Översikt

Julresa till den gröna ön Sri Lanka

Följ med på vår resa till Sri Lanka. Vi åker på jeepsafari och upplever allt från grönskande teplantager, vackra stränder och färgstarka marknader till tempel, möten med människor, kultur och natur. Resan avslutas med sol och bad på sydkusten

Vi landar i huvudstaden Colombo och kör direkt vidare till semsterorten Negombo strax norr om huvudstaden. Där vi vila upp oss efter flygresan och ta ett dopp i den Indiska oceanen. Omgivna av grönskande kullar tar vi oss  sedan nordväst i landet till den märkliga Lejonklippan Sigirya och grottemplen i Dambulla. Vi fortsätter därefter upp bland teodlingarna till Kandy och den mysiga lilla staden Ella där vi besöker Ella Gap och gör en lättare vandring uppför Little Adam´s Peak. Vi går genom natursköna gröna teplantage och från vårt boende är utsikten magnifik. 

Resan fortsätter med storviltsafari i jeep i Yala National Park. Bland höga granitkullar, i buskmarkerna och skogarna letar vi efter elefanter, vilda vattenbufflar, sambar- och axishjortar, krokodiler och leopard! Vi bor bekvämt strax utanför parken. Vi hinner med två game drives och får uppleva en av Asiens storviltrikaste nationalparker, belägen invid Indiska Oceanen.

I Mirissa och Welligama njuter vi av sol och bad på långa sandstränder kantade av kokospalmer. Här gör vi en valskådning för att spana efter blåval eller knölval - havets giganter. Det finns också gott om delfiner - ofta i stora flockar som ibland kan omge oss runt båten. 

Du bidrar till nationalparkernas och reservatens bevarande
Att besöka de stora reservaten är bästa garantin för att speciellt leoparden men även det övriga djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot tjuvjakt. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Även val- och delfinsafari är ett viktigt bidrag till bevarandet av livet i havet, då även det ger inkomster och arbetstillfällen till lokalbefolkningen.

Boka din resa

2024-12-18 2025-01-01 40 900 kr Qatar Airways Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Sri Lanka

  Avresa från Sverige och mellanlandning i Doha på vägen innan resan fortsätter mot Colombo. Måltider ombord.

 • Dag 2 Ankomst Colombo

  På Colombos flygplats på möter vår guide upp och vi åker ca 30 min norrut till vårt strandhotell i staden Negombo som är en gammal kolonialort som grundades av portugiserna på 1500-talet. Idag är Negombo fortfarande känd för sitt fiske men även för den fina stranden och trevliga hotellen. Vi har efter ankomst resten av dagen fri för vila eller ett dopp i poolen eller den varma Indiska oceanen. Boende på Pledge Scape resort (M)

 • Dag 3 Fiskmarknad och Dambulla caves

  Efter en skön natts sömn skall vi få bege oss in i landet och upptäcka den gröna ön. Vi gör först ett stopp vid Negombos Fiskmarknad som är en spännande upplevelse och vi får bekanta oss men hur fiskarna landar sina fångster och ställer upp sina stånd på marknaden. Vårt mål för dagen är att ta oss till vårt boende i hjärtat av kulturtriangeln och i närheten av Sigiriyaklippan. Vi hinner även med ett stopp i den gamla kungastaden Dambulla, som är känd för sina många grottempel. Här besöker några av de viktigaste som inrymmer över hundra gyllene buddhastatyer och imponerande väggmålerier. Grottemplen uppfördes redan under 200 talet f.k och finns sedan 1991 med på Unescos världsarvslista. Branta trappor leder upp till grottorna och vid klart väder kan du skymta Lejonklippan i fjärran. Boende på Sigiriana Resort (F, M)

 • Dag 4 Lejonklippan Sigiriya

  Efter frukost åker vi en kort bit  till den märkliga och mäktiga lejonklippan i Sigiriya. Berget är resterna av en magmaplugg från en sedan länge slocknad och eroderad vulkan. Berget reser sig 380 meter över det omgivande låglandet och syns tydligt på flera kilometers håll i alla riktningar. Berget är tvärbrant på alla sidor och på många platser hänger det utanför foten. För att komma till bergets fot går vi genom en tidigare landskapsträdgård med kanaler, pooler och fontäner. Väl framme finns det två olika nivåer man kan vandra upp till. Den första biten går upp, förbi en grotta med vackra fresker, till den gamla porten där nu bara ett par gigatiska lejontassar numera vaktar den fortsatta trappan upp. Här kan man välja att fortsätta på den ganska smala metalltrappan hela vägen upp till toppen. Väl uppe belönas man med en vidunderlig utsikt. 

