Vandring i Sherpafolkets land
I östra Nepal
En vandring i hjärtat av Nepal till våra guider och bärares hemby
Under vår vandring genom sherpafolkets land, Solukhumbu i östra Nepal, tar vår Sherpa guide med oss till sin hemby Chyangba. En resa bortom de vanliga turiststråken. Här får vi träffa deras familj och vänner och vi besöker byns skola och kloster. Resan bjuder på varma möten med lokalbefolkningen och ger minnen för livet. Vandringen hit är utmanande, men går på lägre höjd. Vi gör en toppbestigning till vandringsledens högsta punkt, Pikey Peak på 4065 möh. Vid klart väder har vi utsikt över några av Himalayas högsta berg, inklusive Mt Everest, en magisk vy som bjuder in till fantastiska foto möjligheter.
Eftermiddagssolen sista strålar värmer i våra ansikten när vi äntligen når toppen. En milsvidd utsikt öppnar upp sig och framför oss har vi några av Nepals bergstoppar över 8 000 meter; Makalu, Mt Everest, Lhotse och Shishapangma i Tibet. Vi befinner oss i SoluKhumbu-distriktet i östra Nepal, sherpafolkets hemtrakter. Fem dagar tidigare startade vi från bergsbyn Jiri, i sällskap av ett lag av bärare och lastdjur. Det var här som Göran Kropp påbörjade sin vandring mot toppen av Mt Everest år 1996 efter att ha cyklat hela vägen från Sverige. Den vackra och varierande leden vi vandrar är relativt oexploaterad och här finns inga hotell eller tehus. Överallt väcker vår lilla grupp nyfikna blickar och vi hälsas av artiga ”Namaste!”
Rhododendronskogar, magnoliaträd och doftande pinje. Små byar klänger sig fast på bergssluttningarna. Rhododendronskogar, magnoliaträd och doftande pinje skuggar vår stig och har vi tur svävar en örn fram på de ljumma uppåtvindarna högt över våra huvuden. Genom vår guide kommer vi lätt i samspråk med människorna som bor här. Längs grässluttningarna och på fälten träffar vi barn som hjälper sina föräldrar med enkla jordbrukssysslor som t.ex. att samla löv till familjens boskap. Folk vi möter berättar gärna om livet i bergen, var barnen går i skolan och vilken kast de tillhör. Våra digitalkameror väcker alltid intresse och uppmuntrar till många skratt.
Himalayas panorama, genuin gästfrihet och färgstark kultur. Den högsta punkten på vår vandring är berget Pikey Peak – 4 065 meter högt – men egentligen är det vägen hit som är målet på resan. Våra vandringsguider och bärare är alla sherpas, och har sina familjer i området. Det märks tydligt att de känner naturen och byarna som sin egen bakficka. Väl framme i vår guides hemby, Chyangba blir det många glada leenden. Hit kommer få besökare. Gästfriheten som visas oss känns naturlig och vi stannar en hel dag för att vila, dricka te med laman i byns kloster, besöka skolan och njuta av omgivningarna.
Vi lämnar bara fotspår kvar Vårt team av sherpas har goda arbetsvillkor med bra lön, försäkringar, sjukvård och utrustning. Bärarna bär max 25 kg per person, och ofta har vi hjälp av jakar. En del av din resas kostnad går till stöd till skolan i byn Chyangba, där många av våra guider är uppvuxna. Dina guider kan berätta mer om detta. Vi har både kvinnor och män som huvudguider för våra vandringsresor. Vår samarbetspartner i Nepal deltog i arbetet med att bygga upp ett system för återvinning, som nu är i bruk längst Everestleden. I samband med det projektet städade de också bort 7 ton skräp (syrgasflaskor mm) från Mt Everest med hjälp av en tysk miljöorganisation och ett stort antal volonärer, bla från Äventyrsresor. Även utbildning av lokalbefolkningen ingick i det projeket. Många av våra guider har varit uppe på toppen av Mt Everest eftersom vår samarbetspartner även organiserar toppbestigningar.
Resan avslutas i Kathmandu med besök på flera färgstarka platser av kulturellt och religiöst värde, bla. de buddistiska och hinduiska templen Boudhanath och Pashupatinath.
