Madagaskar
Expedition till lemurernas land
Följ med våra experter och färdledare till "Landet Annorlunda"
Naturresa till "Lemurien" med massor av unika, endemiska djur och fåglar - i en smältdegel av olika kulturer. Över 80% av alla fåglar, kräldjur och växter finns bara här och ingen annanstans. Både natur-, kultur- och upplevelsemässigt är Madagaskar något av en sjunde kontinent. Resan är på hela 17 dagar, vilket behövs på en så mångfacetterad resa i ett land med en mycket enkel infrastruktur...
Vi vaknar tvärt till genomträngande sirenlika rop genom den dimhöljda regnskogen. Det är indrin, den största nu levande lemuren, som har startat sin stämningsfulla och vittljudande morgonkonsert. Nu svarar ännu en grupp och därefter en tredje, varefter tystnaden breder ut sig igen. På denna naturresa besöker vi den unika kaktusliknande, torra taggskogen längs havet i sydväst, därefter de hotade baobabskogarna i Zombitse, Isalos märkliga kanyonlandskap och så vidare upp till Världsarvet med Ranomanfanas grönskande bergsregnskog i öster. Resan avslutas med de frodiga och rika regnskogsparkerna i Andasibé och Mantadia på östra sidan om Antananarivo, med indrin och många andra både stora och små lemur-filurer…
Madagaskars natur är unik, det är något av ett ”landet annorlunda”, eller nästan som en egen mini-kontinent. Mest kända är alla lemurer, men majoriteten av alla kameleonter, fåglar och växter är endemer – de finns bara just här på Madagaskar. Det är en av världens viktigaste biologiska ”hot spots”.
Vi får även uppleva delar av den madagaskiska kulturen. Ibland är det svårt att veta i vilken världsdel vi befinner oss. Madagaskar är en smältdegel av folk med indonesiskt, afrikanskt, franskt och arabiskt påbrå. Dessa sinsemellan så olika kulturer har många fascinerande och märkliga sedvänjor med andetro, animism och högkultur om vartannat.
Vi besöker flera av de viktigaste och mest berömda världsarven och nationalparkerna med spännande namn som – Ranomafana, Andasibé, Mantadia, Isalo och Zombitse-Vohibasia. Den sista, Zombitse-Vohibasia har mycket få besökare men är en av de viktigaste och mest hotade biotoperna på hela Madagaskar, här stannar vi därför en natt på turen. Resan går genom allt från halvöken och torra kanjonlandskap till frodiga regnskogar. Parkernas lokala guider, som vet var djuren brukar hålla till, tar oss till lemurer som kattor, sifakor, varis, mormakis och muslemurer samt visar oss många av de unika och färggranna fåglarna och kameleonterna.
Färdledare
Isak Isaksson
Svensk färdledare på den första avgången är biogeovetaren Isak Isaksson som arbetar på Svenska Naturskyddsföreningen och är engagerad i olika naturvårdsfrågor. Isak har läst tropisk ekologi och har även besökt de områden vi besöker på Madagaskar ett flertal gånger. Han är även fågelintresserad och en mycket erfaren färdledare. Vår lokale guide heter Fabrice, även han en djur- och fågelspecialist som tar hand om oss och allt det praktiska på resan.
Bilder
Program
Flyg från Arlanda vid 21-tiden. Här möter du Isak Isaksson vid utgångsgaten för Ethiopian Airlines flyg mot Addis Abeba. Middag ombord och flyg över natten.
Ankomst på morgonen till Addis Abeba. Byte till nytt flyg mot Antananarivo dit vi anländer vid 14-tiden. Efter det att vi har gått igenom visum och tullhanteringen så välkomnas vi av vår lokala guide. Sen blir det färd till Au Bois Vert Lodge, ett trevligt hotell bara 10 min från flygplatsen, då vi vill undvika den tröga trafiken. Här ser vi de första hägrarna i risfälten runtom och här finns en vacker stor trädgård med lite skog. Vi flyttar in i våra rum och kan bekanta oss med de första fåglarna och kameleonterna medan vi vilar ut efter resan. Gemensam middag och genomgång av de kommande dagarnas program när det mörknar vid 18 till 19-tiden.
