Expedition Uganda och Rwanda
Med gorillaexperten Allan Carlson
Möt upp till tio olika slags primater - en apresa framför alla andra
Följ med till de mytomspunna gorillorna i Bwindis dimhöljda bergsregnskog. Vi träffar även schimpansena i Kibales låglandsregnskog - allt på en och samma resa. I Uganda möter vi dessutom många andra slags primater som vi får möta på nära håll och i Rwanda spanar vi efter den sällsynta guldmarkattan . Färden går genom ett omväxlande och grönt landskap med odlingar, stora sjöar, papyrusträsk, och höga berg med regnskog. Här får vi även möta elefanter, flodhästar, bufflar och antiloper på en kryssning längs Vita Nilen och på de omgivande savannerna. Vilka står i bjärt kontrast till de dimhöljda bergen.
Följ med gorillaexperten Allan Carlson till de mytomspunna gorillorna i Bwindis dimhöljda bergsregnskog. En resa med svensk erfaren färdledare, mycket kunniga lokala guider och bra, bekvämt boende så nära djur och natur som möjligt. Alla får fönsterplats i safarifordonen.
Det droppar från träd och buskar. Vi försöker hålla oss tysta, men hjärtat bankar av upphetsning. Framför oss, bara några meter bort, sitter en bergsgorilla. Den, liksom de andra vuxna gorillorna runtom låtsas som om vi besökare inte finns. De är lugna och stilla, sitter mest och plockar blad att äta. Raka motsatsen till de livliga, bråkiga och busiga schimpanserna, som vi under en hel dag besöker i Kibaleskogen. Förutom dessa finns här även fyra olika slags markattor, mangabey, två slags colobusapor och olivbabian… Detta är apresan framför alla andra – här i Uganda kan vi få möta upp till tio olika slags primater! Resan är speciellt framtagen med Allan Carlson som för WWFs räkning jobbat länge med gorillorna i både Uganda och Rwanda och vi bor bekvämt på vackert belägna lodger med bästa läge invid nationalparkerna. Transporterna sker med Toyota Landcruisers – fyrhjulsdrivna safaribilar med taklucka och med duktiga lokala guider.
Vi börjar hemma hos schimpanserna i Kibaleskogen. Här omges vi av mäktig och relativt lättvandrad skog, på en höjd av 1100-1600 meter. Om luften är klar ser vi snön på topparna i Ruwenzoribergen även kallade ”Månbergen” i fjärran. Nationalparken har Afrikas artrikaste bestånd av primater. Här finns hela 13 olika slags apor och halvapor, förutom en massa spännande och vackra fåglar, som färggranna narinatrogoner och stora blå turakoer. Den fågelintresserade har fullt upp på denna resa, och våra guider väl bekanta med Ugandas alla fågelarter.
Resans ”första” höjdpunkt blir när vi med lokala guider besöker våra kusiner, schimpanserna. Vi hoppas finna dem där de gick till sömns föregående kväll. Schimpanserna är habituerade, de är så vana vid människor att de struntar i vår närvaro. I så fall blir det aldrig tråkigt, det är full fart med liv, kiv, bus, bråk och skrik. Kibale är även en av de bästa platserna för att studera andra apor, bl.a. vandrar vi på spångar och stigar runt ett träsk med dungar av palmer och stora träd. Här kan vi på bra avstånd få se gråkindad mangabey, svartvit colobus, röd colobus och rödsvansad apa samt fåglar som de stora färgrana blåa turakoerna. Vårt besök här skiljer sig från den vanliga timmeslånga besöken utan här får vi följa med parkvakter och forskare under en hel dag i närheten och hos schimpanserna.
Resans ”andra” höjdpunkt är förstås besöket hos gorillaflocken i de dimhöljda bergen. Parkens erfarna guider hjälper oss att spåra upp dem, och stöttar oss när vi tar oss uppför den leriga och ibland lite branta stigen. Vi får vår belöning under en magisk timme, när vi besöker Silverryggen och hans stora familj. Gorillorna är absolut inte tama utan habituerade, de har helt enkelt lärt sig att strunta i oss besökare. Har vi tur kanske några ungar skuttar runt och busar på småbarns vis. Kanske någon av dem gör en kullerbytta och landar framför våra fötter, våra ögon möts och det går inte att låta bli att le. Ingen går oberörd från ett besök hos bergsgorillorna.
