Översikt

Costa Rica & Panama - unik djur och naturkryssning

Följ med Anders Elmfors och Hasse Berglund på en vacker och bekväm naturkryssning fylld med stora upplevelser. Vi börjar med världsarvet Casco Viejo och Panamakanalen och fortsätter till det vackra, gröna, rika - Costa Rica. Med segelfartyget M/S Panorama besöker vi Pärlöarnas jungfruliga stränder och nationalparken på ön Coiba, spanar efter valar och delfiner i Stilla oceanen och går iland i Costa Ricas mest avlägsna hörn - nationalparken Corcovado. Här hjälper våra guider oss att finna tapirer, sengångare, trädmyrslokar och färggranna fåglar. Dagen efter snorklar vi vid Isla Caño bland fiskar och havssköldpaddor. Seglatsen avslutas i Curu-reservatet med tropisk torrskog samt bad på ön Isla Tortuga. Efter vår vecka ombord fortsätter vi upp mot Monteverdes molnregnskog för att söka den skimrande quetzalen, och avslutar vår resa vid den höga vulkanen Arenal. Här blir det vandring på hängbroar i trädkronorna och bad i varma källor, som avslutning.

Våra färdledare Anders Elmfors och Hasse Berglund
Anders är biolog och lärare som har lett många av våra resor och kryssningar. Hans mycket omfattande kunskaper om djur, växter och natur i bl.a. Panama och Costa Rica gör honom till en av våra mest uppskattade färdledare. Anders leder många resor och känner Panama City, Corcovado, Monteverde och Arenal väl. 

Hasse är biolog med både flora och fauna som specialitet. Hasse, som arbetat internationellt på Världsnaturfonden WWF i flera år, arbetar idag på en konsultfirma med frågor om biologisk mångfald. Han har lett många resor och kryssningar sedan 1979. Även Hasse har varit i Costa Rica och har mycket goda kunskaper om djur, fåglar och växter. Tillsammans utgör de ett oslagbart dream-team på vår resa.

Flera av guiderna i Costa Rica
är även de speciellt utvalda för sin stora kunskap och skicklighet att visa oss regnskogens djur och fåglar, vilka ibland kan vara knepiga att hitta. Marco Fallas är en av landets främsta fågel- och naturguider och vi hoppas att han kan komma med till Monteverde och Arenal och även kan leda de övriga lokala guiderna i Corcovado. De känner alla till djurens vanor - allt för att vi ska få ut det mesta av vårt besök.

Vi färdas under den vädermässigt bästa och torraste årstiden när vi besöker Costa Ricas och Panamas vackra Stillahavskust. På våran höst fram till november regnar det däremot oftare. Något som är bra att tänka på då det trots allt är "regnskogar" vi vill besöka och uppleva...

I Costa Rica är en tredjedel av landet skyddat i olika former av nationalparker och naturreservat – vilket är något av ett världsrekord! Det är anledningen till att vi kan få vara med om så många stora naturupplevelser här. Corcovado som är en av resans mål har flera gånger utsetts till den nationalpark som har världens största biologiska mångfald, d.v.s den artrikaste platsen på jorden.

Costa Rica är lite av ett Latinamerika Light - lugnt, välordnat och säkert att färdas i med väl fungerande sjukvård men utan armé. Ett vänligt land som man lätt förälskar sig i.

Resans rutt är specialkomponerad och fartyget chartrat, för att kunna erbjuda bästa möjliga resa - där vi kan få uppleva så mycket av det rika djur-, natur- och fågellivet som möjligt. Det är samtidigt en resa ingen annan kan erbjuda! 

Besöket i Sirena långt nere i Corcovado är ett måste - om man vill uppleva det bästa och mer svårsedda av Costa Ricas rika djurliv vid havet. Därefter tar vi oss upp på högre höjd för att även få möta djurlivet i molnregnskogen under 3-4 dagar. Det blir lite av en kunskapsresa - med olika föredrag och genomgångar av våra biologer och färdledare under resan. 

Vi har samtidigt försökt göra resan så njutbar som möjligt, med skön kryssning, bekväma förflyttningar och massor av tillfällen till sol, bad eller snorkling längs vår färdväg. Det blir även tid att smälta alla intryck och njuta av vackra solnedgångar i lugn och ro eller sitta och se havets vidder. När vinden är förlig och vi ska förflytta oss längre sträckor sätter vi ibland även segel. Det gör dessutom att båten stagas om det skulle bli lite sjögång. Mestadels färdas M/S Panorama om natten för att vi ska kunna vakna upp på nya platser - allt för att spara tid och ge chans till så många upplevelser som möjligt. 

Se detaljerad information och bilder på M/S Panorama här »


Allt börjar med den vackra koloniala staden Casco Viejo
från 1670-talet, den är den ursprungliga kvarvarande delen av Panama City och är ett Världsarv. Därefter blir det ett intressant studiebesök vid Miraflores slussar i Panamakanalen – där vi får se de stora fartygen när de slussas genom detta ingenjörskonstens mästerverk. På kvällen äntrar vi sen vår linjesköna, 54 meter långa motorseglare - för att nästa morgon vakna invid stranden till de jungfruliga Pärlöarna, omgivna av pelikaner och fregattfåglar.

