Mongoliet
Snöleopard, vilda hästar och ändlösa vidder
Besök Mongoliets stora naturskatter och spännande nomadkultur
Följ med på en unik specialresa med fokus på djur, fåglar och natur i snöleopardernas, pallaskatternas, Przewalskihästarnas, och argalifårens land. Mongoliets har stora naturskatter - förutom en spännande nomadkultur. Vi söker efter snöleoparderna på bara 2000-2500 m höjd med behaglig temperatur, under ledning av våra kunniga lokala spårare och guider. Mongoliet är det land i världen som idag har den tätaste populationen av snöleopard. Vi tillbringar därför fyra till fem dagar i Jargalantbergen för att få så goda chanser som möjligt. Här har vi också chans att se den sällsynta och skygga pallaskatten. I Hustai studerar vi världens sista vilda häst, Przewalskihästen i dess naturliga miljö. Det är en resa till vida vidder och höga berg med saigaantiloper, stenbockar, murmeldjur, sällsynta tranor och rovfåglar.
För att få se så mycket olika slags djur och natur som möjligt, besöker vi allt från torra stäpper, öknar med mäktiga sanddyner till stora sjöar omgivna av snöklädda berg. Vi får även möta landets unika nomadkultur, med liv i jurtor, herdar och skickliga ryttare.
Målet för resan är att få se den skygga snöleoparden, pallaskatten som och även några av de ikoniska asiatiska djur har utrotats eller minskat kraftigt på andra håll. Förutom fåglar som glasögon-, jungfru- och snötranor, grågamar, tatarfalkar och lammgamar.
Vår färdledare Peter Hunger har besökt de platser vi kommer till på resan. Han fascinerades av de storslagna och vackra landskapen med dess spännande djurliv.
Ingenstans känns himlen så närvarande som på Mongoliets vida stäpper eller skyn så blå som i Altaibergen. Den ökentorra luften ger många intensiva nyanser av blått, men ibland kommer ökendammet in som ett töcken och får aftonen att skimra i osannolikt varma pastellfärger. Det är även ett fantastiskt land för den fotointresserade som brukar få många vackra motiv.
Mongoliet har ovanligt stora skyddade landområden, även om de betas och bebos. Här är chansen god att få se flera annars sällsynta och hotade djurarter. Vi spårar och spanar efter snöleopard, letar efter revirmarkeringar och tassavtryck. Här finns ett av världens tätaste kvarvarande bestånd – och på senare år har man lyckats komma dem närmare än någonsin förut. Det uppskattas att minst 1000 av världens idag kanske bara 4-7000 återstående snöleoparder lever i Mongoliet. Våra guider och spårade har under många expeditioner lyckats att hitta de skygga snöleoparder de senaste åren. Vår expedition 2024 missade dock katterna men fick så många andra spännan arter på resan. Har vi tur får vi även se det märkliga kattdjuret manul som även finns här. Vi besöker Hustai National Park, med Takhin – den reintroducerade Przewalskihästen som bara lever fritt i sin naturliga miljö här. Med lite tur kan vi få se femtio till sjuttio djur komma ned för att beta och dricka från de omgivande bergen när solen börjar gå ned.
På stäppen blir det ”gnagarsafari” med sislar, jordekorrar, pikaharar och stora stäppmurmeldjur. Här lever även tre slags antiloper, mest intressant är den vinthundsnabba (upp till 80 km i timmen) saigan med sin märkliga snabel. I de lägre bergen kan vi fortfarande få se Argali – världens största fårdjur med gigantiska vädurshorn, och i Altaibergen betar flockar med Sibirisk stenbock med eleganta kroksablar till horn, i branterna. Avslutningen vid Gün Galut kan förhoppingsvis bjuda oss på möten med den sällsynta glasögontranan och den utrotningshotade snötranan.
