Tadoba National Park, dag 1

"Tiger!" viskade, nästan väste Manoj, vår reseledare.

"Where?"

"In the grass. Just in front of you."

Vi hörde ett morrande. Där stod han. En stor hane. I gräset vid vattenbrynet, bara tre meter från oss där vi satt i våra öppna fordon. Han kastade en snabb blick på oss och började sedan vandra bort mot skogsbrynet. Vår chaufför vände snabbt bilen, körde tillbaka för att genskjuta honom och stannade i vägkorsningen. Någon minut senare kom tigerhanen lugnt vandrande. På första parkett följde vi hans vandring utmed vägen tills han försvann in i skogen.Tiger på nära håll redan första dagen. Och fler skulle det bli. I Kahna och i Bandhavgarh.

Tadoba National Park dag 2

På vägen över grässlätten kom den obekymrat vandrande mot oss. Då och då stannade den upp och spanade efter byte. Plötsligt lämnade den vägen, hoppade upp i luften och slog ner på något bytesdjur den såg. Utan framgång. Den återvände upp på vägen, passerade förbi vår bil, stannade upp, poserade så att vi kunde ta fina bilder.

I Indien finns många andra slags katter än tigern. Leopard, lejon, ökenlo och ett antal mindre katter, inte alltid lätta att få syn på. Djungelkatten, som vi såg, är en av dem. Den är vanligtvis mycket skygg, men den här djungelkatten är mycket speciell enligt Manoj.

Bandhavgarh National Park dag 1 och 2

Vårt tredje stopp - Bandhavgarh

Vi hade stora förväntningar att här skulle vi se tiger. Den relativt lilla parken var länge känd som en av de tigersäkraste. På senare tid har dess rykte dock försämrats. Men den överträffade våra vildaste förhoppningar. Tre game drives – tiger sightings varje gång! Tigerhonan som stirrar mot oss mötte vi under vår sista game drive. Hennes son, en stor tigerhane, låg i sanden på vägen alldeles framför oss, mamman i gräset vid sidan av vägen. Efter en stund tröttnade de på vår uppmärksamhet och vandrade bort i gräset mot ett stort träd och vidare in under trädkronorna. Vid flera tillfällen stannade de upp och kollade in oss. Det var en mycket speciell känsla när våra blickar möttes under korta ögonblick.

 

 

 

Corbett National Park – dag 2

Vårt sista stopp – Corbett National Park, nära Himalayas fot. Legendarisk, mytomspunnen, oerhört vacker med mäktiga salskogar, floder, berg och öppna gräsvidder. Parken är namngiven efter storviltjägaren (och tigermördaren) Jim Corbett. Här finns naturligtvis tigrar, men också många andra djur som utter, läppbjörn, den sällsynta gavialen, hjortar och en mängd fåglar. Och inte minst elefanter, som vi såg vid flera tillfällen, såväl i gräslandet som i skogarna. Den här hjorden på elva djur, flera av dem kalvar, dök plötsligt upp ur bushen ca 20 meter framför oss på vägen. Det blev lite dramatik, men allt slutade bra.

Hälsningar från Lena och Anders Odeldahl.

Se hela resan program: Klicka här