Tidig frukost sen färd till flygplatsen för flyg på morgonen eller förmiddagen, prel tid vid 7-9 till Tulear på den SW kusten (max 5 kg handbagage och 20 kg incheckat bagage). Här möts vi av vår förare med den 17-18 sittsiga, airconditionerade buss som ska bli vår följeslagare på resten av resan. Vi börjar med en tidig lunch på restaurangen Le Victory i Tulear. Därefter fortsätter vi direkt till Andatabo. Det är ett litet reservat med den idag allt mer sällsynta och märkliga taggskogen, med olika flaskträd, samt andra taggiga kaktusliknande torrmarksväxter. Här i de sandiga markerna kan vi finna den sällsynta Red-shouldered Vanga som bara finns här samt Verreaux´s Coua och Madagaskarflyghöna. Mot kvällen åker vi så till vårt hotell Nautilus vid havet. Vi bor bekvämt i stora bungalows, här finns restaurang, bar, stor pool och vacker utsikt över hav och strand. Tillfälle att ta ett dopp och vila ut. Middag på hotellet. Vi somnar in till Madagaskarnattskärrans trummanden.
Vi börjar med att spana över havet, äta frukost och därefter åker vi till det privata Reniala-reservatet en dag. Den unika miljön med ”spiny forest” är en av resans höjdpunkter. En unik och starkt hotad kaktusliknande taggskog med läderartade blad och långa taggar. Här finns små muslemurer och många märkliga endemiska fåglar och reptiler. Samt hundratals endemiska torrmarksanpassade växter. Vi letar efter de fåglar som finns här: fyra olika slags Coua, Vasapapegojor – både större och mindre, Sub desert Mesite och hela fem sorters Vangor, förutom Madagaskarvråk- och tornfalk. Den största attraktionen är kanske den vackra och märkliga marklöpande Long-tailed Ground-roller (långstjärtad markblåkråka). Vi försöker även hitta några vattensamlingar och laguner för att leta efter vadarfåglar som styltlöpare, Kitlit´z- och Three-banded Plover. Den andra dagen passar vi på att vila ut lite med bad och snorkling vid den vackra stranden. Resten av resan jobbar vi oss in genom landet men många spännande stopp längs vägen och här får vi en chans att ladda batterierna lite inför resan. Utanför hotellet finns även Lesser-crested Tern och andra havsfåglar som fregattfåglar, och eventuellt kan vi få syn på någon havssköldpadda.
I Hotel Nautilus trädgård brukar man kunna få se Madagaskarbiätare och nattskärra. Den sistas karakteristiska läte brukar höras överallt om kvällarna. Med lite tur hittar vi även en tornuggla. På eftermiddagen blir det lunch och vila på lodgen. Tid för bad i poolen eller på stranden på det bekväma strandhotellet. Något som kan vara roligt är att se om det går att få åka med i en av de små urholkade trädstamskanoterna med utriggare och segel, dessa tar sig fram i väldig fart om det blåser medvind. Ett annorlunda sätt att träffa lokalbefolkningen som är ute och fiskar, och brukar inte kosta mycket. På kvällarna äter vi middag, går igenom dagens upplevelser och sen kan Isak och vår lokala guide berätta mer om öns unika djurliv. Eftersom vi har hela två dagar här, finns tid för improvisationer om det skulle dyka upp något spännande djur att besöka (guiden får tips om var det gömmer sig), eller om vi vill passa på att gå ut med ficklampa för att leta efter nattaktiva muslemurer i omgivningen. Den som vill vila kan även stanna på terrassen eller vid stranden under någon av dagarna. Hotel Nautilus totalt tre nätter.
