Översikt

I snöleopardens spår

Följ med på en unik resa för att spåra upp ett av världens mest sällsynta djur – Snöleoparden! Man tror att det endast finns mellan 4000 och 7000 vilt levande snöleoparder kvar i världen och drygt 10% dessa lever i regionen Ladakh i norra Indien. Även utan människans påverkan har de alltid varit sällsynta på grund av att de lever i så svårtillgängliga områden, men på grund av att deras naturliga habitat minskat med åren till följd av att människan tränger in i och brukar även dessa karga områden är de nu ett av de svåraste djuren att få möjlighet att se. Men runt den smala dalen i Ulley dit vår resa tar oss, finns bättre förutsättningar än på många håll att få se ”Den grå vålnaden”.

Ladakh i Indiska Himalaya är en av de bästa platserna att se den skygga snöleoparden och hit har vi förlagt början av vår safari. Men det handlar inte bara om snöleoparder, här finns en mängd andra djur och fåglar att se, förutom det magnifika landskapet. Dessutom kommer vi i nära kontakt med lokalbefolkningen och kan lära mer om dem och deras kultur. Vår resa går till byn Ulley I västra Ladakh, norr om Indus floden. Byn och vår lodge ligger på närmare 4000 möh. Detta område har bara varit öppet för snöleopardskådning under några få år men har snabbt fått rykte om sig att vara ett av de bästa att få se den i. Dessutom är här ett rikt naturliv i övrigt med goda chanser att se  Ibex, Urial, varg, räv Himalaisk gam, örn och mycket annat.

Spaning efter snöleopard här sker genom att närma sig ett område med bil och sedan fortsätta till fots. Hur mycket vi går varje dag kan bestämmas av gruppen men vår spanare är helt exceptionelle och du kommer att förundras över deras förmåga att låta dig får se det du kom för. De samverkar mycket nära med lokalbefolkningen och genom detta nätverk kan de hålla bra koll på troliga platser att se snöleoparden.

Efter några dagar i bergen fortsätter vår resa söderut, till Kanha National Park.  En av de största och vackraste nationalparkerna i Indien som är det naturliga habitatet för både tigrar och dess byte. Med sina frodiga sal- och bambuskogar, gräsbevuxna ängar och raviner är ett utmärkt skydd för stora katter som tiger och leopard men också andra djur som, läppbjörn, Barasingha hjort och vildhundar för att nämna några. Kanha är särskilt berömt för populationen av den utrotningshotade vattenhjorten, barasingha. Räddade precis på gränsen till utrotning  har stammen nu vuxit sig livskraftig och barshingahjorten har blivit en symbol för det hållbarhetsarbete som utförs i Kanha.

Du bidrar till snöleoparden och tigerns fortlevnad
Väl fungerande reservat i Indien är den bästa garantin för att de sällsynta kattdjuren och även det övriga djurlivet ska kunna bevaras. Det finns 400 - 500 snöleoparder i Indien och Resan ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot den omfattande tjuvjakt som idag är det största hotet mot båda dessa imponerande djur. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna efterhand ska exploateras för andra ändamål.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Delhi

  Avresa från Arlanda. Efter ett byte, vidare mot Indien. Ankomst till Delhi. Vi blir mötta av vår lokalguide i flygplatsens ankomstlounge. Transfer till hotellet. Delhi, erbjuder en inblick i både det moderna och klassiska Indien. Det är Indiens tredje största stad och en av de snabbast växande i Asien. Det är en stad rik på kultur och ständigt föränderlig, men som aldrig döljer sin magnifika historia. Resten av dagen fri att utforska Delhi. Övernattning på Andaz Hotel

 • Dag 3 Mot Ladakh

  Tidig transfer till flygplasten för vidare flyg till staden Leh i Ladkh. 
  Ladakh i Indiska Himalaya är en av de bästa platserna att se den skygga snöleoparden och hit har vi förlagt vår safari. Men det handlar inte bara om snöleoparder, här finns en mängd andra djur och fåglar att se, för att inte tala om det magnifika landskapet. Dessutom kommer vi i nära kontakt med lokalbefolkningen och kan lära mer om dem och deras kultur. 
  Standen Leh ligger i en av de naturskönaste delarna av Indien, omgiven av två av världens största bergskedjor. I området finns också talrika kloster. Vi kommer att besöka några av dessa samt lokala palats som en del av vår acklimatisering till höjden, innan vi startar vår snöleopardssafari. Safarin kommer att innebära en hel del ansträngande vandringar i Husing dalen medan vi söker efter snöleoparden.