Vår färd genomkorsar det smaragdgröna Uganda och Rwanda under elva upplevelserika dagar. Här möter vi även storvilt som kobantilop, elefant, buffel, lejon och kanske även de välkamoflerade leoparderna i Murchison Falls NP. Vi kryssar även fram i båt på Vita Nilen bland flodhästar, elefanter, bufflar, krokodiler och ett myller av hägrar, storkar och kungsfiskare. Vi avslutar resan hos den sällsynta guldmarkattan som lever nedanför de mäktiga vulkanernas sluttningar i Rwanda.
Bergsgorillan
Den utrotningshotade bergsgorillan i de molntäckta Virungabergen i Rwanda, Kongo och Uganda var fram till mitten av 1980-talet okänd, utom för en handfull specialister. Hit anlände Dian Fossey 1967 för att studera bergsgorillornas liv. Hennes engagerade forskning gav en ny bild av gorillans beteende och ekologi. Samtidigt fick hon den internationella opinionen att uppmärksamma bergsgorillornas prekära situation. Hennes arbete resulterade i boken ”De dimhöljda bergens gorillor” som såldes i miljonupplagor och efter hennes tragiska död 1985 gjordes en film om hennes levnadsöde. Allt fler naturintresserade turister började söka sig till gorillornas hemtrakter. Idag är deras fortsatta existens i hög grad beroende av oss turister som kommer på besök.
Färdledare
Allan Carlson
Program
Avresa från Arlanda på morgonen med Brussels Airlines från Arlanda. Här träffar ni vår färdledare vid utgångsgaten till flyget. Flyg till Bryssel. De som kommer från Köpenhamn eller Göteborg träffar färdledaren på Bryssels flygplats. Nytt flyg till Entebbe med måltid ombord och ankomst vid 23:30-tiden på kvällen. Efter det att visum och passkontroll är avklarat möts vi av vår lokale guide Paul. Därefter sätter vi oss i de safarifordon som vi ska färdas med den kommande tiden. Kortare transfer till vår lodge som ligger i Entebbe med utsikt över Victoriasjön. Här tar vi in på Papyrus Guesthouse. Vi får våra rum och vilar ut efter flygresan.
Frukost på Papyrus Guest House i Entebbe på en kulle med utsikt över staden och Victoriasjön i fjärran. Tid att ta vila ut i trädgården eller se på fåglar runt om. Idag blir det en lugn förmiddag och lunch på egen hand innan vi under eftermiddagen tar bilen in till Entebbe och besöker den Botaniska trädgården vid Victoriasjön. Vi passar även på ta ut pengar i automat då det kan vara bra med lite kontanter under resan. Botaniska trädgården är som en stor öppen park med mycket att se. Här ser vi på olika växter, träd och blommor och med lite tur får vi syn på grå jakopapegoja samt den intensivt blå Ross Turaco. Här brukar öven finnas både grön markatta och svart och vit colobus apa. Välkomstmiddag och kort genomgång av de kommande dagarnas program på vårt Guest House.
Körningen till Murchison falls från Entebbe brukar ca 6 timmar men vi passar på att stanna halvvägs på Ziwa Rhino reserve där vi får sträcka på benen med en vandring i det vilda för att se noshörning. Rhino Fund Uganda började 2006 ett långsiktigt arbete för att återinföra noshörning i Uganda. Sex stycken vita noshörningar introducerades till Ziwareservatet och med många lyckade födslar har man nu över 30 noshörningar i området. I nuläget är Ziwa den enda platsen i Uganda där man kan se noshörningar i det vilda. Vit noshörning (trubbnoshörning) är till skillnad från Svart noshörning (spetsnoshörning) inte alls särskilt aggresiva och här får vi alltså den ovanliga möjligheten att få de dom nära – till fots. Därefter fortsätter vi sista biten till Ugandas största nationalpark Murchisson falls där vi får checka in på vår lodge.
Murchison Falls är Ugandas största park (nästan 4 000 km2) och utgör tillsammans med grannreservaten Bugungu och Karuma Falls ett mycket stort och djurrikt område i nordvästra Uganda, gränsande till Lake Albert nära gränsen mot Kongo. Nilens översta delar flyter rakt genom parken, som utgörs av savann, galleriskogar och woodland. Ett mäktigt vattenfall, där Nilen störtar genom en smal passage, har givit parken dess namn.
