Torrperioden sträcker sig från december-april och regnperioden inträffar maj-november. Detta innebär inte att det inte kan regna under torrperioden, det gör det ofta, men inte heller att det regnar konstant under regnperioden. Ofta kommer regnet under eftermiddagen medan förmiddagarna är klara. Inom landet finns dessutom en rad mikroklimat som dels beror på närheten till två varma hav och dels på topografin. Generellt är östkusten regnigare än västkusten. Medeltemperaturen på höglandet är 21 grader och vid kusten 28 grader. Generellt sett kan man säga att Costa Rica har två säsonger, men samtidigt kan det även bero på vart du befinner dig eftersom de sju olika provinserna har väldigt stora geografiska skillnader.

Västkusten vetter mot Stilla havet och den nordvästra delen av Costa Rica är den som har flest soliga dagar och mindre nederbörd. Här är det torrt och varmt, och temperaturen sjunker sällan ner under 29 grader. Denna del av Costa Rica har en längre torrperiod än resten av landet där regnperioden fortfarande har soliga dagar, men blöta eftermiddagar och kvällar.

Den östra kusten vetter mot det Karibiska havet och präglas av hög luftfuktighet samt regn nästan året om med höga temperaturer. Generellt sett har den karibiska kusten mindre regn än resten av landet i september och oktober.

I den centrala delen av Costa Rica är temperaturen nästan oförändrad under året. Under regnperioden är det molnen som dominerar. I de högre provinserna, där höjden går upp emot 2000 meter, är det som kallast på grund av det bergiga landskapet. Här kan temperaturen komma ner till 20-22 grader.

Här kan du läsa om Costa Ricas klimat och se genomsnittstemperaturer för olika städer vi besöker under våra resor:

Information tagen från: World Weather Information Service


Se alla våra resor till Costa Rica