Dags att lämna havet, efter tidig frukost färdas vi mot Zombitse-Vohibasia National Park under 3-4 timmar. Det ligger på gränsen mellan två biologiska zoner, det halvökenartade låglandet vid kusten och inlandets grönare områden. Det är en av de få torrskogarna som finns kvar på ön – den mest hotade biotopen av alla på Madagaskar. Det är en sista tillflykt för många slags djur och Zombitse har fortfarande mycket få besökare. Vi äter lunch vid Zombitse Ecolodge, där allt är mycket enkelt men det enda som finns tillgängligt om vi vill få besöka parken på kvällen och morgonen när det är som bäst – en unik upplevelse i sig. Här får vi bo 2-3 på varje rum, och det finns inga enkelrum. Vi vandrar med parkens lokala guider i skogen för att leta efter några av parkens åtta olika lemurarter som Verreaux´s Sifaka (den som ser ut att dansa fram), Red-fronted Brown Lemur, ringsvanslemur och Hubbard´s Sportive Lemur som bara finns här. Det är även ett av SW Madagaskars bättre områden för att se på fåglar. T.ex. Appert´s Greenbul som även den bara finns kvar här förutom Giant Coua, Suimanga Sunbird, båda Vasapapegojorna. Enklare middag, och resans enda natt med riktigt enkelt boende, men väl värt besväret.
Vi går upp tidigt för att leta efter lemurer, kameleonter och fåglar runt vår lilla ekolodge. Här kanske vi får höra de klara ropen av spelande Cuckoo-roller, som spelflyger i stora bågar. De ropar parvis och hanen är vackert skimrande i silverblått och honan brunaktig. Vi anpassar turerna efter vad guiderna har hittat. Det är vilda djur och de flyttar på sig hela tiden. Fåglarna närmar sig häckningstiden, så en del sjunger och gör det lättare för oss att finna dem så här på morgonen. När det blir varmt på förmiddagen kring 10-11 så åker vi vidare genom de öppna gräslandskapen mot den mer välkända nationalparken Isalo. Här tar vi in på Isalo H1 hotel. Här bor vi i små bungalows med en trevlig parkartad trädgård. Efter lunchen så bär det av in i nationalparken på vandring in bland Isalos märkliga kanjons och branta sandstensklippor, som påminner om ett ”vilda-västernlandskap” med raukliknande klippor. Vi befinner oss på 7-800 meters höjd, och även här finns mycket speciella växter som t.ex. ”elefantfoten” på bilden, en flaskblomma som kan lagra vatten under torrtiden och bli flera hundra år. Vi letar ringsvanslemurer och Verreaux´s Sifaka men det finns även intressanta fåglar som den endemiska Bensons klipptrast. Om vi orkar och hinner så vandrar vi ända in till ett litet vattenfall med en naturlig pool. På kvällen blir det middag och sen studerar vi den mäktiga stjärnhimlen, Isalo sägs vara ett av de bästa ställena att studera stjärnhimlen, på jorden.
Tidig frukost, sen bär det av österut, uppåt längs dalgångar omgärdade av höga rundade hällar och granitberg. Det är ett dramatiskt landskap, med små odlingar och risterrasser ju högre vi kommer. Efter vägen under ett högt bergsmassiv äter vi vår lunch ute, och besöker Anja Community Reserve, ett privat ekoturistiskt reservat och byprojekt med hundratals ringsvanslemurer vilka ofta kan fotograferas på nära håll. Byn får inkomster och lemurerna skyddas. Just den lustiga och aktiva ringsvanslemuren är nog den mest typiska och välkända av alla lemurer. Här kan man ibland även få se både mycket små och ovanligt stora kameleonter. Därefter fortsätter vi vår färd på 10-11 timmar idag, upp över höglandet och upp mot Ranomanfanas molnregnskogar på 1100-1200 meters höjd. Vi kommer fram i kvällningen och flyttar in nära parken på Centrest Séjour Hotel, äter middag och går igenom de kommande dagarna och djurlivet i regnskogarna. Kanske hinner vi bekanta oss med samhället runtom en stund på kvällen.