På vår resa från Panama City till Puerto Calderas i norra Costa Rica med M/S Panorama får vi sen se och besöka många olika nationalparker och reservat förutom öar och arkipellager. Till slut fortsätter vi med buss upp till bergsregnskogarna i Monteverde och runt vulkanen Arenal, innan vi avslutar resan i Liberia i nordvästra Costa Rica. Det blir en annorlunda resa där vi rör oss från havet (även under ytan) upp till 1500-meters höjd.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Panama City

  Utresa från Sverige med KLM 6:30 på morgonen. Här möter vi vår färdledare Hasse Berglund vid utgångsgaten för flyget till Amsterdam. (De som ansluter från annan ort möter övriga deltagare på Amsterdams flygplats vid utgångsgaten). Byte till nytt flyg mot Panama vid 11-tiden. Ankomst på eftermiddagen 16:30 lokal tid, till landets huvudstad Panama City. På flygplatsen möts vi av vår guide Anders Elmfors och vår lokala arrangör som tar oss till vårt hotell. På färden kan vi se ruinerna till den allra första bebyggelsen som brändes ned av pirater år 1671 när vi passerar. Vi bor med fantastiskt läge på Hotel Central - mitt i den pittoreska stadsdelen Casco Viejo från 1670-talet. Vi får våra rum och på kvällen äter vi gemensam middag på en restaurang i närheten. Den första staden här grundades 1519 av den spanske erövraren Pablo Arias Dávila och dess ruiner omges numera av en modern och pulserande huvudstad med skyskrapor. Panama City är också den enda huvudstad som har orörd regnskog inom stadens gränser. 

 • Dag 2 Panama City och Miraflores-slussarna

  Tidig frukost, före eller efter passar vi på att ta en kort rundtur med våra färdledare i den gamla vackra koloniala stadskärnan Casco Viejo (även kallad Casco Antigou) som ligger på en halvö. Vi bor centralt vid torget mitt emot katedralen bland vackra gamla hus. Casco Viejo är ett UNESCO-världsarv. Vid 9-tiden färdas vi med minibussar 30 min till Miraflores besökscenter för att studera Panamankanalen och båtarna som slussas från Gatúnsjön till Stilla Havet. Här finns en terrass med utsikt över kanalområdet och fartygen, medan guiden kan berätta om det stora bygget. Det finns även ett museum här. Kanalen trafikeras årligen av 14000 fartyg på väg mellan Atlanten till Stilla havet, en passage kan kosta ett par miljoner. En bit bort ser man även en ny och bredare kanal som nyligen blev färdigställd. Därefter åker vi till ett litet kafé som brukar besökas av lokalbefolkningen för enklare buffélunch, innan vi fortsätter tillbaka till Casco Viejo.

 • Casco Viejo och sen ombordstigning M/S Panorama

  När vi är tillbaka till Casco Viejo fortsätter vi gå runt lite i den vackra gamla staden. Vi tar en tur bland gränderna och ser ut från kastellet mot den moderna skylinen med höga skyskrapor i Panama City. Kontrasten är anslående. Det pågår ett febrilt renoverande av de gamla husen i "gamla staden". Det är smått och charmigt. Då det är eftermiddag och säkert mycket varmt, även i skuggan av de låga husens balkonger. Här ser vi panamaflugsnappare bland husen, vadare på stränderna samt bruna pelikaner och fregattfåglar i luften. (De som inte vill följa med till Panamakanalen kan njuta av den stora utomhuspoolen på hotellets tak och invänta de övrigas återkomst). När vi är färdiga hämtar vi bagaget i receptionen och åker rakt ut över havet på the Causeway med utsikt över den gamla staden med den ultramoderna skylinen i bakgrunden. Här ligger hamnen Flamenco Marina och vårt kommande hem - motorseglaren M/S Pan Orama (Panorama). Vi går ombord vid 16 -17 tiden. Här välkomnas vi av vår kapten och besättning som tar hand om bagaget och för det till hytterna. Välkomstdrink och genomgång av säkerhetsrutiner ombord. Efter middag och genomgång av den kommande färden med färdledarna, bär det ut på Stilla havet. 

 • Dag 3 Pärlöarna - sol, bad och fåglar

  På morgonen vaknar vi upp i den vackra arkipelagen som består av ett 100-tal små och stora öar med vackra ljusa sandstränder, lummig skog och svarta lavaklippor. Ögruppen ligger ungefär 5 mil ut från kusten. Många av de mindre öarna där vi lägger till är obebodda. Efter den rikliga frukosten blir det tid att sola, simma, bada och kanske snorkla lite för att bekanta oss med livet ovan och under ytan. De kommande dagarna brukar det vara 30 grader i luften och kring 25-27 grader i havet. Här möter vi flockar med bruna pelikaner, fregattfåglar och kanske några färggranna fiskar eller blågul ara. Guiden brukar hitta en vacker och färgglad spindel (helt ogiftig), som tillverkar en av de starkaste trådar som man hitintills funnit.

