Översikt

Stora kattresan med lejon, leopard och tiger

Möt Asiens "tre stora katter" på en och samma resa! Vi börjar med att spana efter tiger, vildhund, läppbjörn och leopard i Rathambore. Parken är bland de bästa tigerreservaten för den som vill få möta tigerns genomträngande blick på nära håll. Därefter fortsätter resan genom Rajastan till Jawai för möten med den majestätiska leoparderna som har gjort områdets klippor till sitt hem. Slutligen besöker vi den berömda Girskogen i nordvästra Indien. Gir är de asiatiska lejonens sista hemvist på jorden. Här finns idag drygt femhundra lejon och dessutom en ovanligt tät population av leopard. Dessa lever av djur som axis- och sambarhjortar, vildsvin, nilgai- och fyrhornade antiloper samt gracila gaseller vilka vi alla hoppas få se och fotografera.

Vi börjar i "Djungelbokens värld" i Rajastans bästa park för Tigrar. Här i de torra och klippiga skogarna hoppas vi få se Shere Khans stora gula ögon på nära håll när vi besöker ett av de främsta tigerreservaten i Indien - nationalparken Ranthambore. Här är chansen att möta tigern normalt som bäst i Indien, och hela Asien. Vi färdas runt med våra guider i små öppna jeepar bland sambar- och axishjortar, nilgaiantiloper, schakaler och vildsvin. Om vi har tur får vi även se Dhole - den asiatiska vildhunden, läppbjörnen "Baloo", djungelkatt eller leopard, på vår "kattresa".

De asiatiska lejonen i Girskogen, är faktiskt resans sällsyntaste kattdjur. En gång fanns de ända från Bulgarien, via Turkiet och Persien till Indien samt även i Nordafrika. Idag finns de bara kvar här i Girskogen, i Gujarat, i nordvästra Indien - och på många europeiska och asiatiska länders heraldiska symboler, där det en gång var dess förebild. Här i de torra, buskiga och bitvis skogbeväxta savannartade markerna, med teak- och akacieskog lever idag drygt 500 lejon. De är en framgångssaga, från att en gång ha varit nära utplåning med 20-tal kvarvarande individer. Idag börjar det bli trångt och en del lejon har börjat lämna det drygt 14 kvadratmil stora reservatet, vilket leder till konflikter när de dödar böndernas kreatur i brist på vilda byten.

Dessutom är det gott om leopard, vilka här brukar vara lättare att få se än på andra håll i Indien. Gir är därför ett mycket spännande och unikt naturområde, ursprungligen bevarat som den lokala härskarens, Nawabens privata jaktmark. Även om det bor olika stammar som håller tamdjur inom parken, så har det förekommit få fall människor som blivit dödade. Parken bevakas och sköts för ovanlighetens skull av kvinnor från omgivande byar, något som i sig är intressant. Eventuellt kommer vi att få träffa några av dessa "lejonskötare" som varit med i en film på TV.

Vi avslutar resan vid havet i Diu - en tidigare portugisisk befästning och stad vid Arabiska havet. I Diu finns mycket att se, fortet, gamla kyrkor och den vackra staden. På klipporna vid havet finns även ett stort Shivatempel. Här styrde Portugal från 1537- 1961 - i 424 år - historiens längsta koloniala styre. På vägen dit besöker vi fiskebyn Veraval och ser när fiskare kommer in med dagens fångst. Här bygger man dhower på traditionellt vis i trä, vilka sett likadana ut i flera hundra år. Här i Diu får vi vila ut vid havet och har knappt två dagar på oss för att sola, bada och gå på marknader innan det är dags att börja resan hemmåt via Mumbai. Tänk på att Indien är ett överraskningarnas och byråkratins länder, med en jättelik befolkning, så det är alltid bra att resa med ett öppet sinne och ta upplevelserna som de kommer.