Vi tillbringar två hela dagar i denna viktiga och frodiga regnskogs-nationalpark, som även är ett Unesco-världsarv. Parken som är drygt 4 kv. mil stor bildades för att rädda ett antal hotade och sällsynta lemurarter, bl.a. den lilla gyllene bambulemuren som bara finns här och upptäcktes först 1991. I molnregnskogen här finns hela 12-13 olika lemurarter, varav vi hoppas få se några av de viktigaste. Allt från pyttesmå dvärg- och muslemurer via två olika kattstora bambulemurer till stora lemurer som brun lemur, ullig lemur, den vackra svartvita varin och den svarta och grå Milne-Edwards Sifaka på 5-6 kg. Här finns även Fanalokan, ett kattstort rovdjur som är släkt med genetter och den större Fossan, den sista är dock svårsedd. I Ranomafana finns även ett oerhört rikt fågelliv med olika Vangor som Blue- Rufous, Hook-billed och Red-tailed Vanga. Även Crested Ibis, Hent´s Goshawk, samt skönheter som Cuckoo roller och olika Ground Roller och små Asitys. Här kommer vi även leta efter en av Madagaskars och därmed världens största kameleonter och även den minsta, de pyttesmå Brokesia-kameleonterna. Här finns även jättelika gräshoppor, geckoödlor och en massa annat att se och fotografera. Här finns vadringsleder genom regnskogen och bergen där vi kan leta efter djur, växter och fåglar, samt en utsiktsplattform som på bilden ovan.
Två hela dagar med vandringar på olika stigar och leder i den starkt kuperade och lite bergiga regnskogsparken. Vi stiger upp tidigt och då vi bor bara 10-15 min från entrén, så beger vi oss in i parken direkt efter frukost med våra färdledare och lokalguider på mornarna. Guiderna vet var vi har störst chans att få se lemurer och fåglar när vi är där. Här finns en spännande och unik växtvärld, med insektsätande växter, trädormbunkar och mycket annat. Vi gör vandringsturer på morgon och kväll. Mitt på dagen kan vi vila i hotellets trädgård eller ge oss ut längs vägen för att hitta insekter och kameleonter. Efter middagen kan vi även gå ut med strålkastare för att leta efter ”blänkande ögon” i omgivningen, här finns nattskärror, grodor och kameleonter- men inga farliga djur. Två nätter på det enklare men trevliga Centrest Séjour Hotel. Gemensamma middagar där vi går igenom alla dagens upplevelser med Isak och guiden.
Frukost, sen kan vi passa på att se oss om i Ranomafanas omgivningar en stund innan vi fortsätter färden genom högländernas risodlingslandskap med sina typiska lerhus. Färd på bitvis riktigt dåliga vägar de kommande 23 milen under 6-7 timmar. Vi stannar i Ambositra för att äta lunch och sträcka på benen samt se på träsniderier och hantverksföremål som orten är känd för. När vi kommer fram till Antsirabe, tar vi in på det trevliga Chambres du Voyageur nära en park och stadens centrum. Om vi hinner och orkar kan vi ta oss in till på en tur i handdragna rickshaws – ett karakteristiskt inslag i stadsbilden här. Antsirabe är Madagaskars näst största stad med en del gamla vackra byggnader från 1900-talets början. Här får vi tid att gå igenom våra bilder, upplevelser och listor på djur och fåglar efter Ranomafana.
Efter frukost fortsätter vi mot Antananarivo och efter lunch där så besöker vi den lilla sjön i Tsarasaotra Park för att se på våtmarksfåglar. Här finns Goliat-, purpur- och svarthäger. Red billed Teal samt Whistling Duck, samt olika slags ägretthägrar. Därefter fortsätter vi österut på vägen ned mot Andasibé, genom odlingsmarker, berg med serpentinvägar, vaniljodlingar och skogar ned till östra sidans regnskogar på 800-1000 meters höjd. Färd denna dag 30 mil, i 7-8 timmar. Vi stannar även i Marozevo för att se på en reptilfarm, där det finns fjärilar, kameleonter och grodor. På en bro över floden kan vi leta efter Madagaskarvadarsvala. Ankomst till Feon´ny Ala nära Andasibéreservatet. Analamazaotra National Park, tidigare kallat Perinet är tillsammans med Andasibé-Mantadia i närheten några av de viktigaste skyddade bergsregnskogsområdena på östra Madagaskar. Vi kommer fram på kvällen, flyttar in och äter middag. Eventuellt kan vi gå ut kring trädgården med ficklampa för att leta efter muslemurer, Collared Nightjar och den stora hornuggleliknande Madagaskar Long-eared Owl, innan det är dags att gå till sängs.
