Översikt

Sulawesi och Halmahera med Bo Antberg

En kunskapsresa ledd av biologen Bo Antberg. Det okända och endemrika Sulawesi ligger mitt i skiljelinjen mellan Asiens och Australiens fauna och flora. Här går Wallace-linjen och här verkade Alfred Russel Wallace, mannen som kom på principen för arternas uppkomst samtidigt som Darwin. Det blir även vandringsturer i allt från högt belägna bergsregnskogar till låglandsregnskogar, för att få se så mycket av de unika makakerna, kuskuserna och spökdjuren som finns här. Vi får även se många av de nära hundra endemiska fågelarter som bara lever på Sulawesi. Resan avslutas med att vi flyger över till Norra Moluckerna med Ternate och Halmahera. Här spanar vi efter Paradisfågel och Dugong.

Sulawesis regnskog är en av de äldsta och artrikaste på jorden. Vår resa 2024 fokuserar denna gång på den norra delen av ön - Sulawesi Utara och även Norra Moluckerna med ternate och Halmahera. Tillsammans med färdledaren Bo Antberg och vår lokala djur- och naturexpert Bobby Lambaihang upplever vi en annorlunda och spännande expedition på världens elfte största ö.

Vår färdledare Bo Antberg
Bo Antberg är en lärare och biolog som älskar naturresor. Han har arbetat som gymnasielärare i över 40 år och har sedan barnsben varit starkt intresserad av växter och djur samt har ägnat mycket tid åt egna naturresor speciellt i Sydostasien. På hemmaplan genomför han naturguidningar och florainventeringar, håller föredrag och är koordinator för en genbank. I höst leder Bo resan till Sulawesi, en plats som han redan tidigare har besökt flera gånger de sista åren. De flesta av bilderna här är från hans resor.


Sulawesis regnskog är en av de äldsta och artrikaste på jorden, speciellt gäller det fåglar där det finns närmare hundra endemiska arter. Indonesien är dessutom det land som har flest endemiska fågelarter av alla länder i världen. Främst på grund av sin uppdelning på många olika öar med unika arter. Tyvärr är de flesta av dessa idag starkt hotade. Detsamma gäller för däggdjur som apor, kuskuser, bergsanoa (ett litet oxdjur) samt olika ormar och ödlor förutom flera vackra fjärilar. Indonesien är tyvärr idag ett av de länder i världen som i snabb takt skövlar sina återstående värdefulla skogar..

Sulawesi ingår i Wallacea, det biogeografiska området Wallacea där floran och faunan påverkats både av Asien och Australien och där det djupa havet med Wallacelinjen utgör gränsen mellan dessa. Det är världens 11:e största ö och kallades tidigare Celebes.

I låglandsregnskogen Tangkoko sitter en grupp Celebesmakaker (även kallad svart Sulawesimakak), och tittar nyfiket på reservatsbesökarna. Ett par stora nästan meterlånga knölnäshornsfåglar med gula och röda näbbar tittar ner från ett högvuxet Dracontomelonträd. Den ena färggranna fågeln efter den andra flyger förbi. Det är kungsfiskare, papegojor, majnastarar m.m. och nästan alla fågelarter finns bara här på Sulawesi. Högt uppe i ett annat träd sitter en Sulawesikuskus och mumsar på frukter. Det är ett pungdjur som spenderar större delen av dagen klättrande i träd. En stor och vackert tecknad svalstjärtsfjäril flyger förbi med långsamma, knyckande vingslag. I skymningen närmar vi oss ett fikonträd och en grupp spökdjur med stora ögon tittar ut ur sitt hål för att snart påbörja kvällsjakten på insekter och smådjur. Vart och ett av dess ögon är större än dess hjärna.

På norra Sulawesi besöker vi Tangkoko Nature Reserve nära havet och vandrar i en fuktdrypande låglandsregnskog med svarta, lustiga Celebesmakaker - en av resans mest intressanta djur. Här finns även kuskuser, spökdjur och en stor mängd färggranna fåglar. Vi bor på Tangkoko Lodge nära både regnskog och strand. Vi gör även båtturer från ön Bunakan på i Sulawesisjön för att leta efter grindval och skruvdelfiner. Här kan vi även bada och snorkla direkt från sandstranden. Korallreven runt Sulawesi tillhör världens rikaste och uppbär en enorm mångfald av arter som hänför de som dyker och snorklar. Vattnet är dessutom kristallklart och turkost.

