Klimat och väder Borneo

I en orörd regnskog är undervegetationen sparsam under de höga jätteträden. Det upplever du tyvärr inte på många ställen. I Danum Valley och hjärtat av de otillgängliga bergen i det inre Sabah finns fortfarande primär regnskog. Få växter klarar av att leva i denna dunkla miljö där konkurrensen om vatten och näring från de större träden är stor.

Välkommen att hitta din drömresa till Borneo hos oss här!

På marken ligger ett tunt lager av döda växtdelar som snabbt bryts ned av olika markorganismer. De näringsämnen som då frigörs tas snabbt upp av växterna. Ingen näring går förlorad utan cirkulerar i ett mer eller mindre slutet kretslopp. Det är ett sätt för växterna att klara sig på de oftast näringsfattiga regnskogsjordarna. I en sekundär regnskog kämpar alla träd och växter om en plats i solen. Efter 30 år har de snabbast växande träden nått en höjd där orangutanger och gibbonapor an ta sig fram. Vid Kinabatanganfloden och Sukau finns just den uppvuxna sekundära regnskogen innanför flodarmarna.

Klimatet är tropiskt ekvatoriellt med en jämn och hög nederbörd året runt. Medelnederbörden ligger på ca 2 500 mm/år med stora lokala variationer (i inlandet kan det regna dubbelt så mycket). Det regnar mest under nordost-monsunen som infaller mellan oktober och april. Sydväst-monsunen från maj till september ger inte lika riklig nederbörd. Ofta kommer nederbörden i form av häftiga skyfall på eftermiddagarna, och även nätterna, under nordost-monsunen. Dagsmedeltemperaturen i låglandet håller sig mellan 27 och 30 grader.

Här kan du läsa om Borneos klimat och se genomsnittstemperaturer för olika städer vi besöker under våra resor:

Information tagen från: www.bastatidenattaka.se/malaysia

SE ALLA VÅRA RESOR TILL BORNEO