 • Med segel över Stilla havet

  Vi anpassar oss till tidvattnet som här kan skilja över 3-4 meter i höjd. Lunch och sen lämnar vi den Helige Andens ö, och fortsätter färden över Stilla havet mot sydväst på kvällen och natten. Om vinden är rätt sätter vi segel för att öka farten och även staga skeppet om det är sjögång. Passa på att inta alla solstolar på det rymliga fördäcket eller sofforna på akterdäcken för att spana efter hoppande delfiner, knölval eller flygfiskar, plus havsfåglar som bruna sulor, labbar, tärnor eller Galapagosliror. Solnedgången brukar vara magnifik här nere i den varma fuktiga luften. Efter middagen blir det kanske ett föredrag och sen genomgång av dagens upplevelser och observationer i den varma natten.

 • Dag 4 Öar och hav med delfinspaning

  På morgonen och förmiddagen stävar vi fram västerut (lite överraskande väderstreck) utanför Los Santos-halvön i Panama. Här får vi vara beredda på utrop i högtalarna om färdledarna, expeditionsledaren ombord eller styrmannen upptäcker delfiner eller havsfåglar som sulor, liror eller labbar. Med lite tur kommer flockar med flasknos-, fläckig eller spinnardelfiner och hoppar runt båten eller bogen i några minuter tills de tröttnar på sällskapet. En fascinerande uppvisning. Ser vi nån liten fiskebåt brukar de kunna få sällskap av några Galapagosliror, bredstjärtade labbar eller bruna sulor. 

 • Sol, bad och snorkling

  I första hand hoppas vi kunna nå till och besöka Coiba Island som är centralamerikas största ö och nationalpark. Tidigare var här en fängelseö. Här finns fin strand, chans till BBQ på stranden och möjlighet att få se en stor Amerikansk krokodil nära parkcentret. Här finns gott om fåglar, bl.a. röd ara, en liten grön manakin samt en endemisk fågel, Coiba Spinetail. ... (Om detta inte går genomföra besöker vi Caiman Caleta och Restingue Island - några små obebodda öar nära Cebaco Island. Med lite tur är vi helt själva med havet här när vi landstiger med vår zodiak i en vik med svarta klippor, träd som ger skugga och vacker vit strand. Då blir det tid att strosa runt bland mängder av små eremitkräftor, spana efter svartvråkar, gula caracaror och amerikanska strandskator medan vi kan bada och snorkla lite bland tropiska fiskar i viken bland svarta lavabumlingar. Här finns enstaka papegojfiskar, koffertfiskar och lite annat spännande, men få koraller). I båda alternativen brukar besättningen kunna ordna en liten BBQ på stranden, med läsk, öl och tilltugg. Sen är det dags att åka tillbaka till moderskeppet, där vi får skölja av oss, får en kall våt servett och ett glas iste - innan lunch. Sen bär det av innanför Coiba Island i solnedgången innan allt försvinner i nattens mörker när vi fortsätter mot Costa Rica.

 • Dag 5 Golfito, orkidéer och röda aror

  Vi vaknar upp i Golfitoviken i Costa Rica. Här kontrolleras och stämplas passen medan vi börjar äta frukost. Denna dag kan det bli olika alternativ, ev med en zoodiaktur i mangroveträsken eller så fortsätter vi direkt längs regnskogsklädda berg i den stora viken Golfo Dulce till den vackra botaniska trädgården Casa Orquideas, omgiven av Nationalparken Piedras Blancas. Här ankrar vi nära stranden och går iland för att njuta av alla orkidéer, vackra växter, märkliga träd och en mångfald av färggranna fåglar som ofta ses på mycket nära håll. Redan på stranden kan vi mötas av små grupper med röda aror, som på bilden. Här är fullt av tukaner, vackra tangaror, kolibrier, olika slags vråkar och med lite tur seglar stora vita kungsgamar förutom de allerstädes närvarande mindre korp- och kalkongamarna. Med lite tur hittar vi vackra trogoner eller mindre däggdjur som näsbjörn eller agoutis. Färdledarna guidar oss runt bland alla blommor och träd på de små stigarna runt trädgården. När det blir för varmt kan man gå ned på stranden intill och ta sig ett dopp. Det blir vår första närkontakt med det nästan absurt artrika och färggranna växt- och fågellivet. När det är dags kan vi ta oss ut till Panorama, ta en dusch eller ett dopp från akterdäck. 