Fågelfaunan är särpräglad och spännande med många ovanliga arter, flera av dem är ”nästan endemiska” som reliktmås, mongollärka och mongolvråk. Där det finns vatten ses roständer, rödhuvade dykänder, sträckande småvadare, jungfrutranor och skärfläckor. Altaisnöhönor och stenhönor håller till uppe i bergen. Vid den vackra, klara och lätt salta Dörgön Nuur – Dörgönsjön – som kantas av höga sanddyner, finns fåglar som svarthuvade trutar och skräntärnor mitt i Asiens inland. Här kilar även svartbenta strandpipare och ökenpipare omkring. I skyn seglar stäpp – och kungsörnar lite varstans, gigantiska munkgamar hänger stilla mot vinden och lammgamar följer ravinernas kanter i Altai. Ibland ses även den stora tatarfalken och mindre släktingar som Amur- och rödfalk.
Färdledare
Peter Hunger
Bilder
Program
Avresa från Stockholm 11-tiden med Turkish Airlines. Gruppen möter färdledaren vid utgångsgaten på Arlanda. Uppehåll och byte av flyg i Istanbul och vidare till Ulan Bator över natten.
Ankomst vid 7-tiden på morgonen till Ulan Bator. Här möts vi av vår lokala svensktalande arrangör som informerar om resan. Därefter är det dags att sätta sig i minibussen och fara iväg mot Hustai NP med vår lokala engelsktalande färdledare. Färd på asfaltväg ca 10 mil, transfern tar ca 2 timmar. Redan nu ses de första gamarna och örnarna i skyn längs vägen. Vi tar in på Hustai Geer Camp och bekantar oss med jurtorna. Tid för att vila ut efter resan, se på den lilla butiken, eller strosa runt. Alpkråkor tjoar på taken, bruna glador seglar överallt, och i skyn ses munkgamar och stäppörnar. Efter lunch vid 16 tiden är det sen dags att åka ut på gnagarspaning. Efterhand som solen sänker sig kommer många slags gnagare fram på kullarna längs vägen, de blir fler och fler, till slut ser man dem överallt. Små jordekorrar, nån hare, sislar som står käpprakt och vaktar – och framför allt de bäverstora stäppmurmeldjuren. De finns överallt, skuttar fram, står och vaktar upprätt eller bara betar i boets omgivningar. När de blir skrämda rusar de till bohålet som lustiga potatissäckar.
När solen avtar så kommer Takhin eller Przewalskiihästarna fram i flock efter flock och blir mindre skygga. Den utrotades i vilt tillstånd på 1960-talet, men avlades på i fångenskap och återinplanterades i sin naturliga miljö här i Hustai från 1992. Idag finns över 300 djur, även om många föl tas av vargar. Vi spanar efter dem, och Wapiitihjortarna som håller till i bland björkarna uppe på bergssidorna. Hustai betyder just björk. Munkgam, enstaka Himalayagamar, stäppörn och någon enstaka kungsörn glider fram på spaning efter mat. Har vi tur får vi se kanske 50 Takhis samla sig med föl, ston och hingstar i dalen med vatten och bete. De är intressanta att studera och man kan tillbringa hela kvällen här intill det mörknar. Middag och vila.
Tidig uppstigning, efter frukost bär det av ut i parken för att försöka se eller fotografera de djur vi kan ha missat föregående kväll. Med lite tur hittar vi vildhästarna igen, eller några flockar med hjortar i bergen. Det finns även enstaka argalifår och vitsvaansade gaseller här, men de visare sig inte alltid. Gnagarna kilar runt och som innan seglar gamar och örnar i skyn. Här finns rapphöna av en annan ras kallad Daurian Partridge och även den stora mongolvråken samt fullt av olika lärkor- framför allt den karakteristiska mongollärkan är vanlig. Även berglärka är allmän överallt i landet, dock av en annan ras än vår. Här ska även finnas svart stork och åker vi ned mot floden kanske vi kan finna dem. Annars lär vi se de första roständerna, jungfrutranorna och härfåglarna. Här i utkanten av parken finner vi jurtor och nomadiska herdefamiljer med som driver sina djur till vatten och bete på hästryggen. Vad vi hinner med denna morgon beror lite på när vårt inrikesflyg går. Idag skall vi flyga 2-3 timmar västerut och flygtiderna brukar släppas först några månader i förväg.