  Övernattning på Grand Dragon Hotel

   

 • Dag 4 Leh

  Acklimatiseringsdag i Leh, det är viktigt att komma ner i tempo, dricka mycket vätska och allmänt anpassa sig för att vara i bästa form inför den kommande vandringarnanär vi ska utforska Himalaya och söka efter Snöleoparden.
  Det finns många möjligheter till kortare lokala vandringar i och runt Leh, för att se till exempel Sankar Gompa, Shanti Stupa och Leh Palace. Vi kommer att gå till Leh Palace för att njuta av Shanti Stupa i fjärran under solnedgången.
  Övernattning på Grand Dragon Hotel

 • Dag 5 Leh till Ulley

  Idag åker vi västerut  (ca 2-3 tim) längs Indus-floden på huvudvägen mot Kargil och Srinagar. Vi passerar den lilla staden Nimmu – en av de mest betydelsefulla i Ladakh, där Zanskar floden flyter ut i Indus. Efter en dryg timme lämnar vi huvudvägen och styr norrut mot Likir – ett av Ladakhs berömda Buddistkloster. Vi har nu kommit in i Snöleopardens land.  Landskapet öppet och storslaget men ändrar karaktär när vi svänger in på en liten grusväg som tar oss upp i smal dal, längs den lilla älven Ulley Chhu. Vi korsar mindre dalar och våra guider håller ständig utsikt efter siluetter längs bergsryggarna. Detta är Ibex-område och att se en behornad manlig Ibex stå och spana från en närmast omöjligt smal kam över stup på flera hundra meter, är verkligen ett magnifikt naturskådespel

  Vi övernattar på Snow Leopard Lodge.

 • Dag 6 - 10 Ulley

  Heldagar med spaning och fotografering av viltet i området. Under vintermånaderna drar sig gräsätare som bergsfår och getter ned till lägre terräng för att finna föda. De följs då även av snöleoparden och andra rovdjur som den Tibetanska vargen. Det är genom dessa rörelser som vi kan spåra både bytesdjuren och snöleoparden och därigenom sluta oss till var vi kan finna dem. Varje dag ger vi oss ut I en ny riktning för att finna bergens ”Grå Vålnad”. Utöver snöleoparden kan vi se en hel del annat vilt som varg, räv samt ibex och yakar

 • Ulley

  The Snow Leopard Lodge är den enda dedikerade naturlodgen i Ladakh. Från början tillhörde den en av områdets främsta trackers – Tchewang Norbu – och var hans hem när han arbetade med ett program vars mål var att använda turism som ett verktyg för att bevara snöleoparden och dess ekosystem genom att kanalisera intäkterna från turismen till lokalsamhället. Hans hem har nu byggts om till en liten lodge med 6 rum och en härlig utsikt över de omkringliggande bergen. Här får vi en bekväm bas att utgå från när vi spanar efter snöleopard och andra höghöjdsdjur.
  Dagarna följer i stort sett samma rutin, men den ena är inte den andra lik:
  -          Väckning vid 7.
  -          Frukost 08.30.
  -          Genomgång av dagens program utifrån vad spårarna sett tidigare på morgonen. Baserat på spårarnas information åker vi ut för dagens vandring upp till lämpliga spaningsplatser.
  -          Varm lunch på lodgen eller ute i fält beroende var i på området vi rör oss.
  -          Åter till lodgen mot kvällen.
  -          Genomgång av dagens upplevelser tillsammans med naturguiderna
  -          Middag och övernattning på Snow Leopard Lodge.