 • Valspaning längs Corcovado och Isla Caño

  Sen blir det lunch och färd ut genom den stora bukten och vidare mot nordväst längs Osahalvön förbi nationalparken Corcovado. Här spanar vi efter knölval, delfiner och havsfåglar. Om vi hinner gör vi ett varv i kvällningen runt ön Isla Caño för att leta efter knölvalar med ungar och havssköldpaddor innan vi går in i Drake Bay på västra sidan av Osahalvön för att kasta ankar. Middag och genomgång av dagens upplevelser och de kommande dagarna. Vi planerar att ligga för ankar här två dagar framåt.

 • Dag 6 Corcovados rika djurliv och regnskog

  Efter tidig frukost i Drake Bay, är det dags för en av resans höjdpunkter. Snabbgående motorbåtar lägger an och så delar vi upp oss 15-20 per båt och sätter av i en timma mot Sirena, mitt i det berömda Corcovado. Här stiger vi av på den långgrunda stranden, så det blir blött om fötterna innan vi torkat och kan ta på oss skor igen. Corcovado är bl.a. utnämnt av tidskriften National Geographic till den nationalpark på jorden med störst biologisk mångfald, d.v.s. med flest djur- och växtarter. Vi delar upp oss i grupper om 12-15 deltagare, samt guider och följer dem för att få ut så mycket som möjligt av vårt besök här. Vi vandrar iväg och letar efter tapir, då det förmodligen är Centralamerikas bästa plats att få se några av dessa annars så skygga och svårsedda djur, två stycken hittades här på vår rekognoseringsresa samma förmiddag, (se bild).

 • Corcovado, sengångare och myrslokar

  Längs stigarna och vandringslederna i Corcovado finns det vrål-, spindel-, capucin- och ekorrapor som vi hoppas få höra eller se och få bilder på. Med lite tur hittas även några tamanduor (lustiga trädmyrslokar) eller tretåiga sengångare i träden och på marken finns det peckarisvin, agoutis (storväxt gnagare) och mycket annat. Det är dessutom gott om olika slags fåglar. De som vill kan gå med en guide som främst inriktar sig på att leta upp färggranna, eller på andra sätt märkliga fåglar som lever här. När det är dags för lunch besöker vi Sirena Ranger Station och äter enkelare lunch. Här kan vi höra vad de olika grupperna fått uppleva med sina respektive naturguider, och kanske hinner vi ta oss dit igen om tid ges. 

 • Corcovado och Drake Bay

  På Sirena Ranger Station kan vi se naturalier som tapirkranier- och skelett, eller köpa några minnen innan det blir dags att vandra tillbaka till landstigningsplatsen. Även på vägen tillbaka kan vi stöta på apor, myrslok eller sengångare. Har vi tur kommer vi hem med bilder. Det  är verkligen en spännande och mångfacetterad natur här i regnskogen längs havet. Vid 13-14-tiden är det så dags att åka med de snabbgående båtarna tillbaka mot M/S Panorama i Drake Bay. Turen tar 1-1,5 timme beroende på sjögång. Efter att ha vilat upp oss på Panorama kan vi ägna resten av eftermiddagen och kvällen till att spana med kikare efter knölvalar med ungar. De kommer upp för att hämta luft ibland eller resa bakkroppen upp i luften när de ska dyka eller för att dunka stjärtfenan i havet med ljudliga klatschar och kaskader. Man kan undra varför, eller om de bara tycker det är kul? Passa på att ta ett dopp från akterdäck, eller åk in till stranden och besök nån liten bar med någon av färdledarna. Genomgång vid middagen av dagens upplevelser i Corcovado, efter en lång dag. 

 • Dag 7 Isla Caño - snorkling och havssköldpaddor

  Ännu en morgon där vi ger oss av på expedition i 2-3 snabbgående båtar efter frukosten. Glöm inte ta med cyklop och simfenor. Denna dag är vårt mål naturreservatet Isla Caño som vi kan se i fjärran på havet. (Om det var några som inte kunde åka med till Corcovado föregående dag, så kastar vi om dessa två dagars innehåll för en del av gruppen). På färden ut mot ön spanar vi efter knölval och gröna havssköldpaddor som ligger i ytan runt ön. Väl framme är det dags att ta på sig snorklingsutrustningen och plumsa i, alla får med en flytväst i ett band vilket gör det lätt att vila och hitta varandra. 

 • Fina färggranna fiskar

  Snorkling med koraller och färggranna fiskar. Här kan vi även få se rockor, koffertfiskar och små Oliver Ridley-havssköldpaddor. Efter att vi är färdiga kan vi åka in till sandstranden på ön för att vila och sola. Här är fullt av små eremitkräftor som kilar omkring med sina små snäckskal. Därefter blir det ännu ett dopp eller så kan vi färdas tillbaka till Drake Bay för att äta lunch ombord. Senare på eftermiddagen bär det av mot nordväst över havet. Passa på att spana efter knölval, delfiner och havsfågel, samtidigt som vi kan njuta av sol, vind och hav. Om vinden är förlig så sätter vi även segel. På kvällen njuter vi av solnedgången och våra sedvanliga trerätters middagar i den vackra matsalen. Genomgång av alla upplevelser runt Drake Bay.

