Översikt

Julresa till Galapagos

Fira jul vid ekvatorn i Galapagos fantastiska arkipelag. Mitt i Stilla havet finner vi denna ögrupp med ett särpräglat djurliv och fantastiskt klimat. Ombord vår förstklassiga yacht Cachalote Explorer firar vi jul tillsammans och utforskar några av de mest spännande och avlägsna öarna. Här bekantar vi oss med sjölejon, jättesköldpaddor och havsleguaner, alla helt orädda för oss besökare. Varje dag under kryssningen ges möjlighet till snorkling. Vi avslutar med njutbara dagar på ön Santa Cruz där vi får tid att landa efter alla fantastiska intryck och njuta av lugnet långt bort ifrån storstädernas brus. Här bor vi på en mysig lodge uppe i höglandets lummiga skog där jättesköldpaddorna vandrar fritt. Resans upplägg ger en perfekt balans av spännande upplevelser och egentid med avkoppling.

Under 9 dagar upptäcker vi Galapagos unika djurliv där 7 nätter spenderas ombord på den förstklassiga yachten Cachalote Explorer. Vi avslutar resan med 3 dagar på huvudön Santa Cruz för lata dagar i solen med tillfälle att smälta alla intryck efter den spännande kryssningen. Vi kryssar till några av de mer avlägsna och intressantaste öarna i arkipelagen. Under landstigningarna är vi ofta helt ensamma med djuren. Jättesköldpaddor, landleguaner, sjölejon, blå- och rödfotade sulor och tusentals havsleguaner blir till nya bekantskaper under landstigningarna. Djuren här ser inte människan som en fiende, vilket gör dem helt orädda. Många av djuren är endemiska och finns bara här. Förutom öarnas överväldigande djur- och fågelliv öppnar sig ett rikt marint liv under vattenytan och varje dag finns gott om tid för snorkling. Att simma sida vid sida med havssköldpaddor och lekande sjölejon hör ofta till höjdpunkterna på resan.

Ön Santa Cruz  är centrum för Galapagos arkipelag och de flesta turister som besöker öarna stannar antingen här några nätter eller passerar förbi hamnen på väg ut på sitt väntade äventyr. Hamnen Puerto Ayora är hjärtat av ön och härifrån kan man vandra längs strandpromenaden som kantas av butiker och restauranger. Det är inte helt ovanligt att man ser en och annan leguan eller ett sjölejon som ligger och latar sig på en parkbänk. I Puerto Ayora ligger också Charles Darwin forskningsstation som är öns viktigaste besöksmål. Uppe bland höglandets lummiga grönska vandrar jättesköldpaddor fritt i sin naturliga miljö och vi bor på en mysig lodge mitt i all grönska. Vi spenderar lata dagar vid poolen eller hyr cyklar. För den nyfikna går det att besöka kaffe-, banan- och kakaoplantage eller göra en utflykt till några av de fina stränder som finns i närheten. Om man inte har fått nog av det marina livet finns möjlighet att boka både snorklings- och dykutflykter. Nere vid hamnen, endast 15 minuter bort, finns gott om restauranger om man vill ut och äta på kvällen - färsk fisk och skaldjur hör självklart till specialiteterna.  Fråga personalen på lodgen så hjälper dom gärna till att boka bord.

Ett unikt djurliv och en spännande historia. Galapagos har en säregen natur och spännande historia. 1831 kom Charles Darwin hit för att studera djurens anpassning till miljön på de olika öarna. Hans omfattande forskning på öarna ledde fram till den utvecklingslära om arternas ursprung som än i dag är en av vår tids viktigaste vetenskapliga upptäckter. På huvudön Santa Cruz besöker vi Charles Darwins forskningsstation där vi lär oss mer om naturvården och den forskning som bedrivs idag.  Här får vi se olika slags jättesköldpaddor men även andra djur och får ta del av de viktiga avelsprojekt som bedrivs idag för att säkerställa visa arters överlevnad som finansieras av de turister som besöker nationalparken. Idag kommer biologer från hela världen hit för volontärarbete och verksamheten betraktas som en förebild inom ekoturism. 