 • Dag 11 Ulley till Leh

  Efter frukost är det dags att lämna vårt hem i Ulley och röra os tillbaka mot Leh. Vi anländer runt lunchtid och har sedan eftermiddagen fri för egna upptäckter.
  Övernattning på Grand Dragon Hotell

 • Dag 12 Tillbaka till Dehli

  Frukost, vi lämnar hotellet kl 09 för transfer till flygplatsen och flygning till Delhi. Vid ankomst till Dehli hämtas vi på flygplatsen för transfer till närbeläget hotell för övernattning. Eftermiddagen fri för egna upptäckter i Dehli

 • Dag 13 Hemresa

  Efter tidig frukost blir vi hämtade på hotellet och beger oss till flygplatsen och resan hem till Sverige.

 • Observera

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, allt för att ge bästa behållning av resan. Hotell och tider för flyg är tillsvidare preliminära.

Resans höjdpunkter

 • Spaning efter snöleoparden
 • Bergen runt Ulley Valley
 • Himalayas berg och branta dalar
 • Möten med folk och kultur i Ladakh
 • Staden Leh med unik natur och kultur

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 2 mars 2024
Pris Från 78 500 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan
Detaljerade priser

Priset avser per person med del i dubbelrum

 

 

 

I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Dehlit/r inkl. skatter
 • Inrikesflyg 3 gånger inkl. alla skatter
 • Boende, del i dubbelrum, som beskrivet i programmet
 • Helpension under resan
 • Alla lokala transporter
 • Engelsktalande guider och ledsagare i parkerna
 • Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument
 • Besökasvgifter i Ladakh
 • Safari Kanha på exklusiv basis
 • Miljöskatt
 • Klimatkompensation för flygresor
I priset ingår ej

Drycker, dricks och visum 

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Boende

Del i dubbelrum på hela resan. 
Vi bor i lodger och på hotell av bra klass 

Visum

Visum krävs för resor till Indien. Läs mer på vår informationssida samt Alla Visums hemsida: https://www.allavisum.se/refer/wetravelgroup eller indiska ambassadens hemsida: https://www.indembassysweden.gov.in/

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Resans karaktär

Resan genomförs vintertid och till en del på hög höjd vid foten till Himalayas berg. Den är inte andrängande i sig att genomföra, men kyla och höjden över havet innebär att man ska vara väl förberedd. Vi färdas med bil del av sträckan för att skåda snöleopard men sista delen av vägen till repektive skådningsplats, måste vi gå. 

Deltagarantal

Min 8, max 12

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Grand Dragon Hotel

  Grand Dragon Hotel ligger i huvudorten Leh i Ladakh. Det är ett modernt och mycket komfortabelt hotell ägt och drivet av den lokala familjen Abdu som drivit hotell i området i över 40 år. Hotellet som är det första i sitt slag i Ladakh har rönt mycket uppmärksamhet och blivit omskrivet i stora resemagasin välden över. Med andra ord en perfekt plats att inleda sin vistelse i Ladakh på. På bekvämt avstånd från hotellet har vi ett flertal kloster och palats att besöka, samt goda möjligheter till kortare vandringar för att acklimatisera sig till höjden.

  Hotellet har alla moderna bekmämligheter och stora dubbelrum, de flesta med utsikt över de kringliggande bergen.

 • Snow Lepoard Lodge

  Snow Leopard Lodge ligger i byn Ulley I västra Ladakh, norr om Indus floden. Lodgen ligger på närmare 4000 möh vid UlleyChhu. Ulley självt är en liten by med bara 7 hus, som fungerar som sommarbetesplats för yak och dzo. Lodgen är den enda dedikerade naturlodgen i Ladakh. Från början tillhörde det en av områdets främsta trackers – Tchewang Norbu – och var hans hem när han arbetade med ett program som initierats av the Snow Leopard Conservancy.

  Hans hem har nu byggts om till en liten lodge med 6 rum och en härlig utsikt över de omkringliggande bergen. Tanken är att skapa en relativt bekväm bas att utgå från när man spanar efter snöleopard och andra höghöjdsdjur, snarare än att vara hänvisad till att tälta under de kraga förhållanden som råder här uppe.Den är enkelt inredd men har det man behöver för en behaglig vistelse. Värden är inte bara där för att göra besöket behagligt under din vistelse men är också naturguide och kan besvara alla dina frågor om djuren och naturen runt oss.

Inspiration

Hör vår samarbetspartner Amit berätta varför du ska resa till Indien

Åtta av tio grupper har faktiskt fått se "Den grå vålnaden"!