Vid ankomst till Hovd tar vi in på vårt hotell i staden och ägnar oss sedan åt sightseeing i staden eller dess omgivningar. Hovd är en mylllrande, multietnisk stad med halkhmongoler, myangadmongoler, kazaker och andra folk, därför har den både buddhistiska tempel och en moské. Hovd har också ett lokalt museum, det enda universitetet i västra Mongoliet, och en livlig lokal marknad. Om flyget anlänt tidigt, hinner vi göra en avstickare till den Svarta sjön – Har us Nuur- med sötvatten och Centralasiens största vassområde. Här finns ett fågeltorn uppsatt av WWF. Längs stranden brukar det rasta flockar med rostand, gravand, rödhuvad dykand, vigg och snatterand. Mongolisk trut och fisktärnor patrullerar vattnen. I sjön ska även häcka krushuvad pelikan, och det är gott om mellanskarvar.
På morgonen möts vi av våra lokala guider och förare med våra fyrhjulsdrivna jeepar som vi ska använda den kommande tiden här. Efter frukost kör vi två timmar österut in i Khar Us Nuur National Park till Jargalantbergen. Här på de västra utkanterna av Gobi ligger avrinningsområdet för de stora sjöarna. Dess salt- och sötvattensjöar fungerar som avrinningsområde för alla floder som rinner ner från Altaibergen och bär med sig snön och vattnet från glaciärerna. Här, vid ingången till en dal gör vi oss hemmastadda och bor i enkla men bekväma jurtor. Våra värdar och snöleopardspårare är lokala nomader, som redan ett par dagar tidigare har letat efter katterna i bergen. Det blir middag i det fria och här ute i vildmarken kan vi lyssna efter områdets fåglar. Det sjunger rödbukade svarta rödstjärtar i branterna, finns rosenfinkar och sångare. På kvällen hörs stenhönor och högt upp Altaisnöhönor med lite tur.
Tidigt uppvaknande i gryningen, för frukost och njuta av den dramatiska naturen här i de olika ravinerna. Här finns gamla förvridna poppelträd där den uttorkade flodbädden inte spolats ren. Enstaka fåglar sjunger i gryningen fast det är sent på året och stenhönors hesa läte hörs ibland. Stillhet och tystnad viktigt om vi vill få en chans att upptäcka några vilda djur. En av våra spårare leder oss in längs stigarna han känner – upp längs ravinen. Här kan man finna snöleopardens gropar med tillhörande grushög där den markerat revir. ”Toaletterna” brukar ligga samlat i rad från olika tillfällen. I det finare gruset, kan guiden visa oss snöleopardens tassavtryck, eller revirmarkeringar (som på bilden). Vi fortsätter uppåt och spanar med guidens hjälp efter den stora katten. Här finns ibland rester efter måltider på stenbockar och tamgetter, på från 2000 – 2400 meters höjd. Vi söker uppåt bergen som kan ha snölegor kvar även så här års. I ravinen kan man ibland få syn på murkrypare, Altaisnöhönor, olika berglevande finkar, rosenfinkar och kungsörnar. Det blommar vackert längs stigen, olika lökväxter, vild rabarber och förgätmigej.
Våra spårare har delat upp sig och kommer hålla kontakten med oss via radio. Det finns sex dalar att utforska men de skygga katterna brukar i stort sett alltid befinna sig i någon av dessa dalar. Det finns förstås ingen garanti för att kunna se snöleoparder men att ha fem hela dagar i fält ökar sannolikheten radikalt. Vi kommer att arbeta med lokala spårare som har arbetat med flera olika grupper av forskare, fotografer och naturturister under 2023-2024, och sett snöleopard med en majoritet av grupperna. Spårarna är lokalbefolkning som har fått särskilda tillstånd att arbeta i bergen och deras familjer äger även den camp som sätts upp för oss under dessa dagar. Ett utmärkt exempel på ekoturism som gör skillnad på plats.
Perioden är även den bästa tiden för fåglar och många sångare livnär sig i dalarna. Det finns även mycket gamar och andra stora rovfåglar. På de dagliga vandringarna kommer vi att kunna se bytesdjur som Ibex-stenbock och möjligen även Argalifår, världens största vilda får. Bergen är mäktiga och topparna når upp upp mot 2700 meters höjd. Här blir det lunch i det fria och tid att vila ut och spana efter djur i de omgivande bergen. På eftermiddagarna tar vi oss ner till vår camp igen och kan snöra av oss kängorna innan vila och middag. I solnedgången färgas ravinens sidor flammande röda. Våra jeepar står även stand by för kortare utflykter, till exempel till stranden av Khar Us Lake, där det finns sjöfåglar, en märklig plats mitt i Gobiöknen.