Färdledare
Dikki Sherpa
Bilder
Program
Vi åker från Sverige på eftermiddagen. Vi åker från Sverige på eftermiddagen. Flyget avgår på kvällen och mellanlandar en gång på vägen innan vi fortsätter till Kathmandu. Våra nepalesiska guider möter oss på flygplatsen.
Vi reser med buss österut, till den lilla staden Jiri, på 1955 möh. Vägen slingar sig via risfolt och potatisodlingar. I Jiri övernattar vi en natt. Dagen därpå möter vi våra bärare, och lastdjur (hästar eller yakar). På morgonen fördelar vårt lag av sherpas packningen innan de ger sig av mot första dagens tältläger. Soludisktriket, där vi befinner oss, sträcker sig från norr till söder och täcker in även nationalparken Saghamantha, där världens allra högsta berg är belägna. Mt Everest är kronan på juvelen. Idag har vi en vandring på ca tio kilometer framför oss. Vandringen går över gräsbeklädda sluttningar, genom rhododendronskogar och under magnoliaträd. Vi slår läger vid en flod i närheten av byn Shivalaya på 1700 möh. Camping.
Dagen börjar med en härligt frukost ute i det fria. Gröt, ägg , choklad, kaffe, kanske nybakt bröd. Idag vandrar vi uppåt under förmiddagen. Vårt delmål är lunchplatsen på 2 700 möh, med fin utsikt. Vi fortsätter nerför sluttningen öhner i nästa dal. I botten av dalen passerar vi floden och vänder uppåt igen. Stigen klättrar uppåt längst kullen, via bambubuskar och teplantage. Vandringen är relativt brant, men vi belönas av vackra vyer. Vi möter sherpanis som bär vedkorgar av flätad bambu på huvudet och herdar med jakar på väg till nya betesplatser. Vi slår läger i byn Bhandar. Camping 2190 möh.
Idag går stigen neråt 600 m till floden Likhu Khola. Vi går över hängbron över den turkosblå brusande floden och på andra sidan startar stigningen igen. Vi har 850 m uppåt innan vi når vårt läger. Längs vägen passerar vi små byar, apelsin- och bananodlingar, valnötsträd, terrasser med sockerrörsfält och persikoträd. Från vårt lunchställe har vi utsikt mot Number peak. Under sen eftermiddag når vi vårt läger för natten, Namkile på 2350 möh. Mätta och belåtna somnar vi i våra tält. Camping.
Vi vaknar av att våra sherpas knackar på tältduken med en varm kopp Nepali te. Vi får vår morgonskål med varmvatten för att kunna tvätta av oss innan vi sätter oss till bords för att njuta av ännu en härlig frukost. Idag har vi en tuff etapp framför oss, med en stigning på nästan 1300 höjdmeter. Rhododendronskogar, ek och doftande tallar skuggar stigen vi går på . Om vi har tur kan vi se en örn som seglar över oss på de ljumma uppåtvindarna. När vi når målet för dagen, 3350 möh, känner vi för första gången av svalare vindar, och när solen gått ner är det riktigt kyligt i luften. Efter en stadig trerätters middag i vårt mattält, kryper vi ner i våra sovsäckar och njuter av tystnaden.
Camping natten har tillbringats i närheten av klostret i byn Ngaur, och innan vi ger oss av gör vi ett besök inne i klostret. Om laman är närvarande, hälsar vi på honom och tillbringar en stund i det gamla klostret. Vi passerar silvertallar och cypressträd som sträcker sig mot himlen . Vi äter lunch i Pikey Peak Base camp. Härifrån återstår 375 möh uppåt. Vi når toppen under eftermiddagen och vid klart väder får vi en fantastisk utsikt hela vägen över Himalayas högsta berg, med en horisont som kröns av Mt Everest och Kanchenjunga. Vi övernattar i Pikey Peak Base Camp, 3640 möh. Camping
Vi följer åsen nedför kullen. Vid disigt eller molnigt väder vandrar vi ner genom molnen, genom skogar med jättelika rhododendron. Har vi fint väder denna dag finns ytterligare chanser att se Everestmassivets snöklädda toppar, eller en glimt av Mt Nuptse. Vi rundar sirligt urkarvade bönestenar och vitkalkade tempel, dekorerade med färgglada böneflaggor som vajar i vinden. Sherpafolket är buddister och har många gemensamma traditioner med den tibetanska bergsbefolkningen på andra sidan gränsen. Vi slår läger i byn Lhamuje 3500 möh.