Boka din resa

2024-09-30 2024-10-17 87 900 kr Qatar Airways Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

  • Dag 1 Avresa mot Indonesien

    Vi lämnar Sverige med Qatar Airaways för att flyga vidare till Jakarta

  • Dag 2

    Under morgonen ankommer vi Java, världens mest tätbefolkade ö med närmare 60% av landets befolkning. Här skall vi tillbringa dagen i väntan på flyget till Manado skall gå på natten efter. Vi tar in på mellanklasshotell i Jakarta, nära den historiska delen av staden - holländarnas Batavia, vid Ciliwungfloden.  
    Här befinner vi oss nu i ett av världens enskilt mest artrika länder, öriket Indonesien – utsträckt mellan Asien och Oceanien med över 13.000 öar och 800 språk.

  • Dag 3 Ankomst Tangkoko på Sulawesi

    Efter att tagit nattflyget från Jakarta anländer vi på förmiddagen till Manado på norra Sulawesi. Här möts vi av vår lokala agent och naturexpert Bobby Lambaihang som kommer att göra sällskap med oss på hela resan. I Manado väntar bil/buss som tar oss till naturreservatet Tangkoko. Den 6 mil långa resan tar ca 2 timmar på grund av små och trafikerade vägar. Vi checkar in på nyrenoverade Tangkoko Lodge, som ligger i anslutning till naturreservatet. Vi äter gemensam middag och går igenom kommande dagars program med Bo och Bobby på kvällen. 

  • Dag 4 Låglandsregnskogen i Tangkoko

    Tidig morgon, direkt efter frukost beger vi oss in i nationalparken och letar efter Celebesmakak, Sulawesikuskus och en stor mängd endemiska fåglar. Den akut hotade Celebesmakaken finns i stort sett bara kvar i Tangkoko. Sulawesikuskus är ett klätterpungdjur som tillbringar sin tid högt upp i trädkronorna. Den vilar en stor del av dagen men har vi tur möter vi den när den söker föda. Vi har goda chanser att få se olika spektakulära fåglar som t.ex knölnäshornsfågel, Sulawesimalkoha, olika kungfiskare, papegojor, Sulawesiblåkråka. Stora spektakulära fjärilar flyger i regnskogen. Framåt kl. 10 – 11 har temperaturen nått över 30 ºC och vi återvänder till lodgen. Lunch och en stunds siesta. 

     . 

  • Tangkoko

    Vi återvänder till nationalparken och stannar upp en stund vid monumentet över Alfred Russel Wallace, som besökte området sommaren 1859. Vi försöker finna de djur och växter vi missat under förmiddagen men huvudattraktionen under eftermiddagen är Gurskys spökdjur, som brukar börja sin nattaktiva period runt solnedgången. Då inleds jakten på insekter och annan föda. Denna lilla primat väger drygt 100 g och finns bara på norra Sulawesi. Man väntar in djuren vid lämpligt boträd och några minuter senare är de uppslukade av mörkret. Vi fortsätter vandringen i mörkret och bekantar oss med olika nattaktiva djur såsom tarantlar, grodor, ormar och någon sovande fågel. Middag på TangkokoLodge( något senare än vanligt ) och genomgång av dagens observationer.  

  • Dag 5 Båttur till mangrovesnår och besök på Anoa breeding center

    Efter frukost gör vi en kort biltur till hamnen. Vi åker i mindre båtar till ett mangrovesnår cirka en halvtimma norrut. Under färden skådar vi kustfåglar såsom fregattfågel, tärnor, vadare, hägrar mm. Huvudattraktionen inne i mangrovesnåren är den stornäbbade kungsfiskaren. Det är en stor kungsfiskare med kraftig näbb endem för Sulawesi. På vägen tillbaka får vi en vacker vy över de båda vulkanerna Tangkoko och Dua Saudara. Tillbaka till Tangkokolodge. Lunch.  

     

  • Vi åker sedan med bil/buss till Anoa breeding center strax utanför Manado (ca 2 h:s resa). Anoa också kallad dvärgbuffel är ett starkt hotat slidhornsdjur som bara lever på Sulawesi. Under besöket får vi veta mer om detta sällsynta djur och hur arbetet med att bevara artens fortlevnad bedrivs. I resans pris ingår också ett bidrag till centrets verksamhet. Vi fortsätter sedan med bil/buss till Tomohon(ca 1 h:s resa) och checkar in på hotell Villa Emita. Kanske ett dopp i hotellpoolen innan middag. Middag på Villa Emita 

  • Dag 6 Fågelskådning och vulkanvandring

    Efter frukost besöker vi närbelägna Mahawu, en beskogad vulkansluttning med rik fågelfauna. Bland många endemiska fåglar kan nämnas Sulawesijuveltrast och fjällig kungsfiskare. Den färggranna juveltrasten har vi goda möjligheter att se på nära håll från ett gömsle. 