Liten grupp med kvalificerad naturguide.
 
En mycket kvalificerad, lokal naturguide följer med oss under hela kryssningen. Det finns gott om tid för fotografering och frågor varje dag. Ombord, efter dagens spännande exkursioner väntar middagar med mycket färsk fisk och frukt, medan vi lyssnar på föredrag om Galapagos under tropiknattens stjärnhimmel. Eftersom vi färdas med båt blir det aldrig hett, och det finns även luftkonditionering ombord. För att alla ska få en personlig resa med bästa möjliga upplevelser tar fartyget bara med 16 passagerare i 8 st bekväma dubbelhytter.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Ecuador

  Ankomst till Ecuadors huvudstad Quito på eftermiddagen, och möts av en representant från vår samarbetspartner för transfer till vårt hotell centralt beläget i hjärtat av Quito. Fri eftermiddag att återhämta oss efter resan. Övernattning i Quito.


 • Dag 2 Quito

  Efter frukost beger vi oss ut på stadsvandring i den ecuadorianska huvudstaden. Staden är den bäst bevarade kolonialstaden i Latinamerika och den första staden att skyddas av UNESCO:s världsarvslista redan 1978. Guldbeklädda kyrkor, kloster med massiva handtillverkade barrockdörrar och charmiga spanska villor med balkonger fyllda med pelargoner avlöser varandra bland kullerstensgränder och torg.

  Vi vandrar genom den gamla koloniala stadskärnan från 1500-talet där den mäktiga Franciscuskatedralen och Plaza de Independencia är belägna. Vi avslutar vår sightseeingtur med en chokladprovning. På kvällen väntar en julmiddag på närliggande restaurang. I morgon går vi upp tidigt för att bege oss till flygplatsen och vidare mot Galapagos. Övernattning i Quito.
  Måltider: Frukost och julmiddag

 • Dag 3 Till Galapagos och Charles Darwinstationen

  Transfer till flygplatsen vid halvåttatiden på morgonen. Ett par timmar senare anländer vi till ön Baltra i Galapagosarkipelagen. Här träffar vi vår guide och bagaget transporteras direkt till båten medan vi får möjlighet att upptäcka huvudön Santa Cruz. Med buss tar vi oss till Itabacakanalen för att ta färjan över till ön. Vi reser med buss till sydsidan och den lilla staden Puerto Ayora. Här besöker vi Charles Darwin-stationen och dess museum för att studera de intressanta avelsprojekten för drushuvudödlor och jättesköldpaddor. Lyckade projekt som gett ett enastående resultat. På vägen får vi se det bördiga jordbrukslandskapet med sina bananodlingar, majsfält och betande kreatur. Vi stannar också till en stund på öns högt belägna kullar för spana efter betande jättesköldpaddor, Galapagosfinkar och rubinröda flugsnappare i sin naturliga miljö. På kvällen embarkar vi vår motoryacht M/Y Cachalote Explorer och äter en gemensam middag ombord.

  Måltider: Helpension

 • Dag 4 Sombrero Chino – Rabida

  Efter frukost gör vi en kort landstigning på den lilla ön Sombrero Chino, som betyder "kinesisk hatt" då formen påminner om en sådan. Under landstigningen kan vi se mängder av vackra korallröda krabbor som kontrasterar mot de svarta lavahällarna, Galapagoshök, och stränder med lata sjölejon. Vi styr sedan vidare över delfinrika vatten mot ön Rabida. Här finns en av arkipelagens bästa snorkling med tropiska fiskar i alla regnbågens färger. Med lite tur får vi även se hur en pingvin ser ut under vatten. Uppe på stranden brukar majestätiskt rosafärgade flamingos hålla till. På kvällen äter vi en gemensam julmiddag ombord och firar tillsammans med vår nya Galapagos familj. En drink på akterdäck under den stjärnklara himlen kan vara en perfekt avslutning på kvällen.