Bland däggdjuren finns elefanter i stora hjordar, lejon, leoparder, bufflar, olika slags antiloper, rothchildgiraffer, flodhästar och krokodiler, samt gott om fågelarter. I de intilliggande skogsreservaten finns schimpanser, rödsvansmarkattor och svartvita guerezor. I parken har vi gamedrives men får även följa med en båttur på den vita Nilen och besöka delen där vattenfallet störtar ner i floden.
Tidig utfärd i gryningen för att leta efter storvilt i delar av parken som vi inte såg under gårddagen och försöka få synn på Ugandakob-bockarna som vaktar reviren uppe på sina termitkullar. Har vi tur hittar vi kanske en leopard eller några lejon, förutom elefanter, bufflar, vattenbockar, topiantilop och andra djur. Därefter åter till lodgen för lunch.
Under eftermiddagen fortsätter vi med en safari och försöker hitta de djur som vi kanske inte fått syn på ännu.
En sista tur i parken och sedan bär det av dryga 30 mil genom det lummiga gröna landskapet i våra Toyota Land Cruisers i ungefär 5-6 timmar timmar. Normalt blir det medhavd lunch på längre transportdagar och det finns mycket att se längs vägen. Vi gör också några bensträckare under dagen. Vi kommer fram på eftermiddagen till Chimpanzee Forest Lodge strax utanför Kibaleskogen. Därefter blir det middag och dags att vila ut på lodgen.
I Kibales skogar finns 13 olika primater, med allt från schimpanser, röd colubusapa, gråkindad mangabey till L´Hoest apa. Här har även setts omkring 350 olika slags fåglar. Om vädret är klart kan man skymta snön uppe bland topparna i Ruwenzoribergen, även kallade Månbergen för att snön lyser vit i månskenet.
Denna dag skall vi få vara med om en unik upplevelse när vi med forskare och parkvakter skall få följa med in i Kibaleskogen för att tillbringa större delen av dagen hos schimpanserna och vara med när man tillvänjer(habituerar) en större grupp. På morgonen startar vi vid parkvakernas högkvarter och vandrar sedan iväg med parkguider för att leta efter schimpanserna och några av de 12 andra primater som lever i de tropiska urskogarna i Kibale. Vi vandrar under ledning av parkens beväpnade guider, som vet var de habituerade shimpanserna normalt håller till. Här finns även skogselefanter och bufflar så man får inte vandra omkring utan beväpnade guider. För många av våra resenärer har mötet med vilda schimpanser gjort ett lika stort intryck som mötet med gorillorna. Men inget är säkert, det är vilda djur och schimpanserna rör sig ofta i trädkronorna och kommer inte alltid ned på marken så ingen resa är den andra lik. Fågellivet är rikt i skogen, med färggranna gyllingar, trogoner, blå turakoer och stora näshornsfåglar.
Tillvänjningsupplevelsen med schimpanserna är en heldagsupplevelse där man är med och flyter runt schimpanserna när de umgås, leker, äter och bygger sina sovplater för natten, allt tillsammans med guider, rangers och erfarna forskare. Under bara några timmar får vi lära oss massor om dessa fantastiska människoapor. Människan och schimpansen delar 98,6 procent DNA och är vår närmaste släkting. När vi nu blir klara under eftermiddagen så tar vi oss till lodgen för middag. Efter att ha tagit en paus så besöker vi Bigoditräsket som är ett naturskydds- och byprojekt som vi stödjer genom vårt besök. Här vandrar vi runt på spångar, stigar och träbroar bland palmer och genom lite papyrusvass. Ta på kängorna, leden är inte i bästa skick men vid högt vatten finns stövlar att låna. Den lokala guiden visar oss de vackra stora blå turakoerna. Det är fågelrikt och här finns gott om apor, många brukar kunna ses på nära håll. Bland andra rödsvansad markatta, röd colobusapa och gråkindad mangabey. Därefter blir det middag och dags att vila ut på lodgen, och kanske leta efter apor och fåglar i den omgivande Kibaleskogen i kvällningen. (Hinner vi inte med Bigoditräsket denna dag så besöker vi det dagen efter) På kvällen efter middagen går vi igenom dagens upplevelser om vi orkar. Samma lodge som dagen innan.