 • Dag 8 Curu - torrskog med apor och fåglar

  Vi vaknar upp vid stranden till Curureservatet som ligger på Nicoyahalvön - en helt annan och torrare del av Costa Rica. Efter en tidig frukosten bär det av in till stranden där vi träffar 3-4 lokala guider som ska visa oss de djur, fåglar och växter som lever här. Miljön är annorlunda med tropisk torrskog som är lättgången och mer öppen än de skogar vi besökt innan. Vid stranden växer även mangroveskogar. Här är gott om capuchinapor, spindelapor och vrålapor. Men här finns även myrslok, peccarisvin och vackra fåglar. Man har återintroducerat röd ara, så även dessa kan vi få se förutom vackra trogoner, mot-mot och tucaner. Vi delar upp oss och vandrar runt. Därefter är det dags att äta lunch ombord och fara vidare.

 • Sol och bad på Tortuga Island

  Efter lunch ombord tar vi oss ut och lägger ankar vid Isla Tortugas sandstränder och klara turkosa vatten, eller på en närliggande strand vid Curu om det passar bättre. Här passar vi på att bada en sista gång i havet. Pelikaner och fregattfåglar patrullerar himlen. Kanske blir det tillfälle till en sista BBQ på stranden eller så blir det avskedsmiddag ombord. 

 • Dag 9 Puerto Caldera till Monteverde

  Vårt hem - segelfartyget Panorama lägger till i Puerto Calderas hamn på natten eller morgonen, och vid 8 till 9-tiden är det dags att ta farväl av besättningen och fartyget. Här väntar vår lokala agent Costa Rica Sun Tours med 2-3 Coaster Vans med A/C och tre lokala guider. Vi färdas upp via byar och odlingslandskap till Monteverdes gröna molnregnskogar på 1500 meters höjd. Färden tar omkring tre timmar, men vi stannar om vi upptäcker något extra intressant efter vägen. Vi kommer fram till El Establo Lodge i Monteverde, lite enklare men omgivet av en vacker park, och flyttar in, därefter blir det lunch här. 

 • Molnregnskog i Monteverde

  Efter lunchen delar vi upp oss i fyra-fem grupper med lokala guider och våra egna färdledare. Här besöker vi Curi Cancha Wildlife Refuge för att leta efter kolibris, trogoner, mot-mot och med lite tur quetzal (bilden) plus många andra höglandsarter. Lättare vandring med våra guider som visar växter, fåglar och djur som finns här. En spännande introduktion i det oerhört rika tropiska livet uppe i bergsregnskogen. Det finns vandringsleder på ca 5 km i det reservatet som består av både primär regnskog och sekundär återväxt. Det fina är att reservatet begränsar antalet besökare så vi kan få vara relativt ensamma här. På denna höjd är det normalt torrare och svalare än vi varit vana vid innan. Vi övernattar på Hotel El Establo med vacker blomsterrik trädgård och omgiven av mäktig regnskog. På kvällen äter vi gemensam middag på en liten lokal restaurang och går igenom vad vi sett.

 • Dag 10 Molnregnskogens djur

  Vi vaknar till vrålapornas hesa rop i gryningen. Efter frukosten bär det av till Monteverde Cloud Forest Reserve där vi vandrar fördelade i mindre grupper med våra duktiga guider. Även detta område är ansett som ett av världens artrikaste reservat, och är ett bra exempel på hållbar turism och naturvård. Större delen består av urskog med storväxta träd. Här i den kyliga morgondimman letar vi efter den magnifika quetzalen, färggranna tukaner, mot-moter och trogoner med hjälp av våra expertguider. Här finns även sengångare, näsbjörnar, ormar, ödlor och många slags färggranna små pilgiftsgrodor som Costa Rica är känt för. Vi kan även se kolibris som svirrar runt matningarna i trädgården. Sen bär det av i våra minibussar genom Monteverde ned till Arenalsjön.

 • Arenal Observatory Lodge

  Färden tar kring 3,5 timmar, beroende på hur mycket vi stannar på vägen. Lunch intas på en liten restaurang efter vägen. På lodgen bor vi med en strålande utsikt mot vulkanen i Arenal Volcano National Park och sjön i dalen. Vi kommer fram på eftermiddagen till ännu en av resans höjdpunkter, Arenal Observatory Lodge, mitt för den höga vulkankäglan och med fantastiskt läge inne i nationalparken. När vi flyttat in i våra rum, vilar vi ut i trädgården för att se på färggranna fåglar som kommer nära vid matningen, bada i poolen eller följa med på guidade turer på de många lederna kring lodgen. Middag på hotellet. De som vill kan följa med våra färdledare på en liten nattvandring på lodgens stigar för att leta efter nattaktiva djur som fåglar och grodor i ficklampssken. Det finns svartvita ugglor och amfibier som jättepadda, gröna trädgrodor med röda ögon och om vi har tur kan vi stöta på en olingo eller ullig opossum. Övernattning Arenal Observatory Lodge. 