  Måltider: Helpension

 • Dag 5 Isabela Puerto Villamil & Sierra Negra

  Vi sätter kurs och färdas under natten mot den största av Galapagos öar, Isabela. Ön ligger långt västerut och består av fem vulkaner varav några fortfarande är aktiva. Vulkanen Wolf är den högsta punkten på hela Galapagos med sina 1707 möh. Vi ankrar vid den lilla hamnen Puerto Villamil, som är en av Galapagos äldsta bosättningar och är känd för sina vackra vita sandstränder. Härifrån gör vi en promenad längs vulkanen Sierra Negras sluttningar. De som vill kan fortsätta ända upp till kraterkanten för en imponerande utsikt över kratern och ön. Under eftermiddagen finns tid för snorkling och avkoppling på soldäck.

  Måltider: Helpension

 • Dag 6 Isabela – Punta Moreno och Elisabeth Bay

  Under förmiddagen går vi iland vid Punta Moreno och gör en vandring över de stora lavafälten. Vid små gölar finns det flamingos, gulsångare och galapagosfinkar. Under eftermiddagen besöker vi Elizabeth Bay på västsidan. Vi tar en tur med våra gummibåtar i en fantastisk labyrint av vattenkanaler, dammar och mangrove. Normalt finns här både sjölejon, mantor, havssköldpaddor och mängder med fåglar.

  Måltider: Helpension

 • Dag 7 Isabela – Urbina Bay och Tangus Cove

  Vi stävar in i Bolivarkanalen och ankrar både vid Urbina Bay på Isabela och Punta Espinosa på Fernandina, få båtar tar sig ända hit. Vid Urbina Bay möter vi gulbruna, taggiga landleguaner och stigar kantade av gula små gula blommor och opuntiakaktus. Vi avslutar vandringen med ett uppfriskande bad och snorkling efter klipporna. Vi fortsätter till den gamla sjörövargrottan Tagus Cove där vi gör en vandring upp på den närmaste vulkanen för att beskåda utsikten över Charles Darwin-lagunen, en märklig insjö som är mycket salt men troligen saknar förbindelse med havet.

  Måltider: Helpension

 • Dag 8 Fernandina-Punta Espinoza/Isabela-Punta Vicente Roca

  Vid Punta Espinosa promenerar vi över replavafält för att se de stora samlingarna av havsleguaner, röda krabbor och eleganta sjölejon. På Fernandina får vi möjligheten att se den unika Galápagosskarven som inte kan flyga, endemiska för Galapagos. Den går endast att se på denna ö. Evolutionen har gett dem förkrympta vingar eftersom den inte haft någon naturlig fiende på grund av dess isolerade läge och har därför inte behöft flyga utan bara dyka ned i havet för att finna föda. Under eftermiddagen landstiger vi vid Punta Vicente Roca på Isabela där vi gör en tur längst klipporna med våra zodiaker för att titta på grottan som är delvis nedsjunken i vattnet. 

  Måltider: Helpension

 • Dag 9 Santiago – Puerto Egas – Bartolomé

  Den här dagen besöker vi ytterligare två intressanta öar. Den ena är den vackert formade Bartolome med det kända landmärket Pinnacle Rock. Här får vi också tillfälle till bad och snorkling från stranden med sjölejon och världens nordligaste pingviner. Det är en sällsynt art, Galapagospingvinen, som kan leva här vid ekvatorn tack vare Humboldtströmmen, som för med sig tillräckligt kyligt vatten från Antarktis. Vi besöker också ön Puerto Egas med sina märkliga lavaklippformationer. Där vandrar vi runt stränderna och studerar det marina djurlivet i lagunerna, bland annat finns det annars svårsedda pälssälar vilka är mer nattaktiva. Även här har vi chansen att bada och leka med sjölejon.

  Måltider: Helpension

 • Dag 10 Hemresa

  Vi avslutar vår naturkryssning med en landstigning på ön North Seymore, den bästa ön för fågelskådning. Här finner vi bland annat blåfotad sula, fregattfågel och svalstjärtad mås. Vi beger oss tillbaka till hamnen på ön Baltra, och vidare till flygplatsen för att påbörja vår resa hem. Med oss har vi oförglömliga möten med denna rika skärgård. För den som önskar går det att förlänga vistelsen med några extra nätter på Galapagos. Kontakta oss för förslag. 