  • Efter vår fågelskådning åker vi tillbaka till vulkanen Mahawu och vandrar vi runt kraterkanten. Mahawu är en stratovulkan som reser sig 700 m ovan omgivande slättmark. Härifrån har man en fantastisk utsikt över tvillingvulkanerna Lokon - Empung i norr och vulkanen Soputan i söder som hade senaste utbrottet 2018.  PÅ eftermiddagen åker vi vidare till Kotamobagu (cirka 4h:s resa). Större delen av resan följer vi Sulawesis nordvästra kust och och blickar ut över Celebessjön, ett bihav till Stilla havet. Kotamobagu är en stad på cirka 130000 invånare, som är omgiven av ett antal vulkansjöar. Vi checkar in på Sutanraja Hotel och njuter av en härlig middag efter en lång dag. Även här finns en hotellpool. 

  • Dag 7 Maleohönan i Tambun

    Under förmiddagen besöker vi Tambun ett område med varma källor där fortfarande maleon häckar. Detta är en fågel som tillhör familjen storfotshöns. Till skillnad från de flesta andra fåglar använder inte maleohönan sin kroppsvärme för att ruva fram sina kycklingar utan lägger sina ägg i varm vulkanisk mark. Ägget är 5 gånger större än ett hönsägg och efter ca 2,5 månad kläcks det och en redan flygfärdig unge söker skydd i närbeläget träd. Vi promenerar runt i reservatet och studerar denna fågels egendomliga häckning. Efter lunch tillbringar vi resetn av dagen i nationalparken. Middag på Sutanraja Hotel. 

  • Dag 8 Besök i Bogani Nani och transport till Manado

    Bogani Nani Wartabone kan nås från både väster och öster men större delen av arealen är väglöst land. Efter frukost åker vi till Toraut i östra delen av nationalparken. Här finns sedan länge ett forskningscenter där Wallaceas flora och fauna studeras. Runt forskningscentret kan man notera att vegetationen till mycket stor del består av olika palmer. Under vår vandring hoppas vi få se Gorantalomakaken och en del endemiska fåglar. På Sulawesi lever 7 olika endemiska makaker och Gorantalomakaken har en begränsad utbredning på norra Sulawesi. Den påminner om Celebesmakak men har en något ljusare päls. I parken växer över 400 träd och runt 90 orkidèarter. Vi åker sedan till närbelägna Duloduo och intar lunch på TanteMienHomestay. 

  • Efter lunch tar vi oss med bil/buss till Manado ( ca 5 h:s resa ). Vi stannar någonstans på vägen och tar en bensträckare. Sen eftermiddag anländer vi Novotel nära Manados flygplats och checkar in. Hotellet har en trevlig pool och härlig trädgård. Middag på Novotel.  

  • Dag 9 Flyg till Ternate och försök att finna blåögd kuskus

    Vi tar en lugn morgon och förmiddag. Kanske ett dopp i hotellpoolen. Vi äter en tidig lunch på Novotel och därefter en kvarts transport till flygplatsen Sam Ratulangi. Med Wings Air till Ternate( 1 h:s flygning )På flygplatsen möter vår lokale agent Ilham Hi Abdullah. Transfer till hotellet Villa Marasai, vackert beläget på nedre delen av vulkanen Gamalama. Hotellet har en liten pool och en fantastisk trädgård. I trädgården har den utrotningshotade blåögda kuskusen en fristad. Efter middagen försöker vi finna detta sällsynta klätterpungdjur och kanske ytterligare några nattaktiva djur.  

  • Dag 10 En kulturdag på Ternate med historia, kryddhandel, Wallace och kratersjö.

    Efter frukost gör vi en rundtur på Ternate där vi besöker Fort Kalamata ( portugisisktstjärnfort från 1500-talet ) , Fort Oranje ( holländskt fort från 1600-talet, Fort Tolukko( kolonialfort från 1500-talet ). Kryddor som muskot och kryddnejlika växte under 1500 och 1600 talen bara på ett fåtal öar i denna delen av världen, bl.a. Ternate och de europeiska kolonialmakterna tävlade om att kontrollera handeln. Vi fortsätter till CengkeyAvo för att bekanta oss med odlingen av muskot, kryddnejlika mm. 