 • Dag 11 Guidade turer runt Arenal

  Efter frukosten börjar vi med att studera alla fåglar och näsbjörnar som kommer nära inpå framför terrassen. Här runt matningen med ilka frukter rör sig större hocko med kronor, tofsguan, oropendolas, tukaner och många slags färgranna tangaror. Vi får goda chanser att ta bilder med vulkanen som fond. Därefter delar vi upp oss i grupper och går med våra guider på turer av önskad svårighetsgrad. Alla bjuder de på olika slags höjdpunkter, med vackra vyer över regnskog och landskap med sjön som fond. Vi bor på 700-meters höjd intill Arenalvulkanen som är 1633 meter, hög, brant och mäktig. Om vi får tid så kan de som "vågar" följa med upp i ett högt smalt torn med utsikt över krontaket. Härifrån kan man se vrålapor och tukaner i träden inunder. Den som vill vila ut kan med fördel välja att stanna vid de stora poolerna, varav en är en uppvärmd jacuzzi. Även där brukar vara fullt av kolibris, tangaror eller tukaner. Lunch på lodgen. 

 • På hängbroar bland trädens kronor

  På eftermiddagen åker vi på småvägar förbi Arenalsjön till Mistico Arenal Hanging Bridge Park. Här är det färre besökare på eftermiddagen vilket ger en bättre upplevelse av scenerierna. Vi delar upp oss på våra fem guider och promenerar 2-3 km på bekväma leder med räcken genom regnskogen längs branta bergsidor och på långa hängbroar under, i, och över trädkronorna över ravinerna i den mäktiga regnskogen. Anläggningen består av 15 broar varav 6 är längre hängbroar med stålvajrar. Det är en av de främsta anläggningarna i Costa Rica. Här får vi se olika fåglar på nära håll, både på marken och i trädkronorna. Olika mot-moter, tukaner och andra fåglar. Det finns även däggdjur som olingo och ozelot förutom de allerstädes närvarande näsbjörnarna. 

 • Heta källor i La Fortuna

  Turen är normalt varm och fuktig då vi kommit ned till 600-700 meter över havet - så när vi är färdiga med vandringen på hängbroarna kan det vara uppfriskande med ett bad... Därför åker vi till de heta källorna vid Ecotermales Hot Springs, och njuter av varma avkopplande bad i de naturliga heta källorna och poolerna i en till två timmar som en behaglig omväxling. Det är det minsta och mest personliga badet här. Det finns flera pooler med olika varmt vatten i. Passa på att beställa en kall öl eller piña colada att förtära i det varma badet. När vi sen blir hungriga blir det middag här eller så bär det av tillbaka till vår Lodge för avskedsmiddag med våra färdledare. Om någon därefter önskar och orkar kan man följa med guiderna på en liten tur och leta efter Costa Rica-symbolen - den lilla gröna grodan med orangea ögon.

 • Dag 12 Arenal och La Fortuna

  På morgonen gör vi som dagen innan efter frukost, vi börjar med att kika på alla färggranna fåglar och djur vid terrassen igen. De som inte kunde besöka det höga utsiktstornet föregående morgon kan ev. få se detta denna morgon, annars vandrar vi runt, ser på fåglar och träd, växter och epifyter som garnerar regnskogen längs vandringslederna. Dessa utgör en hel värld för sig. De som vill kan åka ned till strömmen för att försöka få se solrall, en unik fågel, ensam både i sin familj och sitt släkte. När den slår ut vingar och stjärt påminner den om en gigantisk fjäril. Sen är det dags att packa och åka iväg ned till La Fortuna. Här utanför besöker vi en farmare som visar olika slags växter som odlas och förklarar vad de används till, även hur man valsar ut saft ur sockerrör på traditionellt vis. Här äter vi sedan en god costaricansk lunch med tortilla och avslutar med starkt kaffe på costaricanskt vis. 

 • Danaus Ecocenter och hemresa

  Därefter fortsätter vi med ett besök på Danaus Ecocenter - ett litet "privat reservat" där man tar hand om skadade djur och även matar fram tangaror, tukaner, rallar och agoutis (en storväxt långbent gnagare). Vi promenerar runt på stigarna och ser på en liten koloni med märkliga båtnäbbshägrar, här finns även jakamar och annat av intresse, förutom en voljär där det flyger runt stora fjärilar som föds upp här. Men till slut hinner tiden ikapp oss och vi måste fara vidare mot flygplatsen i Liberia vid 15-tiden. Färden dit tar ca 3 timmar. Här tar vi farväl av våra guider i Costa Rica. Incheckning tre timmar före avgång med KLM mot Europa 21:15 lokal tid. Middag på flyget. 

 • Dag 13 Hemresan

  Flyg över natten till Amsterdam, mat på flyget, ankomst Schiphol vid 15-tiden lokal tid. Dags att ta farväl av de som skall vidare mot Köpenhamn eller Göteborg. Nytt flyg till Arlanda vid 17-tiden och ankomst hem vid 19-tiden. Dags att ta farväl av alla övriga.

