Översikt

Kilimanjaro via Rongaileden

Vandring via Rongaileden. Vi färdas 3-4 timmar från Moshi till den avlägsna och mindre exploaterade norra sidan, mot den Kenyanska gränsen. Här är det inte lika hårt tryck på leden och djurlivet är rikare. Det finns goda chanser att få se Colobusapor och andra däggdjur. Med lite tur kan vi till exempel få se både elefanter och bufflar i början av vår vandring. Nedstigningen sker via Marangurutten på bergets södra sida.

Soluppgång över Kilimanjaro 5895 m.ö.h
Under en knapp vecka tar vi oss från regnskog till arktisk nattkyla på Uhurutoppen. Kilimanjaro med sina 5895 meter över havet, hör till världens högsta vulkaner och är en av de högst belägna platser som man kan nå utan att behöva klättra. Väl uppe är naturen och utsikten storslagen – bara ögonblicket då vi möter soluppgången på Afrikas högsta topp är värt besöket.

Erfarna bergsguider, övernattning i tält under Afrikas stjärnhimmel
Med oss på turen har vi en skicklig kock, flera bärare och vi leds av en erfaren bergsguide. Vandringen går genom regnskog, förbi jättelika släktingar till ljung och johannesört och vidare upp över karga, steniga hedar. Första tanken vid en färd till Tanzania är väl knappast mössa, vantar och dunjacka, men rätt kläder är avgörande när vi tar oss upp den sista biten på glaciären, i kyla och mörker. Alla blir matta här, höjden tar ut sin rätt. Belöningen är desto större när vi står på toppen – och ser solen stiga upp över Tanzania!

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg från Arlanda vid 20 eller 21-tiden, till Addis Abeba. ( Måltider på flyget ingår)

  (Vi tittar gärna även på alternativ från Köpenhamn och Göteborg)

 • Dag 2 Ankomst Moshi

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen, byte av flyg till Kilimanjaro Airport, där vi landar vid lunchtid. Transfer från flygplatsen till Hotel i Moshi, vid foten av Kilimanjaro. Genomgång av bestigningen (ev. påföljande morgon). Väljer man att ex flyga med KLM, sker avfärd tidigt på morgonen dag 2, med ankomst samma dag - sen kväll - till Kilimanjaro Airport.

 • Dag 3 Rongai gate till Simba Campsite 2.600 möh

  Ca 3-4 timmars transfer till norra sidan av berget och Rongai gate. Vi startar vår vandring i den lilla byn Nale Moru på 1.950 m höjd. Ca 4 timmars vandring på smal stig genom majsfält och potatisodlingar, innan vi kommer in i Pinjeskogen. Sakta börjar det stiga uppför och i den vackra skogen har vi möjlighet at få se både Colobusapor och andra djur. 

 • Dag 4 Kikelewa Campsite ca 3.600 möh

  Vi har en fin utsikt mot Kibu (Uhuru Peak), kraterkanten och islagren på den östra sidan. På eftermiddagen avviker vi från huvudleden och vandrar ut på de kala hedlandskapet på en mindre stig. Vi tar sikte på de spetsiga topparna på Mawenzi. Camping.

 • Dag 5 Mawenzi Turn Hut Campsite 4.330 möh

  En relativt kort och brant vandring på ca 4 timmar förbi grästäckta slänter. Vi belönas med en härlig utsikt och känslan av att vara mitt ute i vildmarken. Strax före ankomst till vår Campsite, lämnar vi vegetationen bakom oss. Camping.

 • Dag 6 Kibo Campsite 4.750 möh

  Vi korsar "sadeln" mellan Kibu och Mawenzi. Landskakpet är nu kargt och liknar ett månlandskap. Den höga höjden gör att vi känner oss tunga i huvudet när vi närmar oss Kibo Campsite på 4.750 meters höjd. Eftermiddag och kväll ägnar vi åt förberedelser för nattens toppbestigning. Camping

 • Dag 7 Uhuru Peak

  11 timmars vandring (6 timmar till toppen, sedan nedåt). Start vid midnatt. Via Gilmans point (5.681m) till den högsta punkten i Afrika, Uhuru Peak (5.895m). Börjar sedan gå nedåt (Maranguleden) till Horombo hut (3.705 m) Camping.

 • Dag 8 Avsluta bestigningen

  Vi avslutar vandringen vid Marangu Gate. Åter till hotellet vid foten av berget. Du behöver inte vara ledsen om du inte orkat ända upp. Naturen är så storslagen att bara den är väl värd besöket. Vila och bad i poolen på hotellet i Moshi.

 • Dag 9 Hemfärd

  Efter frukost avfärd till Arusha eller flygplatsen för de som fortsätter med safari eller sol och bad vid Indiska oceanen.
  För den som återvänder till Sverige ingår transfer till flygplatsen. Flyg via Addis Abeba vid 16-17-tiden. Där blir det uppehåll för flyg till Sverige efter midnatt. Alternativt kan man flyga med KLM, då startar resan tidigt på morgonen dag 2 och hemresan sker senare på kvällen dag 9.

 • Dag 10 Hemkomst

  Vi är tillbaka i Sverige och landar åter på Arlanda vid 9 eller 10-tiden på morgonen.

Resans höjdpunkter

 • Bergsbestigningens strålande utsikter, vackra natur och imponerande vulkaner
 • Vandringen genom alla zoner från regnskog till arktisk hed och glaciär
 • Kilimanjaro – ett av »The Seven Summits« – de högsta bergen på de sju kontinenterna

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor Dagligen, jun - mar
Pris Från 28 600 kr
Enkelrumstillägg 2 900 kr
Detaljerade priser

28 600 kr lågsäsong, 31 600 kr högsäsong. Högsäsongspriser gäller juni-aug samt ca 15 dec-10 jan.

I priset ingår
 • Flyg Sverige - Kilimanjaro Airport inkl. skatter
 • Alla transfers och lokala transporter
 • Vandring på Rongaileden 6d/5n
 • Logi i tält på berget
 • Hotellövernattning i Moshi före och efter bestigningen
 • Helpension på berget, frukost i Moshi
 • Vatten under vandringen
 • Räddnings - och nationalparksavgifter
 • Informationsträff inför vandringen dagen innan vandringen påbörjas, med chans att ställa frågor och få all viktig imformation
 • Engelsktalande guider och bärare under vandringen
I priset ingår ej

I priset ingår inte visum, drycker (vatten på berget ingår) och dricks . Man brukar ge ca 250 USD från varje deltagare på vandringen.

Extra dagar

Extranätter i Moshi vid ankomst eller avresa 500 kr per pers/dubbelrum, 800 kr enkelrum. Extra acklimatiseringsdag på berget 2 400 kr

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd samt inte har ett begränsat belopp för evakuering.

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania
Dag 2. Ankomst Moshi
Dag 3. Rongai gate till Simba Campsite 2.600 möh
Dag 4. Kikelewa Campsite ca 3.600 möh
Dag 5. Mawenzi Turn Hut Campsite 4.330 möh
Dag 6. Kibo Campsite 4.750 möh
Dag 7. Uhuru Peak
Dag 8. Avsluta bestigningen
Dag 9. Hemfärd
Dag 10. Hemkomst

Klimat

Bästa säsongen att bestiga Kilimanjaro är februari och september då det är störst chans till klart väder, men bra även andra tider på året. Undvik april - maj då det är regnperiod i Östafrika.

Resans karaktär

Du kan välja att vandra den flackare och bekvämare Marangurutten (med en extra acklimatiseringsdag för 6 dagar), där vi bor i stugor, den vackrare men något brantare Machameleden/Mwekarutten, där vi sover i tält eller den avlägsna och minst exploaterade Rongairutten från bergets norra sida. Du behöver inte vara vältränad, men bra kondition underlättar. En acklimatiseringsdag ökar dina chanser att nå toppen, men det som är avgörande är hur man klarar hög höjd, vilket är svårt att veta i förväg. Oavsett rutt leds din grupp av en erfaren guide och åtföljs av bärare och kock. Temperaturen varierar från plus 30 grader nere i Moshi till minus 15–20 grader i gryningen på toppen.

Deltagarantal

Min 1, max 16

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. Mer om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Minisafari i Tarangire och Ngorongoro i tre dagar

  Passa på att förlänga ditt Afrikabesök med en två dagars minisafari i två av de mest kända safariparkerna i norra Tanzania - Tarangire och Ngorongoro. Här finner du både spänningen och lugnet efter en prövande Kilimanjarobestigning. Mer om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Safari i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara i fem dagar

  Förläng med en safari i de mest kända safariparkerna i norra Tanzania. Vår guide visar oss var lejon, gepard och noshörning håller till i Ngorongoro och i Lake Manyara omges vi av giraffer, flodhästar och flamingoflockar. Mer om tilläggsresan »