  Måltider: Frukost

 • Dag 11 Hemkomst

  Efter en mellanlandning är vi åter i Sverige efter en fantastisk resa på Galapagos.

Resans höjdpunkter

 • En veckas naturkryssning ombord på förstaklassyachten Cachalote Explorer.
 • Upplevelsen att kryssa med en liten båt (max 16 gäster ombord) som tar sig in i ostörda vikar och stränder
 • Exkursionerna på öarna tillsammans med våra kunniga lokala guider
 • Tre dagar/två nätter för lata dagar på Enchanted Galapagos Lodge på ön Santa Cruz
 • Fira jul med en god middag tillsammans ombord på vår båt mitt i Galapagosarkipelagen
 • Vi besöker de västra öarna inkl. Fernandina och västra Isabela dit få andra båtar kommer

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Flygresa bokas separat, kontakta gärna oss så hjälper vi till att boka
Avresor 23 december
Pris Från Från 73 900 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan!
I priset ingår
 • Inrikesflyg till Galapagos t/r
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • Ingala transit card
 • 2 nätter på ett boutique hotell mitt i Quito inkl. frukost
 • Stadsrundtur i Quito inkl. chokladprovning med guide
 • Julmiddag den 24 dec 
 • En veckas kryssning ombord på Cachalote Explorer med helpension
 • Kaffe, te, mineralvatten och fruktjuice ombord på båten
 • Smidiga transporter in till öarna med bekväm zodiak
 • Våtdräkt, snorkel och fenor
 • Egen kock samt hjälpsam besättning
 • Djur- och naturexkursioner på de olika öarna och snorkelturer varje dag
 • Engelsktalande naturguide på Galapagos
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

* Flyg från Sverige - Ecuador t/r med KLM, inkl. skatter
* Nationalparksavgift Galapagos 100 USD
* Dricks till guide och besättning på Galapagos
* Måltider ej omnämnda i programmet

Extra dagar

Förläng gärna din vistelse med extra nätter på Galapagos efter kryssningen eller varför inte kombinera resan med ett besök till Amazonas eller Norra Anderna på fastlandet. Kontakta oss för en offert!

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Information om avresor

Göteborg och Köpenhamn på förfrågan mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Mot Ecuador och huvudstaden Quito
Dag 2. Stadstur i Quito och julmiddag i stan
Dag 3. Till Galapagos och Charles Darwinstationen  
Dag 4. Sombrero Chino – Rabida
Dag 5. Isabela Puerto Villamil & Sierra Negra     
Dag 6. Isabela - Punta Moreno och Elisabeth Bay
Dag 7. Isabela - Urbina Bay och Tangus Cove
Dag 8. Fernandina - Pta. Espinoza/Isabela - Pta. Vicente Roca
Dag 9. Santiago - Puerto Egas - Bartolomé
Dag 10. Hemresa eller lägg till några extra dagar på Galapagos
Dag 11. Hemkomst

Boende

Vi börjar resan med 2 nätter på ett fyrstjärnigt hotell mitt i hjärtat av Quito med gångavstånd till restauranger och sevärdheter. Under kryssningen bor vi bekvämt ombord vår yacht max 16 passagerar fördelat på 8 hytter samtliga med privat dusch och wc. 

Resesätt

KLM

Klimat

Ecuador och Galapagos övärld ligger precis vid ekvatorn vilket gör detta till en destination som passar sig året om på grund av det behagliga klimatet. Olika havsströmmar påverkar klimatet och december till maj räknas som den varma säsongen medan juni till och med november är den svalare perioden.

Valuta

Ecuador har ingen egen valuta utan det är istället amerikanska dollar som används som officiell valuta (USD).

Visum

Visum behövs inte för svenska medborgare. Tänk på att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans slut.

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs

Resans karaktär

Resan ställer i princip inga fysiska krav på deltagarna. Landgång och zodiakbåtar gungar vid ombord- och urstigning, vilket du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. Men besättningen sträcker alltid ut en hjälpande hand innan man får gå av. Landstigningarna sker ibland vid klippor eller på sandstränder där man får stiga av och gå i vattnet ett par meter. De 8 hytterna ombord på Cachalote Explorer har privat dusch och wc samt våningsängar. Båten har luftkonditionering.