Första dagen här börjar vi med att besöka Mantadia National Park, med en större välbevarad bergsregnskog. Här finns 11 arter av lemur, bl.a. de stora och återintroducerade diademsifakan samt Black-and-white Ruffed Lemur (eller svartvit vari se bilden bredvid) och Brown Lemur, förutom Gray Bamboo- och Eastern Wolly Lemur. Här kan vi även få se den grönskimrande Parsons kameleont, som kan bli lång som en underarm. Dessutom kan vi söka efter den extremt välkamouflerade bladsvansgeckon, som nästan smälter ihop med pinnen eller grenen den sitter på. Här finns även gott om endemiska fåglar i skogen, vår fågelguide hjälper oss att finna dem. Bland annat kan vi få se Madagaskarrallen och de ovanliga, färggranna Scaly- och Short-legged Ground-Roller. Vi gör antingen en heldagstur här eller åker till lodgen för lunch och nytt besök mot kvällen. Efter middagen går vi ut med ficklampor runt lodgen och letar efter små muslemurer, vars ögon avslöjar dem liksom nattskärror och kameleonter. Samma lodge som föregående natt.
I gryningen vaknar vi upp till indrins vemodiga men vackra, sirenlika morgonkonsert i morgondimman. Här på Feon´ny Ala lodge så har vi god chans att få njuta av konserten någon av mornarna. Indrin blir resans sista höjdpunkt, den finns nästan bara kvar här i Andasibereservatet. Det är den största idag levande lemuren. Vi besöker reservatet, vandrar på olika leder kors och tvärs för att få se familjegrupper med den svarta och ljusgrå, svanslösa lemuren. Här finns även brun lemur, ullig lemur, diademsifaka och rödbukig lemur samt många spännande fåglar som Short-legged och Scaly ground-roller, ett släkte som även det är helt endemiskt för Madagaskar. Crested ibis, Brown Wood-rail samt Madagascar pygmy Kingfisher samt Madagascar Sparrow-hawk. Vi åker antingen tillbaka till lodgen för lunch i trädgården och återkommer på em. när det inte är så varmt, alternativt gör vi en långtur och besöker något annat område i närheten av intresse. Här finns mycket att se och hinna med. Middag och genomgång av resan, Feon´ny Ala Lodge som innan.
Frukost, kanske hör vi indrins morgonkonsert i fjärran en sista gång. Sen fortsätter vi till ett litet lokalt administrerat naturreservat med ursprunglig regnskog. Det kostar ca 6-10 Euro att gå in, men överskottet går till olika projekt i byn och till att vårda djuren här. Goda möjligheter att få bilder på lemurer, fåglar och amfibier som indri, diademsifaka eller ull-lemur. Här finns även gott om grodor kameleonter och även den märkliga långhalsade giraffviveln. Vi äter sen lunch och börjar återfärden mot Antananarivo. Det är bara 15 mil, men tar minst tre timmar. Väl framme blir det övernattning med avskedsmiddag på Lapasoa Hotel, eller likvärdigt i centrala Tana.
Vi går upp tidigt och efter frukosten åker vi till Tsarasaotra, ett litet reservat med dammar och våtmarker i Antanarivos utkant för att se på vattenfåglar. Här finns hägrar som Goliat-, purpur- och svarthäger, Även flera olika vita hägrar samt några slags änder. Sen är det dags att färdas till flygplatsen. Väl framme äter vi en snabblunch och sen är det dags att ta farväl av vår guide och förare. Flyget går prel. 14:30. Flyg till Addis där det blir uppehåll 4 timmar för byte till nytt flyg mot Stockholm strax före midnatt. Mat på flyget.
Nattflyg och ankomst till Arlanda vid 6-tiden. Dags att ta farväl av Isak och reskamraterna..