Du bidrar till tigerns och lejonets fortlevnad
Att besöka Gir och de olika tigerreservaten i Indien är bästa garantin för att det sällsynta asiatiska lejonet och tigern, men även det övriga djurlivet ska få bestå i framtiden. Idag finns det drygt 500 lejon och 2200 tigrar kvar i Indens djungler, båda har faktiskt ökat de sista fem-sex åren. Det asiatiska lejonet finns bara kvar här i girskogen, efter att en gång ha funnits ända från Grekland - Mindre Asien - Indien. Indiens tigrar utgör troligen 70% av världens återstående vilda tigrar. I början av 1900 talet uppskattas beståndet ha överstigit 100 000 djur! Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot den omfattande tjuvjakt som idag är det största hotet mot båda dessa imponerande djur. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna efterhand ska exploateras för andra ändamål. Äventyrsresor är medlem i, och stöder, TOFT, (Tour Operators For Tigers) Läs mer om TOFT HÄR!

Reseprogram

 • Dag 1 Mot djungelbokens värld

  Avresa från Skandinavien under dagen med t.ex.Turkish Airlines, Finnair eller Qatar Airways. Ett byte på vägen och vidare till Delhi under natten.

 • Dag 2 Vidare till den rosa staden

  Ankomst på tidig morgon till Delhi. Här möts ni av er förare och guide med bil. Därefter börjar färden (ca 6 timmar) till Jaipur, huvudstaden i Rajasthan, eller den rosa staden som den också kallas. Vi besöker Amber Fort från 1500- talet som har en fantastisk blandning av Muslimsk och Hinduisk arkitektur. Fortet ligger på en höjd över den gamla staden Amer. Efter ankomsten till Jaipur så vandrar vi i staden och besöker Vindarnas Palats, Astronomiska Observatoriet och kanske den färggranna marknaden som är en upplevelse i sig. Den första dagen är lång och det är skönt att få gå till vila ut på vårt hotell och kanske ta ett dopp i poolen. Middag på hotellet (M)

 • Dag 3 Ranthambore National Park

  Från Jaipur reser vi genom den rajasthanska landbygden till Sawai Madhophur (ca 5 timmar) där vi kan äta lunch och ta in på vår lodge. Eftermiddagen ägnas åt vår första spännande safari i Ranthambore National Park. Den ligger vackert inbäddad mellan två höga berg, Ran och Thanbhore, efter vilka parken har fått sitt namn. Parken anses som en av de bättre för att se tiger då vegetationen är gles och man få de senaste 10 åren närmare fördubblat sin tigerpopulation. I parken finns dessutom leopard och gott om axis- och sambarhjortar. (F,M)

 • Dag 4 Ranthambore - tigerspaning

  Efter tidig frukost bär det av till gaten i våra öppna jeepar. Ranthambore består främst av öppen, torr skog med omgivande berg och halvöken och vi börjar med att försöka se en tiger som ännu inte hunnit gå och lägga sig för att vila. Ofta avslöjas de stora katterna av hjortarnas och langurernas varningsläten. Här och var rör sig små flockar av axishjort och sambarhjort omgivna av hanumanlangurer som hjälper till med vakthållningen. Mitt på dagen stänger parkerna och vi vilar ut i trädgården på hotellet eller vid poolen. Sen är det dags att åka in igen när det blivit svalare vid 16-tiden fram tills det skymmer. Då det här finns chans att se leopard bland klipporna kommer vi leta efter detta svårsedda djur om guiderna hör djuren varna. Återigen avslöjas de stora katterna av hjortarnas och langurernas varningsläten, när de går ut på jakt. Här finns även flera mindre kattdjur och Dhole - Asiatisk vildhund men de är svåra att få syn på. Det finns även gott om fåglar med mer än 270 olika fågelarter observerade. Middag och genomgång av dagens upplevelser på Shergarh resort. (F,L,M)

