2 och hemresan sker senare på kvällen dag 9.

 • Dag 11 Hemkomst

  Vi är tillbaka i Sverige och landar åter på Arlanda vid 9 eller 10-tiden på morgonen.

Resans höjdpunkter

 • Bergsbestigningens strålande utsikter, vackra natur och imponerande vulkaner.
 • Vandringen genom alla zoner från regnskog till arktisk hed och glaciär
 • Kilimanjaro – ett av »The Seven Summits« – de högsta bergen på de sju kontinenterna

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Flygresa bokas separat, kontakta gärna oss
Avresor jun - mar
Pris Från 32 900 kr
Enkelrumstillägg 7 200 kr (ensamresenär med eget rum och tält)
Detaljerade priser

Det går utmärkt att resa på egenhand på dessa resor. Antingen vandrar du med egen guide och bärare eller så kan vi boka in dig i en internationell grupp på plats med andra vandrare från hela världen. 

Vid vandring i internationell grupp betalar du endast för enkelrum och eget tält på berget. Tilläggs kostnad 2 700 kr
Kontakta oss för datum!

I priset ingår
 • Vandring på Lemosholeden 8d/7n
 • Logi i 2 mans tält på berget inkl. liggunderlag
 • Hotellövernattning i Moshi före och efter bestigningen
 • Helpension på berget, frukost i Moshi
 • Vatten under vandringen
 • Räddnings - och nationalparksavgifter
 • Informationsträff inför vandringen dagen innan vandringen påbörjas, med chans att ställa frågor och få all viktig information
 • Engelsktalande guider och bärare under vandringen
 • Klimatkompenserat flyg
 • Alla transfers och lokala transporter
 • Plantering av eget träd 
I priset ingår ej

Flyg Sverige - Kilimanjaro Airport t/r - kontakta gärna oss för hjälp med bokning.
Visum, drycker (vatten ingår) och dricks tillkommer. Dricks ca 250 - 350 USD/deltagare.

Extra dagar

Extranätter i Moshi vid ankomst eller avresa 450 kr per pers/dubbelrum, 900 kr enkelrum. 
Denna led går även att göra på 7 dagar, kontakta oss för pris!

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd samt evakuering.

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania och Kilimanjaro 
Dag 2. Ankomst Moshi - inför Kilimanjaro
Dag 3. Moshi – Lemosho Glades – Mti Mkubwa Camp
Ca ~750  6 km, 3-4 h
Dag 4. Mti Mkubwa Camp – Shira Camp 1
Ca ~850 m, 8 km, 5-6 h
Dag 5. Shira Camp 1-Shira Camp 2
Ca ~ 350 m, 7 km, 3-4 h
Dag 6. Shira Camp 2 – Lava Tower – Barranco Camp
Ca ~ 790 m, 9 km, 7-8 h
Dag 7. Barranco Camp – Karanga Camp
Ca ~ 700 m, 5 km, 4-5 h
Dag 8. Karanga Camp – Barafu Camp
Ca ~ 590 m, 4 km, 4-5 h
Dag 9. Toppförsök Barafu Camp - Uhuru Peak – Mweka Camp
Ca ~1222 m - 2827 m, 17 km, 15 h
Dag 10. Avsluta bestigningen Mweka Camp – Mweka Park Gate – Moshi
Ca ~1428 m, 10 km, 3 – 4 h
Dag 11. Hemfärd eller stanna kvar

Boende

Vi bor två nätter på hotell i Moshi före och efter vandringen. Under vandringen bor vi tvåmanstält.

Klimat

Bästa säsongen att bestiga Kilimanjaro är februari och september då det är störst chans till klart väder, men bra även andra tider på året. Undvik april - maj då det är regnperiod i Östafrika.

Valuta

Valutan i Tanzania är Tanzanisk shilling men dollar är den valuta som används mest.

Resans karaktär

Lemoshorutten uppför Kilimanjaro är en av de mer okända vägarna till toppen men har ökat i populäritet och sägs enligt många vara den absolut vackraste. Det är även den längsta rutten och genomförs på 8 dagar vilket ger dig som vandrar gott om tid att acklimatisera sig till höjden vilket är avgörande för en lyckad toppbestigning. Vandringen till toppen går genom skog och tät regnskog med stor chans att se vilda djur. Vi sover i tält och gör bestigningen på 8 dagar men går även att genomföra på 7 dagar på förfrågan. Du behöver inte vara vältränad, men bra kondition underlättar. Det som är avgörande är hur man klarar hög höjd, vilket är svårt att veta i förväg. Är du frisk, väll förbered och motiverad så är du på god väg. Du vandrar tillsammans med en erfaren guide och åtföljs av bärare och kock. Temperaturen varierar från plus 30 grader nere i Moshi till minus 15–20 grader i gryningen på toppen.

Deltagarantal

Min 1 person

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Hos Äventyrsresor kan du välja valfritt datum för din vandring året runt. 

Logi i tvåmanstält på berget, samt på hotell i Moshi (dubbelrum).

Om ni stannar kvar en natt extra i Moshi, finns möjlighet att göra en spännande safaritur eller besöka närliggande skola. Dagsturerna bör bokas senast dagen innan i receptionen på Springlands Hotel, eller vid ankomst till Moshi, innan ni åker ut på safarin.

Mer information om dagsturerna ges i receptionen på Springlands hotel.

Alla våra bärare är med i Mount Kilimanjaro Porter Society (MKPS).

 Egen avgång på valfri avresedag. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Boende

 • Springlands hotel

  Detta trestjärniga hotell med 80 rum ligger i hjärtat av staden Moshi och endast 29 km från Kilimanjaro. Det är således ett bra stopp såväl på vägen till Kilimanjaro som därifrån. Poolen som tillhör hotellet är dessutom mer än välkommen efter en strapatsrik bestigning av berget. Rummen är välutrustade och bekväma och har luftkonditionering och eget badrum. På hotellet finns även gratis WiFi vid de gemensamma ytorna och reception är öppet dygnet om.

 • Serengeti Wild camp

  Serengeti wild camp är ett bekvämt tältcamp i Seroneraområdet i hjärtat av Serengeti nationalpark. Här finns 20 privata och rymliga tält som alla har egen privat dusch och toalett, egen terrass med enklare möblering och gratis wifi . På området finns det ett restaurangtält som serverar frukost-, lunch- och middagsbuffé dagligen. Maten är lokalt inspirerad med internationella inslag och smakar ljuvligt efter en dag ute på savannen.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. 

  LÄS MER  om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Minisafari i Tarangire och Ngorongoro i tre dagar

  Passa på att förlänga ditt Afrikabesök med en två dagars minisafari i två av de mest kända safariparkerna i norra Tanzania - Tarangire och Ngorongoro. Här finner du både spänningen och lugnet efter en prövande Kilimanjarobestigning. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Safari i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara i fem dagar

  Förläng med en safari i de mest kända safariparkerna i norra Tanzania. Vår guide visar oss var lejon, gepard och noshörning håller till i Ngorongoro och i Lake Manyara omges vi av giraffer, flodhästar och flamingoflockar. 

  LÄS MER om tilläggsresan »