Deltagarantal

Min 2, Internationell grupp ombord båten om max 16 deltagare

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Äventyrsresor använder sig alltid av båtar som endast tar 16 passagerare samt som åker ut till de mest intressanta öarna långt ut i Galapagos arkipelag. Med små båtar kommer vi in i små vikar och hamnar där de stora båtarna inte har tillstånd att lägga till. Dessutom finns det restriktioner på vissa av de platser vi besöker att bara 16 deltagare får landstiga samtidigt, så du slipper stanna ombord för att invänta att andra deltagare kommer tillbaka.

De 8 hytterna ombord på Cachalote Explorer har privat dusch/wc samt dubbelsängar eller våningsängar. Båten har luftkonditionering, salong och soldäck. 

Du bidrar till att bevara Galapagos 
Genom ditt besök på Galapagos bidrar du till att bevara djurlivet på dessa unika öar som annars hotas av industrifiske och markexploatering. Nationalparksavgifterna finansierar många naturvårdprojekt samt driver Charles Darwin Research Centre. Här bedrivs forskning och utbildning av lokalbefolkningen samt arbete med att skydda de mest sällsynta djuren, bla jättesköldpaddorna. Läs mer här »

Boende

 • Patio Andaluz

  Patio Andaluz Hotel är ett elegant boutiquehotell i kolonialstil beläget endast 150 meter från Plaza Grande. Här har vi nära till flera av stadens sevärdheter så som Independence Plaza och kyrkorna San Francisco och La Compañia. Byggnaden andas kolonial historik med sin arkitektur och små innergårdar. På den stora innegården ligger hotellets restaurang som serverar läckerheter från både Ecuador och Spanien. Rummen är smakfullt inredda här finns alla bekvämligheter. Alla rum har wifi.

 • M/Y Cachalote Explorer

  M/Y Cachalote Explorer är en nyrenoverad, fullt utrustad och rymlig yacht. Från början en fiskebåt som år 2000 omvandlades till ett bekvämt kryssningsfartyg. De åtta hytterna har luftkonditionering, dubbelsängar eller våningssängar och alla har privat toalett och dusch.
  Hytterna är fördelade på övre och nedre däck och finns i tre kategorier, 1 st C-hytt, 5 B-hytter och 2 A-hytter. 
  Detta fartyg var ursprungligen byggt för turer på Kanadas västkust. Nu är hon anpassad för kryssningar kring ekvatorn i Galapagos övärld. Det finns luftkonditionering i alla utrymmen på båten, stora gemensamma ytor i salongen och flera trevliga utomhusdäck. Därför passar hon för en behaglig kryssning i den vackra miljön runt Galapagos och tar som högst med 16 passagerare.

  Stabil transport till land

  Med hjälp av två stabila zodiakbåtar tar vi oss i land säkert och bekvämt. Sexton personer är högsta antal personer som tillåts vid varje enskild landstigning på Galapagos. Vi kan därför alltid gå iland tillsammas i sällskap med båtens naturguide. Vi får med andra ord maximalt med tid till att njuta av de spännande djuren och den vackra naturen.

  Snorklingsutrustning finns ombord

  Det finns möjlighet till snorkling nästan varje dag. Ombord finns utrustning att låna. Vid behov kan du även hyra våtdräkt till en kostnad av f.n, 30 usd/vecka.

  Vår egen kock tillagar maten

  Ombord serveras en riklig frukost samt lunch och middag i salongen. Maten tillagas alltid av båtens egen kock. Mellan måltiderna finns kaffe och te till självservering i salongen. Mineralvatten och fruktjuice ingår till måltiderna. Önskar man ett glas vin, öl eller en drink, finns det att köpa i baren. Det går bra att använda betalkort ombord.

  Tekniska specifikationer

  Byggår: 1988
  Renoverad: 2000 samt 2018
  Mått: 26m x 7m
  Maxfart: 8 knop
  Passagerarantal: 16

Inspiration

Upplev Galapagos med Cachalote Explorer