 • Dag 5 Pushkar

  Efter frukost bär det av vidare genom Rajastan torra halvökenliknande landskap västerut till Pushkar. Staden är ett resmål för både hinduiska och sikhiska pilgrimer som brukar bada vid några av de ghats som går ner i Pushkarsjön. Staden är även känd för sina många kameler och den kamelmarknad som brukar hållas under en vecka på hösten. 
  Efter vår långa resa (6-7 timmar) så har vi kvällen fri och kan koppla av på vårt hotell (F,M)

 • Dag 6 Jawai

  Vi startar dagen med att ett besök vid Pushkarsjön och del heliga Brahmatemplet innan vi fortsätter söderut mot Jawai. Vi korsar berg och kullar och får efter ett tag Rajasthans största bergskedja Aravalli på vår östra sida och de stora slätterna, innan öknen tar vid, på vår västra sida. Vi stannar för lunch längs vägen och når under eftermiddagen fram till vårt nästa resmål. Jawai leopard conservation reserve. Middag och övernattning på Jawai Sagar (F,M)

 • Dag 7 Dag 7. Jawai leopard conservation reserve

  Precis som under en tigersafari så ger vi oss denna dag ut en tur på morgonen och en tur under sen eftermiddag. Jawai är ett av de absolut bästa ställena i Indien att få se leopard. Landskapet här är vackert med stora, slipade, granitberg och klippor som sticker upp kring den omkringliggande slätten och jordbruksmarken kring Jawaidammen.
  Leoparden är till skillnad från många andra djur väl anpassade att leva i närheten av människor och rör sig smidigt mellan vildmark, landsbygd och byar. Man har t.o.m observerat leoparder som lever inne i storstaden Mumbai. Här i Jawai gillar de att röra sig på klipporna och gör det lättare för oss att får syn på dom. (F,L,M)

 • Dag 8 Udaipur

  Vi lämnar leoparderna bakom oss för att köra några timmar till staden Udaipur som vi sedan kommer flyga i från dagen efter. Udaipur ligger vackert beläget i en dal omringad av kala berg och ungefär mitt i staden ligger den konstgjorda sjön, Lake Pichola med dess fantastiska palats, Lake Palace. Här får vi göra en båttur på sjön och gör ett kortare besök på Lake Palace. Palatset byggdes 1725 av granit och marmor med filigrerade balkonger, utsmyckade fönster och hantverk i glas. Det kungliga slottets murar sträcker sig över en mil på den östra sidan av sjön och innaför murarna finns en labyrint av byggnader, lägenheter, innergårdar och dekorerade salar. Rummen är täckta med fresker, utställningar av kungliga processioner, sten- och glasmosaiker, prydnadsdörrar och målade fönster. Innan middag hinner vi även med ett besök i Jagdish-templet. (F,M)

 • Dag 9 Med flyg till Rajkot och vidare till Sasanagir

  Efter frukost tar vi farväl till den pärla till stad i södra Rajasthan. Sin rika historia till trots är nog ändå staden mest känd för den gamla James Bond-filmen, Octopussy, som spelades in här. I turistområdet runt Lal Ghat och Jagdish Tempel finns det fortfarande en del restauranger som visar filmen på en TV eller projektor varje dag. Idag kan man även stoltsera med att den nyare filmen Marigold Hotel delvis spelades in här.
  Flyg från Udaiur till Rajkot som ligger i deltaten Gujarat strax norr om Gir National Park och sedan vidare till Sasan Gir i utkanten av nationalparken
  . Här flyttar vi in på Lion Safari Camp i mycket stora och bekvämt inredda tält, med egen toa och dusch, omgivna av mangoträd. Vid middagen kan campens guide informera om lejonen och deras historia här samt de kommande dagarna. Kanske hör vi lejon ryta på håll om natten. (F,L,M)

 • Dag 10 Sasan Gir och lejonspaning

  Utflykter med jeep både morgon och kväll. Vi och våra lokala guider spanar efter lejon och leoparder. Vi hoppas få se och fotografera dem i deras naturliga miljö. Här i de torra omgivningarna lever även deras bytesdjur, vildsvin, den lilla vitfläckiga axishjorten och den större kronhjortsliknande sambarhjorten samt den stora nilgaiantilopen. Mindre lätta att få syn på är de små fyrhornade antiloperna och chinkara eller Indiska gaseller. Andra svårsedda djur som finns här är djungelkatt och ökenkatt- båda mindre vildkattsliknande djur. Strimmig hyena och piggsvin är nattaktiva, men om vi kan göra en kvällstur med bil kanske vi stöter på någon av dessa. Mer ofta stöter man på schakal, honungsgrävling eller olika mungos. I en reservoar har man återinplanterat sumpkrokodil och det finns även nätpytonorm. (F,L,M)

 • Sasan Gir National Park

  Gir är 14 kvadratmil stort, varav 258 kvadratkm utgör nationalpark och resterande 1153 kvadratkilometer är skyddat som naturreservat. Det ses som ett av Asiens viktigaste skyddade områden. Här lever olika stammar som lever på boskapskötsel och av att samla in vad de behöver från de torra skogarna, så det påminner lite om afrikansk savann. Stora delar är öppen torr buskmark, andra klädda med en karg akacie- och teakskog. I centrala delen finns en vattenreservoar som förser omgivningarna med vatten under torrtiden. Lite kul är att parkens vakter mest är kvinnor som vårdar skadade lejon och fångar in djur, samt försöker förhindra tjuvjakt. Vår arrangör ska försöka se till så vi kan få träffa några av dessa "lejonens hjältinnor".

 • Dag 11 Mer spaning i Girskogen

  En sista dag med utfärder till nya delar både morgon och kväll. Har vi inte hittat lejonen tidigare så inriktar vi oss på att få se dessa. Annars kan vi försöka få åka till olika klippor där man brukar kunna finna leoparder istället. Här i det öppna landskapet finns mycket annat att se. Har vi tur hittar vi gracila indiska gaseller, nilgaiantiloper (även kallad Bluebuck) eller små fyrhornade antiloper. Har något djur slagits kanske vi ser några av Indiens allt färre gamar, de som överlevt förgiftningen av diklofenak, som finns i t.ex. Voltaren. Här finns även ormörnar och hökörn av olika slag, brun fiskuv och indisk berguv. Som i de övriga parkerna ser vi påfåglar som spelar ibland. (F,L,M)

 • Dag 12 Mot havet och vid Vanakhbara och Diu

  Efter frukost är det dags att fortsätta resan mot havet ungefär 3 tim. Vi lämnar Gir och åker genom Gujarats torra landskap mot den gamla portugisiska kolonialstaden Diu. På väg till vårt hotell kan vi blicka ut över havet i söder och kanske ser vi fiskare komma in med dagens fångst eller kanske ser vi någon av de traditionella träbåtar, s.k. dhower, som fortfarande seglar på dessa vatten. De har seglat på Arabiska havet till Afrika och Mellanöstern i många hundra år och används fortfarande. Här finns även stora hindutempel vid stranden. Väl framme tar vi in på Radikha Beach Resort inte långt från stranden. Här är på typiskt Indiskt vis mycket färgstarkt, med kulörta lampor en pool och liten trädgård. Här kan vi vila ut, ta ett dopp och se se på livet på stranden. Middag på hotellet där vi kan göra upp planer för morgondagen. (F,M)

  Diu var tidigare en portugisisk befästning och stad vid Arabiska havet. I Diu finns mycket att se i den vackra gamla staden. På klipporna vid havet finns ett stort Shivatempel. Här styrde Portugal från 1537- 1961 - i 424 år - historiens längsta koloniala styre. 

 • Dag 13 Diu, fortet, staden och stranden

  Idag går vi upp i ottan för att ta oss ut till fiskehamnen i Vanakhbara för att se fiskarna landa sin fångst. Den södra tippen på Gujarat ligger öppen mot Arabiska havet och här kommer både småfiskare och större fiskebåtar in efter många dagar till sjöss. Det är spännande och fashinerande att titta på när de landar sina fångster i hamnen. Efter det färdas vill tillbaka till hotellet igen för att få får välförtjänta frukost. Dagen spenderas sedan  på egen hand att utforska den gamla staden eller de vackra kyrkorna. Här finns även ett hindutempel och staty av Shiva. Man kan även passa på att handla souvenirer eller allt annat man inte behöver, besök marknader eller passa på att ta det lugnt vid poolen - eller bada i havet vid sandstranden utanför. 
  Under sen eftermiddag tar guiden med oss på ett besök vid Fortet samt en titt på St Pauls church - kanske den mest berömda av de portugisiska kyrkorna i Indien. (F,M)

 • Dag 14 Diu och vidare till Mumbai på em

  Även denna morgon och förmiddag kan vi njuta av stranden eller göra ett sista besök i detta "annorlunda portugisiska Indien" innan det är dags att packa och ge sig av efter lunch. Vi ser de sista Brahmingladorna segla förbi i havsbrisen. Transfer till flygplatsen för flyg till Mumbai vid 17-tiden. Ankomst 18:30 tiden. Ny transfer till ett hotell nära flygplatsen. Sista måltiden och lite tid att rensa bilderna i kameran innan det är dags att vila då vi ska upp mitt i natten igen. De flesta flyg västerut går tidigt på morgonen. Vill man hellre stanna kvar någon dag så går det också bra. Då bokar vi med fördel ett hotell i centrum istället.(F)

 • Dag 15 Hemresa

  Tidig start på natten, transfer till flygplatsen. Vi måste förmodligen checka in tre timmar före avgång. Många flyg hem avgår vid 7-tiden på morgonen. Byte av flyg i i mellanöstern eller Europa på förmiddagen. Nytt flyg till Sverige med ankomst på eftermiddagen. (Måltider på planen)

 • Observera

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, allt för att ge bästa behållning av resan. Hotell och tider för flyg är tillsvidare preliminära.

Resans höjdpunkter

 • Safari med möjlighet att få se Asiens tre stora katter, samt många andra slags karismatiska djur.
 • Tiger, leopard, lejon men även olika sorters antiloper, läppbjörn, dhole och många andra slags djur - den ultimata kattresan.
 • De lokala guidernas kunskaper om de olika nationalparkerna och djuren som lever där.
 • Indiens färgstarka kultur, med ett myller av marknader, köpmän och människor som vi möter under färderna mellan de olika reservaten.
 • Flera av de bästa nationalparkerna för kattdjur, Ranthambore och Girskogen sinsemellan varandra mycket olika.
 • Vi får även möta mycket olika folkslag, kulturer och tempel på vår rundresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Flygresa bokas separat, kontakta gärna oss
Avresor Valfritt datum ca mitten av oktober till maj
Pris Från 39 900 kr
Enkelrumstillägg 12 500 kr
Detaljerade priser

Priset avser per person vid 2 betalande, med del i dubbelrum. Resan kan genomföras från och med två betalande.
Är man 3-6 personer som reser så blir det en ansenlig rabatt per person.
Rabatt per person vid 3 resenärer: -6000 kr
Rabatt per person vid 4-6 resenärer: -7000 kr

Internationellt flyg från ca 9000 kr tilkommer. Kan bokas på egen hand eller genom Äventyrsresor. 

I priset ingår
 • Inrikesflyg 2 gånger inkl. alla skatter
 • Måltider enligt program under resan
 • Alla lokala transporter
 • Engelsktalande guider och ledsagare i parkerna
 • Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument
 • Ett par dagar för besök i Diu samt för sol och bad
 • En flaska mineralvatten ingår i bilarna på transfers och safari, per dag
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Internationellt flyg,drycker, dricks och visum samt olika kameraavgifter, beroende på park. Vissa måltider. Se programmet.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Indien
Dag 2. Delhi - Jaipur
Dag 3. Ranthambore NP
Dag 4. Ranthambore NP
Dag 5. Pushkar
Dag 6-7. Leopardspaning i Jawai
Dag 8. Udaipur
Dag 9. Sasangir
Dag 10-11. Gir National Park
Dag 12. Diu
Dag 13. Diu
Dag 14. Mumbai
Dag 15. hemresa och hemkomst

Boende

Del i dubbelrum på hela resan. Vi bor i lodger och hotell med bra standard och med bästa läge vid Ranthambore NP, Jawai och Gir NP, dessa lodger har bra standard och alla har eget badrum etc. En natt vardera på hotell i Jaipur, Pushkar och Mumbai samt ett par nätter på hotell i Diu. Alla boenden av varierande standard då vi har prioriterat att bo med bra läge nära platserna vi besöker. Vi justerar programmet utefter parkernas öppettider som ofta har stängt någon dag i veckan.

Resans karaktär

Vi genomför normalt resan i november-april, då är dagarna inte heta och nätterna svala. Vi bor bekvämt och färdas på safari i parkerna i små öppna jeepar som körs av lokala naturguider, en del talar engelska andra inte. Vår lokala fördledare som följer med på resan kan på ett initierat vis berätta om Indiens djur och natur. Mellan parkerna färdas vi i privat bekväm bil med ac. Allt för att det ska vara så bekvämt det nu går i ett land med över 1,2 miljarder invånare, och ett överbelastat vägnät. Mellan de olika delarna av landet flyger vi inrikesflyg 2 gånger.

Deltagarantal

Min 2

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Jaipur, Marigold Hotel

  Marigold Hotell Jaipur är ett 4* hotell med bra läge för att besöka Jaipurs alla sevärheter. Det har även nör till flygplasten och de större vägarna ut ur stan vilket underslättar fär de som skall vidare mot t.ex. Agra eller Ranthambore. Hotellets gäster har tillgång till swimingpool, takbar, spa och gym. De välutrustade rummen har tv, säkerhetsskåp, minibar och Wi-fi. 

 • Shergah Resort Ranthambore

  Hotellet ligger nära grindarna till nationalparken och har stora och bekväma rum. Det omges av en stor trädgård. Här finns pool och en bar. Rummen har luftkonditionering, minibar, vattenkokare och kylskåp. Alla rum har djungelutsikt.

   

 • Pushkar Palace Hotel. Pushkar

  Ett trevligt hotell beläget precis vid kanten av Pushkarsjön och nära till alla lokala sevärdheter. Hotellet blandar det klassiska med det moderna och här finns 43 smakfullt inredda rum, restaurang samt utomhuspool och en takterass med utsikt över sjön. Gratis Wi-Fi.

 • Amritara Jawai Sagar Resort

  Resorten ligger med väldigt bra läge i Jawai bagh området, precis vid foten av ett av de granitberg som leoparderna gärna vistas vid och med utsikt över sjön och de omgivande slätterna. Pool, restaurang och gratis wifi. 

 • Bamboo Saa Resort and Spa, Udaipur

  Ett av Udaipurs bästa hotell beläget i ett lugnt och naturskönt område strax utanför stadens centrum. Här finns 25 moderna och välutrustade rum, restaurang och en stor pool.  AA på rummen och gratis Wi-Fi.

 • Gir NP, Lion safari camp

  Lion Safari Camp ligger vacker beläget vid skog och flod strax utanför Sasangir. Man bor i mycket stora och bekvämt inredda tält, med egen toa och dusch, omgivna av mangoträd. Pool, restaurang och gratis wifi. 

 • Radhika beach resort

  Radikha Beach Resort är ett strandhotell av god standard och ligger ett stenkast från Nagaostranden med en strandväg mellan hotell och strand. Här är på typiskt Indiskt vis mycket färgstarkt, med kulörta lampor en stor pool med omgivande gräsmattor och trädgård. Här finns under kvällarna en restaurang och bar och man har på rummet AC och Wifi.