Efter frukost beger vi oss söderut mot Bwindi. Hann vi inte med Bigoditräsket tidigare så gör vi ett stopp denna dag innan vi tar oss upp genom högländerna till Bwindi på bitvis krokiga och dammiga grusvägar och sedan kommer vi in den sista biten upp till det mindre besökta och lugnare Ruhija i kantan av Bwindi National Parks bergsregnskogar. Vi kommer fram på eftermiddagen och hinner kanske bekanta oss med den omgivande lilla byn med hisnande utsikt över omgivningarna. Övernattning i tält och rustika stugor på plattformar med strålande utsikt på Bakiga Lodge, en liten lokalägd trevlig lodge högt uppe på en bergås med utsikt in över den mäktiga regnskogen och odlingarna i dalen under. Häruppe bor man på ca 2500 möh, så det kan bli kyligt på natten. Dags vila ut inför morgondagens vandring. Middag och genomgång inför det kommande gorillabesöket
Resans mål – utflykten till gorillorna. Normalt åtta besökare per dag och gorillagrupp. Vi delar upp oss på 2 ev 3 grupper som leds av parkens erfarna guider. I Bwindi bor vi nära startpunkten där man samlas för genomgång innan man åker ut till den familjegrupp som anvisas. Häromkring finns flera habituerade familjegrupper. Dessa spåras med hjälp av lokala parkguider som känner djurens vanor väl. Hitintills har alla våra resenärer fått se gorillor genom åren, liksom mer än 90% av övriga besökare, men man kan aldrig garantera något när det handlar om vilda djur. Bergsregnskogen har dessutom ett rikt djurliv med många primater, fjärilar och mängder av ovanliga fåglar och olika apor. Under eftermiddagen tar vi oss tillbaka till Bakiga Lodge och sorterar våra intryck från dagen.
Dagen börjar med en tidig frukost, glöm inte att ta med lunchboxen, mineralvatten, regnjacka och allt du behöver denna vandringsdag. Hyr en lokal bärare, brukar kosta 20 USD, det ger välbehövliga inkomster till byinvånarna. De stöttar besökarna och ger en hjälpande hand i brantare partier. Det spar på krafterna att inte bära på ryggsäck uppe på denna höjd. Men alla guider och vakter brukar sträcka ut en hjälpande hand om det är lite brant eller halt och besvärligt. Hur långt det blir att gå, beror helt på var i reviret gorillorna råkar befinna sig just denna dag. Turen kan ta allt mellan 2 till 6 timmar. Vi bär med oss vår picknicklunch. När vi väl är framme vid bergsgorillorna så får vi sen sitta stilla nära flocken och studera dem under en magisk timma… Ett minne för livet.. Drygt hälften av världens kvarvarande bergsgorillor finns i Bwindis skogar. Guiderna kan även berätta om deras dagliga liv samt floran och faunan här.
När vi kommer tillbaka är det skönt att få duscha och sträcka ut sig. De som kommer tillbaka tidigt kan följa med den lokala guiden på en tur i kanten av den mäktiga urskogen eller bara ta en promenad i den lilla byn Ruhija. Här brukar lokalbefolkningen sälja souvenirer som kan vara kul att ha som ett minne från Gorillabesöket. Välförtjänt middag och genomgång av dagens upplevelser innan det är dags för att sova ut.
En sista morgon i de dimhöljda bergen i Uganda. Vi passar på att se på den lavbehängda molnregnskogen, här på över 2000 meters höjd, är träden lägre och det växer bambuskog. Här finns andra slags fåglar och djur som Blue Monkey, L´Hoests Monkey och svartvita colobusapor. Dessutom lever här flera annars svårfunna fåglar.
Därefter börjar vår färd söderut mot Rwanda. Resan ned bland höga vulkaner och vidare genom det gröna Ugandiska jordbrukslandskapet ger hisnande vyer, det börjar med krokiga dammiga småvägar genom parken, men fortsätter senare på asfalterade oftast bra vägar. Resan tar större delen av dagen. Lunchpaus efter vägen. Vi får se lite av vardagslivet i byarna och städerna vi passerar, med stora stånd av frukt och grönsaker.
Efter gränsövergångsformaliteterna fortsätter till Volcanoes National Park. Bilresan till parken är intressant med massor av vacker natur, grönskande vackert terrasserade kullar med de välskötta vägarna tätt intill dem. Volcanoes National Park är ett område som är en del av Virungas naturskyddsområde som delas mellan Rwanda, Uganda och Demokratiska republiken Kongo. Den hyser den andra hälften av de återstående bergsgorillorna. Nationalparken skapades för att skydda de hotade bergsgorillorna som var nära att utrotas. Dian Fossey gjorde oss och världen uppmärksamma på dessa jättars svåra situation och idag vilar hon bland dem.
Efter frukost beger vi oss till parkens högkvarter för vår vandring i i nationalparken. Här kan man välja en längre vandring för att spåra de utrotningshotade guldmarkattorna eller att besöka besöka Dian Fosseys grav en bit in i parken. Dian Fossey var en amerikansk primatolog och naturvårdare och spenderade mycket tid på att studera och följa bergsgorillornas liv i Virungabergen naturskyddsområde och ligger begravd inne i parken nära Karisoke forskningsstation. Hon begravdes på samma lilla kyrkogård där hon själv begravt gorillor som blivit tjuvskjutna. Vi tar oss tillbaka till lodgen för en sen lunch och åker sedan den kvarvarande vägen till Rwandas huvudstad Kigali där vi tar in på hotell MIlles Coline för natten.
Rwandas huvudstad Kigali är byggd på kullar ovanför det omkringliggande landskapet. Kigali är numera en modern storstad med över 1,2 miljoner invånare. Rwanda som land har under de senaste årtiondena haft en positiv utveckling med ökad ekonomisk tillväxt även om fattigdomen är fortfarande utbredd och utmaningarna är särskilt stora för barn och kvinnor. Folkmordet i Rwanda 1994 satte djupa spår. 800 000 människor dog och landet lever fortfarande med minnena.
En sista dag i Kigali innan vi på eftermiddagen åker ut till flygplatsen för vår hemresa. Passa på att vila ut ordentligt eller kanske ta en tur på staden eller besöka museet om folkmordet 1994. Hemresa runt kl 20 med KLM via Amsterdam. Våra jeepar och chaufförer finns tillgängliga ifall vi vill göra någon extra utflykt.
Ankomst Sverige på eftermiddagen
OBS! Programmet kan komma att ändras av tekniska eller logistiska skäl, men resan kommer att ha samma innehåll. Ändringar av färdvägen kan ske om det t.ex. pågår större vägprojekt, då det pågår ett febrilt vägbyggande i landet. Det kommer även gå att åka vissa sträckor på kortare tid framöver. Värt att tänka på att ingen safari är den anda lik, då transporterna påverkas av vad vi träffar på i djur- eller upplevelseväg från gång till gång.
Höjdpunkter
- Fågellivet i Uganda, de färggranna trogonerna och den stora märkliga träskonäbben,
- En fantastisk apresa -Besök både hos bergsgorillor och schimpanser. Hos schimpanserna tillbringar vi en större delen av dagen. Många andra primater som röd- och svartvit colobus, gråkindad mangabey och rödsvansad markatta, grön- och blå markatta, L´Hoests markatta. m.fl.
- Det omväxlande landskapet med regnskog, papyrusträsk, stora sjöar, höga dimhöljda vulkaner och smaragdgröna odlingsmarker.
Boende
Uganda – så här bor vi på resanUnder vår rundresa bor vi på bra lodger och hotell som vi valt ut för sitt vackra läge, eller för att de ligger bra till för de platser vi ämnar besöka. Första nätterna bor vi på Papyrus Guest House i Entebbe, med en lummig trädgård nära flygplatsen. Väl framme i MUrhisson Falls bor vi på Pakuba safari lodge med utsikt över Vita Nilen. Därefter på Chimpanzee Forest lodge i närheten av Kibales National Park. Vid Bwindiparken bor vi med fin utsikt över parken på rustika Bakiga Lodge. I Rwanda bor vi delvis på Mountain Gorilla view lodge och sedan även på bekvämt hotell inne i huvudstaden Kigali. Enstaka boenden kan komma att bytas till andra lodger av motsvarande standard om nåt oförutsett inträffar.
Finns på hotellet
Allt från bekväma vildmarkslodger till hotell, några med pool etc. Alla rum har självklart egen dusch och toa. Restaurang med god mat på alla boenden. De flesta har en trevlig bar. En del lodger brukar tända en brasa på kvällen, där man kan sitta och prata om dagens upplevelser.
Finns på rummet
El finns normalt hela dygnet på de flesta boenden, men på lodger som ligger mer avlägset kan vissa störningar i elförsörjningen förekomma.
