Fakta Borneo

I det indonesiska öriket ligger exotiska Borneo. Den tropiska jätteön hör till de mest spännande platserna på jorden, ett paradis för naturintresserade. Här kan man ännu få uppleva orörd regnskog, den artrikaste och mest komplexa naturtyp som finns. Regnskogarna på Borneo hör också till vår jords äldsta vilket innebär att evolutionen här har pågått ostörd under längre tid än någon annanstans på jorden.

Borneo delas politiskt mellan tre länder: Malaysia, Indonesien och Brunei. Den malaysiska delen av ön består av två delstater: Sabah och Sarawak. Vi besöker den malaysiska delen Sabah på våra resor.

Landinformation om Borneo (den malaysiska delen)

  • Huvudstad: Kuala Lumpur (Kota Kinabalu är huvudstad i delstaten Sabah i Malaysia)
  • Folkmängd: 31,6 miljoner (2017)
  • Yta: 947 300 km²
  • Angränsande länder: Indonesien, Brunei, Thailand, Singapore, Filippinerna
  • Språk: malajiska
  • Religion: Muslimer ca 60%. Resterande utövare av inhemska religioner eller ingen religion alls.
  • Valuta: Ringgit (MYR)

Välkommen att hitta din drömresa till Borneo hos oss här!

Bästa tiden att besöka Borneo?

Säsongerna på Borneo skiljer sig inte så mycket från varandra, men generellt brukar det vara torrare mellan februari och augusti. Regnskurar kan dock förekomma! Borneo är ett fantastiskt resmål – när som helst under året.

Klimat

Ekvatorn går genom ön, som är berömd för sin intensiva tropiska hetta, sitt häftiga monsunregn och sin äventyrliga natur. Regnskogen är uppbyggd i flera våningar, var och en med sitt mikroklimat, vilket skapat många skiftande livsmiljöer för växter och djur. Det är stor skillnad mellan markens fuktdrypande mörker och trädkronornas relativt torra miljö 40–50 meter upp i luften.

Tidsskillnad 

Under svensk sommartid ligger Malaysia +6 timmar, och under vår vintertid +7 timmar.

Valuta & reskassa

I Malaysia används malaysiska ringgit (MYR). USD kontant i mindre valörer kan fungera att ha med sig men måste ändå växlas till MYR i landet. Bankomater (ATM) finns utanför ankomsthallen samt inne i Kota Kinabalu, och i Sandakan stad. De vanliga internationella kreditkorten/betalkorten accepteras i allmänhet på större hotell, restauranger och affärer i städerna. Prisnivån i Malaysia är generellt lägre än i Sverige.
Från och med 2017 tas det ut en turistskatt på alla hotell i Malaysia. Den betalas lokalt i MYR på plats på respektive hotell och motsvarar ca 20–30 kr/natt.
För dagsaktuella växelkurser hänvisar vi till www.forex.se

Dricks

Serviceavgiften är inkluderad i resans alla arrangemang, men som alltid i Sydostasien så är det mycket uppskattat ge drick till en bra guide. En lämplig summa kan vara 10-15 ringgit per dag. För vistelsen vid Kinabatanganfloden eller i Danum valley finns det en drickslåda vid receptionen, där du lämnar dricks som delas av alla anställda.
På restaurangbesök kan du avrunda notan uppåt, då serviceavgift oftast är inkluderat i priserna. Kontrollera dock om det står hur restaurangen har gjort nedtill på menybladet.

Visum & pass 

För svenska medborgare behövs inget Visum till Malaysia om man stannat kortare än 90 dagar. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter ni lämnar landet. Passet behöver ha 2 tomma sidor för stämplar.

Vaccinationer

Inför resan behöver du vaccinera dig. Förutom grundskydd rekommenderas ofta vaccination mot gulsot. Gula febern vaccin behövs om man varit i ett land som har Gula febern. Även malariaprofylax kan komma att behövas även om risken normalt anses vara liten. Kontakta din läkare eller vaccinationscentral i god tid före avresan för att ta reda på vad som krävs för ditt resmål. Läs även mer på www.vaccinationsguiden.se
Insekter är ett betydligt värre plågoris i Sverige än på Borneo, men ta med ett mygg¬stift eftersom undvikandet av myggbett är ett sätt att minska risken för tex denguefeber.
Var mycket noga med att ta med gula kortet för att kunna intyga att du har gulafebervaccination.

Transport

Beroende på resmål så färdas man med minibuss, båt och inrikesflyg.

Seder och bruk
Malaysia är en smältdegel av folkgrupper och kulturer med flera olika seder och traditioner att förhålla sig till. Ändå är det ganska lätt för besökare utifrån att smälta in och bli accepterade. De flesta malaysier är öppna för andra kulturer och vana vid turister. Tänk på att för lätt klädsel kan anses opassande vid besök på helgedomar. Använd därför kläder som täcker knän och axlar och tänk på att ta av skorna när du besöker religiösa platser.
Använd endast höger hand när du ska ta emot eller ge något – vänster hand betraktas som oren

Telefon & internet

Malaysias landskod är +60. Man har normalt täckning under hela resan. Att ringa hem från Malaysia kan bli dyrt. Kontrollera priser med din mobiloperatör. WIFI finns normalt i gemensamhetsområdena på lodgerna/hotellen.

Elektricitet 

Strömstyrkan är 240 volt och man har uttag av s.k. commonwealth-modell. Den översta ”pinnen” är en säkerhetsspärr som måste tryckas in för att kontakten ska kunna pluggas in. Ta med adapter.
För dig som vill ha mer information rekommenderar vi http://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/

SE ALLA VÅRA RESOR TILL BORNEO