Översikt

Toppbestigning av Kilimanjaro via Machame/Mwekaleden

Vandra via Machame/Mweka Route, som är den vackraste leden på Kilimanjaro. Vandringen upp på berget går från savann och tropisk regnskog vidare upp till alpint klimat. Vi bor i tält 5 nätter, vandringen är på 6 dagar. Kilimanjaro med sina 5895 meter över havet, hör till världens högsta vulkaner och är en av de högst belägna platser som man kan nå utan att klättra.

Pole, Pole, manar vår guide om igen – sakta, sakta! Vi lyder hans råd och går lugnt, för att anpassa oss till den allt tunnare luften. Dessutom kommer vi att assisteras av både kockar och bärare. Allt för att du ska kunna känna dig bekväm och trygg. En viktig del i en lyckad bestigning av Kilimanjaro är att inte hasta upp på hög höjd. Vi klättrar aldrig, men bestiger ett av »The Seven Summits«, det högsta berget på den afrikanska kontinenten.

Soluppgång över Kilimanjaro 5895 m.ö.h
Under en knapp vecka tar vi oss från regnskog till arktisk nattkyla på Uhurutoppen. Kilimanjaro med sina 5895 meter över havet, hör till världens högsta vulkaner och är en av de högst belägna platser som man kan nå utan att behöva klättra. Väl uppe är naturen och utsikten storslagen – bara ögonblicket då vi möter soluppgången på Afrikas högsta topp är värt besöket.

Erfarna bergsguider, övernattning i tält under Afrikas stjärnhimmel
Med oss på turen har vi en skicklig kock, flera bärare och vi leds av en erfaren bergsguide. Vandringen går genom regnskog, förbi jättelika släktingar till ljung och johannesört och vidare upp över karga, steniga hedar.

 Egen avgång på valfri avresedag. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!


Första tanken vid en färd till Tanzania är väl knappast mössa, vantar och dunjacka, men rätt kläder är avgörande när vi tar oss upp den sista biten på glaciären, i kyla och mörker. Alla blir matta här, höjden tar ut sin rätt. Belöningen är desto större när vi står på toppen – och ser solen stiga upp över Tanzania!

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania och Kilimanjaro

  Flyg från Arlanda vid 19 till 20-tiden på kvällen (sommartid 20-21-tiden), flyg över natten till Addis Abeba med Etiophian Airlines. Andra flyglösningar som KLM, Turkish Airlines eller Qatar Airways kan även erbjudas om det önskas, eller ger bättre anslutningsmöjligheter.

 • Dag 2 Ankomst Moshi - inför Kilimanjaro

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen, byte av flyg till Kilimanjaro Airport och ankomst vid lunchtid. Välkomnande och transfer från flygplatsen till Springlands Hotel i Moshi, vid foten av Kilimanjaro. Genomgång av bestigningen. (Ev. påföljande morgon). Väljer man att flyga med KLM, sker avfärd tidigt på morgonen dag 2, med ankomst sen kväll till Kilimanjaro Airport.

 • Dag 3 Machame Gate - Machame Camp

  Efter en tidig frukost åker vi buss till Machame Gate, på 1 800 m ö.h. Vandringen går sakta uppför genom tät och vacker regnskog. Vi äter medhavd picknick lunch under vandringen. Sikten vidgas först när vi når Machamelägret på drygt 3000 m ö.h. Dagens vandring tar runt sju timmar i lugnt tempo. Vi stannar ofta för att fotografera och fylla på vätska. När vi kommer fram till campen är tälten redan upsatta och det är dax för en god och välförtjänt middag. 

  Höjdmeter: ~1220 m
  Distans: 9 km
  Vandringstid: ~7 timmar
  Miljö: Regnskog

 • Dag 4 Machame Camp – Shira camp

  Dagens etapp är inte särskilt lång men pågrund av några steniga partier och brantare segment är den bitvis tuff. Leden tar oss upp till Shira platån och vi lämnar regnskogen bakom oss. Stigningen i dag är 800 höjdmeter och vi vandrar mellan 5-6 timmar. Skogen övergår till den afroalpina heden med jätteörter som t ex sinecior. Vi når Shiralägret framåt kvällen, som ligger på 3 840 m ö.h. Middag.

  Höjdmeter: ~835 m
  Distans: 7 km
  Vandringstid: ~6 - 7 timmar
  Miljö: Hedlandskap

 • Dag 5 Shira Camp – Barranco Camp

  Vi vandrar långsamt 5-7 timmar i riktning mot toppen och når Lava Tower(4.600m). Luften känns tunn på denna höjd, vi vandrar 700 höjdmeter neråt igen till Barranco hut (3.900 m), vilket är väldigt bra för att vi ska kunna acklimatisera oss. Dagens belöning är utsikten över Mt. Meru och över dalgångarna mellan Moshi och Arusha. Vid bra väder kan man även skymta en av de två mäktiga topparna av Everest, Kibo på 5895 möh.