Under vår rundresa bor vi på bra lodger och hotell som vi valt ut för sitt vackra läge, eller för att de ligger bra till för de platser vi ämnar besöka. Första nätterna bor vi på Papyrus Guest House i Entebbe, med en lummig trädgård nära flygplatsen. Väl framme i MUrhisson Falls bor vi på Pakuba safari lodge med utsikt över Vita Nilen. Därefter på Chimpanzee Forest lodge i närheten av Kibales National Park. Vid Bwindiparken bor vi med fin utsikt över parken på rustika Bakiga Lodge. I Rwanda bor vi delvis på Mountain Gorilla view lodge och sedan även på bekvämt hotell inne i huvudstaden Kigali. Enstaka boenden kan komma att bytas till andra lodger av motsvarande standard om nåt oförutsett inträffar.
Finns på hotellet
Allt från bekväma vildmarkslodger till hotell, några med pool etc. Alla rum har självklart egen dusch och toa. Restaurang med god mat på alla boenden. De flesta har en trevlig bar. En del lodger brukar tända en brasa på kvällen, där man kan sitta och prata om dagens upplevelser.
Finns på rummet
El finns normalt hela dygnet på de flesta boenden, men på lodger som ligger mer avlägset kan vissa störningar i elförsörjningen förekomma.
Resfakta
Reslängd
12 dagarAvresedatum
19/2Avreseort
Stockholm/Arlanda och KöpenhamnResmål
Entebbe, Kibaleskogen, Murchison Falls, Vita Nilen, Bwindi NP, Volcanoes NP, Kigali
Pris
Från 74 900 krEnkelrumstillägg
7900 kr
Detaljerade priser
Del i dubbelrum 74900 kr
Enkelrum 82800 kr (begränsat antal rum)
Max 13 personer, Minst 10 personer
Barnpris
På förfrågan, minimiålder för besök hos gorillorna är 15 år.
I priset ingår
- Flyg Sverige - Entebbe inkl. skatter med KLM
- Safari i Queen Elisabeth NP
- Gorillabesök i Bwindi NP
- Schimpansbesök i Kibale NP
- Besök hos Guldmarkattorna/Dian Fosseys grav i Volcanoes NP
- Alla lokala transporter i fyrhjulsdrivna fordon med erfaren förare/huide
- Nationalparksavgifter och ett gorilla-, samt schimpansbesökstillstånd
- Helpension på hela resan (utom sista dagen då frukost ingår)
- Svensk gorillaexpert och mycket kunniga lokala guider
- Miljöskatt
I priset ingår ej
Visum, drycker, dricks
Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.Anslutningsort
Köpenhamn eller Göteborg på förfrågan och mot ett tillägg. Beroende på platstillgång på flyget.
Information om avresor
Köpenhamn eller Göteborg på förfrågan.
Resplan
Dag 1. Mot Uganda. Ankomst sent samma kväll
Dag 2. Fri förmiddag. Entebbe botaniska trädgård vid Victoriasjön
Dag 3. Entebbe via Noshörningsreservatet i Ziwa till Murchisson falls till Kibale Forest NP. Dag 4. Safari i Murchisson falls
Dag 5. Safari och båttur på Nilen
Dag 6. Murchisson falls till Kibale Forest NP.
Dag 7. Kibale Forest – heldagsbesök hos schimpanserna
Dag 8. Vidare till Bwindi NP
Dag 9. Hembesök hos bergsgorillorna
Dag 10. Bwindi – Rwanda
Dag 11. Guldmarkattorna i Volcanoes NP/Dian Fosseys grav
Dag 11. Kigali
Dag 12. Kigali och hemresa
Dag 13. Hemkomst
Boende
Logi med del i dubbelrum/enkelrum. Hotell och bekväma safarilodger med bra läge i 12 nätter.
Resesätt
Brussels Airlines
Klimat
Bästa säsong i Uganda är torrperioden, juli-feb. Det et är regnperiod i april-maj samt en mindre intensiv regnperiod i november. Men det brukar gå bra att besöka gorillorna ändå, de flesta av våra resor har gått just då det sista decenniet.
Pass och visum
Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.
Resans karaktär
Resan kan genomföras av alla som är vana att röra sig ute i naturen. Mestadels enklare vandringar förutom vid besöket hos gorillorna, vilket kan vara ansträngande och delvis går i brant och lerig terräng. Transporterna sker med fyrhjulsdriven Toyota Land Cruiser. På en del sträckor är vägarna dåliga och några dagar förekommer det längre transporter, men det finns alltid massor att se så det blir inte långtråkigt.
Deltagarantal
Min 10 och max 13 deltagare.
Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här»Klimatkompensation
Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder.
Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »Avgångar
Bilder
- Boka
- Fråga
Skriv din fråga i meddelanderutan nedan, så återkommer vi senast nästa arbetsdag