   

   

 • Högst upp på klippan byggde kungen under 400-talet ett palats som idag är ett av Unescos världsarv. Kungen var inte omtyckt bland folket och han fruktade ett angrepp och valde därför att flytta huvudstaden från Anuradhapura till Sigiriya på grund av dess strategiska läge. På den platta toppen av Sigiriya-klippan byggde han sedan sitt ointagliga palats. Halvvägs upp på klippan byggde han ingången till palatset. Den föreställde ett gigantiskt lejon som sedan gett klippan dess namn. Nu finns bara de stora tassarna kvar. Eftermiddagen har vi sedan fri för att bada i poolen eller strosa runt i hotellets vackra omgivningar där även djurlivet är rikt(F,M)

   

 • Dag 5 Världsarvet Kandy

  Efter frukost färdas vi upp genom de grönskande bergen i ca 3-4 timmar för att nå Kandy. På vägen besöker vi en kryddträdgård i Matawelle. Väl framme i Kandy kan vi göra en rundtur i den vackra staden som från början var ett otillgängligt fort. De flesta byggnaderna är från 1800-talet och i dag är staden ett Unesco-världsarv. Under eftermiddagen besöker vi Sri Dalada Maligawa - Tandtemplet. En av de viktigaste helgedomarna i den buddhistiska världen. Templet har en tand från Buddha i ett skrin, och började uppföras på 1500-talet. Tanden kom till Ceylon redan för 2500 år sedan. Efter Rundturen kan vi koppla av vid hotellets pool. Thilanka Hotel (F,M)

 • Dag 6 Mot Ella genom högländer och teodlingar

  Vi lämnar Kandy och reser vidare genom höglandskapet. Färden går genom grönskande teplantageer och vi omges av stora tefarmer med hus och gårdar i kolonial brittisk stil. Klimatet är behagligt då vi befinner oss på 1900 meters höjd. å vägen stannar vi på en tefabrik och ett teplantage för att lära oss mer om processen från hur bladen blir till de olika slags te som produceras i landet. Vi tar sedan tåget till vårt slutmål för dagen - den mysiga bergsbyn Ella. På turen passerar vi djungel, byar och ärtgröna sluttningar med teodlingar. Tågresan tar ca 2,5 timmar. När vi har checkat in på vårt hotell kan vi göra en rundtur i staden och förundras över det vackra bergslandskapet som omger Ella. Byn anses vara en av de vackraste platserna i Sri Lanka. Morning Dew Hotel (F,M)

 • Dag 7 Ella Rock och Little Adam´s Peak

  Efter frukost påbörjar vi vår heldagstur i Ellaregionen dit många åker för att vandra. Lederna går genom landsbygden och omges av flera vattenfall och ett hänförande landskap. I byn finns ett fåtal små restauranger och caféer. Vi besöker Ella Gap, en klyfta mellan bergen varifrån du en klar dag kan se hela vägen till havet. En kortare vandringstur upp till Little Adam´s Peak som har fått sitt namn efter dess "storebror" längre västerut i Sri Lanka. Detta på grund av att den har samma form. Utsikten när vi kommer upp är väl värd vandringen dit! Vi besöker även Rawana Falls och Nine Arch Bridge, en av de ikoniska järnvägsbroarna i Sri Lanka. (F,M)

 • Dag 8 Från Ella till Yala Nationalpark

  Efter frukost bär det av utför från höglandet. På vägen ner från bergslandskapen passerar vi några höga vattenfall. Vi har en resa på ungefär 3-4 timmar till Yala National Park. Här finns elefanter, sambar- och axishjortar, krokodiler och den vilda ursprungsformen av vattenbuffel, som kan bli tre meter lång och väga över ett ton. Här finns den tätaste kända leopardstammen i världen. Bara i Yala har setts mer än 40 arter däggdjur och 200 slags fåglar. Parken är nästan 10 kvadratmil och består av höga runda granitkullar, djungel, bush och långa sandstränder. Vi checkar in på vårt hotell i anslutning till parken. I skymningen bär det av in i nationalparken. Morgonen och kvällen ger oss de bästa chanserna att få se leoparderna. Boende på Kithala resort(F,M)

 • Dag 9 Jeepsafari i Yala National Park

  Tidig väckning för en morgonsafari. I Yala finns ett mycket rikt fågelliv, bl.a. den sällsynta svarthalsade storken och adjutantstorken, här och var hörs högljudda påfåglar och ett kuckeli ku från Red Jungle Fowl, den färggranna ursprungsformen för hönan. Vi återvänder till hotellet för frukost och resten av dagen spenderas på egen hand. (F,M)

   

 • Dag 10 Från Yala till Mirissa

  Efter en lugn start på dagen med frukost ger vi oss av mot Mirissa. Resan går genom jordbrukslandskap och byar längs med kusten. Vi tar in på vårt hotell, Mandara resort som ligger mitt emellan Mirissa och Welligama vid en långsträcktt sandstrand. Området är känt för surfare världen över, så här finns stora möjligheter för den som vill testa surfing eller bara vara åskådare. På kvällen kan man besöka fiskebyn för att se på marknaden. Det finns flera mysiga barer och restauranger att välja på inne i Mirissa eller Welligama och i Mirissa råder en vänlig och avslappnad atmosfär, här kan man inte annat än trivas. Mandara resort (F,M)

   

   