 • Obs!

  Detta är en unik och annorlunda kryssning samt rundresa där det kan förekomma smärre förändringar i programmet av logistiska eller praktiska skäl, men med i stort sett samma innehåll. Allt sker för att få ut bästa möjliga behållning av resan. Flygtiderna är även preliminära då flygbolaget kan ändra dessa närmare inpå avresa.

Resans höjdpunkter

 • En veckas unik naturkryssning på M/S Panorma - från södra Panama upp till norra Costa Rica.
 • Avslutningen efter kryssningen, med fyra dagar uppe i Monteverde och Arenal.
 • Panamakanalens slussar och den gamla koloniala stadskärnan med Världsarvet Casco Viejo i Panama City.
 • Bad och snorkling vid små öar och korallrev i det turkosblåa Stilla Havet.
 • Många besök i en rad av världens artrikaste regnskogar, från havsnivån i Corcovado upp till de molnomgärdade bergsregnskogarna i Monteverde och Arenalvulkanen.
 • Val- och fågelskådning och massor av regnskogsupplevelser - en skön och unik kombination.
 • Besöket i den botaniska trädgården Casa Orquideas.
 • Våra kunniga färdledare och biologer Anders Elmfors och Hasse Berglund som kan berätta om regnskogens djur, fåglar och ekologi samt det rika marina livet under kryssningen.
 • Flera lokala expertguider, som kan allt om djurlivet och fåglarna på de platser vi besöker, hjälper oss i de olika reservaten.
 • Obs! alla besök i de olika nationalparkerna och reservaten, samt alla landstigningar under resan och på kryssningen ingår i resans pris.

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Pris Från 67 800 kr
Enkelrumstillägg 2022: Från 37 000 kr i C-hytt
Detaljerade priser

Pris 2022: 
Del i C-hytt 67 800 kr 
Del i B-hytt 69 800 kr
Del i A-hytt 73 800 kr
Del i AA-hytt 74 800 kr

Barnpris

På förfrågan i B-hytt 22 och 23, där det finns extra våningssäng. Ett barn 7-11 år, som reser med två vuxna 59 800 kr.

I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Panama City och hem från Liberia, med KLM inkl. skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • En veckas unik naturkryssning ombord på det chartrade fartyget M/S Panorama, med specialkomponerad rutt
 • Fyra dagar/tre nätter på bra belägna lodger i Monteverde och Arenal med flera guidade naturvandringar
 • En-två dagar/en natt i världsarvet Casco Viejo, Panama City
 • Besök i Casco Viejos pittoreska stadskärna och guidat besök vid Panamakanalen
 • Guidade exkursioner i alla de besökta naturreservaten, i små grupper
 • Helpension under hela resan
 • Kaffe, te, frukt och vatten ombord hela tiden
 • Samtliga transporter i minibussar i Panama City och i Costa Rica
 • Mycket god mat samt hjälpsam och kunnig besättning ombord
 • Färdledaren Anders Elmfors, biolog och färdledare med på hela resan
 • Färdledaren Hasse Berglund, biolog och fågelguide med på hela resan
 • Engelsktalande, kunnig naturguide på båten
 • Några av Costa Ricas bästa fågel- och naturguider i Monteverde och Arenal, bl.a Marco Fallas
 • Utvalda och duktiga naturguider i Corcovado, bl.a. den oerhört duktige lille Luicito
 • Cyklop och simfenor finns att låna ombord
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dricks till guider och besättning, samt till de som tar hand om oss iland. Drycker. Men te, kaffe och vatten finns finns dock fritt ombord på båten dygnet runt.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresa från Köpenhamn eller Göteborg mot ev. tillägg.

Resplan

Dag 1. Flyg till Panama City, tur i Casco Viejo
Dag 2. Rundtur i Casco Viejo och besök vid Panamakanalen
Dag 2-9. Kryssning Panama-Costa Rica med många besök i land
Dag 9. Färd till Monteverde i Costa Rica
Dag 10. Monteverde till Arenalvulkanen
Dag 11. Arenal med hängbroar och bad i varma källor
Dag 12. Fortuna och besök i reservat på väg till Liberia 
Dag 13. Hemkomst till Sverige

Resesätt KLM
Klimat

Centralamerika ligger en bit norr om ekvatorn och har mestadels ett stabilt klimat året om. Varmt i luften hela året med enstaka regn då och då. Torrperioden sträcker sig från mitten av november - april.  Regnperioden "den gröna perioden" inträffar mellan maj - mitten av november. 

Dagstemperatur under november – april brukar vara omkring 28 – 32 grader men det kan även bli varmare ibland. Men då vi bor på en båt så brukar det vara en svalkande bris. Ombord finns det A/C överallt inomhus. Havstemperaturen brukar vara kring behagliga 26-27 grader.