  Shiraplatån - Lava Tower
  Höjdmeter: ~820 m
  Distans: 7 km
  Vandringstid: 5-7 timmar
  Miljö: Alpint

  Lava Tower - Barrancolägret
  Höjdmeter: ~655 m
  Distans: 3 km
  Vandringstid: 2-3 timmar
  Miljö: Alpint

 • Dag 6 Barranco Camp – Barafu Camp

  Denna dag vandrar vi 7- 8 timmar, vägen bjuder i dag på både branter, gröna oaser och nedförsbackar. Vi börjar dagen med att gå ner i en ravin till foten av Barranco Wall ”The wall of the mountain” som den också kallas. Detta är ett brantare parti med en stigning, där man klättrar med hjälp av händerna på klippor och stenar. Ingen förkunskap av klättring behövs. Väggen tar ca 1,5 h och efter det väntar en vandring upp och ner bland lavastenar tills vi kommer fram till Karanga Camp, lagom till lunch. Vandringen tar oss sedan vidare mot vårt basläger för kvällen Barafu Hut (4.600 m ö.h.). Innan mörkret faller gör vi oss bekanta med terrängen för att undvika olyckor och förbereder även den nödvändiga utrustningen – kom ihåg att ta med extra batterier till pannlampan och kameran. Vi äter sedan en tidig middag och går och lägger oss runt 19.00 eftersom vi ska upp innan midnatt för toppbestigningen. 

  Höjdmeter: ~680 m
  Distans: 8 km
  Vandringstid: 7-8 timmar
  Miljö: Alpint

 • Dag 7 Toppförsök Uhuru Peak

  Strax innan midnatt gör vi oss redo med pannlamporna för att ta oss upp mot toppen. Leden sicksackar sig uppför till Stella Point(5.745m). Det är 6 timmars vandring tills vi står på toppen Uhuru Peak (5.895m). Här beundrar vi soluppgången, bland de vackraste vyer man kan se! Vi fotograferar och vilar ut innan det bär av nedåt igen. Väl nere i baslägret vilar vi lite och äter lunch sen vandrar vi vidare ner till Mwekalägret (3.100m) där vi firar med en god middag en skön och välförtjänt nattsömn.

  Barafu - Uhuru Peak
  Höjdmeter: ~1222 m
  Distans: 5 km 
  Vandringstid: ~8 timmar
  Miljö: Arktisk

  Uhuru Peak - Mweka Camp
  Höjdmeter: ~2827 m
  Distans: 12 km
  Vandringstid: ~7 timmar
  Miljö: Regnskog

 • Dag 8. Avsluta bestigningen Mweka Camp – Mweka Gate

  Frukost och 3 timmars vandring ner till Mweka gate där vi avslutar vandringen. Åter till Springlands hotell där man kan äta lunch och njuta av en varm dusch. Vi deltar idag i en avskedsceremoni där ett grönt diplom delas ut till de som nått Stella Point och ett gulddiplom delas ut till de som nått Uhuru Peak. Var inte ledsen om du inte orkat ända upp till toppen, naturen är så storslagen att bara den är väl värd besöket. Vila och bad i poolen.

  Höjdmeter: ~1428 m
  Distans: 10 km
  Vandringstid: 3 - 4 timmar
  Miljö: Regnskog

 • Dag 9 Hemfärd eller stanna kvar

  Efter frukost är det dags att välja ut en liten trädplanta bland olika inhemska trädarter och bege sig till den närliggande trädplanteringen för att sätta plantan i jorden. Det är något alldeles extra att själv få vara med och göra gott på plats som avslutning på resan. Utöver den positiva miljöpåverkan som träd bidrar med genom att t.ex. reducera koldioxid i atmosfären, rensa luften och binda vatten, är detta också en viktigt del i att utbilda de barn som bor här i vikten av att värna om vår miljö och den grönska som är så livsavgörande för vår planet. För er som fortsätter på safari eller med sol och bad vid Indiska oceanen väntar avfärd till Arusha eller flygplatsen

  För den som återvänder till Sverige ingår transfer till flygplatsen. Flyg via Addis Abeba vid 16-17-tiden. Där blir det uppehåll för flyg till Sverige efter midnatt. Alternativt kan man flyga med KLM, då startar resan tidigt på morgonen dag 2 och hemresan sker senare på kvällen dag 9.

 • Dag 10 Hemkomst

  Vi är tillbaka i Sverige och landar åter på Arlanda vid 9 eller 10-tiden på morgonen.

Resans höjdpunkter

 • Bergsbestigningens strålande utsikter, vackra natur och imponerande vulkaner.
 • Vandringen genom alla zoner från regnskog till arktisk hed och glaciär
 • Kilimanjaro – ett av »The Seven Summits« – de högsta bergen på de sju kontinenterna

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Flygresa bokas separat, kontakta gärna oss
Avresor jun - mar
Pris Från 24 200 kr
Enkelrumstillägg 6 000 kr (ensamresenär med eget rum och tält)
Detaljerade priser

Det går utmärkt att resa på egenhand på dessa resor. Antingen vandrar du med egen guide och bärare eller så kan vi boka in dig i en internationell grupp på plats med andra vandrare från hela världen.