Madagaskar är ett fattigt land med dålig infrastruktur, varför vi kan behöva kasta om i programmet med kort varsel för att få ut det bästa av vår tid, och djurlivet här. Har man upptäckt något extra spännande kanske vi även byter utfärder mellan dagarna vid något tillfälle. Isak känner Madagaskar och reservaten vi ska besöka, vilket ger oss goda förutsättningar för att få en minnesvärd resa. Den som reser med ett öppet sinne får nog ut mest av just denna resa. Det är värt att tänka på att vissa transporter är långa och vägnätet ofta dåligt, så angivna tider kan skifta. Boendestandarden är även mer ojämn här än på övriga resmål.
Höjdpunkter
- Artrikedomen med många unika lemurer och andra spännande djur som bara finns här.
- Massor av endemiska fågelsläkten och arter.
- Den varierade naturen med regnskog, torrskog med baobabträd samt den unika taggskogen.
- Mötena med många sinsemellan helt olika folkslag och färgstarka kulturer.
- Vår färdledare biogeovetaren Isak Isaksson som har besökt de områden vi kommer till på Madagaskar flera gånger, samt är en mycket erfaren färdledare.
- Fabrice, erfaren engelsktalande guide som är specialist på fåglar och djur, förutom de lokala extraguider som hjälper oss i några av parkerna vi besöker.
- Liten grupp på 10 - 14 deltagare.
Boende
Madagaskar hotell och lodgerUnder vår rundresa bor vi på bra lodger och hotell som vi valt för att de ligger nära till för de nationalparker och reservat vi ämnar besöka. Några av de första nätterna bor vi på Hotel Nautilus med utsikt över strand och hav, det som är på bilden ovan. Sen bor vi mycket enkelt i Zombitseparken en natt, där får vi dela 2 eller 3 på ett rum, men det gör vi för att få tillfälle att besöka ett unikt område. Därefter bor vi på Isalo Ranch i bungalows, här finns även pool. Därefter blir det Centrest Hotel, som är modernt och enkelt nära entren till Ranomanfana tre nätter, och till slut tre nätter vid Andasibe på Feon´ny Ala Lodge vägg i vägg med reservatet. Förutom dessa lodger och hotel bor vi första natten vid Antananarivo på det mycket bekväma Au Bois Vert, med en egen liten park runtom, samt en natt på Chambres du Voyageur med trädgård i staden Antsirabe. Enstaka boende kan komma att bytas till andra lodger av motsvarande standard om nåt oförutsett inträffar, fram till resan.
Finns på hotellet
Allt från bekväma vildmarkslodger till hotell, några med pool etc. Alla rum har självklart egen dusch och toa utom när vi bor på den enkla lilla ekolodgen i Zombitseparken. Restaurang på alla boenden. Några har en bar. Några lodger brukar tända en brasa på kvällen, där man kan sitta och prata om dagens upplevelser.
Finns på rummet
El finns några timmar på kvällen mellan 18-22 och ibland på morgonen på lodger som ligger på landsbygden och i nationalparkerna. I städerna kan det finnas dygner runt.
Under vår rundresa bor vi på bra lodger och hotell som vi valt för att de ligger nära till för de nationalparker och reservat vi ämnar besöka. Några av de första nätterna bor vi på Hotel Nautilus med utsikt över strand och hav, det som är på bilden ovan. Sen bor vi mycket enkelt i Zombitseparken en natt, där får vi dela 2 eller 3 på ett rum, men det gör vi för att få tillfälle att besöka ett unikt område. Därefter bor vi på Isalo Ranch i bungalows, här finns även pool. Därefter blir det Centrest Hotel, som är modernt och enkelt nära entren till Ranomanfana tre nätter, och till slut tre nätter vid Andasibe på Feon´ny Ala Lodge vägg i vägg med reservatet. Förutom dessa lodger och hotel bor vi första natten vid Antananarivo på det mycket bekväma Au Bois Vert, med en egen liten park runtom, samt en natt på Chambres du Voyageur med trädgård i staden Antsirabe. Enstaka boende kan komma att bytas till andra lodger av motsvarande standard om nåt oförutsett inträffar, fram till resan.