  • Efter lunch på Royal restaurant åker vi vidare till sultanens palats, som byggdes av sultanen Muhammad Ali 1813. Sultanatet har varit i händerna på samma familj sedan 1200-talet och här finns många historiska föremål som beskriver utvecklingen. Ett besök i det hus som Alfred Russel Wallace bodde i när han skrev sitt berömde Ternatebrev till Charles Darwin i mars 1858 står sedan på programmet och dagens avslutas med ett stopp vid kratersjön Lake Tolire där ett antal deltakrokodiler mm kan skådas. Middag på hotell Villa Marasai  

  • Dag 11 Besök i Halmaheras nationalpark Aketajawe

    Efter frukost tar vi färjan från Ternate till Sofifi på Halmahera en behaglig båttur på cirka 1,5 h. Med bil fortsätter resan till Aketajawe. På Halmahera finns många endemiska fåglar och vi passar på att finna någon/några av dessa längs vägen. Parken anses vara avgörande för en stor mängd endemiska fåglar. År 2004 avsattes ett område på 167300 ha som nationalpark. Vi äter lunch på lokal restaurang nära parken. 

  • Dag 12 Förmiddag med fåglar i Foli forest och eftermiddagen med dugong på stranden

    Efter frukost åker vi till Foliforest med hjälp av tålig fyrhjulsdriven bil. En av de fåglar som Wallace var mest imponerad av var den vimpelvingade paradisfågeln. Paradisfåglarna är mest kända för hanarnas färggranna fjäderdräkter och det gäller i högsta grad även denna paradisfågel. Hanarna samlas och utför en spektakulär flyguppvisning. Foli är en privatägd skog som hyser många av Halmaheras sällsynta fåglar som t.ex  papuanäshornsfågel, vittofskakadua, violetthalsad lori, moluckkejsarduva mm.   

  • Efter Foli åker vi vidare ca 1h norrut och kommer till den lilla byn Nyaolako vid havet. På en paradisstrand intar vi dagens lunch och eftermiddagen är vikt till avkoppling och bad. Höjdpunkten är kanske ett möte med den normalt mycket skygga dugongenDugong är ett sirendjur som betar sjöväxter på havsbotten och är idag enligt IUCN utrotningshotad. En individ har anpassad sig till byborna i Nyaolako och för den som vill finns möjligheter till bad med dugong. Under sen eftermiddag återvänder vi till Subaim och äter middag på Barokah hotell.   

  • Dag 13 Unni Unni berget med togutil och Roni berget med fåglar.

    Efter frukost åker vi till Unni Unni–berget och får tillfälle att träffa togutil, en etnisk folkgrupp som tidigare levt ett halvnomadiskt liv djupt inne i regnskogen baserat på jakt och fiske men som idag försöker leva ett mer västerländskt liv med fast bostad, moderna kläder och ny religion. Unni-Unni-bergen är också kända för sina sällsynta fåglar som Moluckkungspapegoja, Halmaherakungsfiskare, Moluckkejsarduva, Halmaherablomsterpickare mm. Vi stannar längs vägkanten och spanar. Lunchen intas på Barokah restaurang i Subaim. 

    Resan går vidare söderut med bil och efter en stund når vi RoniMountain. Här gör vi ett kortare stopp och med lite tur får vi syn på den vackra Halmaherablåkråkan. Utsikten över Kao-bukten är imponerande. På vägen ner till Sofifi stannar vi också för att se vad som händer i boet hos hornkråkor och kakaduor under häckningtid. Sen eftermiddag når vi Sofifi och tar färjan till Ternate. Middag på hotell Villa Marasai 

  • Dag 14 Flygresa till Manado med tid för avkoppling vid hotellpoolen både på Ternate och i Manado

    Efter frukost kan man antingen gå runt i Villa Marasais lummiga trädgård eller spendera en stund vid poolen. Vi äter lunch på Royal restaurant på väg till flygplatsen och tar ett eftermiddagsflyg till Manado. Transfer till Novotel. För att känna sig utvilad inför hemresan så finns inget gemensamt program inlagt utan vi avslutar dagen med gemensam middag på hotellet.  

  • Dag 15 Hemresa via Jakarta

    Förmiddagen fri för att packa det sista och lunch intages på egen hand. Därefter åker vi ut till flygplatsen och tar ett flyg tillbaka till Jakarta. Vi måste återigen plocka ut vårt bagage och checka in det igen för vår vidare resa med Qatar Airways under natten.