Valuta

USD fungerar bra i både Panama och Costa Rica

Visum

Ej Visum f.n. men passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans avslutande

Resans karaktär

Resan ställer i princip inga fysiska krav på deltagarna. Zodiakbåtar gungar lite vid ombord- och urstigning, vilket du bör ha i åtanke vid exempelvis hantering av fotoutrustning. På utfärden i snabbgående båtar till Isla Cano och Corcovado kan det ibland gunga och slå lite i ungefär en timma i vardera riktning, men inget som är direkt påfrestande. Landstigningarna sker oftast på sandstränder, ibland måste man gå i vattnet några steg på sandstränderna, s.k. wet landing.  

Några gånger går vi in direkt till kaj. Hytterna ombord på M/S Panorama är bekväma, men då vi är på ett segelfartyg är utrymmena begränsade ca 11-12,5 kv.m. Alla hytter har privat dusch och wc, kylskåp och hårfön. Europeiska eluttag ombord, men amerikanska uttag på hotell och lodger. Ombord finns matsal samt två salonger och stort soldäck. Individuell luftkonditionering i hytterna. Se även separat beskrivning av båten.

Deltagarantal

Min 35 - max 46 deltagare samt två svenska färdledare

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Boende

 • Vårt vackra segelfartyg M/S Panorama

  M/S Panorama är en mycket bekväm och elegant tremastad motorseglare. Från soldäcken i trä kan vi njuta av en avkopplande kryssning och den vackra naturen. När det passar och vinden friskar i sätter vi segel. Hytterna är rymliga och har dubbelsäng eller två enkla bäddar, samt egen dusch och WC. För hytternas placering, se däckplanskiss, klicka här » 

  Safety box, hårtork, liten kyl samt A/C.  Personalen ombord består av 16-18 personer, med kapten, kock, servitör, guider och sjömän. Det finns en bar, lounge och restaurang inomhus, samt öppet soldäck på mellanvåningen. Alla utrymmen i båten har luftkonditionering. 

  Stabil transport till land
  Med hjälp av stabil zodiak tar vi oss i land säkert och bekvämt. Snorklingsutrustning finns ombord

  Det finns möjlighet till bad och snorkling nästan varje dag. Ombord finns utrustning att låna, men normalt är det bra att ha med egen mask och snorkel, sen kan man låna fenor ombord. för den som vet med sig att han har ovanligt små- eller stora fötter kan dock vara en fördel att ha med egna, dessutom kan det ibland vara svårt att få tag på simfötter av exakt rätt storlek.

  Vår egen kock tillagar maten
  Ombord på båten serveras en riklig frukost samt lunch och trerätters middag i matsalen. Maten tillagas alltid av båtens egen kock. Mellan måltiderna finns kaffe och te som självservering i salongen. Mineralvatten och fruktjuice ingår till måltiderna. Önskar man ett glas vin, öl eller en drink, finns det att köpa i baren.

  Tekniska specifikationer
  Längd: 54 meter, Bredd: 12 meter, Djupgående 5 meter. Fart 11 knop. Passagerarantal: 49 fördelade på 24 hytter, Motorseglare/skonare, Byggd 1993, Renoverad: 2001 och 2014.

 • Central Hotel Panama, Casco Viejo, Panama City

  Central Hotel ligger med absolut bästa läge vid torget i den vackra gamla koloniala stadskärnan i Casco Viejo. Från den stora poolen på taket har man utsikt över skylinen i Panama City. Hotellet har en vacker fasad och ligger vid stora torget och katedralen. Rummen är modernt inredda, men vissa rum kan vara lite lyhörda. Detta hotell är utgångspunkt för vårt besök i Panama City, då allt i Casco Viejo ligger på kort promenadavstånd härifrån. På kvällen brukar det vara mycket folk och aktiviteter, ibland med musik och dans på torget. På hotellet finns frukostrestaurang, bar, WiFi och tvättmöjligheter. Alla rum har safety-box, TV, A/C, hårtork och WiFi.

 • Arenal Observatory

  Arenal Observatory är en Eco-lodge med bästa läge mellan vulkanen och Arenalsjön. Det är det enda hotellet som är beläget inne i Arenal National Park. Här finns flera fina vandringsleder, pool samt ett spa. Rummen är rymliga och de flesta har en vacker utsikt över den branta vulkanen Arenal och regnskogen runtom från från balkongen. Lodgen var ursprungligen en farm och därefter en forskningsstation för Smithsonian Institute, innan det sedamera blev hotell. Nationalparken som omger lodgen är full av djur och fåglar, och här kan vi göra vandring med guide där vi söker nattaktiva djur med ficklampor. Utanför altanen sätter man upp frukt som lockar in många sorters färggranna fåglar på fint fotoavstånd. Den stora trädgården är rik på fåglar och vackra blommor. I närheten finns trevliga thermalbad. Finns på hotellet: Restaurang och bar, stor pool, jacuzzi. Finns på rummet: Kaffekokare, safety box