Finns på hotellet
Allt från bekväma vildmarkslodger till hotell, några med pool etc. Alla rum har självklart egen dusch och toa utom när vi bor på den enkla lilla ekolodgen i Zombitseparken. Restaurang på alla boenden. Några har en bar. Några lodger brukar tända en brasa på kvällen, där man kan sitta och prata om dagens upplevelser.
Finns på rummet
El finns några timmar på kvällen mellan 18-22 och ibland på morgonen på lodger som ligger på landsbygden och i nationalparkerna. I städerna kan det finnas dygner runt.
Resfakta
Reslängd
17 dagarAvresedatum
10/11Avreseort
Stockholm/ArlandaResmål
Addis AbabaPris
Från 59 800 krEnkelrumstillägg
4 900 kr (utom en natt Zombitse där man kan behöva dela rum)
Detaljerade priser
59 800 kr/person för del i dubbelrum/twinrum.
64 700 kr/person för enkelrum
Begränsat antal enkelrum då vi bor på mindre hotell och lodger. Om du reser själv och önskar dela rum så hör av dig så ser vi om det finns någon du kan dela med.
I priset ingår
- Flyg Stockholm till Antananarivo inkl. skatt, inrikes flyg en sträcka
- Klimatkompensation alla flygresor
- Lokala transporter i 17-18 sätes buss med a/c
- Alla aktiviteter i programmet
- Helpension med picknickluncher där det spar tid vissa dagar
- Chaufför
- Alla nationalparks- och parkguideavgifter
- Del i dubbelrum på bra hotell och i små bungalows.Obs, vi bor genomgående med bästa läge vid de olika parkerna, då det är en stor fördel när vi vill studera djur och fåglar. På Madagaskar är det viktigt att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, och då är läget på boendet extra viktigt
- Svensk färdledare och dessutom en kunnig lokal engelsktalande natur- och fågelguideguide som är med på hela turen. Dessutom anlitar vi olika lokala guider vid de olika reservaten vi besöker
- Miljöskatt
I priset ingår ej
Drycker, dricks, visum f.n. 35 Euro
Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.Anslutningsort
Stockholm (även Köpenhamn eller Göteborg mot tillägg).
Resplan
Dag 1. Mot Madagaskar
Dag 2. Antananarivo
Dag 3. Ifaty vid havet
Dag 4-5. Ifaty spiny forest
Dag 6. Zombitse torrskog
Dag 7. Zombitse och Isalos kanjons
Dag 8. Mot Ranomafana genom höga berg
Dag 9-10. Ranomafanas regnskogar
Dag 11. Mot Antsirabe
Dag 12. Mot Andasibé via Antananarivo
Dag 13-14. Andasibé och Mantadias regnskog
Dag 15. VOI-reservatet, färd till Antananarivo
Dag 16. Besök fågelreservat och flyg hem
Dag 17. Hemkomst
Resesätt
Ethiopian
Resans karaktär
Vår rundresa arrangeras av en av Madagaskars erfarna naturreseoperatörer. Från arrangören får vi med oss en engelsktalande djur-och naturguide, som även kan mycket om fåglar, blommor och kräldjur. Dessutom anlitar vi lokala naturguider i flera av parkerna vi besöker för att få se så många av våra målarter som möjligt. Man bör dock förbereda sig på att Madagaskar är ett fattigt land, där det mesta inte fungerar som vi är vana vid. Måltider serveras mestadels på respektive hotell men man bör ändå vara noga med handhygien under hela resan.
Vi reser i slutet av torrperioden då fåglarna och djuren är som mest aktiva och börjar spela eller sjunga innan regnen och fortplantningstiden kommer. Resan kan genomföras av de flesta som är vana att röra sig ute i naturen. En del dagar vandrar vi i starkt kuperad regnskog, vilket kan vara lite ansträngande. En del transportsträckor är långa och vägarna är ofta dåliga. Vi bor i allt från enklare stugor till mycket bra hotell med bästa läge, i och vid de reservat vi vill besöka, eller vid havet. På Madagaskar finns inga farliga eller giftiga djur, förutom malariamyggor!
Deltagarantal
Min 10, max 16
Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här»Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »Avgångar
- Boka
- Fråga
Skriv din fråga i meddelanderutan nedan, så återkommer vi senast nästa arbetsdag