 • Dag 11 Valsafari

  I dag går vi upp tidigt för att åka på valsafari. Båten åker redan klockan 7 från hamnen i Mirissa och turen pågår 3-5 timmar beroende på hur mycket val vi får se. På vår valskådning spanar vi efter blåval eller knölval - havets giganter. Här finns det också gott om delfiner - ofta i stora flockar som ibland kan omge oss runt båten. Havet utanför Sri Lankas södra ände är ett av de säkraste ställena i världen för att få se havets gigant blåvalen på nära håll. De kan väga upp mot 100 ton. Blåvalen och den mindre knölvalen kan ofta ses här från mitten av november till slutet av mars-april.  Södra Sri Lanka är unikt så till vida att man under en och samma dag skulle kunna se både världens största landlevande däggdjur och världens största havslevande däggdjur. Vi åker sedan tillbaka till vårt hotell och kan tillbringa eftermiddagen på stranden. (F,M)

 • Dag 12-14 Lugna dagar vid stranden

  Njut av de vidsträckta stränderna och den mysiga atmosfären. Stränderna är långgrunda men har på sina ställen bra förutsättningar för att prova på vågsurfing . Stundtals kan vågorna vara höga med det finns delar av stränderna som är mer skyddade. Hotellet har också en fin pool för de som inte vill bada i havet. Se bara upp för de nyfikna aporna som gärna snor med sig både det ena och deta andra som ligger löst. På kvällarna kan man äta nyfångade skaldjur till en billig peng på någon av de små strandrestaurangerna om man inte hellre stannar kvar på hotellet där middagen ingår. Längs stränderna går det att hitta god lunch för en billig peng. (F,M)

 • Dag 15 Hemresa

  Den sista dagen är en hel hemresedag. Flyget går redan vid 4-tiden på natten/morgonen så vi lämnar hotellet sen kväll dag 14 och kör den sista biten till Colombo. Då det är nyårsafton dag 14 så stannar vi till för ett stopp i Negombo där vi startade resan. Nere på stranden kan vi titta på fyrverkerierna och och fira in det nya året 4,5 timmar före våra släktingar och vänner hemma i Sverige. Därefter tar vi oss till flygplatsen och väl på flyget kan vi sedan vila och få lite frukost att äta. Mellanlandning i Doha. Ankomst till Sverige ca 13:30. Måltider på flyget

Resans höjdpunkter

 • Lejonklippan Sigiriya och tempelgrottorna i Dambulla.
 • Ella och vägen dit genom gröna teplantager
 • Jeepsafari i Yala National Park
 • Sol och bad på de långsträckta stränderna i Mirissa och Welligama

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 18/12
Pris Från 40 900 kr
Enkelrumstillägg 8 000 kr
Detaljerade priser

Resan för 2024 är FULLBOKAD men det går alltid att resa på en privat avgång. Kontakta oss för program och pris. 42 900 kr/person för del i dubbelrum 
40 900 kr/person för del i trippelrum 

Barnpris

32 900 kr för barn under 12 år som delar rum med 2 vuxna.
Max 2 barn/rum. 

Om ni är 4 eller fler personer så hör med oss så tar vi reda på bästa rumsalternativ får er.

I priset ingår
 • Flyg till Colombo tur och retur
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Besök i Grottkomplexen i Dambulla
 • Vandring upp på Sigiriyaklippan
 • Besök på teplantage/fabrik
 • Tågfärd till Ella
 • Rundtur i Ellas omgivningar
 • Vandring till Little Adam´s Peak
 • 2 jeepsafaris/game drives i Yala National Park
 • Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument
 • Valskådning i Mirissa
 • Sol och bad i Welligama/Mirissa
 • Alla lokala transporter
 • Lokal engelsktalande färdledare/guide
 • Halvpension
 • Frukost alla dagar
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dryck, dricks, måltider utanför programmet. Inresetillstånd/Visum 

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

 Köpenhamn på förfrågan mot eventuellt tillägg (beroende på platstillgång)

Information om avresor

 

Resplan

Dag 1. Mot Sri Lanka
Dag 2. Ankomst Colombo. Vidare till Negombo
Dag 3. Mot Sigiriya och Dambulla
Dag 4. Sigiriya
Dag 5. Upp i de grönskade bergen till Kandy
Dag 6. Med tåg till Ella
Dag 7. Ella Rock och Little Adam´s Peak
Dag 8. Från Ella till Yala Nationalpark
Dag 9. Jeepsafari i Yala National Park
Dag 10. Från Yala till Mirissa och Welligama
Dag 11. Valsafari
Dag 12-14. Stranddagar i Mirissa/Welligama
Dag 15. Hemresa 

 


Boende

Vi bor bekvämt på hotell under hela resan.

Resesätt Qatar Airways
Visum

Alla resenärer till Sri Lanka behöver ansöka om eTA. Vi rekommenderar att man ansöker om visum till Sri Lanka via Alla Visum. Man kan betala på Alla Visums hemsida och skicka in handlingarna via post eller epost.

Om man vill ansöka om visum på egen hand, kan man hitta information här https://eta.gov.lk/slvisa/ OBS! Det finns inte support när man ansöker på egen hand.

Deltagarantal

Minimum 10

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »