Översikt

Gudarnas land i norra Indien - Ljusfesten Diwali

Följ med till norra Indien, bortom allfartsvägarna och upplev ett genuint Indien där livet stundtals är utmanande men där vi finner värmen och gemenskapen i ett projekt som startats och drivs av eldsjälen Poonam Rawat Hahne, för att hjälpa och stärka utsatta kvinnor. På en av jordens vackraste platser Garwhal Uttrakhand - även kallad "Gudarnas land" - driver en grupp kvinnor ett prisbelönt homestay där vi bor under vår vistelse. Vi får lära oss om Indiens traditionella seder och bruk och vi får uppleva en eldritual vid floden Ganges och Diwali - ljusets högtid. Vi vandrar på urgamla bergsvägar, genom små byar och frodiga skogar. Resan präglas av varma möten med lokalbefolkningen och lämnar oss garanterat med minnen för livet.

Seder och bruk vid Indiens tak
I Himalaya, nära gränsen till Tibet, ligger ”gudarnas land” med det officiella namnet Garwhal Uttrakhand. I dessa bergstrakter möter vi en majestätisk natur och nordindiska traditioner, hantverk och marknader. Vi vandrar på urgamla bergsvägar, genom små byar och frodiga gröna skogar. Runt omkring oss har vi de höga topparna, däribland Indiens högsta berg Nanda Devi på 7 816 meter, och bergssluttningar täckta av vårblommor. Vi möter byborna och får ta del av deras vardag med allt ifrån odlingsmetoder till matlagning. Under vårt besök dansar vi tillsammans in den glädjefyllda hinduiska festivalen diwali som är ljusets högtid. Några nätter sover vi i bergsstugor i ett naturreservat. Härifrån vandrar vi bland annat upp till världens högst belägna Shiva-tempel Tungnath, med en spektakulär utsikt över de snöklädda topparna.

Genom denna resa bidrar vi till att möjliggöra flera byprojekt som hjälper de lokala skolorna med finansiering och utbildning för barnen i de omgivande byar. Några exempel på projekt är utbildning för utsatta kvinnor på deras center Lingru river Eco retreat, där de lär sig olika hantverk för att kunna försörja sig själva, utbildning i byarna för att höja medvetandet kring miljöfrågor, hållbarhetsarbete och vikten av att bevara och plantera träd. Utan besökare försvinner finansieringen. En resa bidrar till att dessa kvinnor kan få försörjning i ca tre månader.

Endast ett fåtal gäster per år besöker dessa avlägsna byar, för att turismens påverkan ska hållas småskalig och inte få en negativ påverkan på det dagliga livet. Enligt beräkningar från vår samarbetsparner berörs över 550 människor positivt av våra resor hit, varar ca 500 av dem är kvinnor, vars självförsörjning vi bidrat till och möjliggör med våra resor. 


Passionerade grundare med socialt patos
Poonam Rawat-Hahne är en världsmedborgare som efter en internationell karriär i affärsvärlden följde sin passion och började arbeta med sociala projekt för att hjälpa utsatta kvinnor och barn i Indien. Poonams ambition är att med sin kunskap och sitt intresse för natur, arkitektur, kultur, språk, mat, hantverk och äventyr skapa en reseupplevelse utöver det vanliga. Resan bidrar främst till att stärka framförallt kvinnorna i de samhällen vi besöker under resan samtidigt som det skapar oförglömliga möten med det genuina Indien bortom allfartsvägarna. Poonam är även certifierad inom hållbar odling (permakultur) och utbildad brandman. Hennes främsta mål är att ge oss minnesvärda upplevelser samtidigt som vi bidrar till förbättrade levnadsförhållanden i indiska Himalaya. Poonam är ett energiknippe med en oerhörd drivkraft. Hennes engagemang för detta livsprojekt är beundransvärt och gör verklig skillnad på plats.

Boka din resa

2024-10-27 2024-11-10 47 900 kr Qatar Airways Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Indien

  Vi resor från Sverige på eftermiddagen och har en mellanlandning på vägen innan vi fortsätter till Delhi. 

 • Dag 2 Mot Rishikesh

  Vi blir mötta av vår guide vid ankomst i Delhi på morgonen och påbörjar vår resa norrut mot yogastaden Rishikesh, känd på grund av Beatles besök här på 60-talet. Vägen slingrar sig via risfält och potatisodlingar, en bussresa på ca 5-6 timmar beroende på trafik. När vi kommer fram inkvarterar vi oss på vårt boutique-hotell med utsikt över den heliga Gangesfloden. Vår första dag i Indien har vi gott om tid att landa från den långa resan och vila upp oss. På eftermiddagen får vi en presentation av programmet mer i detalj innan vi gör en gemensam promenad längs Ganges för att ta del av det vardagliga livet och ritualerna kring Ganges Aarti, där man hyllar floden. Denna ritual utförs på en stämningsfull plats vid flodbanken. Vi avslutar kvällen på en trevlig restaurang och tar en tidig kväll.
  Måltider: Teceremoni

 • Dag 3 Rishikesh - Gopeshwar

  Tidig morgon börjar vi vår resa långt in i Himalaya, bort från civilisationen. Längs med vägen får vi se häpnadsväckande vackra vyer och vi stannar till vid olika Hinduiska pilgrimsplatser. Vi gör ett stopp längs med vägen för att inta frukost. Resan tar oss djup in i norra Indiens bergsbyar, en resa på ca 5-6 timmar totalt. Vi når vårt mysiga homestay i Gopeshwar vid lunchtid och blir välkomnade av kvinnorna som driver lodgen med blomster och en traditonell välkomstlunch på vårt boende, allt tillagat av lokala råvaror.

  Under eftermiddagen tar vi oss till Gopeshwar med det hänförande templet Gopinath och dess ashram där templets präster drar sig tillbaka. Vi besöker en färgstark marknad i en av bergsbyarna och här kan vi inhandla så kallade "kurtas" (traditionella långskjortor) att ha på oss när vi gör ytterligare bybesök. Det är en mindre gest av respekt gentemot lokala seder och bruk. Väl tillbaka på lodgen samlas vi runt en öppen eld och där vi genomför vår tecermoni. På kvällen äter vi gemensam middag på lodgen innan vi drar oss tillbaka för kvällen.
  Måltider: Lunch, teceremoni och middag

 • Dag 4 Byn Doongri

  Vi börjar dagen med morgon yoga följt av en stärkande frukost innan vi beger oss till den lilla byn Doongri där Fernweh Fair Travel ursprungligen startade. Byn har vacker arkitektur och vi upptäcker byn tillsammans medan vi får lära oss mera om hur projektet började. Vi besöker den lokala skolan och och får se hur deras skola fungerar. Barnen är väldigt nyfikna på oss besökare. Lunch äter vi hos en ung änka Sunita och hennes familj. Sunita kommer att bjuda på lunch tillagad på hemodlad råvaror från hennes trädgård. Väl tillbaka på lodgen har vi en liten stunds vila innan vi samlas runt den öppen eld och genomför vår tecermoni. På kvällen äter vi gemensam middag på lodgen innan vi drar oss tillbaka för kvällen.

  Måltider: Frukost, lunch, teceremoni och middag

 • Dag 5 Byn Naini och högtiden Diwali

  För de som vill startar vi dagen med yoga och meditation innan vi intar vår frukost. Idag vandrar vi till en undangömnda stamby. Här träffar vi hantverkare som lär oss sina hantverks uråldriga arv. Vi får lära oss mer om deras historia och varför det är så viktigt för dom att kunna fortsätta att skapa och sälja sina hantverk. Verken är unika, med en uråldrig historia och traditioner, och håller dessa utsatta byar vid liv. Hantverket löper stor risk att glömmas bort i dagens samhälle då det inte finns stor möjlighet att föra arvet vidare till nästa generation. Lunch äter vi i en av de vackra gamla traditionella husen i byn.
  Väl tillbaka på vårt boende förbereder vi oss för att fira Diwali - ljusets högtid tillsammans med vår värdfamilj. Vi tänder ljus, äter en härlig middag och dansar runt elden.
  Måltider: Frukost, lunch, teceremoni och middag

 • Dag 6 Byn Koteshwar

  Vi börjar dagen med morgon yoga och frukost sen är det dags att ta farväl av vår värdfamilj för att resa vidare till den pittoreska byn Koteshwar. Här ligger Himalayan River Garden – Boutique Farm retreat som kommer bli vårt hem för de kommande fem dagarna. 
  Vi välkomnas av byborna med traditionell sång, blomster och en välkomstcermoni. Sedan bjuds vi på traditonell välkomstlunch på vårt boende, allt tillagat av lokala råvaror från gården. Vi får en rundvandring på gården och gör oss hemmastadda. Den vackra plats vi befinner oss på, långt ifrån storstadens jäkt i skuggan av Himalayas mäktiga berg, gör att denna resa även blir en inre resa med tid för reflektioner. 

  Efter en stunds vila möts vi upp för en vandring till en av de närliggande byarna i området för att få se mera av omgivningen. Vi besöker sedan ett ungt par som tog en stor risk under pandemin och startade en "bed and breakfast", där vi genomför dagens teceremoni och blir serverade hemtillagade snacks. Vi vandrar sedan tillbaka till vår retreat och avslutar dagen tillsammans med en lätt middag.
  Måltider: Frukost, lunch, teceremoni och middag

 • Dag 7 Byn Mandal och Ansuiyatemplet

  Efter frukost åker vi till den lilla byn Mandal. En charmig utgångspunkt för dagens vandring till Ansuiyatemplet - ett gudinnatemple med anor från århundraden tillbaka. Vi har en promenad på 5 km genom grönskande skog tills vi når fram till den vackra byn. Anasuya är en övergiven by då de flesta bybor migrerat till de större städerna. Byn fungerar nu som en bosättning för präster och endast två familjer bor kvar i byn. Lunchen äter vi hemma hos en av familjerna. Via en vacker vandringsled (ca 2 km) genom den täta skogen tar vi oss sedan vidare till Atri muni-grottan som är undangömd bakom ett vackert vattenfall. Denna heliga grotta var tidigare en meditationsplats för Atrimuni. Vi pausar med en kopp te vid flodbanken innan vi beger oss tillbaks till vårt homestay och vilar innan vi intar middag tillsammans. 
  Måltider: Frukost, lunch, teceremoni och middag 

 • Dag 8 Byn Bandwara

  Idag väntar en vandring till den närliggande skogen för att uppleva "Shirin Yoko" skogsbad. Vi lär oss steg för steg denna utstuderade metod för att få uppleva skogen, fåglarna och dess omgivningen på ett unikt sätt. Vi besöker en närliggande skola och får se hur deras skola fungerar. Barnen är väldigt nyfikna på oss besökare. Vi fortsätter utforska byn Bandwara där vi får ta del av byns historia och arkitektur och får en inblick i hur det vardagliga livet ser ut här.
  Vi äter en härlig lunch bestående av lokala råvaror från traktern innan vi beger oss tillbaka till vår lodge för vår dagliga tecermoni och liten egen tid innan vår gemensamma middag.
  Måltider: Frukost, lunch, teceremoni och middag

 • Dag 9 Mot Chopta

  Idag förflyttar vi oss till Kedarnath wild life sanctuary. En 4 km vandring genom skogen fram till det uråldriga Nag templet. Templet är en fridfull plats med kännbar energi, ett tempel som endast den lokala befolkningen känner till. Vi samlar ihop ved tillsammans för att påbörja tillagningen av vår gemensamma lunch. Energin i den här skogen och platsen är stark och måste bara upplevas. Vi fortsätter sedan vandringen till våra skogshyddor i Chopta – ett område helt utanför civilisationen, belägen på en höjd av 2800 meter över havet. Här stannar vi för natten och samlas kring elden under den stjärnklara himlen. VI äter en middag tillsammans kring elden innan vi drar oss tillbaka för en god natts sömn omgiven av naturen.
  Måltider: Frukost, lunch, teceremoni och middag

 • Dag 10 Vida utsikter över Himalaya mäktiga berg

  Idag vandrar vi upp till Tungnath templet - det högst belägna Shiva templet i världen med en häpnadsväckande utsikt över snötäckta bergstoppar. Vi kommer upp i 3650 meters höjd. Tungnath - topparnas herre – är mer än 1000 år gammal och är ett magnifikt exempel på unik arkitektur och struktur. Här förs du långt tillbaka till en annan era.
  Efter lunch fortsätter vi ännu högre upp på vår vandring och nu ska vi till Chandershila- Moon Stone. Uppe på 4000 meters höjd har vi en 360 graders utsikt över hela Himalaya att se framemot, vid klart väder. I den Hinduiska tron, sägs det att denna plats är porten till himlen. Härifrån har vi utsikt över majestätiska bergstoppar som Trishula 7120 meter, Indiens högsta berg Nanda Devi 7816 meter och Chaukhamba 7138 meter.
  På väg tillbaka till våra skogshyddor deltar vi även i ett Clean drive projekt där vi samlar skräp längs med vägen för att hålla Himalayabergen rena. Väl framme vid våra hyddor, äter vi middag, samtalar runt elden och drar oss sen tillbaka för en god natts sömn.

  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 11 Vandring Chopta - Koteshwar

  Idag vandrar vi 14 km ned igen genom Kedarnath Wildlife sanctuary. På vår väg kommer vi att få se fantastiskt vilt liv, vilda blommor, orkidéer, vattenfall och häpnadsväckande vyer. Vi äter lunch i en enkel restaurang som drivs av ungdomar i byn Khala. Vi fortsätter sedan vandringen till vår retreatgård, där vi nu känner oss som hemma.  Vi avslutar vår dag med teceremoni, öppen brasa och middag.

  Måltider: Frukost, lunch, teceremoni och middag

 • Dag 12 Himalayas uråldriga ritualer

  På vår sista dag i de djupaste delarna av Himalaya lär vi oss några av Himalayans uråldriga ritualer. Vi börjar med skogsbadet och ett besök vid floden. Här får vi prova på att tvätta håret med en uråldrig metod, nämligen med inhemskt träbark. Tillbaka på vår retreat får vi lära oss matlagning tillsammans med den äldsta kvinnan i byn, 87 år ung och hennes vänner. Recepten är traditionella, uråldriga och ingredienserna är hämtade från naturen. På kvällen har vi en avskedsfest – ett tillfälle att lära sig den regionala dansen från de lokala kvinnorna som dansas runt elden. Vi får njuta av en överdådig middag medan vi njuter av musik, dans och festligheter.
  Måltider: Frukost, lunch, teceremoni och middag

 • Dag 13 Mot Rishikesh

  Efter att vi ätit vår sista frukost och packat in vårt bagage i våra bilar, säger vi hejdå till de fantastiska kvinnor som tagit hand om oss under våra dagar här på vårt homestay. Vi kör mot Rishikesh och vi stannar längs med vägen på utvalda platser för att ta in den vackra naturen och för att äta lunch. Väll framme i Rishikesh checkar vi in på vårt boutique hotell och har en stund att vila efter vår resa. Vi samlas på eftermiddagen för att besöka ashraman Maharishi Mahesh Yogi - mest känt för Beatles besök här på 60-talet. Vi fortsätter sen en guidad tur runt stadens shoppinggator till små undangömda smultronställen väll utvalda av vår guide. Vi vandrar längs heliga Gangafloden och äter middag på en trevlig lokal restaurang innan vi beger oss tillbaka till vårt hotell för natten.

  Måltider: Frukost

 • Dag 14 Hemresa

  För de som vill, startar vi dagen med yoga innan vi intar vår sista frukost tillsammans på vårt hotell. Med buss tar vi oss sedan mot Delhi och flygplatsen för vår resa hem. På vägen stannar vi till för lunch och senare besöker vi Dilli Haat en hantverks- och matmarknad där vi får en guidad tur bland stånden och får lära oss mera om den Indiska kulturen i storstaden. Här får vi möjlighet att handla souvenirer och gåvor till nära och kära samt få i oss något att äta innan vi anländer till flygplatsen och sätter oss på planet tillbaka till Sverige. 
  Måltider: Frukost

 • Dag 15 Hemkomst

  Vi mellanlandar en gång på vägen och anländer till Stockholm vid lunchtid. Med oss i bagaget har vi minnen för livet. 

Resans höjdpunkter

 • De fantastiska mötena med lokalbefolkningen
 • Boendet på prisbelönta "homestays"
 • Vandring i Rhodendronskogar och vid Himalayas bergstoppar
 • Fira Diwali - ljusets högtid - med lokalbefolkningen
 • Att få delta i traditionella ceremonier och ritualer
 • Hemlagad mat av lokala råvaror
 • Vandra till världens högst belägna Shiva tempel 3470 möh
 • Du bidrar direkt bland annat till byprojekt och finansiering utbildning för barnen i de omgivande byar

Karta

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 27/10
Pris Från 47 900 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan!
I priset ingår
 • Flyg från Sverige - Delhi t/r
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • 2 nätter på Boutique hotell i Rishikesh med utsikt över floden Ganga
 • 8 nätter på Boutique farm retreats som drivs av lokalbefolkningen
 • 2 nätter i stugor omgiven av bergen i Himalaya
 • 12 frukostar
 • 11 middagar
 • 10 luncher
 • Daglig teceremonier
 • Matlagningskurs
 • Skogsbad och guidade meditationer
 • Transfer med buss eller bil och chaufför
 • Engelsktalande lokalguide
 • Miljöskatt
I priset ingår ej
 • Visum
 • Dricks 
 • Måltider som inte omnämns i programmet
 • Egna utgifter

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

Avresa från annan ort på förfrågan.

Tillägg

Förläng resan med ett besök till Agra och Taj Mahal, kontakta oss för pris information!

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring. 

Resplan

Dag 1. Avresa från Stockholm till Delhi
Dag 2. Delhi - Rishikesh
Dag 3. Rishikesh - Gopeshwar
Dag 4. Vandring till byn Doongri ca 6 km
Dag 5. Vandring till byn Naini ca 7 km
Dag 6. Mot Koteshwar, Chamoli
Dag 7. Vandring till byn Mandal ca 13 km
Dag 8. Vandring till byn Bandwara ca 8 km
Dag 9. Vandring till Chopta ca 8 km
Dag 10. Vandring Chopta - Chandershila peak 4000 möh, ca 10 km
Dag 11. Vandring Chopta - Koteshwar ca 14 km
Dag 12. Uråldriga ritualer, matlagning och avskedsfest
Dag 13. Tillbaka till Rishikesh, Beatles Ashram 
Dag 14. Hemresa 
Dag 15. Hemkomst

Boende

Vi bor på ett boutique hotell i Rishikesh, prisbelönt homestay i Gopeshwar och på ett farm retreat i Koteshwar som båda drivs av lokalbefolkningen. Vi stannar även två nätter i enklare bergsstugor vid bergen i Himalayas. Totalt 12 nätter på utvalda hotell och pensionat.

Resesätt Qatar Airways
Klimat

Väder och temperatur under perioden: högst 24°C, lägst 9°C. Dagarna är soliga och klara med vackra vyer och svalare nätter.

Visum

Visum krävs för svenska medborgare. 

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs.

Resans karaktär

Denna resa är för dig som vill uppleva ett genuint Indien med möten med lokalbefolkningen utöver det vanliga. Vi bor större delen av resan på ett prisbelönt "homestay" som drivs av lokala kvinnor i byn. Vi besöker närliggande byar och får ta del av lokalt hantverk, matlagning enligt gamla traditioner och vi firar färghögtiden Holi tillsammans med byns invånare. Vi vandrar mellan 7 - 14 km under 6 dagar i lugn takt men vissa dagar förekommer kuperad terräng. Detta är en upplevelse resa där möten mellan människor står i fokus tillsammans med fantastiska naturupplevelser i blommande rhododendroskogar och vid Himalayas mäktiga berg.

Deltagarantal

Min 10, max 16 personer

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder.  Läs mer här »

Bra att veta

Engelsktalande guide

Inspiration

Beskrivning av upplevelserna under resan till Indien