  • Dag 16. Hemkomst

    Hemkomst till Sverige

  • Obs!

    Detta är en resa till områden med mycket få besökare och vi reser när det är som torrast och lättast att färdas runt när man besöker Sulawesi. Men omkastningar och ändringar kan ske i programmet p.g.a. ändrade logistiska skäl. Allt sker dock för att vi ska få ut det bästa av vår tid här. 

Resans höjdpunkter

  • Besök i rika regnskogar med en mycket stor mängd med endemiska och unika djur, fåglar och växter
  • Svensk färdledare Bo Antberg, samt även en mycket kunnig och erfaren lokal natur- och fågelguide som följer med på rundresan
  • En resa till Wallacea, där Alfred Russel Wallace kom på teorin om arternas uppkomst samtidigt som Darwin. Här samlade Wallace in många av de djur som bildade underlag för teorin
  • En kunskapsresa till en av biologins verkliga hot spots, som få besökare fått uppleva

Karta

Resfakta

Reslängd 17 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30/9
Pris Från 87 900 kr
Enkelrumstillägg 5 500 kr
I priset ingår
  • Flyg från Sverige till Sulawesi t/r inkl skatter
  • Klimatkompensation för alla flygresor
  • Besök i flera olika nationalparker och naturreservat, inträden inkluderade
  • Snorkling, sol och bad och delfinskådning i Sulawesisjön
  • Lokala transporter i bekväm minibuss och/eller fyrhjulsdrivna fordon
  • Helpension på hela resan, mineralvatten på transfers ingår
  • Svensk biolog och färdledare, Bo Antberg
  • Engelsktalande natur- och fågelguide Bobby Lambaihang
  • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dryck, dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

Göteborg, Köpenhamn mot ev. tillägg

Resplan

Dag 1. Avresa mot Indonesien
Dag 2. Ankomst Jakarta
Dag 3. Ankomst Tangkoko på Sulawesi
Dag 4. Låglandsregnskogen i Tangkoko
Dag 5. Båttur till mangrovesnår och besök på Anoa breeding center
Dag 6. Fågelskådning och vulkanvandring
Dag 7. Maleohönor i Tambun
Dag 8. Bogani Nani Wartabone nationalpark
Dag 9. Flyg till Ternate och försök att finna blåögd kuskus 
Dag 10. En kulturdag på Ternate 
Dag 11. Besök i Halmaheras nationalpark Aketajawe
Dag 12. Förmiddag med fåglar i Foli forest och eftermiddagen med dugong på stranden
Dag 13. Tillbaka till fastlandet och flyg från Manado
Dag 14. Unni Unni berget med togutil och Roni berget med fåglar
Dag 15. Flygresa tillbaka till Manado med tid för avkoppling 
Dag 16. Hemresa via Jakarta
Dag 17. Hemkomst

Resesätt Qatar Airways
Klimat

Sulawesi ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn, det är torrare maj - oktober, den bästa tiden att besöka ön är i oktober. De stora regnmängderna faller oftast under monsunmånaderna november-jan. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga morgnar och förmiddagar med sol. Mer regn i de höga bergen och torrare i den södra delen än i den norra.

Resans karaktär

Denna resa är skräddarsydd för att ge det bästa av natur- och djurupplevelserna i norra Sulawesis regnskogar och unika naturmiljöer med sina många endemiska arter. Vi bor så nära de olika reservaten som det går. Resan sker med en liten svensk grupp. Bo Antberg är vår svenske färdledare på hela resan, har varit med vid utformningen av programmet och har besökt Sulawesi flera gånger tidigare. Dessutom är Bobby Lambaihang, en lokal engelsktalande, kunnig natur- och fågelguide med på Sulawesi hela tiden. På Moluckerna har vi en annan, ytters kunning lokal guide. Vi får även en inblick i några av de områden där Alfred Russel Wallace kom på sina banbrytande teorier om arternas uppkomst samtidigt som Charles Darwin kom på samma sak på Galapagos. 

Deltagarantal

Min 10, max 16

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

  • Sulawesi hotell och lodger

    På vår resa bor vi i allt från små trevliga men enkla pensionat och naturlodger invid de olika nationalparkerna och reservaten. Bilden visar boendet vid Tangkokoreservatet. Vi har valt allt efter vad som blir optimalt eller vad som finns tillgängligt för att bo så nära de kulturhistoriska platser och naturområden vi besöker. El brukar finnas hela dygnet på de flesta av boendena. Uttagen är av europeisk modell. 

Inspiration

Hälsning från Bo Antberg