Vid vandring i internationell grupp betalar du endast för enkelrum och eget tält på berget. Tilläggs kostnad 2 300 kr
Kontakta oss för datum!

I priset ingår
 • Vandring på Machame/Mwekaleden 6d/5n
 • Logi i 2 mans tält på berget inkl. liggunderlag
 • Hotellövernattning i Moshi före och efter bestigningen
 • Helpension på berget, frukost i Moshi
 • Vatten under vandringen
 • Räddnings - och nationalparksavgifter
 • Informationsträff inför vandringen dagen innan vandringen påbörjas, med chans att ställa frågor och få all viktig information
 • Engelsktalande guider och bärare under vandringen
 • Klimatkompenserat flyg
 • Alla transfers och lokala transporter
 • Plantering av eget träd 
I priset ingår ej

Flyg Sverige - Kilimanjaro Airport t/r - kontakta gärna oss för hjälp med bokning.
Visum, drycker (vatten ingår) och dricks tillkommer. Dricks ca 250 - 350 USD/deltagare.

Extra dagar

Extranätter i Moshi vid ankomst eller avresa 450 kr per pers/dubbelrum, 900 kr enkelrum. Extra acklimatiseringsdag på berget 3 400 kr

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd samt evakuering.

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania och Kilimanjaro 
Dag 2. Ankomst Moshi - inför Kilimanjaro
Dag 3. Machame Gate – Machame Camp
Ca ~1220 m, 9 km, 7 h
Dag 4. Machame Camp – Shira camp
Ca ~835 m, 7 km, 6 - 7 h
Dag 5. Shira Camp – Barranco Camp
Ca ~820 m – 655 m, 10 km, 7 – 10 h
Dag 6. Barranco Camp – Barafu Camp
Ca ~680 m, 8 km, 7-8 h
Dag 7. Toppförsök Barafu  Camp - Uhuru Peak
Ca ~1222 m - 2827 m, 17 km, 15 h
Dag 8. Avsluta bestigningen Mweka Camp – Mweka Gate
Ca ~1428 m, 10 km, 3 – 4 h
Dag 9. Hemfärd eller stanna kvar
Dag 10. Hemkomst

Klimat

Bästa säsongen att bestiga Kilimanjaro är februari och september då det är störst chans till klart väder, men bra även andra tider på året. Undvik april - maj då det är regnperiod i Östafrika.

Valuta

Valutan i Tanzania är Tanzanisk shilling men dollar är den valuta som används mest.

Resans karaktär

Machameleden är den vackrare leden upp för Kilimanjaro och känd under smeknamnet ”The Whiskey Route”. Något brantare än andra alternativ därav en fantastisk utsikt gör denna led till en av de populäraste. Vi sover i tält och gör bestigningen på 6 dagar men vi rekommenderar att man lägger in en acklimatiseringsdag och gör den på 7 dagar för att öka chanser att nå toppen. Du behöver inte vara vältränad, men bra kondition underlättar. Det som är avgörande är hur man klarar hög höjd, vilket är svårt att veta i förväg. Är du frisk, väll förbered och motiverad så är du på god väg. Du vandrar tillsammans med en erfaren guide och åtföljs av bärare och kock. Temperaturen varierar från plus 30 grader nere i Moshi till minus 15–20 grader i gryningen på toppen.

Deltagarantal

Min 1 person

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Hos Äventyrsresor kan du välja valfritt datum för din vandring året runt. 

Logi i tvåmanstält på berget, samt på hotell i Moshi (dubbelrum).

Om ni stannar kvar en natt extra i Moshi, finns möjlighet att göra en spännande safaritur eller besöka närliggande skola. Dagsturerna bör bokas senast dagen innan i receptionen på Springlands Hotel, eller vid ankomst till Moshi, innan ni åker ut på safarin.

Mer information om dagsturerna ges i receptionen på Springlands hotel.

Alla våra bärare är med i Mount Kilimanjaro Porter Society (MKPS).

 Egen avgång på valfri avresedag. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. 

  LÄS MER  om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Minisafari i Tarangire och Ngorongoro i tre dagar

  Passa på att förlänga ditt Afrikabesök med en två dagars minisafari i två av de mest kända safariparkerna i norra Tanzania - Tarangire och Ngorongoro. Här finner du både spänningen och lugnet efter en prövande Kilimanjarobestigning. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Safari i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara i fem dagar

  Förläng med en safari i de mest kända safariparkerna i norra Tanzania. Vår guide visar oss var lejon, gepard och noshörning håller till i Ngorongoro och i Lake Manyara omges vi av giraffer, flodhästar och flamingoflockar. 

  LÄS MER om tilläggsresan »