Från Lhamuje fortsätter vi söderut. Från flera platser längs vägen har vi fin utsikt över det vackra landskapet på gränsen mellan distrikten Solu, i vilket vi befinner oss i, och Okhaldhunga distriktet. Vi slår läger för natten vid stupan i Jhapre. En mer fridfull plats får man leta efter. Våra guider och sherpas serverar oss maten i tältet och drar sig sedan tillbaka för att dricka te och samspråka med sina vänner i byn medan vi går och lägger oss i våra tält. Camping 2885 möh.
Dagen startar med en brant stigning, men snart lämnar vi bergkammen bakom oss och fortsätter ner i dalen. Vi stannar till för lunch på en grässlänt där vi vid klart väder har majestätisk utsikt över Everest massivet. Under eftermiddagen kommer vi fram till Tendis hemby Chyangba, 2820 möh. Det blir många glada leenden. Under kvällen träffar Tendis släktingar och vänner. Hit kommer inte många turister. Gästfriheten som visas oss känns naturlig och vårt besök uppskattas. Här har vi en vilodag för att följa med vår guide ut på strövtåg i omgivningarna kring byn. Vi dricker te hos laman i klostret, och tillbringar lite tid i skolan och vandrar en bit norr om byn för att besöka det lokala bysjukhuset. Camping.
Vi lämnar byn och vandrar vidare nedför kullarna. Vid Shisha Khola floden äter vi en stärkande lunch, vilket behövs inför den krävande stigningen upp till Bhitakharka 2250 möh. När vi kommer fram till vår lägerplats serveras vi te och kakor, och sträcker ut oss på gräsmattan i en stund, innan vi packar upp våra väskor i tältet. Middagen serveras tidigt och avslutas med en varm kopp te innan vi slocknar i tälten. Camping. (F,L,M)
En sista frukost i bergen. Vi följer stigen som ska ta oss vandringens sista etapp- upp till byn Phaplu. Vi njuter av den friska morgonluften när vi vandrar genom det kuperade landskapet, och styrkan vi känner i benen efter att ha vandrat i över en vecka. Vi passerar förbi en anläggning för vattenkraft som byggts med stöd från Schweiz. När vi kommer fram till byn Phaplu och dricker en kopp te i lägret. Om tid finns besöker vi byns ”local development office” där beslut fattas kring byns gemensamma angelägenheter. På kvällen äter vi en extra festlig middag och umgås med våra bärare och guider. Camping möh 2 600 möh.
Vi flyger tillbaka till Kathmandu. Gemensam middag på restaurang med traditionell underhållning och mat. Innan vi reser hem till Sverige, besöker vi buddisternas äldsta och heligaste stupa, Boudhanath, hinduernas heliga tempel Pashupatinath. Vi besöker också och de gamla stadsdelarna i systerstaden Patan. Här finns bebyggelse och tempel som är flera tusen år gamla, vacker och spännande uråldrig arkitektur. Patans trånga kryddoftande gränder och heliga tempel har inspirerat många av Nepals kända konstnärer. Det är speciellt fint att se hur väl traditionerna från buddism och hindusim blandas här. Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell där vi packar det sista i våra väskor och åker till flygplatsen. Flyget hem går på kvällen. Boende på hotell i Kathmandu. (F,L, M, måltider på flyget)
Vi mellanlandar en gång på vägen och anländer till Stockholm på morgonen.