Förutsatt att vi lyckas med att se Snöleoparder – och är nöjda med våra möten, så kan vi göra en dagstur österut till Dörgön Lake, som ligger i den östligaste delen av Khar Us Nuur National Park. Här kan vi få syn på krävgasell och flockar med flyghöns. Vi passerar herdar med hästar, kameler, getter och får. Utsikt över oändliga landskap med bergskedjor i rader med enstaka snöklädda toppar. Därefter bär det av över en stor lökväxttäckt slätt, det luktar om hjulen när vi far fram. Här finns det vinthundsnabba saigaantiloper, som far iväg i 70-80 km i timmen – snabbare än en tävlingshäst. De försvinner bort över stäppen med ett litet dammoln efter sig… Vi hoppas få se några av dem med lite tur. Vid sjön ligger Mongol Sands som är Mongoliets längsta och största sanddyner. De enorma 20-mila sanddynerna vandrar ut i den grunda sjön i vågor. Framme vid sjön Dörgön stannar vi till vid Janjin Ovoos rösen vilka är en bhuddistik stensättning, med vimplar och färggranna band och är heliga för lokalbefolkningen. Det finns även en flera km lång sandstrand, som inbjuder till ett dopp för den som vill. Vattnet brukar vara kallt även under sommaren. Med lite tur kan man se svarthuvade trutar, skräntärnor, storlommar och vadare på flyttning söderut förutom roständer och gravänder. Här finns även chans att få se den sällsynta nästan endemiska reliktmåsen. Längs stränderna ses svartbenta strandpipare och ökenpipare. Under sen eftermiddag kör vi sedan tillbaka till campen.
När detta skrivs är flygtider inte publicerade, därför kan Altaidelens program bli omkastat, men med samma innehåll. Men preliminärt planerar vi att lämna Hovd med flyg på morgonen och landa i Ulan bator ca 2 timmar senare. Här blir vi upphämtade med en minibuss och färdas på bra vägar i ungefär 2-3 timmar tills vi kommer till naturreservatet Gun Galuut, med små sjöar, betade ängar längs en flod och omgivet av karga berg. Beroende på när vi kommer fram, passar vi på att besöka parkens tre sjöar och dammar. Det är här man ibland kan få se sällsynta översomrande unga snötranor, samt en massa små arktiska vadare, som spovsnäppa, rödhalsad- och spetsstjärtad snäppa bland svartsnäppor, rödspovar eller de vadare som råkar befinna sig här. Ibkand ses tatar-, amur- eller rödfalk om man har tur. Annars åker vi direkt ner till Steppe Nomads Ger Camp med vackert läge invid en flod. Middag och vila på den naturnära men bekväma campen med gemensamt badrum.
Vi börjar dagen tidigt på morgonen men en kopp kaffe eller te och ger oss sedan ut på fågelskådning före frukost. Nere vid flodstranden kan vi hitta söta små picaharar, mindre strandpipare och flyghöns.Tillbaka till campen för sen frukost.
Efter frukost kör vi till Gün Galuut nationalpark och utforskar de betade sankmarkerna strax intill floden, här bland gölarna brukar den vackra, mycket högväxta glasögontranan (eller vithalsade tranan) häcka- har vi tur kanske vi får se dem och nån årsunge. Här finns även gott om jungfrutranor, änder och tärnor bland alla betande får och hästar. Bland sjöarna och kärren letar vi efter snötranor, många olika slags vadare och änder. Det finns Argalifår här om vi inte har sett det i de västra delarna av landet. Under eftermiddagen kör vi sedan de 2 timmarna tillbaka till Ulan Bator och gör ett kort stopp vid Genghis Khan-monumentet, den största ryttarstatyn i världen. På kvällen går vi ut för att se på staden eller templen, handla och sen äta en sista middag tillsammans. De som vill kan gå ut på stora torget efter det mörknat då det ligger nära hotellet, ofta arraneras offentliga musikevenemang där. Bayangol Hotel eller liknande
Tidig uppstigning och avfärd till flygplatsen. Flyget avgår prel vid 9-tiden. Flyg till Istanbul, och byte av flyg till Arlanda och hemkomst vid 18-tiden.
Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, allt för att ge bästa behållning av resan. Vi drar också nytta av våra erfarenheter från resan 2024 och anpassar programmet. Under 2025 går resan i Juni vilket kan inverka på väder och vind samt vilka djur och fåglar man ser. Juni är generellt en väldigt bra period att resa på.
Höjdpunkter
- Vi spårar snöleopard, letar efter revirmarkeringar och tassavtryck, och får hela fyra till fem dagar med tränade spårare/lokalguider. Resans mål är att även få se den skygga katten upp till ett par gånger. Vi hoppas även få se den märkliga pallaskatten/Manulen i dessa berg. Möte med en unik nomadkultur, med liv i jurtor, herdar och skickliga ryttare.
- Ett oerhört varierande landskap med allt från torra stäpper, öknar, mäktiga sanddyner till stora sjöar och snöklädda berg
Resfakta
Reslängd
13 dagarAvresedatum
14/6Avreseort
Stockholm, Köpenhamn och GöteborgResmål
Ulan Bator
Pris
Från 79 800 krEnkelrumstillägg
Går ej att få enkelrum på denna resa
I priset ingår
- Flyg från Arlanda till Ulan Bator t/r inkl. skatter
- Inrikesflyg Ulan Bator – Hovd/Ölgii t/r
- Safari i flera olika nationalparker/naturreservat
- Alla transporter i Altairegionen med fyrhjulsdrivna fordon, Minibus i Ulan batorregionen
- Nationalparks- och besöksavgifter
- Lokala guider och djurspårare
- Helpension på resan, utom vid inrikesflyg
- Boende i Jurtor (tältsängar i Altaidelen) samt hotell
- Svensk färdledare och engelsktalande lokalguider
- Miljöskatt
I priset ingår ej
Dryck, dricks
Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.Anslutningsort
Köpenhamn och Göteborg mot ev. tillägg
Resplan
Dag 1. Mot Mongoliet
Dag 2. Ankomst Hustai och ”gnagarsafari”, vilda Przewalskihästar
Dag 3. Hustai NP
Dag 4. Ulan Bator – Altai – Jargalantbergen
Dag 5. Snöleopardens spår i stenbockarnas berg
Dag 6. På spaning efter snöleopard
Dag 7. På spaning efter snöleopard
Dag 8. På spaning efter snöleopard
Dag 9. På spaning efter snöleopard
Dag 10. Snöleopard eller över saigastäppen till Dörgön Lake
Dag 11. Flyg till Ulan Bator & buss till Gun Galuut
Dag 12. Gun Galuut, sällsynta tranor och argalifår. Ulan bator
Dag 13. Hemresa
Resesätt
Turkish Airlines
Resans karaktär
Vi genomför resan i juni och då har dagarna lagom temperatur och nätterna är svala. Tänk på att i de höga bergen kan det bli ganska kyligt, speciellt på nätterna. Vi bor så bekvämt det går på de platser vi besöker, oftast i stora bekväma jurtor. Vi färdas på ”safari” i parkerna i fyrhjulsdrivna Landcruisers och jeepar som körs av erfarna förare. I parkerna kring Ulan Bator färdas vi i minibussar. Inrikesflyg t/r Ulan Bator – Hovd/Ölgii. Allt för att det ska vara så bekvämt det nu går i ett land med få invånare och mycket få vägar.
Deltagarantal
Min 10, max 16 (blir vi färre än 10 tittar vi på möjligheten att genomföra resan ändå)
Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här»Klimatkompensation
Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder.
Bra att veta
Del i dubbelrum i bekväma jurtor med delat badrum, och på hotell av bra standard i Ulan Bator, allt efter vad som är bästa läge på resan. Observera att det INTE går att få enkelrum annat än på hotellet i Ulan Bator. I Jargalantbergen sover vi på enkla, men bekväma, tältsängar i rymliga jurtor.
På denna resa har vi särskilda villkor med en anmälningsavgift på 15000 kr och slutebetalning senast 60 dagar innan avresa.
Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »Avgångar
- Boka
- Fråga
Skriv din fråga i meddelanderutan nedan, så återkommer vi senast nästa arbetsdag