Höjdpunkter
- De fantastiska mötena med lokalbefolkningen i byarna vi vandrar förbi
- Välkomnandet från guidernas familj och vänner när vi når byn Chyangba och får besöka deras skola och kloster
- Vandring i ett område av Nepal ditt få turister kommer
- Den varierande naturen med omväxlande jordbrukslandskap, Rhodendronskogar och karg alpin terräng med snöklädda toppar i horisonten
- Toppbestigningen av Pikey peak på 4065 möh
- Utsikten över Mt Everest från toppen av Pikey peak som säga vara en av de bästa i Nepal
Boende
Hotel Manaslu, Kathmandu, NepalHotell Manaslu är ett omtyckt hotell i hjärtat av Kathmandu. Flertalet välkända sevärdheter ligger inom gångavstånd vilket passar alla som vill utforska det som staden har att erbjuda. Hotellet har en familjevänlig profil men passar lika bra för ensamresenären som för kompis- eller kärleksparet. Samtliga 73 rum har AC, badrum med dusch/badkar och toalett samt terrass. På själva hotellet finns det en avkopplande pool att slappna av i, gratis wifi, bar, loungedel och mycket mer. Här finns även en restaurang som specialiserat sig för det amerikanska köket. I närheten av hotellet finns det fler goda restauranger. I receptionen hjälper den vänliga personalen dig att boka utflykter, växla pengar och mycket mer.
Hotell Manaslu är ett omtyckt hotell i hjärtat av Kathmandu. Flertalet välkända sevärdheter ligger inom gångavstånd vilket passar alla som vill utforska det som staden har att erbjuda. Hotellet har en familjevänlig profil men passar lika bra för ensamresenären som för kompis- eller kärleksparet. Samtliga 73 rum har AC, badrum med dusch/badkar och toalett samt terrass. På själva hotellet finns det en avkopplande pool att slappna av i, gratis wifi, bar, loungedel och mycket mer. Här finns även en restaurang som specialiserat sig för det amerikanska köket. I närheten av hotellet finns det fler goda restauranger. I receptionen hjälper den vänliga personalen dig att boka utflykter, växla pengar och mycket mer.
Resfakta
Reslängd
16 dagarResmål
Nepal, Kathmandu, Chyangba, Pikey Peak
Enkelrumstillägg
4 200 kr
I priset ingår ej
Flyg Sverige – Kathmandu t/r – kontakta gärna oss för bokning.
Visum, drycker och dricks samt måltider i Kathmandu.
Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.Extra dagar
Extra natt i Kathmandu i del i dubbelrum 400 kr.
Reseförsäkring
Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd och evakuering.
Information om avresor
Flygresa bokas separat, kontakta gärna oss
Resplan
Dag 1-2. Mot Nepal
Dag 3-4. Buss österut över Himalaya, vandring Jiri – Shivalaya
Dag 5. Utmanande vandring med vackra vyer
Dag 6. Över hängboar i dalen vandring mellan Bhanda och Namkheli
Dag 7. Namkheli till Ngaur
Dag 8. Ngaur till Pikey Peak, 4065 möh
Dag 9. Pikey Peak Base Camp till Lhamuje
Dag 10. Lhamuje till Jhapre
Dag 11-12. Familjeliv och besök på skolan i byn Chyangba
Dag 13. Vandring Chyangba till Bhitakharka
Dag 14. Sista vandringsdagen, övernattning i byn Phaplu
Dag 15-16. Flyg tillbaka till Kathmandu, sightseeing
Dag 17. Hemma i Sverige igen
Klimat
Under höstvandringen är landskapet grönt och frodigt. Monsunregnen är över och den här tiden är av många betraktat som den bästa årstiden att vandra i Himalaya, pga av att luften ofta är klar och sikten god. Det är torrt, och normalt 20-25 C mitt på dagen. Kvällarna och nätterna är kyliga.
Pass och visum
Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat.
Resans karaktär
Relativt krävande vandring i kuperad terräng men på relativt låg höjd. Du bär bara din dagsryggsäck. Vi har hjälp av ett lag av bärare. Tio dagars vandring, 4–9 timmar per dag samt en vilodag i Chyangba. Vi vandrar på höjd mellan 2 000 – 3 500 m. De som vill kan bestiga Pikey Peak, 4065 möh. Härifrån kan vi vid klart väder se panoramat över alla världens 7 st 8000 meters toppar, utan att bli utsatta för de ansträngningar som en vandring på högre höjder skulle innebära.
Deltagarantal
Min 2 personer
Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här»Bra att veta
Engelsktalande bergsguide
Vi vandrar med vår nepalesiska, engelsktalande Sherpaguide. Han har stor erfarenhet av både vandring och klättring i Himalaya och tar på den här resan med oss till sin hemby Chyangba, i sydöstra Nepal.
Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »- Reseförslag
Fyll i formuläret så återkommer vi med ett reseförslag till dig inom kort.